Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Z Hobita trvalka nebude, Cruiseův Reacher zklamal


ikona
Cival
hobbithobittržby
Kolik už vytěžil Hobit? Jak je na tom Jack Reacher? A jak se vedlo komediím Rogena a Apatowa? 

Ono to s tím Hobitem zas tak horké nebude. Zuřiví fandové jej sice ženou do nesmyslných výšin na filmových databázích, dokonce mezi pět nejlepších filmů roku (pche!), a kdekdo vyřvával o kasovním triumfu, kterého by se měl bát snad samotný James Cameron se svými megafláky. Ale Hobit zas tak mocně nevládne, to je jasné už v předvečer Štědrého dne.

Jeho americké tržby poměrně rychle klesají. O uplynulém víkendu sice Jacksonova fantasy jasně ovládla pokladny s 36 miliony dolarů (pokles o 56%), průběžnými zisky ale zaostává jak za superúspěšným Návratem krále, tak za Dvěma věžemi. O Vánocích sice bude Hobit kralovat, ale nebude to tak velkorysá jízda, jak si lembasový lid přál. Není divu… že by film otřásl světem a vyrostl v událost, kterou musí vidět každá rodina a kterou si fanboyové potřebují vychutnávat znovu a znovu, tak jako tomu bylo u Pána prstenů, Avatara nebo Avengers, to se rozhodně říct nedá.

SROVNÁNÍ DENNÍCH AMERICKÝCH TRŽEB HOBITA A PÁNA PRSTENŮ

Hobit se tak bude ke kýžené miliardě hrabat pomaleji. Přitom nemá prakticky žádnou velkou konkurenci a inflace i zvýšená cena za 3D lístky mu vydláždily cestu k totální hegemonii. Jenže na rozdíl od původní trilogie to Hobit nejspíš v Americe nedotáhne ani na třístovku celkově. A ani ve zbytku světa to není takový mazec, jak se předpokládalo - film zatím hlásí průběžných 433 milionů dolarů celosvětově, po deseti dnech promítání. Ostatní studia si teď asi drbou hlavu, že se tolik bála a nepostavila proti vyslancům Středozemě nějakou pořádnou konkurenci.

Dorazil totiž vlastně jen Jack Reacher. Drsný literární hrdina, kterého se producentsky i herecky ujal Tom Cruise, se předvedl ve stylovém akčním thrilleru, ale rozhodně ne v tak lákavé popcornové formě, aby to zavánělo komerčním tajfunem a stamiliony zisku. Od první chvíle prostě bylo jasné, že tady se další Mission: Impossible konat nebude. Patnáctimilionový otvírák ale i tak Hollywood vyhodnotí jako zklamání.

Zase sice můžeme opakovat, že peníze se posypou během svátků víc než dost a že na pokrytí skromného šedesátimilionového rozpočtu to v součtu se světem nakonec bude Reacherovi stačit. Ale že by se měl Cruise hned hnát do dalšího dílu, to asi nehrozí. Spíš se o to rychleji vrátí k Ethanu Huntovi a k páté nemožné misi. Toho litovat nebudeme… ale bylo by fajn, kdyby se i Reacher aspoň ještě jedné šance dočkal.

Třetí místo pak obsadila apatowovská „komedie ze života“ Čtyřicítka na krku. Návrat k vedlejším postavám ze Zbouchnuté dopadl vlastně úplně stejně jako Reacher: Dvanáctimilionový otvírák není nic moc, ale film stál jen pětatřicet milionů dolarů, takže díky Vánocům pokryje většinu svých nákladů a nikdo na něm kaťata neprodělá. Megavýdělečná Zbouchnutá si ale zasloužila statnějšího – a podle amerických kritiků i výrazně kvalitnějšího – následníka. Tuplovaná škoda.

Na čtvrtém místě dál pečlivě střádá drobné nevýrazný animák (a jedno z podzimních zklamání) Legendární parta. Naopak dál těžce za vodou je Spielbergův životopisný Lincoln, teď už se 116 miliony dolarů jen z Ameriky.

Až ze šesté pozice startuje komedie s Barbrou Streisand a Sethem Rogenem The Guilt Trip. Jejích pět milionů dolarů je prachbídných, my máme ale radost, protože tahle unylá veselohra pro všechny generace alespoň nedorazí do českých kin a nikdo z redakce na ni nebude muset čubrnět.

Na sedmé pozici se krčí s pěti miliony a v neslavné obnovené premiéře Příšerky s.r.o. ve 3D. Není divu… to byl taky nápad cpát deset let starý animák do nahňácných Vánoc. Uff.

Do desítky se ještě vešlo již-brzy-miliardové Skyfall, magická adaptace bestselleru Pí a jeho život, která vydělává hlavně v Asii, a pak i finále Twilight ságy, jež jako první díl série překoná na tržbách 800 milionů dolarů celosvětově. Gratulujeme… a už jednou provždy zmizte.

Kompletní žebříček tržeb zde.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace