Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Jack Reacher: Poslední výstřel


ikona
Mr. Hlad
jack reacherprvní dojmy
Jak se redakci MovieZone líbila akční detektivka s Tomem Cruisem v roli Jacka Reachera? 

Tom Cruise a Christopher McQuarrie, oscarový scénárista Obvyklých podezřelých a režisér skvělých Únosců, posílají do kina jednoho z největších literárních drsňáků - Jacka Reachera. Ten má v předloze přes dva metry, ale tady ho hraje pidižvík Tom Cruise. Upoutávky nebyly úplně přesvědčivé a fandové knížek jsou hodně nervózní. Jak to dopadlo?

Jak to vidí Mr. Hlad

Velmi příjemné překvapení. Z trailerů to sice nevypadalo, ale Christopher McQuarrie natočil s Tomem Cruisem fajn podívanou. Ovšem záleží taky hodně na divákovi a na jeho vztahu k akčním detektivkám z devadesátých let a ochotě nebrat to celé úplně vážně. Asi by bylo snadné zpražit film za to, že si v něm Cruise hraje na Clinta Eastwooda (a překvapivě mu to docela jde) a že McQuarrie prozradí vraha v prvních pěti minutách a pak nechá hrdiny hodinu a půl pátrat po tom, kdo si ve městě zahrál na snipera. Ale Jack Reacher: Poslední výstřel je spíš uvolněné béčko, které vypadá jako podobné filmy staré dvacet let se všemi plusy i mínusy, jichž si jsou všichni moc dobře vědomi. Je jen na vás, jestli si tenhle návrat k jednoduchým a myšlenkově nenáročným thrillerům užijete spolu s režisérem a hlavní hereckou hvězdou, nebo budete stát opodál a smát se jim, že jsou to blbci. Ten film má nadhled a pokud ho budete mít v sále i vy, užijete si to. 

Jak to vidí KarelR

Uf, tak tohle fakt ne. Neznám knižní předlohu, takže mě třeba někdo vyvede z omylu, ale měla být první reacherovka utahaným a hloupým rádoby krimi thrillerem, ve kterém člověka vytrhávají z letargie akorát wtf momenty? Protože přesně v to se film po parádně mrazivé úvodní scéně promění. Po atmosférickém navnazení už se prakticky jenom klišovitě kecá, postavy se přes hodinu dobírají k faktům, která divák zná zhruba od třetí minuty (!), a v tom všem se producíruje Cruise, jehož mlčenlivý drsňák je vlastně jen obyčejný chlápek se slušným výcvikem, kterého by Jason Bourne do minuty seřezal a poslal brečet domů k mamince. Pokud tedy Jack Reacher není hodně sofistikovanou parodií, ve které se máme brutálním vraždám a dramatickým hereckým pohledům smát stejně jako (záměrně) přestřelenému záporákovi, krutě selhává ve většině důležitých ohledů. Ano, je tam trocha fajn akce a příjemný feeling devadesátek. Jinak jsem ale vůbec nepobíral, co se to McQuarrie snaží natočit.

Jak to vidí Cival

Budu krátký, abych si nechal náboje do recenze: Ale v tomhle případě stojím za Mr.Hladem! Trailery mě sice nudily a knižní předloze neholduju (to bude možná výhoda, protože i prcek Cruise mi sem sedl), ale film se povedl. Jasně, žádná Mission: Impossible se nekoná – přišla jen zemitá stylovka, která si bere hodně z minulosti a už teď působí jako deset let starej flák. Což ale diváky znalé režijního rukopisu oscarového scenáristy Christophera McQuarrieho nemůže zaskočit. Je to poctivý starosvětský řemeslo, s charismatickým hrdinou a pěkně trpělivě odkroucenejma scénama, ve kterejch se nespěchá, ale pozvolna šponuje napětí a s citem loví hlášky i fóry. Milý oldschool překvápko, jemuž fajnově rachtá plechová karosérie.

Jack Reacher se do českých kin podívá 27. prosince. Do té doby samozřejmě čekejte i plnokrevnou recenzi.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace