Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Speciál: Fantasy filmy pro rok 2013


ikona
Mr. Hlad
fantasyhobitspeciálthor
V roce 2013 se vrátí nejen Thor a Bilbo Pytlík, ale dorazí i spousta dalších fantasy... 

I když si fanoušci fantasy občas stěžují, že jejich oblíbeného žánru v je v kině dost málo, příští rok to vypadá, že dojde na žně. Jasné, ne každému se bude líbit všechno a nejspíš bude sakra velký rozdíl mezi fandou Jeníčka a Mařenky: Lovců čarodějnic, komediálního The Secret Life of Walter Mitty nebo pravděpodobně hodně temných Horns. Ale výběr je, ne že ne. Navíc dorazí i pokračování Hobita, druhý Thor a pár dalších zajímavých filmů, které byste neměli přehlédnout. A i když třeba takové Nádherné bytosti nejspíš nechávají většinu čtenářů MovieZone naprosto v klidu, rozhodně bude z čeho vybírat. 

Název: Nádherné bytosti
Režie: Richard LaGravense
Hrají: Alice Englert, Jeremy Irons, Emma Thompson
Premiéra: CZ 14.2.2013

"Ať chcete, nebo ne, další Twilight prostě dostanete“. Asi tak nějak uvažovali tvůrci Nádherných bytostí. Jen se to tu trochu proházelo. Mladík Ethan se seznámí s podivnou dívkou Lenou a zjistí, že její rodina je plná čarodějů a čarodějnic a že brzy přijde doba, kdy si jí bude nárokovat temná nebo světlá strana síly. Ale určitě to zase všechno vyřeší láska. Trailery nejsou zrovna přesvědčivé a člověka trochu mrzí, že si Jeremy Irons a Emma Thompson musí na nájem vydělávat zrovna v takhle průhledné látce, ale třeba nakonec film překvapí. Richard LaGravense se zatím specializoval spíš na romance nebo na dramata, tak třeba přijde do žánru romantické fantasy pro teenagerky s něčím, co nás příjemně potěší.

Název: Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic
Režie: Tommy Wirkola
Hrají: Jeremy Renner, Gemma Arterton, Famke Janssen
Premiéra: CZ 28.2.2013

Po tom, co šoupli babici do pece, nežili Jeníček a Mařenka šťastně až do smrti. Stali se z nich profesionální zabijáci čarodějnické verbeže a pokud vám nějaká hnusná ježibaba unesla děti, stačí zavolat tyhle dva profíky, kteří jí ochotně urvou hlavu a vrazí koště do řiti. Film, v němž si to rozdají s nejmocnější čarodějnicí v okolí a pokusí se zachránit svět před jejími kouzly, měl mít premiéru už letos, ale studio se rozhodlo překopat ho do 3D a počkat, až se z Jeremyho Rennera stane po Avengers a čtvrtém Bournovi větší hvězda. Uvidíme, jestli čekání stálo za to, režisér Tommy Wirkola má za sebou brutální ale ne zrovna nejzábavnější horor Mrtvý sníh, snad s vyšším rozpočtem přijde i trochu více zábavy.

Název: Mocný vládce Oz
Režie: Sam Raimi
Hrají: James Franco, Mila Kunis, Michelle Williams
Premiéra: CZ 7.3.2013

Alenka v říši divů vydělala miliardu a dala Hollywoodu celkem jasně najevo, co si hladový divák žádá. Mocný vládce Oz je prequel slavného Čaroděje ze Země Oz a jeho hrdinou je druhořadý kouzelník a tak trošku hajzlík Oscar Diggs, jenž je přenesen z Kansasu do podivuhodné země plné roztodivných tvorů a magoráren. A taky tu žijí tři čarodějnice, které jsou přesvědčené, že právě on by se měl stát čarodějem, na něhož čekají všichni obyvatelé tohoto světa. Upoutávky zatím zrovna nepřesvědčily a Sama Raimiho bychom raději viděli u nějakého zajímavějšího projektu, ale film snad příjemně překvapí. Režisér i herecké obsazení by ze sebe měli vymlátit alespoň nadprůměrnou dobrodružnou podívanou.

Název: Jack a obři
Režie: Bryan Singer
Hrají: Nicholas Hoult, Ewan McGregor, Stanley Tucci
Premiéra: CZ 21.3.2013

Jack a obři měli dorazit do kin už letos, ale opozdili se, a to celkem o dlouhou dobu. Doufejme, že tvůrci čas využili k tomu, aby pořádně vypilovali gigantické potvory, protože v první upoutávce nevypadaly zrovna dokonale. Druhá zase naznačila, že tahle pohádková fantasy se nebude bát ani humoru, což spoustu lidí docela dost překvapilo. Ale Bryan Singer na pozici režiséra by měl být zárukou, že bude na co koukat. Příběh vychází z klasické pohádky o Jackovi a kouzelné fazoli. Tentokrát však po gigantickém stonku sestoupí obři na zem a začnou dělat pořádný bordel. Třeba házet hořící stromy nebo kusy mlýna po lidech. V téhle válce zkrátka nemají na první pohled prťaví lidé ani tu nejmenší šanci.

Název: Království lesních strážců
Režie: Chris Wedge
Hrají: Amanda Seyfried, Colin Farrell, Beyoncé Knowles
Premiéra: CZ 30.5:2013

I fandové animáků dostanou v roce 2013 svou porci fantasy. Království lesních strážců pochopitelně nebude žádná temná podívaná, ale rozhodně to vypadá zajímavěji než miliontý duel šavlozubé veverky a žaludu, případně další výprava mezi otravné zelené zlobry. Mladá Mary se zmenší na několik centimetrů a zjistí, že zahrada a les za domem skrývají fascinující svět plný kouzelných bytostí, ale také smrtelně nebezpečného zla. A je to právě ona, kdo bude mít šanci zvrátit vítězství v bitvě s nelítostnými protivníky na stranu klaďáků. Luxusní hlasové obsazení, režisér Doby ledové a zajímavý vizuál slibují solidní podívanou.

Název: Percy Jackson: Moře nestvůr
Režie: Thor Freudenthal
Hrají: Logan Lerman, Sean Bean, Nathan Fillion
Premiéra: CZ 15.8.2013

Percy Jackson: Zloděj blesku byla průměrná fantasy pro nenáročné, která nebyla nijak zvlášť zajímavá a ani kdovíjak úspěšná. Přesto se dočká dvojky, i když s výraznými změnami. Herecké hvězdy nahradili méně slavná a levnější jména, takže místo Pierce Brosnana a Umy Thurman dorazí Nathan Fillion nebo Stanley Tucci. Ale jinak se opět hrdinové vydají na dobrodružnou výpravu, v níž jim budou chtít sežrat střeva všechny možné potvory z řecké mytologie. Pokud totiž chtějí zachránit svůj tábor, musí najít Zlaté rouno. A jestliže si pamatujete dobrodružnou klasiku Jáson a Argonauti, nejspíš tušíte, že to nebude žádná sranda. A to možná ani film, protože rutinér a víceméně režisérská jistota Chris Columbus byl nahrazen Thorem Freudenthalem, tvůrcem Deníku slabocha a Hotelu pro psy.

Název: Mortal Instruments: The City of Bones
Režie: Harald Zwart
Hrají: Lena Headey, Lily Collins, Aidan Turner
Premiéra: USA 23.8.2013

Twilight je díky bohu pryč a je potřeba najít nějakou jinou ságu, na kterou by chodily davy. A Mortal Instruments by mohla při troše štěstí být i celkem zajímavá podívaná. Hlavní hrdinka Clary Fray zjistí, že její krev jí dává zajímavou schopnost. Vidí démony, upíry a další monstra, ale i jejich lovce. A ti všichni o ni teď mají zájem a pokud chce zachránit svou unesenou matku, bude muset vstoupit do světa, kde jde o krk doslova na každém kroku. Ačkoliv jde tématicky o fantasy hlavně pro teenagery, upoutávky vypadají celkem lákavě. Herecké obsazení není zrovna hvězdné, ovšem to u Stmívání taky nebyl problém a režisér Harald Zwart u remaku Karate Kid ukázal, že dobrý příběh pro mladší diváky zvládne natočit bez větších problémů.

Název: Johnny Kidd
Režie: ?
Hrají: Ryan Merriman, Lindsey Haun, Wyatt Turner
Premiéra: US 10.10.2013

OK, tenhle projekt je trochu podezřelý. Premiéru by měl mít už na začátku října, ale zatím neznáme ani jméno jeho režiséra. V obsazení jsou tři lidé a neoficiálně Steve Zahn a Rip Torn, jenž se před pár měsíci pokusil v opilosti vyloupit banku. A hlavní roli si má zahrát Wyatt Turner, čtrnáctiletý kluk, který napsal knižní předlohu a za scénář je zodpovědný jeho otec, jenž si nejspíš doteď myslí, že pořád existuje divoký západ. No zkrátka sranda, ale třeba to vyjde a film o tom, jak se parta kamarádů vydává hledat trojzubec boha Poseidona, který v sedmnáctém století ukradli piráti, bude lepší než Goonies.

Název: The Seventh Son
Režie: Sergej Bodrov
Hrají: Jeff Bridges, Julianne Moore, Ben Barnes
Premiéra: CZ 17.10.2013

Zkušený ruský režisér Sergej Bodrov natočil na Oscara nominované drama Kavkazský zajatec i velkolepou historickou řež Mongol, avšak teprve teď, ve svých pětašedesáti, míří do Hollywoodu a rozhodl se natočit tu fantasy. The Seventh Son vypráví příběh Thomase Warda, mladíka, který se stal učněm lovce duchů. Studuje, aby z něj jednoho dne byl vymítač a likvidátor strašidel a monster a dohlíží na něj zkušený mistr Gregory. Oba ale čeká zatraceně hodně práce, když se proti nim postaví smrtelně nebezpečná matka Malkin. Natáčelo se mimo jiné v Čechách a herecké obsazení si Bodrov sehnal poměrně zajímavé. Uvidíme, jestli bude mít jeho The Seventh Son nakonec blíž k drsné fantasy, nebo spíš dobrodružné pohádce.

Název: Thor: The Dark World
Režie: Alan Taylor
Hrají: Chris Hemsworth, Anthony Hopkins, Natalie Portman
Premiéra: CZ 7.11.2013

Prvnímu Thorovi jsme moc nevěřili, přeci jenom se s ním Marvel vydával na trochu neprozkoumané území a comicsové fantasy neznělo zrovna jako jistota kvality. Ale povedlo se    a dvojka by měla podle všeho dát právě fantasy atmosféře Asgardu ještě mnohem více prostoru. Brousí si na něj totiž zuby temní elfové a jejich drsný šéf Malekith. Ti by rádi celý vesmír uvrhli do nekonečné zimy a zdá se, že na ně nestačí ani samotný Odin. Naštěstí má Thor pořád bytelný Mjolnir a je schopný pro vesmír, své přátele a pozemskou lásku Jane Foster seřezat klidně celou armádu. Vrací se všichni významní herci z jedničky a padoucha si střihne Christopher Eccelston. Velká změna však proběhla na pozici režiséra, kde Kennetha Branagha nahradil Alan Taylor, zkušený televizák a mimo jiné jeden z režisérů seriálové Hry o trůny.

Název: Hobbit: Desolation of Smaug
Režie: Peter Jackson
Hrají: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage
Premiéra: CZ 12.12.2013

Ať už si o filmovém Hobitovi myslíte cokoliv, dvojka jednoduše bude a většina čtenářů, i těch krajně nespokojených, na ni půjde do kina. Tak to prostě je. Tentokrát by navíc měl Jackson potěšit i ty, které hodinová žranice, nuda v Roklince a super akce v poslední třetině úplně na zadek neposadily. Už z názvu je celkem jasně patrné, že mnohem více prostoru dostane drak Šmak, s nímž si to banda trpaslíků s jedním bonusovým Bilbem bude muset rozdat. Navíc po prvním filmu je jasné, že o sobě budou chtít dát vědět pořádně i skřeti. Zkrátka se bude putovat, krást poklad, bojovat a řešit budoucnost, která pro obyvatele Středozemě nevypadá ani trošku vesele.

Název: The Secret Life of Walter Mitty
Režie: Ben Stiller
Hrají: Ben Stiller, Kristen Wiig, Adam Scott
Premiéra: CZ 26.12.2013

Ben Stiller už má nejlepší komediální léta za sebou, ale to neznamená, že ho musíme odepsat. Pořád ještě umí být zábavný, když dostane dobrou roli a remake filmu Tajný život Waltera Mittyho by mu ji měl dát. Režíruje ho totiž on sám, takže se dá očekávat, že si s režisérem padne do noty. V původním filmu z roku 1947 měl Walter Mitty místo života peklo. Buzerovala ho celá rodina, kámoš mu balil snoubenku a šéf si ho podával čistě pro zábavu. Občas tedy vypne hlavu a uniká do světa vlastní představivosti, kde je hrdinou. Jednoho dne se však seznámí s krásnou dívkou, která mu ukáže, že hrdinou může být i doopravdy. Spíš než o dobrodružnou fantasy půjde samozřejmě o komedii, ale na druhou stranu hlava Bena Stillera může nabízet nepočítaně šílených světů, v nichž by narazil i Conan.

Název: Winter’s Tale
Režie: Akiva Goldsman
Hrají: Will Smith, Russell Crowe, Jennifer Connelly
Premiéra: 2013

Když se rozhodne vyzkoušet si režii scenárista filmů jako Čistá duše, Já, robot nebo Já, legenda, nejspíš nemá problém sehnat si pár zajímavých herců. Stačí zamachrovat Oscarem a výdělky, případně vytáhnout peníze utržené za produkci Paranormal Activity, a jde to samo. Akiva Goldsman si do svého celovečerního debutu sehnal opravdu luxusní partu, teď jen doufat, že to zvládne i s kamerou. Příběh se má odehrávat zároveň v současnosti a v devatenáctém století na ostrově Manhattan a důležité role v něm mají mít zloděj, umírající dívka a hlavně létající bílý kůň. Víc nevíme, ale Will Smith s Russellem Crowem by do kdejaké kraviny nešli, takže věříme, že to bude stát za to.

Název: Horns
Režie: Alexandre Aja
Hrají: Daniel Radcliffe, Juno Temple, Max Minghella
Premiéra: 2013

O budoucnost Daniela Radcliffa jsme se po konci Harryho Pottera trochu báli, zdá se ale, že v tomhle exkouzelníkovi je minimálně čuch na zajímavé role. S hororovou Ženou v černém slavil úspěch a chválu sklízí i za seriál Young Doctor’s Notebook. Horns ale bude možná přeci jenom pro fandy bradavické hvězdy trošku šok. Radcliffe si tu zahraje mladíka Iga Perrishe, jehož přítelkyni kdosi znásilnil a zavraždil. Policie nic neví a zdá se, že zabiják zůstane nepotrestán. To je ovšem omyl, protože Igovi začnou růst na hlavě z neznámého důvodu rohy. Sice díky nim vypadá jako Satan, ale také za ním chodí lidé s touhou vyzpovídat se ze svých nejtajnějších přání. Na první pohled superschopnost, která člověka k Avengers nedostane, ale k vypátrání úchylného vraha by to stačit mohlo. Zápletka zní trochu divně ale i dost zajímavě a za kamerou sedí zkušený drsňák Alexandre Aja, tvůrce filmů jako Hory mají oči nebo Piraňa 3D.

Název: Mariah Mundi and the Midas Box
Režie: Jonathan Newman
Hrají: Lena Headey, Michael Sheen, Sam Neill
Premiéra: 2013

Mariah Mundi, i když byste to nejspíš podle jména netypovali, je sedmnáctiletý kluk, který se po záhadném zmizení svých rodičů musí postarat nejen o sebe, ale i o bráchu Felixe. Když je ale unesen i ten, musí se Mariah vydat spolu s tajemným cizincem pryč z viktoriánského Londýna až do podivného hotelu na opuštěném ostrově. V jeho podzemí čekají podivné stvůry, které unáší děti a ještě podivnější krabice, která dokáže všechno, čeho se dotkne, měnit ve zlato. Tvůrci slibují lehce steampunkovou atmosféru, celkem fajn herce a snad i zábavný příběh. Uvidíme, s čím prakticky neznámý Jonathan Newman vyrukuje.

Název: The Wizard Hunter: The Hunt for Evangelion Crowley
Režie: Nico Toffoli
Hrají: Jeffrey Dean Morgan, Franco Nero, Gordon Liu
Premiéra: 2013

Jeffrey Dean Morgan je jeden z těch herců, který se snaží stát hvězdou, ale moc mu to nejde. Zatím zkrátka střílel vedle a ani jeho fantasy hororová novinka The Wizard Hunter: The Hunt for Evangelion Crowley, nevypadá jako něco, co by mělo otřást pokladnami kin. Zahraje si tu potomka slavného mystika Alistara Crowleyho Samuela Stona, jenž se živí jako soukromý detektiv a řeší případy, se kterými nechce mít policie nic společného. Teď si ho najala podivná žena, aby našel ještě podivnější knihu a kvůli ní se bude muset vydat do světa plného šílenství, hrůzy a nevysvětlitelných tajemství. A zjistí, že během druhé světové války nebyli na bojištích jen lidští vojáci. Zatím popravdě není jisté, jestli se vůbec začne točit, nebo jestli s béčkovým ale zajímavým obsazením režisér a scenárista Nico Toffoli jen nemachruje, ale mohlo by to být fajn napínavé béčko.

Tak na co se těšíte?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace