Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Jak se líbí Hobit? 7 klipů a první reakce.


ikona
KarelR
hobitpeter jackson
Jak to zatím vypadá s návratem do Středozemě? 

Hobit má za sebou první novinářské projekce a internet už tedy ví, na čem přibližně jsme. Natočil Peter Jackson epickou a za všech okolností zábavnou pohádku? Anebo se kritici spíš nudili a vzpomínali na Skrytou hrozbu? První vlna recenzí opatrně ukazuje k tomu prvnímu.

Hlasů, které vzpomínají na prequelový debakl se Star Wars a přirovnávají žoviálního Radagasta k Jar Jaru Binksovi, je totiž naprosté minimum. Je sice jasné, že s náletem Hobita do kin zklamaných a "hejtujících" duší výrazně přibude. Prozatím se ale mluví spíš o tom, že nás čeká trikově výživná fantasy pro mladší ročníky, které podráží nohy především pomalý rozjezd a která by mohla lépe fungovat až v rámci celé trilogie. Druhé dvě třetiny filmu jsou ale podle všeho svižnou akční podívanou, která z velké části vynahrazuje delší čekání na to, až se dá výprava k Osamělé hoře konečně do pohybu.

Průměrné hodnocení amerických kritiků se nicméně pohybuje kolem slabších 6,6/10 (z 20 recenzí), což by mohlo kdekoho zaskočit. Fandové si ale pochopitelně mohou nějaké ty drobné přičíst a není pochyb o tom, že se objeví tradiční vlna lidí, kteří se dávno rozhodli o absolutním vzývání. Rating 9,2/10, kterým se Hobit chlubí na IMDb, je ostatně klasickou sbírkou tisíců desítkových hodnocení od zapálených fanatiků, kteří film ještě neviděli.

Oblíbená otázka "Bude se mi Hobit líbit?" tak zdaleka nemá definitivní odpověď. Ohlasy se shodují maximálně na tom, že 48fps není ani při tříhodinovém pokoukání něco, do čeho se okamžitě zamilujete. A někteří recenzenti se obsáhle vyznávají z bolestí, které zdvojnásobení promítnutých snímků za vteřinu filmu způsobuje.

Především se máme připravit na lehce zrychlený pohyb postav (přirovnání k slavné show Bennyho Hilla není výjimkou), podivný oheň a odhalení slabin některých trikových sekvencí. Objevují se i výroky typu "měl jsem pořád nutkání, jít se do promítací kabiny zeptat, proč nám to blůčko pouští jedenapůlkrát zrychleně". Křišťálově čistý obraz ale na druhou stranu výrazně přidává na kráse epickým novozélandským výjevům a také švenkům s kamerou (tzv. flicker effect), které ve 3D nejsou tak rozmazané. No uvidíme.

Kdo ví, nakolik individuální nakonec bude požitek z 48 snímků za vteřinu. Na hromadné nadšené výkřiky, že zatímco 10 minut s nimi bolí, 3 hodiny totálně vládnou, ale stále čekáme. Třeba přijdou, až nový level snímání okusí samotná redakce MovieZone, což by mělo být hned příští čtvrtek.

Do té doby se každopádně dozvíte, jak se nám líbil samotný film. A protože máme na krku rekapitulační a vyhlížecí prosinec, nebude to zdaleka to jediné, co se vám budeme snažit vecpat ke čtení. Zatím nicméně nezbývá než doufat, že se co nejvíc z nás ocitne na té spokojené straně diváckého spektra. Pán prstenů je totiž pořád pecka a snad každý chce opět vidět Středozem v plné síle.

---

Vytáhni v hospodě: Než Tolkien Hobita v roce 1937 vydal, 7 let ho vyprávěl svým dětem, aby v něm všechno vypiloval do nejmenšího detailu.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace