Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

I na Díkuvzdání vládl kinům Bond s upíry


ikona
Cival
tržby
Jak se chodilo na Rudý úsvit, oscarovku Pí a jeho život nebo animák Legendární parta? 

V Americe slavili Díkuvzdání. Sváteční dny volna, provázené nelítostným masakrem krocanů, jsou každoročně vítanou záminkou k naplnění kin. Jak diváky, tak i filmovými novinkami rozličného typu. Letos tomu nebylo jinak… akorát že premiéry zůstaly ve stínu už etablovaných blockbusterů.

Nejvíc vydělávalo završení Twilight ságy. Upíří finále sice znovu ztrácí rychle diváky, ale i tak to stačilo na dalších 64 milionů za pět svátečních dní. V Americe si Twilight vede úplně standardně, peníze se sypou stejně jako u minulých dílů – proto má druhá část Rozbřesku v Americe na kontě momentálně 227 milionů dolarů a bude se snažit co nejvíc přiblížit třístovce. Ještě větší zájem o Bellu s Edwardem je ale ve zbytku světa. Odtud už přiteklo Twilight sáze 350 mega, takže dohromady už má film na kontě 577 milionů dolarů. Pořádný balík… na který by jen ten největší blázen nechtěl navázat jakýmkoliv sequelem nebo spin-offem.

Ještě líp je na tom Bond. Skyfall oproti minulému víkendu skoro nic neztratilo a za pět dní si připočetlo dalších 51 milionů, takže aktuálně jich má z Ameriky už 221. Zájem je stále monumentální, takže i bez 3D Skyfall vytrvale přepisuje bonzovské rekordy: Z ostatních kontinentů už se podařilo vydolovat víc jak půlmiliardu, takže agent 007 si teď užívá celkových 790 milionů dolarů. Impozantní výsledek.

A aby toho nebylo málo, chodí se čím dál tím víc i na Lincolna. Chválené historické drama od režiséra Stevena Spielberga dokonce své zisky oproti premiérovému víkendu navýšilo – 34 milionů dolarů během Díkuvzdání jasně ukazuje, že film bude podzimní trvalkou s výbornými vyhlídkami na sběr pozlacených sošek. A Spielberg si připíše další suverénní stomilionový hit do své filmografie.

V téhle konkurenci neměly novinky šanci. Zklamané je hlavně studio DreamWorks, které chtělo udělat velký předvánoční hit z Legendární party, ve které Santa Claus nebo Velikonoční zajíček dělají pořádný brajgl. Jenže film vypadá docela, ehm, hnusně, takže se nelze divit, že i přes vstřícné recenze byly jeho zisky relativně nízké: Pouhých 32 milionů dolarů za pět dní promítání je vlastně dost slabých, zvlášť na poměry tvrdě tlačeného animáku, který stál sto padesát milionů dolarů. Každý rok holt nelze udělat nové Na vlásku.

Mohutný rozpočet se bude chvíli splácet i v případě ambiciózního podobenství Pí a jeho život. Adaptace populární knížky o plavbě chlapce a tygra stála 120 milionů dolarů a za prvních pět dní promítání v amerických kinech jich urvala třicet. Film bude mít určitě velkou výdrž, protože má výborné reference a kritici jej jednoznačně posílají do oscarové soutěže, o to zajímavější bude sledovat, jak se esteticky povznášejícímu dramatu režiséra Anga Lee bude dařit plnit kina v dalších dnech a týdnech. K výdělku je to dlouhá plavba...

Do desítky se vešly ještě hitovky Raubíř Ralf a Let, nezávislácká pecka Silver Linings Playbook a velebené retro Argo, které mimochodem dnes zdarma promítáme v pražském kině Atlas.

V nahuštěné konkurenci už bylo místo jen pro jednu premiéru, a tou byla nová verze Rudého úsvitu aka Red Dawn. Teenagerský válečný thriller vkročil do kin až ze sedmé pozice, a to s nikterak úžasnými 22 miliony dolarů za pět dní promítání. Reakce na film jsou navíc dost tristní, vysmívají se mu všichni široko daleko a obdivují leda jeho zbytečnost, takže tvůrci těžko můžou doufat v návratnost pětašedesátimilionové investice. Sympaticky obsazený, ale od počátku „prokletý“ projekt, který byl dlouho v limbu kvůli finančním problémům studia MGM, nakonec vážně skončil krachem.

Kompletní žebříček pětidenních tržeb zde, přehled víkendových zisků je tady.

Příští týden se kina logicky zase trochu vyprázdní, a proto si studia pošetří velké novinky. Představí se jen hororové béčko The Collection a gangsterka s Bradem Pittem Killing Them Softly.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (17)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace