Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 5: Nejlepší westernové komedie


ikona
KarelR
tématop 10top 5top10
Jakým dobrodružstvím bude konkurovat Deppův Lone Ranger? 

Včerejší teaser Lone Rangera v něčem potěšil a v něčem zklamal. Na jednu stranu je to krapet nevýrazný start propagace filmu, který bude muset vydělat přes 600 milionů dolarů, aby jeho tvůrci nedostali od Disneyho přes prsty. Na tu druhou jde ale o sebejistý příslib velké westernové podívané, kterou samozřejmě uvítá každý fanda žánru.

Opulentních kovbojských dobrodružství se špetkou humoru totiž není zas tak moc. Existují sice vynikající parodie nebo skoro parodie (Limonádový Joe, Podivné dědictví). Dát dohromady rychlé koně, řízné přestřelky a sympatické hrdiny, kteří by ladně přebíhali mezi zábavnými a napínavými situacemi, se ale Hollywoodu v minulosti povedlo je několikrát. Pojďme se tedy podívat na pětici filmů, které jsou pro Lone Rangera nejen pomyslnými soupeři, ale snad i letmými zdroji inspirace.

 

5. Rango (2011)

Tak tak, Verbinski a Depp lezou podruhé do téže řeky. Tedy alespoň co se týče tématu, protože nám westernovou podívanou nabídli pouhé dva roky zpátky. Animovaný Rango to nakonec dotáhl k Oscarovi (čehož nyní prohnaně využívá kampaň Lone Rangera) a jasně ukázal, že má Verbinski pro tenhle žánr cit. I bez sošky by si ale tohle netradiční zvířecí dobrodružství od každého zasloužilo minimálně jedno zhlédnutí. Je totiž osobité až za hrob a má nejen vynikající akční scénu s dostavníkem, ale také jedno naprosto ultimátní cameo.

4. Tenkrát na východě (2000)

Nejrychlejší ruce východu a... ukecaný snílek Owen Wilson poprvé. Než se Chon Wang a Roy O'Bannon vydali na svojí brilantní londýnskou misi, museli na starém dobrém západě zachránit čínskou princeznu. Neobešlo se to bez mnoha přeražených nosů, a na programu bylo i spřátelení zásadně odlišného dua hrdinů, které tak spředlo dohromady dvě rvačkám holdující kultury. A byla z toho moc příjemná žánrovka, jíž trochu kazí pověst akorát příliš vydařené pokračování.

3. Malý velký muž (1970)

Dustin Hoffman jako kovboj! A taky jako indián! Jedna představa absurdnější než druhá, přesto vás herecké legenda během jednoho filmu přesvědčí, že v klidu zvládá obě polohy. Hoffmanův Jack Crabb je totiž westernovou obdobou Forresta Gumpa, která se na ploše dvě a půl hodiny (nebo chcete-li sto dvaceti let) dokáže připlést k nejedné historické události. Ať už ale poslouchá rozumy od pověrčivého náčelníka, nebo bojuje po boku generála Custera, celou dobu je to jedinečná podívaná, kterou údajně překonává maximálně knižní předloha.

2. Návrat do budoucnosti 3 (1990)

U všech skotů, tohle tu pochopitelně nemůže chybět! Trilogie Návratů do budoucnosti patří mezi to nejlepší, co se v druhé polovině osmdesátých let za mořem urodilo. A závěrečná část je obzvlášť vypiplaným kouskem, v němž Marty a doktor Brown objevují slasti a strasti divokého západu. Jejich "budoucí" původ jim tu sice často překáží. Pro diváka je to ale stoprocentní výhra, protože si tak mohou soustavně hrát s žánrovými mantinely a trousit u toho milé filmové narážky. Když pak v poslední třetině filmu nasednou do lokomotivy, je z toho mizerné přepadení. Ale zato nezapomenutelný vědecký experiment!

1. Maverick (1994) (V.I.M. zde)

Nad Mavericka není. Můžete ho vidět třeba dvacetkrát, ale pořád je to prvotřídní dobrodružná komedie, v níž se neskutečná herecká parta předhání v tom, kdo vás pobaví nejvíc. Gibson lišácky hází očima, Garner sází jednu suchou hlášku za druhou, Jodie Foster roztomile dává zapomenout na desítky dramatických rolí... A když už si myslíte, že to nemůže být lepší, přijde třeba zatraceně povědomý lupič nebo zastávka u nejslavnějšího indiána všech dob. Zkrátka a dobře špičkový Donner, jehož pozvánka na kovbojský karetní mejdan se nikdy nedá odmítnout.

 

Tak to bychom měli. Lone Ranger, který dorazí do kin příští léto, tuhle pětici filmů dozajista smete měřítkem. Dokáže je ale dohnat také kvalitami? S vírou v Bruckheimerovo vykoupení a vzpomínkami na první Piráty z Karibiku doufáme v nejlepší možný výsledek.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace