Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 filmů, které Hollywood rozseknul


ikona
KarelR
avatarhobithunger gamestéma
Z dvou Hobitů se stali tři. Kolikrát už jsme zažili něco podobného? 

Jedna z největších otázek posledních dní: Je dobře, že bude na dva díly rozseknutý Hobit nakonec trojdílný? Odpovědí je mnoho a jsou pochopitelně poněkud předčasné, takže tohle téma zkusíme nakousnout z jiné strany. Půlení filmů sice není nic obvyklého, Hollywood už nám ale očekávaný biják rozdělil na dvě porce víckrát. Pojďme se ohlédnout za těmi nejvýznamnějšími příběhy na pokračování.

Čestná zmínka: Tři mušketýři (1973) a Tři mušketýři 2 (1974)

Rozdělení mušketýři, a to doslova. Pamatujete? Málokomu už to dnes přijde divné, ale v sedmdesátých letech bylo rozpůlení filmu velmi nestandardním krokem. Velké mušketýrské dobrodružství Richarda Lestera se natáčelo najednou a původně mělo mít tři hodiny. Nakonec se ale rozdělilo na dvě části (dvojka se v originále jmenuje Čtyři mušketýři) a my tak můžeme dodnes vzpomínat na šokující vybíjení mušketýrů ke konci jedničky. A na následné váhání, co se sakra bude dít dál.

1. Návrat do budoucnosti 2 (1989) a Návrat do budoucnosti 3 (1990)

Hollywood si v osmdesátých letech užil hned několikrát natáčení dvou filmů dohromady. Nikdy k sobě ale nepasovaly tak těsně jako dvě pokračování Návratu do budoucnosti. Jak si možná pamatujete, dvojka dokonce končí nápisem "pokračování příště" a upoutávkou na westernový třetí díl. To půlroční čekání muselo být hodně bolestivé.

2. Matrix Reloaded (2003) a Matrix Revolutions (2003)

Formuli Návratů zopakovaly o víc než dekádu později sequely Matrixu. A to i s cliffhangerem, upoutávkou na trojku a půlročním čekáním. Epický příběh, rozseknutý do dvou dílů, donutil mnoho fandů jedničky rozšlapat své černé brýle. Na kontroverzní pokračování sci-fi pecky, která v Hollywoodu změnila nejen vnímání filmové akce, ale v redakci MZ dodnes vzpomínáme moc rádi. A nestydíme se za to!

3. Kill Bill (2003) a Kill Bill 2 (2004)

Zatímco Návraty a Matrixy měly mít dva díly od začátku, Kill Bill se dělil až dodatečně. Quentin Tarantino totiž svoji samurajskou odyseu nafoukl do úctyhodných čtyř hodin, což u Miramaxu neviděli rádi. Za pomoci Harveyho Weinsteina tak musel půlit, a na dlouho slibovanou "slepenou" verzi čekáme dodnes. Ano, na konci března 2011 se týden promítala v Los Angeles. Kde ale krucinál tak dlouho vězí blu-ray?

4. Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže (2006) a Piráti z Karibiku: Na konci světa (2007)

Na tohle už jste možná zapomněli a je to dobře. Po svěžím Prokletí Černé perly odklepli u Disneyho dvě další pirátská dobrodružství, která dodnes patří mezi nejnudnější velkolepé podívané nového tisíciletí (ok, dvojka měla lidojedy a kolo, ale trojka pak bolela dvojnásob). Jack Sparrow se z cool magora proměnil v otravnou přesluhující figurku, zatímco výplaty jeho představitele začaly stoupat úměrně s tím, jak klesala jeho zábavnost na stříbrném plátně. Miliardová čtyřka sice naznačila, že rodinky na Jacka stále slyší. My ale pláčeme.

5. Che Guevara (2008) a Che Guevara: Partizánská válka (2008)

Steven Soderbergh je borec. Dělení se obvykle dočkávají jen blockbustery, které mají jisté stamilionové výdělky. On si to ale klidně lajsnul u biografie Che Guevary. Svůj obsáhlý scénář ještě před natáčením upravil do dvou (první se odehrával na Kubě, druhý v Bolívii) a každý z nich natočil za úsporných 39 dní a 29 milionů dolarů. Připočtěte si k tomu slušné výdělky i ohlasy... Takhle vypadá šikovná filmařina.

6. Harry Potter a Relikvie smrti - část 1 (2010) a Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (2011)

A jsme u startu knižního dělícího trendu. Možná jste si všimli, že žádný z předchozích (dvoj)filmů nevychází z velebeného bestselleru. Tuhle tradici totiž nakopnul až sedmý Potter, z něhož se Warneři rozhodli vyždímat dva filmy. Ano, byl z toho dvoumiliardový úspěch, protože Potterova fandovská základna tradičně nezklamala. Stále se ale těžce zapomíná na to, že studio nechalo Stevea Klovese napsat scénář pětihodinového filmu, aby ho místo proškrtání nešetrně rozseklo vedví. Už kniha byla slabší. Výsledné dva filmy, které vyfasovaly dost rozporuplné reakce, jsou pak dodnes hodně věcmi. Jen ne parádním zakončením milované série, o jakém jsme snili.

7. Twilight sága: Rozbřesk - 1. část (2011) a Twilight sága: Rozbřesk - 2. část (2012)

Netrvalo dlouho a úspěšný potterovský recept adoptoval Twilight. V Summitu totiž nikoho nezajímalo, že by se děj prvních tří filmů v pohodě vešel do jednoho celovečeráku. Rýžovat se musí, a když to prošlo Harrymu, proč ne citlivým krvesajům? Minulý podzim jsme tak absolvovali první finále zřejmě nejprázdnější filmové série. A letos nás čeká to druhé. Bude se v něm konečně něco dít? Trailery naznačují, že nás čeká crossover s Posledním vládcem větru, takže jsme stále plni nadějí!

8. Hobit: Neočekávaná cesta (2012), Hobbit: Part 2 (2013) a Hobbit: Part 3 (2014)

Zdaleka nejkurióznější případ filmového dělení. Třistastránková pohádka pro děti, která ke své smůle předchází epickou trilogii Pán prstenů, se už při oznámení adaptace nafoukla do dvou dílů. No dobrá. Naznačených dějových linií je habaděj, dodatky z Pána prstenů jsou další fajnový zdroj materiálu, tak proč vlastně ne? Před několika dny ale Peter Jackson oznámil, že mu po skončení natáčení začala přebývat spousta materiálu. A že se se studiem dohodl na dvou měsících dotáček, po kterých jim na léto 2014 připraví třetí díl. Pravděpodobně to znamená opatrné rozseknutí druhého filmu na dva. A nám nezbývá než doufat, že tahle šaráda Warnery nakrmí natolik, aby začali být s podobnými čachry opatrnější. Nebo se už nyní tajně plánuje Návrat temného rytíře, naporcovaný na čtyřikrát?

9. Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (2014) a Hunger Games: Mockingjay - Part 2 (2015)

Tohle možná slyšíte poprvé, tak dýchejte zhluboka. I Hunger Games budou mít dvojdílné finále, které vznikne rozpůlením třetí knihy nazvané Mockingjay (u nás Síla vzdoru). Dobrý nápad? Katastrofa? Vzhledem k tomu, že je série ještě v plenkách (dvojka se teprve chystá, trojka nemá režiséra), nám nedělá problém se soudy počkat. Něco nám ale říká, že ani 400 stránek není relevantní knižní tloušťka pro to, abyste nutně museli půlit...

10. Avatar 2 (2015) a Avatar 3 (2016)

A víte co? Tohle nás nemrzí. Avatar stále zůstává skvělým sci-fi blockbusterem, který hodně lidí naštval svou přímočarostí a archetypálností. A potenciál na pokračování měl dávno předtím, než vydělal 2,8 miliardy dolarů. James Cameron si s ním každopádně dává na čas, a první část dvoudílného návratu na Pandoru neuvidíme dřív než šest let po jedničce. To je spousta času na to, dát dohromady příběh hodný dvou filmů. A je jen málo lidí, kterým bychom v tomhle ohledu věřili víc.

Jak se k půlení filmových příběhů stavíte vy? Které jsou podle vás opodstatněné a které akorát ždímají divácké peněženky? Těšíme se na bouřlivou debatu.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (12)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace