Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Batman kraluje, na Stillera a tanec se nechodí


ikona
Cival
batmandark knighttržby
Jak to vypadá v amerických pokladnách? Máme tu Temného rytíře 2? 

Tohle se nepovedlo. Uplynulý víkend skončil v amerických kinech kasovní pohromou. Samozřejmě se čekalo, že souběh olympijských her, slabých premiér a netopýří nadvlády ublíží novinkám a kina se zčásti vyprázdní. Jenže ani Batman zrovna nezářil, a tak zisky bezprecedentně klesaly na všech frontách.

Byl to nicméně právě velkobiják Temný rytíř povstal, který náladu kinařů držel nad bodem mrazu. Završení batmanovské trilogie si udrželo první pozici se 64 miliony, jenže propadlo o 60% - na poměry superočekávaných sequelů to není kdovíjak špatná bilance, je ale zřejmé, že druhý Temný rytíř se nekoná a filmu nehrozí šílená výdrž, jakou si pamatujeme z dob, kdy vládnul multiplexům Joker. Minulý Batman utržil v Americe 533 milionů, Temný rytíř povstal to ale dotáhne maximálně na 430 mega, což Warnery trochu zamrzí. Buďme ale spravedliví – pořád jde o třetí nejvyšší zisk za deset dní promítání ve filmové historii, takže nějaká truchlohra vůbec není na místě.

NEJVYŠŠÍ DESETIDENNÍ TRŽBY

Minulý film o netopýřím mstiteli navíc provařil comicsovou sérii náramným způsobem ve světě a právě odtamtud teď Batman doluje spoustu milionů. Temnému rytíři se v Evropě i Asii daří víc než minule, a tak se na kontě filmu povaluje už globálních 537 milionů dolarů. K miliardě je sice nominálně zatím daleko, zároveň ale vlastně i docela blízko.

VÍKENDOVÉ TRŽBY BATMANOVSKÝCH FILMŮ

Ještě vyhrocenější situace je u Doby ledové 4, která za mořem sice udržela druhé místo díky třinácti milionům, celkově tam ale zklamává. „Amerických“ 114 mega ovšem kinaři z ostatních kontinentů obohatili už o půlmiliardu, takže rodinná animovaná výplňovka přepočítává dohromady už 626 milionů dolarů a brzy se v letošních tabulkách přežene přes Spideyho i Hunger Games.

Až na třetí příčce tedy nudila hvězdně obsazená Sousedská hlídka. Komediální dream-team Ben Stiller – Vince Vaughn – Jonah Hill – Richard Ayoade se sešel v taškařici o emzácích mezi námi, která působí jako slaboučký odvar z Paula, Mužů v černém, Attack the Block a Četníka a mimozemšťanů. Američtí kritici film rozcupovali a ani diváci nejásají, což se u filmu s tak průměrnými trailery dalo čekat. Prachmizerné třináctimilionové tržby jsou ale překvapením a jednou z největších kasovních pohrom letošního roku. Tolik totiž v pohodě sbírají i méně ambiciózní sólové projekty zúčastněných komiků – a u sci-fi komedie za sedmdesát mega by tržby z prvního víkendu měly být přinejmenším dvojnásobné.

Bídně si ale vedl i čtvrtý díl taneční série Let´s Dance, jemuž za mořem neustále ubývají diváci. Jedenáctimilionový otvírák působí až tragikomicky a trochu mizí důvody, proč sérii dál uvádět velkolepě do zámořských kin. Nenechte se nicméně mýlit, studio na tomhle projektu tratit nebude. Diváci na ostatních kontinentech jsou zjevně mnohem méně vybíraví a vyprázdněnou sérii zase nasytí desítkami milionů. Stačí si vzpomenout na Let´s Dance 3D, jež v Americe utržilo pouze 42 mega, celosvětově ale už velmi solidních 159 milionů. Podobný osud, jen v menším měřítku, naplní i nejspíš i nový díl trsací ságy.

TRŽBY FILMŮ ZE SÉRIE LET´S DANCE

V žebříčku se na pátém místě drží přisprostlá hitovka Méďa, čtvrtmiliardu z Ameriky už záhy zdolá Spider-Man na šesté pozici, sedmá je chválená Rebelka od studia Pixar.

Desítku uzavírá nízkorozpočtová pecka Bez kalhot od Stevena Soderbergha, Stoneovi rozpačití Divoši a indieklenot Wese Andersona Až vyjde měsíc.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se možná dočkáme průseru o rozměrech Johna Cartera: Předpovědi totiž dvousetmilionové sci-fi Total Recall zrovna nefandí. Blockbusteru režiséra Lena Wisemana se však postaví jen třetí díl dětské komediální série Diary of a Wimpy Kid.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (16)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace