Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Střelba na půlnočce Batmana ovlivní Gangster Squad


ikona
st39.6
warner bros.
Warneři asi definitivně přestřihají a přesunou Gangster Squad. Kvůli střelbě v kině. 

Bude to téma nemalého množství diskuzí, článků a úvah, které časem vytvoří samostatné kapitoly historických publikací o filmu. Jejich název by mohl znít třeba "Jak terorismus vyhrál nad zdravým rozumem". Ano, budeme mluvit o střelbě v denverském kině. Tedy o jejích dopadech, Warneři už totiž definitivně rozhodli, že nechají čin nějakého vyšinutého hovada ovlivnit podobu jednoho ze svých nejočekávanějších filmů.

O tom, že by studio mohlo nakázat přestřihání klíčového okamžiku filmu Gangster Squad, v němž dochází ke střelbě do kinosálu skrze stříbrné plátno, se začalo uvažovat okamžitě po tragické události na půlnočce třetího Batmana. Teď se tyto děsivé spekulace staly realitou. Studio se pokusí dát dohromady celé hvězdné obsazení a s ním natočit jednu nebo více nových scén, které by kino-masakr nahradily. Dojde tedy k přestřihání filmu, což navíc způsobí přesun jeho premiéry až na 11. ledna 2013.

Proč se Warneři rozhodli k tak ráznému kroku? Jedná se o citlivé téma, to všichni chápeme. Ale není lepší spoléhat se na zdravý rozum diváků? Jedno je stáhnout po jedenáctém září teaser na prvního Spider-Mana, v němž se superhrdina pohupuje mezi dvojčaty WTC. Ale měnit kvůli nějaké tragické události dramatické okamžiky již hotového filmu? Nikdo se na mě asi nebudete zlobit, když takové rozhodnutí označím za hloupost, osobní prohru tvůrců a hlavně výhru násilí nad zdravým rozumem.

Právě ten by stačil k tomu, aby si lidé uvědomili: Je to jen film. Nic jiného. Tři měsíce po nešťastné události (kdy měl mít Gangster Squad premiéru) už se těžko bude při sledování takové scény divák kroutit a tvrdit, jaká jsou tvůrci zvířata. Ostatně mediální masáž, která denverskou událost rozebrala ze všech stran, se dá považovat za mnohem větší zvěrstvo. A nikdo si nestěžuje. Žijeme ve světě, který je otužilý vůči mrazivosti podobných momentů. Na Denver by si zanedlouho nikdo nevzpomněl. Rozhodnutí Warnerů ho ale zacementuje do dějin nejen jako tragickou událost, ale také jako událost, která zasáhne do uměleckého díla, jež vzniklo před ní samotnou.

---

Vytáhni v hospodě: Tentokrát nic, co by bylo cool, spíš drobná úvaha, protože mi to nedá: Co je to, krucinál, za matku, jež vezme šesti nebo sedmileté dítě na půlnoční premiéru filmu, který bych se bál pustit i svému patnáctiletému bratrovi? Neklíčí vyšinutost americké mládeže spíš v idiotských rozhodnutích jejich rodičů, než v množství násilí v blockbusterech a počítačových hrách?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace