Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Z Hobita nejspíš bude trilogie


ikona
KarelR
hobitpeter jackson
Peter Jackson chce třetí film. A co vy? 

Byla jednou jedna milovaná pohádková trilogie. Fandové si ji nemohli vynachválit a chtěli se do jejího světa vrátit. Dlouho to vypadalo, že se jim jejich přání nesplní. Nakonec se ale duchovní otec prvních tří filmů vrátil, aby svět oblažil třemi prequely. A... zbytek příběhu snad všichni dobře znáte, protože ho mnozí z vás pocítili na vlastní kůži.

Stane se něco podobného s Hobitem? Když člověk odhlédne od vlažnějších reakcí na King Konga a Pevné pouto, a vsugeruje si, že je Středozem Jacksonovým filmovým domovem, nemělo by. Stále před sebou ale máme adaptaci jednoduché a rozverné pohádky, která se za pomoci dodatečných Tolkienových materiálů nafukuje do dvou (minimálně dvouapůlhodinových) filmů. Už to je na pováženou. Nyní ale reálně "hrozí", že místo dvoudílného Hobita vyfasujeme celou novou trilogii.

Pozitivní je, že za to bojuje sám Peter Jackson. Ten už na Comic-Conu prohlásil, že mu po dokončeném natáčení přebývá tolik materiálu, že může rovnou slíbit rozšířené edice obou dílů Hobita. Zároveň ale opatrně vrátil do hry možnost třetího filmu. Myslel tím, že by přímočarý příběh Tolkienovy dětské knížky vyplnil dalšími prstenovými dodatky a nafoukl ho do třetího dílu? Anebo vracel do hry překlenutí mezi Hobitem a Pánem prstenů, ve kterém by nejspíš došlo i na něco z dalších Tolkienových děl?

To v tuhle chvíli není úplně jasné. S jistotou ale víme, že začal Jackson s Warnery vážně jednat o tom, že by v létě 2013 ještě dva měsíce dotáčel. A poté, co by nový materiál zkombinoval s nynějšími "přebytky", by byl schopný poslat do kin o celý jeden film víc.

Na jednu stranu musí každého fandu Pána prstenů nadchnout, že by v kině uzřel další epickou podívanou. Jakmile se ale Hobit promění v trilogii, znamená to především spoustu problémů. Nejen těch technických, jako ukecat k návratu do kostýmů nové herce (všichni mají pochopitelně smlouvu jen na dva filmy) i pár starých známých (obešla by se "trojka" bez Mortensena?). Jde také o to, jak od Tolkienových potomků případně získat práva na Silmarillion nebo Nedokončené příběhy. A o spoustu scenáristických kliček, které by musely ze závěru nové trilogie vyrobit větší film, než jakým má být dvojka (protože tak to prostě chodí).

Znamenalo by to přesun bitvy pěti armád? Nebo by se situace řešila jinak? Ano, na podobné spekulace je ještě brzy. Jde ale o dost klíčové věci, které by měl Jackson vyřešit ještě předtím, než Warnerům oficiálně nabídne třetí film. Neříkám, že to neudělal. Studio je ale bohužel v situaci, kdy by na takových "detailech" nemuselo příliš lpět. Potter je pryč, adaptace DC comicsů se nehýbou kupředu a komerčních jistot na příští roky tím pádem není mnoho. Warneři by proto nabídku, jestli na Hobitovi náhodou nechtějí vydělat o pár stovek milionů víc, nemuseli zvažovat zrovna dlouho.

Situace tak není zrovna jednoduchá a my musíme doufat, že Jackson dobře ví, co dělá. Slepit velkofilmovou mozaiku nebude sranda ani se všemi krásami Středozemě. A filmová historie stoprocentně nepotřebuje další vytoužený návrat do pohádkového světa, po němž se velebený tvůrce promění v pranýřovaného chudáka.

---

Vytáhni v hospodě: Než k nám letos v prosinci dorazí filmový Hobit, měli bychom dostat akční RPG The Hobbit: Part One. Ano, strach je na místě.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace