Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 5: Nejlepší filmy Nory Ephron


ikona
KarelR
billy crystalnora ephrontématom hankstop 10
Jaké klasiky nám zanechala včera zesnulá legenda? 

Jak jste se mohli odpoledne dozvědět v tickeru, včera večer nás opustila Nora Ephron. Známé novinářce, režisérce a scenáristce bylo 71 let a podlehla svému šestiletému boji s leukémií, který jí ale stejně nezabránil v tom, aby nás v roce 2009 potěšila životopisnou romancí Julie a Julia. Tenhle film přihrál Meryl Streep její šestnáctou oscarovou nominaci. To je ale to nejmenší, za co můžeme Noře Efron děkovat. Za svoji kariéru totiž sepsala a často i přímo natočilo hned několik klasických romantických komedií, a nebýt jí, nejen fanynky Meg Ryan by měly výrazně smutnější život. Takže, jakých pět nejlepších filmů nám Nora Ephron zanechala?

5. Michael

Tuhle bláznivou komedii, v níž Andie McDowell láskyplně zpívá "páj, páj, to je ráj", jste možná ani neviděli. A je nejvyšší čas to napravit, protože určitě patří mezi ty hezčí oddechovky, kterými si můžete zkrátit volný večer. Michael vypráví o třech bulvárních novinářích, které šéf pošle do malého městečka v Iowě. Tamní důchodkyně totiž tvrdí, že u ní žije anděl, což se záhy ukáže jako neskutečná, avšak pravdivá informace. Michael s tváří Johna Travolty má ale hodně daleko k andělskému obrazu - chlastá, kouří a je prvotřídní sukničkář. Přesto svolí k malému výletu do novin, na kterém nejednoho člověka přesvědčí o tom, že má i svoje lepší stránky. Filmová pohoda, jakých nikdy není dost.

4. Silkwoodová

Na úplném začátku svojí kariéry napsala Nora Ephron Silkwoodovou pro Mikea Micholse. Tohle drama podle skutečných událostí se točí kolem pracovnice jaderné továrny, která začne zpochybňovat ochranu, jakou mají zaměstnanci před radiací. A i když se tak dobrovolně vystavuje obrovskému tlaku ze všech stran, nehodlá ve svém boji za lepší bezpečnost couvnout ani o píď. Silkwoodová znamenala pátou oscarovou nominaci pro mladou Meryl Streep (v tu dobu už měla dvě sošky doma) a jde o pomalou, ale o to vyhrocenější a tíživější dramatickou podívanou, která inspirovala nejeden boj za zaměstnanecká práva. Neprávem pozapomenutý film.

3. Samotář v Seattlu

A jsme u "svaté trojice". Ženské režisérky a scenáristky byly odjakživa zaháněny k "ženským" filmům. Nora Ephron ale tenhle úděl nesla tak statečně, že za svoji kariéru vysázela hned tři totální žánrové klasiky. Chronologicky druhou z nich je romantický etalon o architektovi, kterému zemřela manželka na rakovinu. A jeho malý synek trvá na tom, že už by měl přestat truchlit a najít si novou známost. Tahle veliká pocta Nezapomenutelné lásce s Carym Grantem se sama stala nezapomenutelnou, když na ploše 105 minut předvedla, že se hlavní představitelé romantické komedie prakticky nemusí potkat. Stačí, když je obsadíte Tomem Hanksem a Meg Ryan, vystavíte kolem nich řadu památných scén (vzpomínání na Tucet špinavců, finále na Empire State Building...), a celá jedna generace divaček začne reflexivně vytahovat kapesníky. Upřímný biják nejen pro citlivější duše.

2. Láska přes internet

Že se nedá dvakrát vstoupit do stejné řeky? Ale ano! Když jste Nora Ephron, můžete klidně vzít herecké duo ze Samotáře ze Seattlu a šest dekád starou romantiku od Lubitsche, a vyčarovat z toho moderní pohádku o dvou soupeřících knihkupcích, co se do sebe zabouchli přes net. Jestli pak budete v dobrém rozpoložení, můžete přidat i sociální polokritiku toho, jak velké obchodní řetězce válcují osobité krámečky (to pro náročnější diváky) a pár odkazů na Kmotra (to pro pány). A dostanete univerzální romantickou komedii, která snad nemůže zklamat vůbec nikoho. Dodnes parádní film, na který se většina současné produkce těžce nechytá.

1. Když Harry potkal Sally (V.I.M. zde)

Vrcholné dílo Nory Ephron sice režíroval Rob Reiner, ale to vůbec neznamená, že by obrovská chvála neměla padat i na její hlavu. Když Harry potkal Sally je ultimátním prototypem chytré romantiky "ze života", která dává svoje hrdiny dohromady pěknou řádku let. Legendární romance Meg Ryan a Billyho Crystala totiž zpočátku vůbec není romancí, a buduje sympatie mezi prohnaným sukničkářem a náročnou citlivkou pěkně pozvolna. Občas se u toho zjeví Casablanca, občas zazáří skvělé vedlejší postavy a občas si užijete přímo orgasmickou návštěvu bistra. Většinu času je to ale o tom, že dva hlavní hrdinové probírají svoje životní trable, a vy jste bombardováni sérií vynikajících scén, která ústí v zatraceně dojemný finiš. Jestli si tuhle pecku nevpalujete alespoň jednou ročně, měli byste s tím rychle začít. A jen tak mimochodem... Vážně se dá docílit toho, aby žena při sexu mňoukala? Závist!

Nora Ephron zkrátka uměla napsat romanci tak, aby s člověkem zůstala ještě roky po premiéře, a za to jí patří velké díky. A teď se nám v diskuze pochlubte, na co že se to budete koukat dneska večer...

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace