Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10: Co vás může ve vesmíru sežrat


ikona
Mr. Hlad
alienprometheusridley scottspeciál
Vesmír sice láká k objevování, my vám ale dáme deset důvodů, proč radši zůstat doma. Mezi hvězdami totiž evidentně není bezpečno. 

Jak moc je, není, bude nebo nebude Prometheus zasazen do vetřelčího světa, nejspíš zjistíme až v dalších dílech. Každopádně Ridley Scott se rozhodl vzít diváky na cestu do vesmíru a navštívil cizí planetu, kde proběhl první (i když vlastně ne úplně první) kontakt s jinou formou života. Jak to dopadlo, jste mohli zjistit v kině. Každopádně v hollywoodském vesmíru existuje různých mimozemských potvor velká spousta, ať už to jsou roboti, co se mění v auta, prťaví emzáci, jimž svítí prst nebo různé další potvory a potvůrky. Jedno ale mají společné, většina nás chce sežrat. Dali jsme dohromady desítku těch, se kterými je největší legrace.

Vetřelec (terorizuje lidstvo od roku 1979)
Nejspíš se nedá začít nikým jiným. Tenhle sympaťák se nejdřív ve formě facehuggera přilepí svému hostiteli na ksicht, následně se mu vyklube z břicha v podobně neškodně vypadající potvůrky, aby dorostl solidních rozměrů a mohl na své okolí machrovat kyselinou místo krve a dvojitou čelistí, se kterou se tak nádherně vykusují lebky. Jeden jediný dokázal během pár hodin zlikvidovat prakticky celou posádku vesmírné dopravní lodi, ve větším množství jim ale nedělá problém sežrat celou základnu na vzdálené planetě a vykydlit komando mariňáků. Prostě nezastavitelná monstra, která chtějí zabíjet a jsou v tom dobrá. Na druhou stranu jim to ale docela i pálí a umí se poučit ze svých chyb. A v neposlední řadě není vůbec žádná sranda je zlikvidovat. Jak řekl Ash v prvním díle ságy „:Je to dokonalý organismus. Jeho dokonalosti se může vyrovnat jenom jeho zrůdnost.“

Predátor (terorizuje lidstvo od roku 1987)
Když se řekne A, musí se říct i B. Když tu máme Vetřelce, nemůžeme vynechat Predátora. Na rozdíl od staršího kolegy, který byl v podstatě jen inteligentnějším zvířetem, je Predátor bytost, která člověka převyšuje prakticky v každém ohledu. Na Zemi, stejně jako na další planety, létá lovit ty nejsilnější bytosti, protože ho to prostě baví a predátoří společenská struktura to jaksi vyžaduje. Málokdy narazí na protivníka, který by mu dal zabrat, jak je vidět na konci druhé dílu při záběrech na sbírku trofejí, kde je třeba i hlava Vetřelce nebo Tyranosaura. Každopádně i když dokáže vybít celou vojenskou jednotku nebo elitu policejního sboru Los Angeles, na naštvaného Arnolda Schwarzeneggera a absolutně odhodlaného Dannyho Glovera jednoduše nemá. Od Vetřelce se ale sympaticky liší i tím, že má emoce. Umí nenávidět, ocenit odvahu, plánovat a užít si, když člověku vyrve lebku i s páteří a pak si ji v klidu čistí, aby se mu leskla vedle ostatních trofejí. Tenhle zabiják má styl.

Věc (terorizuje lidstvo od roku 1982)
Ne každé monstrum přiletí na Zemi s tím, že vyleze ze své lodi a začne kolem sebe máchat chapadly a žrát lidem plíce. Někdo se spoléhá na inteligenci a vychcanost, což na vlastní kůži zjistila parta výzkumníků z polární stanice na Antarktidě. To, že u nich přistál vrtulník s dvojicí ozbrojených Norů, kteří okolo sebe stříleli, řvali a snažili se bůhvíproč zabít sympatického pejska, je moc nerozhodilo. Když ale zjistili, že se po okolí pohybuje mimozemský organismus, který dokáže imitovat každého, koho se dotkne, začali být lehce nervózní. Není se čemu divit. Rozdat si to s nějakou zrůdou umí každý namakanější borec a Kurt Russell by s tím taky neměl mít v osmdesátých letech problém, ovšem když netušíte, jestli je váš kámoš pořád ten samý týpek, se kterým jste včera hráli ping pong, nebo se v něm ukrývá zubatý humusák, co rád žere lidi, je jen otázkou času, kdy z inteligentně uvažujících výzkumníku zbude jen parta vystrašených a paranoidních uzlíčků nervů. Ještě že se na Antarktidu dodává dost plamenometů a dynamitu.

Critters (terorizují lidstvo od roku 1986)
Ne každé monstrum musí být nutně o půl hlavy větší než člověk, aby vypadalo děsivě. Někdy stačí, když na scénu přiběhnou půlmetroví ježurové, kteří by s trochou štěstí obstáli i jako solidní hit v hračkářství. Pokud by to tedy nebyly takové svině. Critters možná nejsou tak děsiví a strašidelní jako Věc, nebezpeční jako Vetřelec nebo brouci z Hvězdné pěchoty. Jejich síla je v počtu, inteligenci a hlavně ve smyslu pro humor. Je sice pravda, že pod tím smyslem pro humor si obvykle představují věci, které lidské hrdiny hodně bolí a občas jim přivodí i smrt, ale co, s touhle partou je alespoň v prvním díle sranda. Když zdrhnou z vesmírného vězení a přistanou na americkém venkově u farmy rodiny Brownových, je jen otázkou času, kdy začnou v okolí mizet slepice a následně i lidé. A proč? Jednoduše proto, že Critters žerou. Všechno, pořád a v obrovském množství. Takže až uvidíte, jak se k vám blíží mutant fotbalového míče a dikobraza, radši vemte kramle.

Brouci z Hvězdné pěchoty (terorizují lidstvo od roku 1997)
Jeden by čekal, že když už dojde na válku mezi dvěma planetami, budou na nějaké technologické úrovni a všechno se vyřeší s pomocí laserů, případně atomovek nebo velkých kulometů. Ale ne, u řezničiny Paula Verhoevena se lidstvo musí porvat s armádou obřích brouků, kteří prostě jen jsou, rychle utíkají, mají ostrá kusadla a dokáží člověka přeseknout na dvě půlku dřív, než řekne „nejneobhospodařovávatelnějšími“. Jestli mají tyhle potvory nějakou civilizaci a fungují v nějaké společnosti, to nevíme, protože vrcholem jejich techniky je obrovský hovnivál, který střílí vlastní řití. I tak ale dokázali Zemi celkem zatopit, protože klasická taktika na tyhle zrůdy neplatí. Brouci jsou nezastavitelní, na zabití jednoho je potřeba pár desítek nábojů, jsou rychlí, je jich strašně moc a absolutně postrádají pud sebezáchovy. Na to, že jim šéfuje jeden obří mozek, je to docela velký problém.

Temný anděl (terorizuje lidstvo od roku 1990)
Mimozemšťan nemusí vypadat jako monstrum, ani není nutné, aby se schovával v cizích tělech. Prostě stačí sehnat dvoumetrového Němce s postavou jako nosorožec, dát mu velkou krochnu a mimozemsky vypadající vrhací disk. Ono to bude fungovat. Temný anděl je prvotřídní béčko, které mohlo vzniknout jen a pouze na konci osmdesátých nebo na počátku devadesátých let. Podepsal se pod něj Craig R. Baxley, jenž natočil třeba Action Jacksona, a vypráví o mimozemšťanovi, který sice všude okolo sebe řve, že přichází v míru (alternativní název filmu je I Come In Peace), ale zabije každého, kdo se mu dostane do ruky, z lidských mozků čerpá jakousi látku a vyrábí z ní drogy pro svou planetu. Dolph Lundgren mu ale jeho mimozemskou řiť pochopitelně nakope. Matthias Hues patřil před dvaceti lety mezi elitní béčkové záporáky a rozdal si to prakticky s každým, kdo uměl udělat alespoň kop s otočkou. A tady byl v té nejlepší formě!

Jsou mezi námi (terorizují lidstvo od roku 1988)
Možná je to satira, možná je to béčko, možná je to konina. Ale je to John Carpenter utržený ze řetězu. Jsou mezi námi (možná film znáte pod názvem Oni žijí!) přivádí na scénu ty nejnebezpečnější mimozemšťany. Stejně jako většina jejich inteligentních kolegů nehodlají lidstvo sežrat, ale zotročit a dělají to docela chytře, protože Země jim už téměř leží u nohou. Jednoduše pomalu krok za krokem ovládli svět politiky a médií a nutí lidstvo, aby dělalo to, co se jim hodí. Občas se sice objeví nějaký šašek, kterému se to nelíbí, ale obvykle má smůlu. Tihle emzáci jdou totiž vidět jen s pomocí slunečních brýlí. A jako bonus v nich člověk vypadá drsně. Parta humusáků ze Jsou mezi námi na to šla chytře, protože jejich kolegové, kteří se spoléhali na sílu a velké zuby, obvykle zklamali. Ani mozek jim ale moc nepomohl, protože hrdinný zedník s brokovnicí a pár jeho kamarádů jim stejně dokázali nakopat zadky. Asi by to chtělo zkusit zlatou střední cestu, tudíž žrát lidí po stovkách, ale tvářit se u toho vychytrale.

Slimák (terorizuje lidstvo od roku 2006)
Na velikosti nezáleží. Když emzák vypadá jako slušně vyvedený bobeš, člověk by ho možná podcenil, udělal by ale zatraceně velkou chybu. Jakmile se vám tyhle potvory dostanou do těla, začnete nejen mutovat, ale přestanete ovládat svůj mozek. Slimejši tak z malého amerického městečka udělají během několika hodin místo plné zombíků, hnusných potvor a slizu a hnusu. Slimáci nejednají nijak zvlášť složitě, jednoduše se člověka zmocní, udělají z něj svou loutku a občas ho donutí, aby na stále ještě vzdorující lidi blil zelený humus. To zamává i s těmi největšími drsňáky. Ale na druhou stranu je s nimi sranda, pokud vám nevadí nějaká ta kapka tělesné tekutiny.

Potvory z Evoluce (terorizují lidstvo od roku 2001)
Pořád ještě existují lidé, kteří nevěří v evoluci a myslí si, že život vznikl jaksi pro ně snadněji pochopitelným způsobem. Ale ti pravděpodobně MovieZone nečtou. Každopádně kdyby ano, nejspíš by brojili proti invazi potvor z Evoluce Ivana Reitmana. A přitom šlo o docela chytrý nápad, jak dostat na naši planetu mimozemský organismus, který na první pohled vypadá neškodně, když si ho ale budete chtít pohladit, ukousne vám obě ruce. Stačilo sem hodit meteorit, který v sobě nesl cosi, co velmi urychlí evoluci. Takže ze začátku tu máme jen efektně vypadající šutrák, ale člověk se ani nenaděje a brzy mu do řitě vleze hmyz z cizí planety, nebo nahání po obchoďáku třímetrové létající zrůdy. A to je jen začátek. Armáda se nechytá, policie je bezradná a na scénu musí nastoupit vědecký tým a bratři, kteří milují čisté a zdravé vlasy.

Mimozemšťan z Tajemného zla (terorizuje lidstvo od roku 1987)
Někdy je potřeba užít si trochu srandy. Tohle heslo zastává mimozemšťan z vynikajícího zapomenutého béčka Tajemné zlo. Přiletěl na naši planetu jednoduše proto, aby si užil. Umí vstoupit do těl obyčejných lidí a jakmile je ovládne, začne dělat binec. Což v tomhle případě znamená, že zastřelí jakéhokoliv policajta, kterého potká, vybírá banky a v ukradeném Ferrari přejíždí vozíčkáře. Zkrátka veselá kopa, kterou musí zastavit drsný policajt a agent FBI, který není tím, za koho se vydává. Tajemné zlo představuje mimozemšťana, jenž chce ovládnout Zemi, ale kašle na nějakou nenápadnost a prostě za sebou nechává desítky mrtvol a jde si tvrdě za svým. A o to větší legrace s ním je. Krom toho má velkou slabost pro bazuky, plamenomety a vůbec zbraně většího kalibru.

Jak je vidět, ve vesmíru je spousta sympaťáků, kteří si rádi pochutnají na vašem mozku, uvrhnou lidstvo do otroctví nebo jen pro srandu rozstřílí na kusy každého, kdo se jim dostane před hlaveň. Obvykle to s nimi ale dopadá špatně. Na druhou stranu film by bez podobných humusáků byl možná trochu nuda, tak snad budou ve svých invazích a pokusech zlikvidovat lidstvo a Zemi pokračovat. 
 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace