Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Prometheus: Odpovědi na nejčastější otázky


ikona
Mr. Hlad
alienprometheusridley scott
Taky vám nebylo v Prometheovi všechno jasné? Máme pro vás odpovědi na nejčastější otázky 

Prometheus redakci MovieZone neuchvátil a i když vypadá dobře, tupě se chovající hrdinové a z nosu vytahované zvraty zapříčinili, že jsme se prostě nebavili a rádi bychom na film zapomněli. Výdělky jsou však zatím velmi slušné, takže šance, že se dočkáme sequelu, je každým dnem větší. A proto je dobré znát odpovědi na pár otázek, které Prometheus položil a neodpověděl na ně. Ať už to jeho tvůrci udělali záměrně s tím, že se jim chtěli věnovat v případném druhém díle, nebo se na to prostě vykašlali.

Každopádně v následujícím textu bude HODNĚ spoilerů, takže pokud jste film ještě neviděli, radši odtud rychle zmizte:

Co měla znamenat úvodní scéna?
Podle Ridleyho Scotta planeta z úvodu Promethea může i nemusí být Země a je to vlastně fuk. Důležité je, že Tvůrce vypitím černého bahna obětoval svůj život, aby mohl vzniknout nový. Samotný proces sebeobětování je ve filmu vůbec hodně důležitý, jak bude řečeno dále.

Proč David otrávil Hollowaye?
David je zvědavý, ale nemá emoce, takže jedná jako stroj a dělá permanentě výzkum pro Weylanda. Chtěl vědět, co s Hollowayem černé bahno udělá, ale dal mu ho do pití až po jeho "svolení". Před tím se ho zeptal, jestli by byl ochotný udělat cokoliv, aby získal odpovědi na své otázky. No a Holloway řekl, že ano. David si to tedy vyložil po svém.

Proč chtějí Tvůrci vyhubit lidstvo?
Tvůrci lidstvo stvořili a v minulosti se ho snažili usměrňovat, lidstvo však zklamalo a udělalo něco moc a moc ošklivého. A to něco se podle filmu stalo asi před dvěma tisíci lety. Jde tedy nejspíš o ukřižování Ježíše Krista, jenž byl podle všeho sám Tvůrcem. Lidstvo podle všeho začalo dělat binec a vyvíjelo se směrem, který se tvůrcům nelíbil, a tak tam poslali svého zástupce, jenž nakonec skončil na kříži, což Tvůrce dožralo.

Proč černé bahno udělalo z Hollowaye monstrum?
Bahno nejen vytváří život, ale umí ho i přetvářet podle charakteru bytosti, se kterou přijde do kontaktu. Po zabití Ježíše lidstvo ukázalo, že je ochotné ubližovat ostatním pro své vlastní zájmy, a tak to z něj udělalo hnusáka. David emoce nemá, proto bahno nemělo s čím reagovat.

Co řekl David Tvůrci, že ho to tak naštvalo?
Tady to úplně není jasné, ale David pravděpodobně Tvůrci řekl přesně to, co po něm Weyland chtěl. Nikdo ale nepočítal s tím, že mimozemská bytost nebude z přítomnosti lidí nadšená. Jejich reakce s černým bahnem vytváří smrt. A samotná Weylandova prosba taky není zrovna nesobecká, což Tvůrce, jenž patří k rase, která se pro lidstvo obětovala, nejspíš taky moc nepotěšilo.

Proč Elizabeth porodila chobotnici?
Elizabeth nemohla mít děti, když ale zjistila, že je těhotná, bylo jí řečeno, že její dítě bude „velmi zvláštní“, což má být podle Scotta další odkaz na Bibli. Potvrzuje to i fakt, že děj se odehrává o Vánocích. Bohužel opět zasáhla lidská povaha - zatímco u Tvůrců by nová bytost byla hodná, protože Tvůrci s pomocí bahna a obětování pomáhají k životu ostatním, u člověka půjde o hladovou potvoru, která chce jiným ubližovat. A dost možná jde o první krok ke zrození Vetřelce, jak ho známe.

Byla Vickers robot?
Pravděpodobně ne. Zaprvé jí moc nepotěšilo, když Weyland prohlásil, že David je pro něj skoro jako syn, zadruhé by pravděpodobně nesvěřil po své smrti impérium umělé bytosti. A Janek by na to při sexu nejspíš taky nějak přišel.

Proč byla lékařská komora nastavena pro muže?
Původně patřila Weylandovi, což je chlap.

Je planeta z Promethea stejná jako ta z prvního Vetřelce?
Není. V Prometheovi jde o planetu LV-223, ve Vetřelci LV-426, což znamená, že potvora na konci filmu není královna.

Pokud vám to nestačí, tady najdete článek, jehož autor se všem otázkám a odpovědím věnuje ještě detailněji.

Spousta otázek samozřejmě zůstává, ale snad na ně odpoví DVDčko a Blučko, které by mělo nabízet přibližně dvacet minut materiálu navíc. A to ještě před pár dny všichni tvrdili, jak je verze v kinech stoprocentní ...

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (186)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace