Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 5: Nejlepší filmy Ridleyho Scotta


ikona
KarelR
ridley scotttématop 10
Vzpomínáme na nejlepší kousky od režiséra Promethea. 

Pokud chcete na plátně dobrodružné epično, běžte za Ridleym Scottem. Tohle pravidlo Hollywood uctívá už pěkných pár dekád a divácká komunita je za to moc ráda. Scott se totiž nejednou ukázal jako veleschopný vypravěč, který dokáže na pozadí velikých kulis sehrát dostatečně zajímavý a procítěný příběh. Samozřejmě, že se mu to několikrát moc nepovedlo. Většina jeho tvorby si ale zaslouží i víc než jedno zhlédnutí (to protože domácí nosiče skrývají rozšířené či režisérské verze!), a to i když dojde na tituly subtilnější (Thelma & Louise) nebo méně nápadné (Soupeři, Legenda). Každopádně jestli sami nevíte, které filmy máme na mysli, rádi vám je krátce připomeneme. Co tedy patří do Scottova nej?

5. Americký gangster

Denzel Washington jako schopný frajer, který v sedmdesátých letech ovládnul celý New York? Trefa do černého! Scottova gangsterská odysea je zcela jistě nejvýraznějším počinem jeho pozdního sběru. A i když na úplnou špičku žánru přeci jen nemá, hledí na ní z úctyhodné blízkosti. Scott tu výborně pracuje s dobovou atmosférou, dramatickým podloubím a nabitým hereckým ansáblem. Absence akčnějších, napínavějších nebo ikoničtějších scén ale filmu přeci jen brání v tom, aby zastínil Scottovy promakanější klasiky. Solidní páté místo.

4. Černý jestřáb sestřelen

Ano, už to slyším. Systematicky náborový Jestřáb se umístil nad hladce fungujícím Gangsterem? Cože? Kdekdo s tím možná nebude souhlasit. Scottova šablona pro současné armádní střílečky ale víc než základní scenáristické kontury ani nepotřebuje. Jde v ní spíš o desítky a desítky minut intenzivní válečné vřavy, jíž v tak natřískané podobě předvádí jen málo filmů. Navíc je tu nevídaná přehlídka mladších i starších hereckých talentů (od Isaacse, přes McGregora, až po Hardyho), kteří převyprávění 19 let staré bitvy o Mogadishu cementuje jako po právu velebený pilíř žánru. Na tenhle film se koneckonců opatrně odvolávali i tvůrci Avengers!

3. Gladiátor (V.I.M. zde)

Jmenuje se Maximus Decimus Meridius a spoustu lidí naučil, že byl starověký Řím zatraceně atraktivním, ale i nebezpečným místem. Jemu samotnému by to nicméně nemohlo být lhostejnější, protože sem přišel akorát zabít pár gladiátorů a pomstít smrt svojí rodiny. Scott byl na přelomu tisíciletí velice uznávaným tvůrcem. Jenže skoro 20 let nenatočil prvotřídní pecku. Až Gladiátor znovu probudil davy, udělal z Russella Crowea superhvězdu, a především připomněl světu historické hollywoodské velkofilmy v jejich nejkrystaličtější a nejkrásnější podobě. Zkrátka perfektní starověký opus, na který dodnes nedají dopustit miliony filmových fanoušků.

2. Vetřelec (V.I.M. zde)

Ve vesmíru vás prý nikdo neuslyší křičet. V kinosálech to ale před 33 lety bylo zcela jiné a divačky vřeštěly jako o život, když čerstvě narozený xenomorf začal lovit nebohou posádku lodi Nostromo. Právě tahle parta "vyvolených" přišila Scottovi věčnou slávu, když mu pomohla vzkřísit jeden z nejnapínavějších a nejděsivějších hororů všech dob. Vetřelec ve vás i dnes vyvolá pocit, že v rohu pokoje nejspíš tiše číhá facehugger (včera ověřeno!). A že sledujete milník žánru, jenž prodejní formuli "Čelisti ve vesmíru" povýšil na zrod legendy (s Ripleyovou vlastně dvou), která nikdy nevybledne. A to ani tváří v tvář Cameronovu pokračování, které si slůvko inferno vyložilo zase trochu jinak.

1. Blade Runner (V.I.M. zde)

Nečekali jste na prvním místě něco jiného, že ne? Moderní doba si možná žádá čím dál tím rychlejší, povrchněji efektivnější a akčnější filmy. Tři dekády starý Blade Runner ale vší téhle nádheře ukazuje vztyčený prostředníček. A servíruje takřka plíživou neo-noirovou detektivku, která vehementně odmítá zestárnout. Nebýt mladého kukuče Harrisona Forda, mohl by Blade Runner klidně projít jako loňská meditativní pecka, která umně kloubí pohlcující vyšetřování s filosofováním a dokonale atmosférickým vizuálem. Ano, tenhle sci-fi unikát určitě za mnohé vděčí Dickově (mimochodem silně přepracované) předloze. To hlavní ale dovezl sám Ridley Scott, který vzal pojem inteligentní a zatraceně osobitá sci-fi a jednou provždy ho definoval celovečerním filmem. Že tam tu genialitu nevidíte? Tak to, milí mladí čtenáři, zkuste zase za pár let.

To bychom měli nastřelenou topku. Ridley Scott dal ale světu daleko víc podařených filmů, a do diskuze vás nepustíme dřív, než zavzpomínáme ještě na dva.

MZ srdcovka #1: Království nebeské

Tak tak, máme rádi Scottův "kontroverzní" výlet do Jeruzáléma. A vůbec se za to nestydíme! Někdo tuhle epickou mírovou agitku, v níž se obyčejný kovář propracuje do čela armády křesťanů, vůbec neskousnul. My se ale (zčásti díky vytuněné prodloužené verzi) rádi hlásíme ke spokojeným zákazníkům, kteří si největší epos od Návratu krále náležitě užili. Pouze adekvátnímu Bloomovi tu totiž kryje záda přímo zástup skvělých vedlejších postav, vrstevnatý, avšak dobře srozumitelný příběh, a Scottovo tradičně neselhávající vizuální cítění. Takhle parádní obléhání města navíc jen tak někde nenajdete... a Království nebeské budeme nejen díky němu nadále bránit. Mezi historickými velkofilmy totiž trčí nejen díky tomu, jak šikovně ho Scott poskládal dohromady.

MZ srdcovka #2: Dobrý ročník

Když si dal Scott před šesti lety pauzu od megaprodukcí, málokdo to nevítal s povytaženým obočím. Cože, režisér Gladiátora točí romantickou komedii z francouzské vinice? Výsledek nás ale ve své době nadmíru potěšil, a v průběhu let jsme přišli na to, že je z Dobrého ročník čím dál tím chutnější žánrová trvalka. Strohý příběh o tom, jak hamižný bankéř ke štěstí přišel, má totiž neodolatelného Russella Crowea, svůdné provensálské kulisy a tolik humoru a vizuálních fintiček, až z toho oči přecházejí. Prostě trestuhodně málo připomínaná feel-good pohoda, jíž možná spousta lidí ještě neobjevila. A proto se ještě pořád cítíme trochu divně, když z auta křičíme na cyklisty "Lance Armstrong!".

Toť náš přehled scottovské nádhery. Která jeho díla preferujete vy?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (52)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace