Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Kolosální Hunger Games rozemlely Titány i Sněhurku


ikona
Cival
clash of the titanshunger gamessam worthingtontržby
Hladové hry mají už 365 milionů. Sumu, o jaké můžou Titáni leda snít... 

Dvakrát do téže řeky nevstoupíš, říká otřepaná poučka. Hollywood se jí občas vzepře… ale ne tentokrát. Napodruhé se studiu Warner Bros. nepovedlo diváky obelhat říznými trailery a udělat z mytologické výplachovky o Perseovi hit, který by i bez pořádného scénáře znovu atakoval půlmiliardu dolarů na celosvětových tržbách.

Americké zisky budou výrazně nižší, protože Hněv Titánů o prvním víkendu utržil jen 34 milionů dolarů. První film přitom otevřel za milionů 63, aby se následně dohrabal na 163 mega jen z Ameriky (dvojnásobný balík pak přitekl ještě ze zbytku světa). Poloviční start v zámořských kinech tak naznačuje, že i celkový obnos vytěžený z amerických kin bude tentokrát výrazně menší… a nepřesáhne hranici sta milionů dolarů. Což je s ohledem na stopadesátimilionový rozpočet určitě velké zklamání pro Warnery.

SROVNÁNÍ DENNÍCH TRŽEB OBOU TITÁNŮ

Studio ale nebude mít problém najít důvody tohohle selhání. Už předpovědi byly pod úrovní prvního dílu, a to jednoduše proto, že po sequelu nebyl hlad. Všichni si pamatovali rozčarování z dva roky starého Souboje Titánů. Kocovina z hnusného 3D neopadla a na zklamání z toho, jak se nabušené trailery přelily v tupý film, jen tak někdo nezapomene. Warnerovská kampaň navíc začala poměrně pozdě a nemohla stavět na ničem jiném než na trikových atrakcích. Což nezabralo. Titáni sice neudělají Warnerům kdovíjakou díru v rozpočtu – tržby z ostatních trhů budou zase výrazně vyšší než v Americe, koneckonců už teď, po prvním víkendu, má film na kontě 112 milionů celosvětově – ale pokud se nestane nějaký zázrak, tak brzký vznik třetího dílu nehrozí.

Moc dobře to nedopadlo ani se Sněhurkou aka Mirror, Mirror. Tarsemovo nové uchopení klasické pohádky, které je barevnější, bláznivější i levnější než letní Sněhurka a lovec s Charlize Theron, u diváků moc nepochodilo. Devatenáct milionů za první víkend je při nasazení do 3603 kin pořádná slabota. Film navíc sepsuli diváci i kritici, takže nejspíš nehrozí, že by se ze Sněhurky vyloupla rodinná trvalka. Pětaosmdesátimilionový rozpočet se asi nepodaří zalepit.

Ohromné peníze tak vysávají z peněženek diváků až Hunger Games. Nesmírně úspěšná adaptace oblíbené knižní předlohy minulý týden přepisovala historické tabulky. Tím ale její tažení rozhodně neskončilo. Vyšší kvalita a menší provařenost značky totiž vedly k tomu, že Hunger Games měly o svém druhém víkendu nižší propady, než jaké mívá Twilight sága i Harry Potter. Při poklesu zisků o necelých 60% si Hunger Games připsaly o víkendu mohutných 61 mega, což je sedmý nejvyšší druhý víkend v historii.

V součtu to pro Hunger Games dělá už 251 milionů dolarů ze Severní Ameriky, kterýžto výsledek film tlačí na páté místo historických tabulek – jak co se týče nejrychlejšího dosažení hranice 200 a 250 milionů, tak i nejvyšších desetidenních zisků. Jen Temný rytíř, poslední Potter a druhé díly Transformerů a Pirátů z Karibiku drtili pokladny s větší vehemencí.

SROVNÁNÍ VÝNOSŮ HUNGER GAMES A TWILIGHT FILMŮ

Hunger Games mají úctyhodným způsobem nakročeno k útoku na amerických 400 milionů – ale i kdyby tak vysoko nedosáhli, což by s ohledem na nízký rozpočet filmu nebyla žádná tragédie, pořád půjde o rozhodující balík. Ostatní trhy světa tak štědré totiž nejsou. Hunger Games mimo Ameriku nejsou takovou peckou (u nás je dokonce porazil Jirka Mádl v Probudím se včera), a proto si tam připočetly zatím „jen“ 113 milionů.

NEJVYŠŠÍ VÝDĚLKY HISTORIE PO 10 DNECH

Podívejme se ale dál do žebříčku. Na čtvrtém místě je úspěšný reboot 21 Jump Street, který má na kontě už 93 milionů. Ve výrazně kladných číslech je samozřejmě i animák Lorax, jenž už brzy zdolá metu 200 milionů dolarů pouze z Ameriky.

Za propadákem John Carter se snaží nezávislárna Lov lososů v Jemenu, jíž diváci i recenzenti opatrně chválí. Film nebaží po desítkách milionů, takže když expanze do čtyř stovek kin vynesla 1,2 milionu dolarů za víkend, jde o slušný výsledek. My tuhle vřelou novinku uvidíme v květnu.

Do desítky se vešel ještě army hit Act of Valor, prodělečná nuda A Thousand Words a rodinná 3D oddychovka Cesta na tajuplný ostrov 2, která do týdne zaokrouhlí své americké tržby na sto milionů, a ještě tak uspíší přípravy třetího dílu.

Kompletní žebříček tržeb zde.

O příštím víkendu nás čeká zase tuhý souboj, protože Hunger Games a jeho nohsledům se postaví monumentální Titanic ve 3D a hlavně pak čtvrté Prcičky.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace