Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Avengers: 7 novinek od Josse Whedona


ikona
KarelR
avengersjoss whedonmarvel
Režisér marvelácké týmovky se konečně trochu rozpovídal. 

Avengers k nám dorazí už za měsíc a půl, takže se pomalu připravujte na mohutný finiš kampaně. Předpovídá ho včerejší sada plakátů, která propagaci dodávají patřičně destrukční nádech, Joss Whedon ale čekat nehodlá. Anebo spíš nepauzují novináři, kteří měli v posledních dnech šanci řešit s ním horor Cabin in the Woods. Jossův produkční počin totiž pochopitelně nebyl to jediné, co pány od novin zajímalo. Často došla řeč i na Avengers, o kterých jsme se dozvěděli následujících 7 věcí.

1. Odkazování bude obezřetné, Spider-Man se neobjeví

Jestli se bojíte toho, že budou Avengers (podobně jako Iron Man 2) hlavně velkou přehlídkou marveláckých postav, které jednou možná budou dělat něco vážně důležitého, nemusíte. Whedon na potkání uklidňuje, že přesně tomuhle syndromu se hodlá vyhnout: "Ve filmu sice naznačíme větší problém, než je ten, který se aktivně řeší. Já ale věřím tomu, že jakmile si člověk přizná, že točí 'první díl', už v tu chvíli selhal." Okolní problémy tak budou zatlačeny hluboko do pozadí a nemáme čekat ani výraznější pomrkávání na diváka, ani narážky na budoucí projekty Marvelu či bývalé projekty samotného Whedona. Buffy se tak nejspíš nezastaví, ale co drby kolem camea pavoučího muže? Whedonova odpověď zní dost jasně: "V tomhle filmu žádný Spider-Man není!"

2. Záporáci nejsou Kree ani Skrullové

Tohle nijak zásadní novinka není, Whedon ale poprvé promluvil o tom, co ho vedlo k rozhodnutí tyhle rasy vynechat a vybrat (zatím stále nepotvrzené) Syny Muspellu: "Tyhle dvě rasy existují v marvelovském univerzu už dlouho a mají obrovské pozadí. Jejich rozpětí je tak velké, že se prostě nemohly vejít do filmu, kde už je sedm filmových hvězd. Skrullové navíc umějí měnit podobu, což je samo o sobě dost zásadní věc. V tomhle filmu mám Lokiho, který kouzlí, a když se postaví vedle Iron Mana nebo Černé vdovy, je to dostatečně nebezpečná kombinace."  V podstatě tedy velice smysluplné rozhodnutí, jež dělá záporáky o to méně předvídatelnými.

3. Hulk je v Avengers boží

"Jestli si myslím, že jsou Avengers ultimátní film s Hulkem? Musím říct, že ano. Provádím s ním totiž nevídané věcí, které podle mě vytřou zrak hodně lidem." Aneb Joss Whedon se nebojí říct nahlas, že ho minulá dobrodružství zeleného superborce příliš nepotěšila: "Ty předchozí filmy bych já osobně nikdy nenatočil. Ve druhém se z Hulka dokonce stalo něco na způsob namakaného surfaře, což mi vůbec nedávalo smysl..."

4. Hlavními inspiracemi Avengers jsou válečné klasiky

Takhle velkou comicsovou týmovku jsme v kinech zatím neviděli (Fantastická čtyřka je spíš menší rodinná sešlost). Whedon se proto těžko mohl inspirovat u předchozích žánrových počinů a logicky sáhl jinam. A je docela příjemné překvapení, z čeho při přípravách Avengers vycházel: "Prvním filmem, který jsem na producenty z Marvelu vybalil při probírání scénáře, bylo Tucet špinavců. Lidé na to zapomínají, ale hodinu a půl se tam trénuje a pak se dvacet minut střílí po nacistech. Díky tomuhle se mi je podařilo přesvědčit, že když dáme hrdinům dost času na to, aby se poznali, můžou být jejich konflikty stejně zajímavé jako konflikt s hlavním záporákem."

Hodně ukecaných setkání a málo akce je právě to, čeho je comicsoví fanoušci obávají nejvíc. Whedon ale rychle uklidňuje uvedením druhé hlavní inspirace filmu - válečným akčňákem Černý jestřáb sestřelen od Ridleyho Scotta: "Naštěstí mi včas došlo, že Avengers musí být především válečný film. Tolik hrdinů v jednom filmu znamená, že si každý své označení musí zasloužit. Proto mi jako nejlepší cesta přišlo je prostě vzít a protáhnout peklem."

5. Hudba Alana Silvestriho bude orchestrální old-school s důrazem na emoce

Soundtracky předchozích marveláckých filmů jsou často netradiční. Avšak bohužel i dost zapomenutelné a krom pár hlavních motivů vám v hlavě mohla utkvět jedině vynikající hudba z Thora. V Avengers se na rozdíl od marveláckých začátků moc experimentovat nebude, jelikož nás (stejně jako v Kapitánu Amerikovi) čeká usedlý Silvestri: "Hudba je hodně staromilská a Alan byl tak pro tenhle film perfektní volbou. Dává totiž obrovský důraz na emoce, a to v zimmerovském stylu: 'Teď toho cítím fakt hodně!' Mimoto je ale také velmi přesný a dokáže skvěle přebíhat mezi motivy jednotlivých postav, což je moje velká vášeň."

6. Avengers budou mít dvě a čtvrt hodiny

Whedon pak mimo jiné definitivně utnul spekulace kolem stopáže filmu: "Můj první sestřih měl 3 hodiny a teď jsem se dostal na dvě a čtvrt, na což jsem extrémně pyšný. Od začátku jsem se chtěl trefit mezi dvě a dvě a půl hodiny. Tak epický film s tolika skvělými herci se prostě nemohl vejít pod dvě, protože by byl příliš chudokrevný a někdo by nedostal svoji chvilku slávy." Co se tedy vystříhávalo? Několik scén s Kapitánem Amerikou, který nakonec není úplně stoprocentním hlavním hrdinou, a především spousta 'whedonovského blbnutí': "Do seriálu může člověk dávat hodně ze sebe, protože má na odvyprávění ústředního příběhu celou sezónu. U filmu je ale nutné držet se trochu na uzdě, a jakmile jsem se mi to podařilo, dostal jsem jasnou vizi, jak z Avengers udělat co nejlepší zážitek pro diváky." Části z pětačtyřiceti minut vyhozeného materiálu se dozajista objeví na Blu-rayích a DVD. Nějaký speciální sestřih ale prý čekat nemáme: "Ne, jiná verze Avengers na DVD nebude. Režisérský sestřih je pro mě to, co jde do kin. Věřím, že nejlepší verze filmu pro studio je i ta nejlepší verze pro diváky."

 7. Případná dvojka bude... menší!

Jak se dá podle Whedona natočit ještě větší pokračování Avengers? "Tak, že větší nebude. Bude menší. Osobnější. Bolestivější. Bude to přirozené pokračování osudů postav, a ne jen nafouknutá kopírka všeho, co fungovalo minule. Už samotné téma by mělo být neotřelé a film by měl fungovat sám o sobě." Tenhle recept studia často odmítají, minimálně jednička Avengers by ho ale ctít měla. Whedon se totiž podle svých slov snažil co nejméně podlehnout kánonu marveláckého univerza: "Jakkoliv se držím toho, že tenhle film patří do velké série, hlavní pro mě bylo stvořit filmový zážitek, který stojí na vlastních nohách. Nechci, aby lidé odcházeli z kina se slovy: "Kde je další díl?" Chci, aby si říkali: "Hej, tohle chci vidět znova!"

Jestli se mu to podařilo, zjistíme už za rovných 50 dnů!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (11)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace