Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 filmů, které vám letos vyplaví adrenalin


ikona
imf
mz nejtéma
Další žebříček? Tenhle by měl zajímat především fandy ostřejších hlášek, tupějších scénářů a po zuby ozbrojených kluků a holek. 

V únoru už vám s těmi žebříčky vážně dáme pokoj, ale pokud už hledáte kam kliknout dál, rád bych vás upozornil, že ve vší té záplavě má tahle (Hladova a moje, takže asi víte odkud vítr vane) soupiska zvláštní význam… jedná se o filmy vyloženě odpočinkové, přeskakující o obří tyči horizont všedních dnů. Prostě pecky, kvůli kterým do kina chodíme… záměrně neřeknu vypnout mozek, protože tyhle fllmy jsou vždycky plné efektů, atrakcí a útoků na všechny senzory. Musíte u nich být ve střehu, abyste si je mohli naplno užít. Potřebujete k nim popcorn nebo další chroustání, abyste zásobovaly i ty smysly na které se nedostává (a díky Rodriguezovi snad ani v budoucnu dostávat nebude, jeden pokus stačil).

NEJOČEKÁVANĚJŠÍ FILMY ROKU: AVENGERS, EXPENDABLES 2

A hlavně potřebujete partu, která vás po promítání bude krotit a odrazovat od toho, abyste napodobovali hrdiny na nejbližším parkovišti nebo střeše paneláku. Tu díru mezi barákama nepřeskočíte, vaše škodovka neudriftujte ani deset metrů… a právě proto chodíme do kina, abychom utekli mj. otravným fyzikálním zákonům. Tyhle "béčka" plní všechny požadavky levou zadní a nemusí řešit odvděčování se širokým davům, protože rostou ze skromných rozpočtů. To jim dává další trumfy do ruky.

 FILMY, KTERÉ NESMÍTE MINOUT: KRONIKA, OKRESNÍ PŘEBOR

FILMY, KTERÉ VÁS BUDOU CHTÍT MINOUT: PAPERBOY, BEING FLYNN

Šedý (CZ premiéra: 23. února 2012)

Pořádnou divočinu s krvelačnými vlky, nepřizpůsobivými dělníky a věčnou zimou si zasloužíme. Fandové Beara Gryllse už dávno vědí, že Aljaška je fotogenická, ale dovede vám zlomit vaz vteřinu poté, co se přestanete ohlížet přes rameno. Liam Neeson by už byl nejradši doma z nejmrazivější fušky své kariéry, ale neztroskotal s letadlem uprostřed tropického ráje jako uplakánci z Lostu, nýbrž uprostřed krajiny zamořené vlky. Carnahanův film zatím sbírá slušné kritiky a hlavně stihnul naštvat ochránce přírody po celých Státech kvůli tomu, že vlci jsou tu vykresleni jako krvelačné šelmy. Hmm… možná za to může i fakt, že Carnahan od profesionálního lovce odkoupil čtyři mrtvé vlky. Dva jako rekvizity a dva jako večeři pro celý štáb. Dobrá bašta a marketing zadarmo? Tak se nám to líbí.

Bullet to the Head (U premiéra: 13. dubna 2012)

Walter Hill před dvěma týdny oslavil sedmdesát, ale pokud jde o levný a osobitý akční žánr, je na hollywoodského veterána spoleh. Právě proto ho Stallone oslovil, když se během příprav adaptace francouzského komiksu nepohodl s Waynem Kramerem. Věčná škoda, protože z brutálního parťáckého filmu o zabijákovi a poldovi, co táhnou za jeden provaz, nebude karneval, ale spíš pořádný old school. Slyovi bude pomáhat Sung Kang z Rychle a zběsile (původně měli producenti vyhlédnutého Thomase Janea, ale Joel Silver chce sbírat body v Asii, takže smůla). Předloha je brutální a nebere si servítky, natáčelo se v New Orleans a seznam ostrých chlápků v obsazení doplní ještě Jason Momoa (hlavní záporák) nebo Adewale Akinnuoye-Agbaje, takže se snad není čeho bát - Sly si totiž na oprášenou pověst akčního machra určitě od nikoho nenechá sr… počkat, bude to vlastně eRko? Naděje umírá poslední.

Taken 2 (US premiéra: 5. října 2012)

Kdo zachrání zachránce? Zhruba taková je asi premisa jednoho z nejzbytečnějších sequelů posledních let. Besson měl jednou štěstí na režiséra (byť krátkodobé), vydělal spoustu peněz i v zámoří, a zjevně chce světu dokázat, že to klika nebyla a bude znovu pokoušet osud. Dalších 96 hodin (originální ani český název zatím nejsou potvrzeny) se pravděpodobně bude odehrávat v Istanbulu, kde unesou přímo Bryana (Liam Neeson) a jeho manželku. Důvod? Obyčejná pomsta za smrt hlavního obšourníka z jedničky. S rodinnými klany si zkrátka člověk nesmí zahrávat, zvlášť když ví, že se bude chtít jednou do Turecka podívat. Protože nás nenapadá nikdo drsnější než Liam Neeson, předpokládáme, že se z toho zajetí pokusí vysekat sám. V cizí zemi, bez podpory a bez Jacka Bauera v telefonním seznamu? Nebude to žádná sranda, ale víc než o Neesona se bojíme o talent Oliviera Megatona. Jeho kariéra má sice vzestupnou tendenci (Colombiana je o dost lepší než Hitman nebo třetí Kurýr), ale od Taken přece jen očekáváme hodně.

World War Z (CZ premiéra: 21. prosince 2012)

Snad jediná výjimka z béčkového pravidla v tomhle seznamu. World War Z stála 125 milionů a na plakátech bude machrovat s Bradem Pittem, jehož produkční společnost práva na adaptaci úspěšné knihy vyhrála po velkém souboji s firmou DiCapria. Tolik peněz za pár stránek? To už si v tom Brad musí zahrát, aby se to vrátilo. Proč tedy béčková příchuť? Je to film o zombie nákaze. Pokud už jste z tohohle tématu unavení, vězte, že tentokrát jde o sofistikovanější přístup - předloha se skládá z dokumentárně pojatých rozhovorů na pozadí stále doutnajícího konfliktu. Většina nenakaženého lidstva je mrtvá a reportér Spojených národů (Brad Pitt) jezdí po světě a zpovídá přeživší. V hollywoodské verzi je u toho i nějaké to běhání a střílení do hlav, ale Marc Forster nedávno v Kazatel Kalašnikov dokázal, že zvládne i tohle. A s dobrým scénářem bychom se snad nemuseli bát vyloženého průšvihu. Mohla by tahle rekonstrukce války se zombies udělat velkou tlustou čáru za nevysychající brázdou zombie hororů? Při pohledu na tržby Resident Evilů se nabízí spíš negativní odpověď, ale právě proto je Pittův film alespoň příslibem něčeho originálního.

[REC] 3: Genesis (Premiéra nestanovena)

Španělský handheldový horor o neznámé nákaze ve stísněném paneláku spustil opravdovou revoluci. Jaká jiná evropská země to může říct? Sequely podobných projektů většinou končí špatně, ale autorské duo se neleklo a po úspěšné dvojce točí jako sequel (čtyřka), tak prequel (trojka). Může to být definitivní známka tvůrčí vyčerpanosti, ale nemáme důvod jim nevěřit, protože nenásilný způsob jakým se ve dvojce mytologie nafoukla do apokalyptických rozměrů nám prostě sednul. Trojka (nebo nula?) se navíc odehrává na otevřených prostranstvích a ve dne, což filmu dodá zase jinou atmosféru. Spolu s novou hordou obětí se podíváme na vesnickou veselku ve vile zbohatlíků. Teaser už naznačil, že na svatebních šatech vypadá krev hodně fotogenicky, nový bude i aspekt toho, že nakažení nejsou vaši sousedi, ale v drtivé většině příbuzní či kamarádi, takže můžete mít trochu problém s tím, že je potřeba jim vrazit motorovou pilu do úsměvu. Trojka každopádně bude handheldové záběry využívat míň a bude "filmovější". Nevytratí se tím kouzlo originálu? Doufejme, že nespočívalo jen v originálním záběrování.

Lockout (US premiéra 20. dubna 2012)

Že by si Besson po dvanácti letech uvědomil nevytěžený potenciál Korbena Dallase a zaútočil na nás s dalším vesmírným borcem, který nejde pro dobrou hlášku daleko? Lock-Out bude rozhodně méně opulentní než Pátý element (však taky stojí jen třicet milionů), ale Guy Pearce srší vtipem a nechá zavzpomínat nejen na blonďatého Willise, ale i na Snakea Plisskena. Hraje ostatně bývalého agenta tajné služby, který se snaží vyhnout vězení za zločin, který nespáchal. Amnestie má podobu sexy blondýnky Maggie Grace, která se momentálně nachází ve stejném nápravném zařízení jako Pearce, ale není tam úplně dobrovolně. A navíc je to prezidentova dcera, což je během vězeňské vzpoury zatraceně horké zboží. Film se odehrává ve vesmíru, ale natáčel se v Bělehradě. Jako je u Bessonových filmů obvyklé, scénář je jen polovina "úspěchu" a vždy záleží na podání, tj. na režisérovi. Tady jsou hned dva a oba debutují, což je možná důvod toho, proč první ukázky vypadají docela svěže a zábavně. Zvládne to ale tahle dvojka bez praxe v akčním "bessonovském" řemeslu? Držíme jim palce už kvůli tomu, že vesmírných hláškařů z béčkových galaxií v posledních letech povážlivě ubylo.

Cabin in the Woods (US premiéra 13. dubna 2012)

Horor od Josse Whedona a chlápka, co napsal ty nejzamotanější díly Aliasu a Ztracených. Teď ještě zjistit, kdo z nich měl na place silnější slovo. První ukázka tohle dilema řeší. Standardně šitý horor se díky záhadnému silovému poli kolem chatky našich hrdinů mění v duševně-fyzická jatka a náhle je všechno dovoleno. Jestli na téhle absrudní vlně film dosurfuje do zdárného finále záleží hlavně na Whedonově vedení a nevyčerpatelné studnici hlášek, protože tradičního mixu obnažených holek, modelů se sekerou a digitálních strašidel jsme se myslím všichni přejedli už před pár lety. Ukázka v sobě kombinuje tolik typů hororů, že se můj pocit plného žaludku ještě umocňuje. Bude to pohromadě fungovat, nebo to skončí jako když se frustrované děcko s kanagonem snaží složit puzzle? Ano, Cival předem ohlašoval, že teď budu odrážet útoky svědků Whedonových, ale já chci důkaz místo slibů. A ten ukázky zatím nenabízejí.

Act of Valor (US premiéra 24. února 2012)

Opravdovým mariňákům se asi nelíbilo Slyovo snažení v Expendables a rozhodli se, že těm akčním hvězdám předvedou, jak se to dělá. Act of Valor je točený podle skutečných událostí, se skutečnými vojáky a na skutečné, ehm, zrcadlovky. Jaký ještě chcete důkaz o tom, že film dneska může natočit každý? První ohlasy nicméně plácají kluky z první linie po zádech a oceňují i realistické pojetí boje, nejrůznější gadgety a všudypřítomný patos, který nahrazuje absentující mimické svaly ve tvářích neherců. Podívejte se na ukázky a podlehnete tomu taky. Očekáváme od toho buď béčko ve stylu Johna Ceny nebo podivný hybrid, kterého budeme chtít víc a víc. Druhá varianta je nicméně pravděpodobnější, takže máme radost, že režiséři Mike McCoy a Scott Waugh už pracují na dalším filmu, o který mj. projevil zájem i Arnold Schwarzenegger. V době poblázněné fenoménem Call of Duty se člověk nemůže divit... škoda, že Act of Valor trochu zanedbává distribuci. Z tohohle by mohl být komerční hit a začátek nového trendu.

Monkey King (Premiéra nestanovena)

Veledrahá asijská koprodukce (60 milionů dolarů, nesmějte se) s Donniem Yenem si bere do parády slavnou Cestu na Západ a postavu Opičího krále. Pamětníci si jistě vzpomenou na legendární čínský seriál. Tohle bude zhruba totéž, jen s lepším kung-fu, vychytaným CGI a mořem hvězd před obří IMAX kamerou. Zřejmě největší hongkongský film tohoto roku (tamní premiéra se koná v červenci) v mnohem připomíná extravagantní Zu Warriors od Tsui Harka. Asiati často neznají míru, pokud jde o zdobení svých filmů digitálními triky, ale tady je naštěstí i o čem vyprávět a ve štábu lze najít i řadu amerických poradců přes triky, 3D a další řemesla, takže snad můžeme očekávat velký hit. Donnie se o hlavní roli chvilku přetahoval s Jetem Li. Nakonec vyhrál, ale jeho zjev bude stejně vytuněn množstvím reálných i virtuálních chlupů (Aaron Kwok se zas promění v prase, to si nevyberete). Západní publikum neznalé hongkongských hvězd dneška se ale může těšit třeba i na Chow Yun-Fata, který si zahraje nefritového vládce nebes. Vzhledem k rozpočtu budou chtít producenti vydělat peníze nejen v Číně, ale všude po světě, takže nezbývá než si držet palce, že film zabloudí i do evropských IMAXů.

Armour of God III (Premiéra nestanovena)

Božské relikvie jsou Jackieho úspěšné pokusy o východního Indiana Jonese. Ať už jde o boží zbroj v jedničce nebo nacistické zlato ve dvojce, vždycky to byl mix šíleného humoru, extrémních akčních scén a třeskutých automobilových honiček. A když se po letech mohl vrátit Harrison Ford, proč by to nesvedl Jackie? Asijský jestřáb (neumělý překlad původního Chinese Zodiac) se tentokrát musí postarat o navrácení posvátných bůžků, ukradených britskými a americkými vojáky při plenění císařského paláce v roce 1860. Jackie do filmu nainvestoval hodně času i peněz, sám si ho režíruje (stejně jako v případě předchozích dílů). Finální akční scéna stála 10 milionů dolarů, což je… prostě hodně. Premiéra je až 12.12. 2012. Snad apokalypsa nepřijde dřív. Jackiemu jsme v posledních letech odpustili hodně průšvihů, ale tohle by měl být jeho poslední velký akční film. Málokomu přejeme odchod se vztyčenou hlavou víc než jemu.

Méně náročné zábavy bude tedy i letos celkem dost.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace