Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Skalpel: Temný rytíř povstal


ikona
KarelR
christopher nolanmz skalpeltémathe dark knight rises
Detailní rozbor traileru na jeden z nejočekávanějších filmů příštího roku. 

V roce 2012 nás podle všeho čeká jeden velký duel. Na plátno se sice vrací Spider-Man, poprvé se zformují Avengers a Peter Jackson nám konečně představí Hobita. Jenže žebříčky nejočekávanějších filmů mluví jasně: Celé to bude o „souboji“ comicsovky Temný rytíř povstal a sci-fi Prometheus. Dvě režisérské superhvězdy, dvě milované značky. A dva filmy, z jejichž střípků se fandové dennodenně snaží složit co nejpřesnější obraz toho, co je v kině čeká.

Kdy na MovieZone rozpitváme teaser Scottova Promethea vám zatím říct nemůžu. Už dnes se ale vydáme do starého dobrého Gothamu a řádně se podíváme na to, co si pro nás chystá Christopher Nolan.

ČLÁNEK OBSAHUJE TUNU TEORIÍ, KTERÉ SE VELMI PRAVDĚPODOBNĚ DAJÍ POVAŽOVAT ZA SPOILERY. ČTĚTE PROTO JEN NA VLASTNÍ NEBEZPEČÍ!

Hned zpočátku je nutno podotknou, že je Temný rytíř povstal jedna velká hádanka. Christopher Nolan osobně kontroluje, co přesně nám před filmem dovolí vidět, takže je zatraceně těžké uspořádat dosavadní materiál tak, aby dával smysl. Oproti ostatním blockbusterům, které většinou mají chronologické trailery (takže známe celý příběh půl roku před premiérou), je nejčerstvější batmanovská upoutávka jeden velký hlavolam. Procházet ji záběr po záběru by bylo neskonale matoucí, zkusíme si tedy film proběhnout chronologicky. A když říkám film… Myslím tím spíš jeho prostřední část, která se zatím dá jako jediná seskládat do srozumitelnějšího celku.

Temný rytíř povstal začíná prologem, který nedávno potěšil návštěvníky amerických a britských IMAXů. Když budete hodně šikovní, seženete si jeho kinorip. Pro účely skalpelu vám ale stačí vědět, že se v něm hledaný terorista jménem Bane (Tom Hardy) střetne s agenty CIA. Ve svojí představovačce se mu podaří osvobodit specialistu na nukleární paliva a jaderné reaktory, doktora Leonida Pavla. A podle všeho tím dokončí hlavní přípravy velké akce, na jejímž konci by se rád prošel v troskách Gothamu.

Zatím není jasné, jak hodlá Bane dostat Gotham na lopatky. Víme ale, že nejdřív plánuje odstranit Batmana, jemuž se chce zároveň za něco pomstít. A podaří se mu to překvapivě rychle. Jestli se teď náhodou nedíváme na jejich finální souboj (což je vysoce nepravděpodobné), jde naopak o jejich první střet, k němuž by mohlo dojít už po pár desítkách minut filmu. Batman by tu měl padnout do Baneovi pasti (na konci teaseru udýchaný je na prohru dostatečně), což znamená, že dostane těžkou nakládačku.

Nolan už v prvních dvou Batmanech dokázal, že ve svých filmech dokáže skvěle variovat nejuznávanější batmanovské comicsy. Batman začíná si hodně bral z Millerova Roku jedna, Temný rytíř zase z The Killing Joke od Alana Moorea. Velkou inspirací třetího dílu by měla (mimo Návratu Temného rytíře) být sága Knightfall, ve které Bane zlomí Batmanovi záda, a posléze ovládne Gotham. Přesně z něčeho takového by se totiž měl netopýří muž vyhrabávat ve třetím Nolanově filmu.

Potvrzuje to fakt, že to „zlomený“ Bruce Wayne dotáhnul přímo do traileru. A ačkoliv mu Bane pravděpodobně nepřerazí páteř jako v comicsu, zraní ho natolik, aby mu připravil roky rekonvalescence. Jeho věta: „Teprve až bude z Gothamu popel, máš mé povolení zemřít“, jasně indikuje, že to tentokrát bude osobní. Proč? Nolan a spol. samozřejmě mlčí, ale nejlogičtějším vysvětlením je použití motivů z comicsové série Legacy. V té se Bane stal učedníkem Ra‘s al Ghula poté, co tuto roli odmítl Bruce Wayne. A jelikož si Nolan tyhle základy vybudoval v Batman začíná (a také víme, že se ve filmu objeví jak Liam Neeson, tak mladší verze Ra‘s al Ghula v podání Joshe Pence), měl by se Bane jednoduše mstít za smrt svého mistra. I s celou Ligou stínů za zády.

Po osudové promluvě nechává Bane Bruce zavřeného ve vězení Peňa Dura (neboli Tvrdá skála), kde se mimochodem sám narodil. Nolan ho vymodeloval podle slavné schodové studny v indické vesnici Chand Baori. Mnohem víc než jeho architektura by vás ale mohlo zajímat, že v něm Bruce nejspíš stráví neuvěřitelných osm let.

Osm let, během kterých bude Bane chystat zbytek svojí pomsty. Osm let, které Gotham stráví bez Batmana. Osm let, jež Bruce Waynea znovu postaví na nohy, a skončí teprve ve chvíli, kdy ho tajuplné skandování povolá zpět do rodného města.

Baneovi kamarádi z Ligy stínů jsou zpět a přišli Bruceovi oznámit, že nastal čas na finální zúčtování.

 

Co znamená to jejich hluboké švitoření? Prý „Povstaň“.

Nuž dobrá, pomyslí si Bruce. Návrat s eskortou by ale nebyl zrovna cool, takže se těch slaňujících pánů ladně zbaví a vydá se…

… do New Yor… Gothamu.

Tam ho čeká zrekonstruované rodinné sídlo, osmiletá absence nejslavnější persóny ve městě se ale musí nějak vysvětlit. Že by si zase všichni mysleli, že byl mrtvý? Kdo ví, jakou záplatu si Nolan vymyslel tentokrát. Každopádně ale bude obnášet hůl, která má nejspíš naznačit, že si pan Wayne neužíval supertajné dovolené v Karibiku.

Pravdu o Bruceově uvěznění se samozřejmě dozví jen pár lidí, z nichž ji nejhůř ponese Alfred. „Miluji vás stejně, jako vás milovali vaši rodiče. Přísahal jsem jim, že vás budu chránit. Ale selhal jsem.“ říká se zlomeným hlasem.

Bruce očividně zasáhne, že si Alfred dává jeho zmizení za vinu. Dlouho ale srdceryvnými rozmluvami strávit nemůže, jelikož pořád netuší, jak velkou show si pro něj Bane přichystal.

Zatím to ale vypadá, že je všude klid. Bruce tedy může před svým sídlem uspořádat menší vzpomínkovou akci, která se bude pravděpodobně vázat k výročí smrti Harveyho Denta. Město na svého "bílého rytíře" stále ještě nezapomnělo (a Bane mimochodem také ne).

Kromě samotného starosty (opět Nestor Carbonell) přijde Dentovu památku uctít i komisař Gordon, jehož kariéra by v příštích měsících mohla doznat rychlého sešupu.

Jak se dovídáme z rozhovoru jednoho z gothamských soudců (Brett Cullen) s policistou Nixonem (Matthew Modine), má starosta v plánu brzy se Gordona zbavit. Politické angažování válečných hrdinů totiž moc nepodporuje budovaný dojem, že je teď Gotham nejbezpečnější místo ve vesmíru.

Bruce přitom dobře ví, že klidné roky brzy nahradí peklo. Už proto se zatím zdráhá veřejných vystoupením a vše raději sleduje z balkónu.

S Baneovými plány by ve filmu nemusela souviset jen Liga stínů, ale nějaký vliv na ně bude mít i Selina Kyle aka Kočičí žena (Anne Hathaway). Asi nejslavnější comicsová zlodějka, která má s Batmanem velice komplikovaný vztah, by na téhle momentce mohla přijíždět do Gothamu. A věřte, že se tu hodlá výrazně zapojit do dění.

Její první čin? Dost možná vykradení Wayneovského sídla, odkud si sežene korále Bruceovy matky (v Batman začíná víceméně zavinily smrt Bruceových rodičů). Ta podoba je totiž až příliš velká na to, aby tohle byla jen náhoda. A těžko je od pana Waynea něj stihne dostat.

Ať už si na sebe ale Selina vezme cokoliv, těžko nám to odhalí, zda bude ve filmu pomáhat Bruceovi nebo Baneovi. To je zatím tajemství, které Bruce nerozluští ani při návštěvě luxusního večírku.

Pan Wayne se konečně vrací mezi lidi a svůdné ženy mu hned skáčou kolem krku (... zase!). Ta první ale Bruce nehodlá zmást jen svými půvaby a fikaně zvolenou kočičí maskou. Její hlavní zbraní je osudové šeptání: „Myslíte si, že to vydrží. Ale blíží se bouřka, pane Wayne. Měl byste se s přáteli připravit na potíže. Protože až přijdou, budete se divit, že jste chtěli žít v takovém přepychu, a nechat nás ostatní na holičkách.“

A opět je tu zásadní otázka. Bylo to jen přátelské varování, anebo Selina předává zprávu od Banea?

Opar tajemství by měl až do premiéry halit i druhou dámu, se kterou se Bruce poprvé setká na večírku. Miranda Tate (Marion Cotillard) je členkou správní rady Wayne Enterpreises. A podle všeho to vypadá, že by Bruceovi mohla brzy skočit do postele. Takový tah se ale ne vždy vyplácí, jelikož by ani ona nemusela být slušnou dívkou, za jakou se vydává. Fandovské teorie v ní už dlouho vidí Ra‘s al Ghulovu dceru Talii, která by mohla společně s Banem mstít svého otce. Že to tvůrci i její představitelka důrazně popírají? No… to je přece jejich povinnost!

A copak si o teorii s Talií říká Bruce? Zřejmě: „Usmívej se a dívej se jí do očí… Dívej se jí do očí!“

Na večírku se výjimečně neplánoval zastavit Jim Gordon, práce ho na něj ale stejně přivede.

Mezi nezvanými hosty by se totiž měli objevit Baneovi muži, a potyčka s nimi pošle pana komisaře do nemocnice.

Sem potom zapadá velký kus teaseru, v němž Gordon komentuje Bruceovu absenci a prosí o návrat Batmana. „Ale co když už neexistuje?“ opáčí navrátivší se milionář. „Musí. Musí…“

Nikdo jiný totiž nedokáže zastavit Banea a jeho ďábelský plán.

Bát se o celé město je vždycky trochu složité. Když ale dáte populaci tvář (a nejlépe dětskou), hned všechno působí o něco děsivěji.

Tohle je gothamský stadion, na který Nolan nahnal zatraceně velký komparz. Tisícovky lidí se tu brzy seznámí s Baneovými metodami, zatím se ale ještě můžeme soustředit na jednu drobnost. Když se dobře podíváte na eRko, kterým začíná jméno gothamského týmu (v comicsu to mimochodem nejsou Rogues, ale Knights), možná si všimnete jiného designu, než mají ostatní písmena. Tohle výjimečně není pomrknutí od tvůrčího týmu. Jde milou iniciativu onoho komparzisty, který si ho nakreslil podle klasického Robinova znaku.

Šance na účast „zázračného chlapce“ je tak nadále mizivá (Nolan se ostatně několikrát přiznal, že Robina z duše nenávidí), což je jen dobře. Vedle nařachaného hromotluka, jenž musí z nespecifikovaného důvodu stále nosit masku se speciálním dýchacím přístrojem, by totiž zákonitě působil směšně.

Bane se každopádně nepřišel podívat na zápas. Velké publikum se mu akorát skvěle hodí k tomu, aby konečně rozjel svůj ambiciózní plán. A to znamená...

… menší trikové orgie.

Odteď v Gothamu končí klidné časy a nastává kapku nebezpečnější období. V minulosti už se ho pokusili rozpoutat Ra's al Ghul a Joker. Až tenhle útěk vězňů z Blackgate Prison ale bude mít ty správné grády.

Bane jde do toho naplno a jeho muži začínají rabovat v domech bohatých obyvatel Gothamu. Vzduchem létají křesla…

…  všude jsou vyděšení lidé…

… a neuniknou ani ti, kteří by se chtěli schovat.

Protože upřímně… pod těmi šuplíky by se neschoval nikdo.

Gothamské zvláštní jednotky se snaží vrátit úder…

… jenže mají proti sobě příliš chytrého protivníka.

A když nepomáhá ani mobilizace v plné síle, musí nastoupit…

… John Blake! Ehm, kdo že? No přeci policejní nováček z Gordonovy jednotky (Joseph Gordon – Levitt aneb poslední výpůjčka z obsazení Počátku), jehož úmysly jsou v tuhle chvíli dost nejasné. Hodný polda? Zkorumpovaný polda? Kdo ví. I kdyby ale stál na straně dobra, sám na Banea nestačí. A tak musí nastoupit…

… tramtadadá… Batman! Bruce Wayne se po osmileté pauze vrací do netopýřího kostýmu, a rozhodně to není bez udělátek pana Foxe. Morgan Freeman sice v upoutávkách zatím absentuje. Jeho cool… superbaterka (?) ale signalizuje, že se během minulých let moc neflákal.

Jeho vytíženost pak potvrzuje další hračička, s níž se Batman vydá hájit Gotham. Poté, co vypuknou rozbroje ve finanční čtvrti, totiž Bane vypustí do hry svoje vlastní tumblery. Že to je nefér? Kdepak.

Nefér je až to, že se Batman zúčastní pouliční honičky v batkoptéře! Tenhle létající skvost se oficiálně jmenuje The Bat a zřejmě to byl Foxův dárek na uvítanou. Bruce z něj musel mít velkou radost, jelikož se s ním dá vyhnout dopravní zácpě…

… a zároveň si můžete ve volné chvíli ulovit nějaké to znepřátelené vozidlo. Všechny souboje se ale z malé kabinky svádět nedají, a tak musí Bruce nakonec přeci jenom vystoupit.

Tak tohle je ten velký finální souboj? S přihlédnutím ke zkušenostem z minula by tomu tak být nemělo. Nolan nikdy neodkrývá všechny trumfy v trailerech. Dá se tudíž předpokládat, že se film touhle potyčkou Banea s Batmanem teprve nakopává k pořádně dlouhému finále.

Určitě si dobře pamatuje, že trailery Temného rytíře odkrývaly jen nějaké dvě třetiny filmu. Podobně můžeme věřit tomu, že je tahle davová scéna jen mohutným rozjezdem, po kterém se teprve začnou zasazovat těžké rány a odhalovat tajné identity. Batman je zpátky.

Zatím ale jen dostává další rány do žeber, takže by se měl rychle sebrat...

Bane si v Gothamu tajně hrál osm let. Musí tedy mít v rukávu pár triků, kterými dokáže zbortit všechno, za co Batman tak usilovně bojuje. A ano, tohle by dozajista mohlo být menší naznačení, jak epické zakončení trilogie Nolan ve skutečnosti plánuje. Zatraceně epické!

Dočetli jste až sem? Gratulace. „Už“ za půl roku se dozvíme, jestli bude výsledný film (nebo alespoň jeho část) vypadat takhle. Nebo jestli je načrtnutý průběh děje totálně mimo. Něco mi ale říká, že když si člověk domyslí účast Kočičí ženy, podzápletku s Ra‘s al Ghulem, novou Batmanovu jeskyni a případnou romanci s Mirandou Tate, dojde mu, že jsme zatím skoro nic neviděli. Díky za to, Christophere!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace