Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

NEJ roku 2011: Výsledky hlasování čtenářů


ikona
Mr. Hlad
mz nejtémavox populi
Který film a který trailer vás v loňském roce nejvíc poslal do kolen?  

Zatímco v předchozích letech se vždycky s trochou snahy dal najít nějaký ten favorit, který by měl ovládnout žebříčky nejvydařenějších filmů roku, loni to tak úplně nevyšlo, což bylo vidět i na redakčním TOP 10. První čtyři filmy dělilo jen šest a půl bodu a do poslední chvíle se o co nejlepší umístění prali mutanti z comicsovky X-Men: První třída, drsňáci z Opravdové kuráže a pravděpodobně nejpříjemnější překvapení léta Zrození planety opic. Všechny tři pecky se ale nakonec musely sklonit před artovým thrillerem Drive. A ten nakonec uspěl i u vás, ve vašem hlasování, které na poslední chvíli obrátil ve svůj prospěch.

1. Drive 124
2. X-Men: První třída 114
3. Zrození planety opic 68
4. Černá labuť 43
5. Zdrojový kód 37
6. Opravdová kuráž 34
7. Rychle a zběsile 5 25
8. Králova řeč 24
9. Na vlásku 22
10. Půlnoc v Paříži 16

Čtenářský žebříček se od toho redakčního vůbec moc neliší a najdete v něm hned osm shod. Namísto oscarového Fightera jste sice preferovali Královu řeč a Jana Eyrová vám byla evidentně méně sympatická než dvojice Vin Diesel & Dwayne Johnson z Rychle a zběsile 5, ale to vám nejspíš nikdo vyčítat nebude. Každopádně o první místo se vedle Drive opět ucházeli především X-Meni, jimž chybělo pouhých deset bodů. Zbytek už na první dvě pozice kouká z trošku větší vzdálenosti. Výsledkem je zajímavý mix umělecky ambicióznějších snímků s čistým popcornem a když se na tuhle desítku člověk kouká jako na celek, nejspíš může být s filmovým rokem 2011 celkem spokojený.

Bohužel vedle těch hezkých zážitků nás v kině občas čekalo i zákeřné zlo připravené ublížit a slabší jedince možná i zabít.

Saxána a Lexikon kouzel 13
Transformers 3 8
Green Lantern 7

Srágorou roku jste zvolili veselou taškařici pro celou rodinu Saxána a Lexikon kouzel. Tenhle film, jenž lze používat i místo projímadla, si bezpochyby první místo v téhle kategorii zaslouží. A ačkoliv jsme rádi, že v posledních několika letech se český film vzmáhá, Saxána dokazuje, že jeho tvůrce čeká ještě dlouhá cesta, při níž budou muset pochopit, že v České kotlině se dá Hollywood dělat jen těžko. Fakt, že mezi nejhoršími filmy se objevili i Bayovi roboti a nepovedený comicsový experiment Martina Campbella určitě zapříčinilo i to, že většina čtenářů nechodila na filmy typu Bastardi 2, Hranaři, Rekvalifikace a podobně. Ale nebojte se, nutit vás do nich rozhodně nebudeme.

A teď se podíváme na upoutávky:

1. Prometheus: teaser 61
2. Muži, kteří nenávidí ženy: teaser 56
3. Hobit – část 1.: teaser 53
4. Zrození planety opic: international trailer 2 51
5. Temný rytíř povstal: trailer 37
6. Harry Potter a Relikvie smrti - část 2: trailer 21
7. Transformers 3: trailer 20
8. Avengers: teaser 10
9. Jeden musí z kola ven international: teaser 8
10. Mission: Imposible - Ghost Protocol: trailer 8

I tady se nadšení redakce do značné míry kryje s nadšením čtenářů. Sedm z deseti upoutávek totiž figuruje v obou žebříčcích (náš je tady), na první místo jste však protlačili Promethea a redakční favorit Zrození planety opic skončil až na čtvrté pozici. Zajímavě vypadající thriller The Grey, kulervoucí Hněv titánů a mrazivou Kroniku jste však vyměnili za akční nářez Mission: Impossible - Ghost Protocol, comicsovou superslezinu z Avengers a stylové retro Jeden musí z kola ven. Ačkoliv Prometheus vyhrál s náskokem pěti bodů, na druhém až čtvrtém místě se to rvalo až do poslední chvíle. Muži, kteří nenávidí ženy se totiž stoprocentně povedli, Zrození planety opic také a Hobitovi se vyplatila sázka na nostalgii. Na Promethea však neměli ani opičáci, ani hobiti a ani skandinávští magoři.

Teď k tomu méně veselému.

Saxána a Lexikon kouzel 25
Rekvalifikace 3
WesternStory 3
Bastardi 2 3

Temná strana trailerové síly také ukázala růžky a bohužel je nutné konstatovat, že všechny upoutávky pochází z Čech. Lákat do kina jsme se u nás prostě ještě moc dobře nenaučili. Asi nepřekvapí, že na první místě opět vidíme Saxánu a Lexikon kouzel. První záběry z tohohle zvěrstva se objevily už v roce 2008 a člověk se diví, že tvůrcům během následujících let nedošlo, že by možná bylo dobré jít se věnovat něčemu jinému, třeba natáčení reklam na šťourátka do uší. Saxáně se dokonce podařilo smést Rekvalifikaci, tedy film, který snad nikdo na světě neviděl, ubohoučké Westernstory i druhé Bastardy. Těšit nás může alespoň fakt, že kvalita trailerů odpovídá kvalitě toho, co můžete vidět v kině. Upoutávky tedy alespoň nelhaly.

A to je všechno. Jak jste si to odhlasovali, takové to máte. Rok 2011 jsme přežili se vším dobrým i špatným, ale vzpomínat na něj budeme nejspíš se spokojeným úsměvem. Těch dobrých filmů a vydařených trailerů je totiž pořád výrazně víc než těch špatných. A pokud to tak zůstane i letos, budeme v klidu a pohodě.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (20)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace