Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok 2011 v kostce - 1. část


ikona
Mr. Hlad
mz nejrok v kostcetéma
Nejlepší herci, nejpůsobivější scény, největší události, nejlepší bitky, nejoblíbenější postavy, bizarnosti a nejvtipnější scény uplynulého roku... 

Každoročně se ohlížíme za uplynulým rokem nejen prostřednictvím bilančních žebříčků, ale i skrze několik vážných i odlehčených rubrik, do kterých každý redaktor přisype to své. Dvakrát jsme to spláchli v FMku, předloni jsme se o to pokoušeli také, ovšem technika s námi odmítla spolupracovat a museli jsme žebíček vynechat. Začátkem roku 2011 jsme se nemohli sejít pro jistotu vůbec, a tak jsme zvolili řešení textové a protože se osvědčilo, tak to s ním zkusíme i letos. Tady máte první část.

HEREC - Ryan Gosling

Byl to rok Ryana Goslinga, všestranně talentované duše, která na svou slávu trpělivě čekala. Dlouhé roky si Gosling pečlivě vybírá, preferuje náročnější projekty zajímavých režisérů. Upřednostňování inspirativních látek před kasaštyky se mu naplno vyplatilo letos, kdy uchvátil jeho mlčenlivý řidič v Refnově hypnotické lahůdce Drive. K tomu skvěle padnoucí role playboye v Bláznivé, zatracené lásce, úspěch u amerických kritiků v Clooneyho Dnu zrady a ještě k tomu nadšené reakce z projekce dráma Blue Valentine, jež jsme mohli vidět až letos na Fresh Film Festu. Gosling zkrátka rulez.

  

Osobní tip Civala: Skvělý v nejlepším českém filmu Rodina je základ státu, výtečný ve vedlejší roli zkorumpovaného poldy ve Vendetě, krátce pomrkávající na startu solidních Perfect Days - Igor Chmela své příležitosti beze zbytku využil.

Osobní tip imfa: Jeho hudba mě nikdy nebrala a ještě před pár měsíci jsem si říkal, že jsou jím castingoví agenti trochu posedlí, ke škodě projektů, ve kterých se měl objevit. Jenže Justin Timberlake skóroval. Jako ujetý suplent ve Zkažené úče, pouliční klikař ve Vyměřeném čase nebo zaláskovaný angelino v Kamarád taky rád. Ve slabých filmech byl dobrý, v těch dobrých byl vynikající a pobíháním mezi různými charaktery přesvědčivě zastínil svoji loňskou kanonádu v Social Network.

Osobní tip KarlaR: Matt Damon - Tři kvalitní filmy, tři kvalitní herecké výkony. Damon sice letos nebyl tak výrazný jako Gosling nebo Fassbender. Jasně ale dokázal, že patří k herecké špičce, která zvládá měnit žánry rychleji než ponožky. A zazáří v každém z nich. Western, sci-fi romance, odtažité drama… Ať vás trefila Opravdová kuráž, Správci osudu nebo Nákaza, Damona člověk mohl jen chválit.

Osobní tip Mr. Hlada: James Franco letos zvládnul zkombinovat úspěšný a chválený blockbuster Zrození Planety Opic, pobavil se v šílené fantasy komedii Princ a Pruďas a z kamarádství si střihl cameo v Zeleném Sršni. Jeho herecký výkon číslo jedna byl však v dramatu 127 hodin, které odehrál prakticky sám a já mu žral všechny emoce od poctivé naštvanosti, zoufalství, strachu a šílenství až po naději a pokání. Byl boží a Colinu Firthovi nikdy neodpustím, že Francovi toho Oscara sebral.

Osobní tip st39.6: Andyho Serkise jsem obdivoval už jako Gluma, opravdu mě dostat se mu ale povedlo až v King Kongovi, ve filmu, který na rozdíl od zbytku planety bezmezně zbožňuji. Ve Zrození planety opic byl opět skvělý, tentokrát ale předvedl podstatně jemnější výkon, který byl ještě více o drobných emocích. Serkis s digitálním make-upem je prostě výborný. A navíc je teď režisér druhého štábu Hobita. Ten člověk je borec. Prosil bych pro něj jednoho Oscárka!

Osobní tip dura: Michael Fassbender – po Jezeře smrti, Centurionovi a Jonahu Hexovi bych mu nevěštil velkou budoucnost. Pancharti naznačili, že se možná pletu. No a pak přišla loňská krasojízda a z Fassbendera se stal zloděj – ukradl si pro sebe každý film, ve kterém se objevil. To, co předvedl v Janě Eyrové, je u mně nejoscarovější mužský herecký výkon za dlouhou dobu.

NEJPŮSOBIVĚJŠÍ SCÉNA - Nooooooo! ve Zrození planety opic

Věděli jsme, že opičáka Caesara hraje člověk a už od začátku filmu bylo jasné, že tenhle šimpanz je o něco šikovnější než jeho kolegové a že mu to pálí. Zkrátka měl blíž k lidem než ke zvířatům, ovšem v okamžiku, kdy se z jeho hrdla ozval hlas a slova, která nebyla pouhým papouškováním ale projevem vzdoru, mrazilo z toho v zádech.

  

Osobní tip Civala: Finále Warriora bere dech a vhání do očí slzy. A málokdo se za ně stydí. Na jednu stranu ubrečený, zároveň přitom nelítostný a očišťující konec je emocionálním vrcholem roku.

Osobní tip imfa: Kinetická honička v Tintinových dobrodružstvích. Spielberg ždímající digitální kameru levou rukou, zatímco pravačka ukazuje prostředníček o generaci mladším filmařům. Šarm, vtip a adrenalin, který jsme chtěli od čtvrtého Indyho je tu přímo hmatatelný. Lepší pozdě než vůbec.

Osobní tip KarlaR: Tom Cruise leze po Burdž Khalífa – Možná je scientolog, ale pořád je sakra velkej frajer. Z Mission Impossible 4 se opravdu vyklubal velký Cruisův comeback, a je to o to hezčí, že v něm předvádí svůj zatím nejlepší kousek. Šplhání po nejvyšší budově světa by bylo cool za každých okolností. Když ale víte, že tam fakt visí Ethan Hunt osobně… K nezaplacení.

Osobní tip Mr. Hlada: Haluz ve 127 hodinách – Když uvězněnému hlavnímu hrdinové dojde voda a ztratí naději, začne mu pořádně hrabat a netuší, co je realita a co se mu zdá. Haluz, při které se mu povede odvalit kámen, vrátit se do civilizace, přežít a dát se dohromady se svou bývalou holkou, je ovšem zvlášť vydařená. Především v okamžiku, kdy člověku i hlavnímu hrdinovi dojde, že to není pravda a že pořád musí tvrdnout v té liduprázdné poušti. Mrazivé až na půdu.

Osobní tip st39.6: Po se v Kung Fu Pandě 2 učí chytat kapku vody. Člověk si u toho bez problémů vybaví ty největší žánrové pecky, ve kterých je místo cool pandy Chow Yun-Fat, Jet Li nebo Jackie Chan. To moc animáků nezvládne.

Osobní tip dura:  Digitální chameleón Rango přechází „na druhou stranu“ a potkává Boha Západu. Jak jinak, je to digitální Clint Eastwood ve svém ikonickém kostýmu. A pasuje mu i hlas Timothyho Olyphanta, který se teď seriálem Justified do mladého Clinta dokonale převtělil.

NEJVĚTŠÍ UDÁLOST ROKU - Úbytek diváků v kinech

 

 

Lidi do kina nechodí. Loňský rok byl tím nejhorším od šestadevadesátého. Díky inflaci, 3D, cenám vstupenek a podobně si sice kinaři ani studia na nedostatek peněz stěžovat nemohou, ale fakt je ten, že diváků chodí čím dál méně. Kino je sice pořád fajn, ale v civilizovaných zemích (tzn. hlavně na západ od Čech) fungují i jiné legální způsoby, jak si film pořídit a člověk zaplatí výrazně méně, než když si na kulturu vyrazí s manželkou a dvěma dětmi, které chtějí vidět Šmouly ve 3D, ládovat se u nich popcornem a popíjet z litrového kýble kolu. Dohromady tahle legrace vyjde na docela velké peníze a v době obřích televizí, rychlého internetu a velkého množství možností, jak film vidět doma, by se studia a kinaři měli zamyslet nad tím, co je čeká v budoucnu. Důvodů platit za lístek je totiž čím dál méně.

   

 

Osobní tip Civala: Návrat Toma Cruise. Kde kdo ho odepsal. A už několikrát. Tom Cruise ale potvrdil, že patří do první ligy, a to s naprostým hereckým i producentským zápalem a v sérii, která měla na kahánku. Respekt! A zasloužené vyhlídky na minimálně pět dalších velkých hollywoodských projektů.

 

Osobní tip imfa: Definitivní umíraček star systému. Doby, kdy hvězdy na svá jména tahaly do kin miliony diváků, jsou už asi nenávratně pryč. Tom Cruise se vrátil, ale díru do světa na domácí půdě nedělá. Downey Jr. stejně tak nedokázal bez podpory další marvelácké produkce dostřelit druhého Sherlocka k vyšším číslům a propadák Hankse a Roberts s názvem Moje krásná učitelka snad ani nemusíme komentovat (bez tak asi nevíte, o jakém filmu to vlastně mluvím). Vzrůstající počet týmovek (přičemž některé dopadají dost neslavně - viz Šťastný nový rok) jen pečetí krizi. Spasí nás někdo? Will Smith se třetími Muži v černém to asi nebude.


Osobní tip KarlaR: První teaser Avengers. Nemůžu jinak. Dobíhají titulky Kapitána Ameriky, v sále vládne spokojenost, a pak to přijde. Steve Rogers si trochu zaboxuje, pokecá s Nickem Furym, a potom následuje teaserová smršť záběrů z Avengers. Superhrdinský tým poprvé ožívá na velkém plátně, a každému marveláckému fandovi metaforicky vybuchuje hlava. Teď už není cesty zpět. Whedon to vážně natočil!

Osobní tip  Mr. Hlada: Ceny české filmové kritiky. Na kvality a Českých lvů se nadávalo docela dlouho a teď jim vyrostla konkurence. Možná nebude tak populární, minimálně v mých očích je ale po prvním ročníků respektovanější. Uvidíme, co přinesou ty další, ale tak nějak je mi sympatičtější, když filmy hodnotí lidé, kteří se psaním o nich celý rok živí, než filmař, jenž si sice zaslouží respekt a ve svém oboru je třída, ale o tom, kolik domácích filmů během roku viděl, se dá dost dobře pochybovat.

Osobní tip st39.6: Ridley Scott se vrací ke kořenům. Žánr sci-fi byl ještě před pár lety prakticky mrtvý, teď ale opět láká diváky a vrací se k němu ty největší hvězdy. Je sympatické, že Ridley Scott chce minimálně duchovně navázat na Vetřelce a pracuje na evidentně pořádně temné podívané. V jeho věku by člověk čekal, že se bude pokoušet o Oscary nějakým tím laciným životopisem. Palec nahoru a těším se!

Osobní tip dura:  Konečně začalo natáčení Hobita. Uf. Během těch nekonečných tahanic kolem práv, soudů, odkladů a hlavně po odstoupení Guillerma del Toro jsme už ztráceli naději. Nakonec to ale PJ vzal pevně do rukou a začátkem roku 2011 konečně začalo víc jak roční natáčení. Pravidelné videoblogy ze zákulisí je pokaždé slast sledovat.

NEJLEPŠÍ BITKA - Rock vs. Diesel

Jak vyplnit rok bez Expendables? No přeci soubojem dvou svalovců, kteří jsou na vstup mezi Postradatelné ještě moc mladí (a moc úspěšní sami o sobě). Od prvního oznámení nástupu Rocka do série Rychle a zběsile si všichni fandové přáli, aby se dvě hory svalů pořádně srazily. Stalo se a tahle úderná a řízná bitka potěšila právě tak, jak měla - i když podle očekávání skončila smírem a kamarádským poplácáním po monstrózních trapézách.

  

Osobní tip Civala: Vynalézavost Michela Gondryho se blahodárně projevila i ve skrz naskrz mainstreamové comicsárně Zelený sršeň. Kato by sice proti mlátičkám z ranku Jeta a Jackieho neměl šanci, ale jeho způsob kopání do gaunerů rozhodně patřil k tomu nejoriginálnějšímu, co jsme loni viděli.

Osobní tip imfa: Finále Ocelové pěsti. Ty největší špeky si rozebrali kolegové, ale Ocelová pěst, ač prosta komplikované choreografie, má neuvěřitelný emocionální náboj a gradaci, která nechá vzpomenout na Rockyho a exploze nadšení mezi provazy. Ať je vám jedenáct nebo jedenatřicet, prostě začnete spontánně fandit. A právě v tu chvíli víte, že to funguje na jedničku.

Osobní tip KarlaR: Finále Tří mušketýrů – Letošek byl sice na duely celkem bohatý, najít nějaký výrazněji vybočující ale byla fuška. Tedy jen do chvíle, než jsem si vzpomněl na Tři mušketýry. Řežba dvou létajících pirátských lodí, následovaná šermovanou na místě, kde by určitě parkovat neměly? Hell yeah!

Osobni tip Mr. Hlada: Výtah v Drive – Vždycky mě  bavily rychlé změny nálad a momenty, jako byla výtahová scéna v Drive, si opravdu užívám. Trušku romantické atmosféry, vše říkající pohledy mezi dvěma lidmi, letmý polibek a hlava rozdupaná na kaši. Paráda.

Osobní tip st39.6: Thor vs. Loki - Thor celou dobu dává jasně na jevo, že svého bratra seřezat nechce. Až ho potom vyškolí tím, že na něj v klidu odloží "Mjolnir", je mi docela jedno, že Brannagh nesplňuje všechny parametry blockbusterové bitky. Stačí mi, že byla tak trochu boží.

Osobní tip Dura: Bůh Áres a jeho kladivo versus poskoci krále Hyperiona ve Válce bohů. Promiň, Thore, ale na takový masakr, během kterého se hlavy padouchů v efektních zpomalovačkách rozprskávají na cucky, bys potřeboval ještě trochu potrénovat. Ať už si o Singhově filmu myslíte cokoli, akčním scénám údernost rozhodně nechybí.

NEJOBLÍBENĚJŠÍ POSTAVA - Caesar

Vehnali ho do pasti a on se bránil. Asi nejsympatičtější letní blockbuster uplynulého roku Zrození planety opic disponuje postavou, kterou je radost sledovat při práci. Jak kvůli výjimečným schopnostem, které naťukáváme o pár řádků výš, a kvůli vůdcovským vlastnostem a smyslu pro spravedlnost, ale i pro jeho smutná digitální očička, jež stáhly na stranu primátů kdejakého lidského diváka. Tomuhle chlupatému týpkovi budeme fandit i při dobývání Země a zotročování lidstva. 

  

Osobní tip Civala: Jednoznačně Magneto. Uznával jsem ho v podání Iana McKellena, ale až v impulzivní a zarputilé podobě Michaela Fassbendera jsem si ho zamiloval. Chápu, proč nechce mír.

Osobní tip imfa: Mimozemšťan Paul. Ve spoustě rolí Setha Rogena nemusím, ale tenhle digitální zeleňour mu prostě sednul. Vynikající dialogy, sympatický design a užitečné superschopnosti. S tímhle emzákem by vyrazil na road trip snad každý.

Osobní tip KarlaR: Kapitán Amerika – Moje comicsová posedlost pokračuje, aneb v Marvelu to zase zvládli. Jejich filmy sice mají velmi podobnou dějovou výstavbu, samotní hrdinové ale nemohou být odlišnější. Před třemi lety mě dostal hláškující Tony Stark, letošek zase patřil supersprávňákovi Steveu Rogersovi. S velkými injekcemi přichází velké svaly, ale díky bohu s nimi neodchází smysl pro dušínovství za každou cenu!

Osobní tip Mr. Hlada: Eddie Morra z Všemocného Tohle byl prostě borec a nejen kvůli tomu, že má cool jméno. Hlavně proto, že získal superpilulku, po které se z něj stal nejchytřejší člověk na planetě, jenž mohl vynalézt lék na AIDS, vyřešit ekonomickou krizi a dokázat existenci nebo neexistenci boha. A on šel místo toho radši balit modelky, vydělávat prachy a pracovat na kariéře nejmocnějšího muže na světě. Prostě udělal to, co bysme udělali i my. AIDS počká.  

Osobní tip st39.6: Snape. O tom, že Snape není takový šmejd, jak se celou dobu zdálo, jsem bohužel věděl, protože mi pointu filmu ve svých knížkách vyspoilerovala nějaká Rowlingová. Jeho flashback byl ale jedním z nejsilnějších okamžiků celé potterovské ságy, takže jsem z něj samozřejmě byl naprosto nadšený. A každý, kdo říká, že se Snapem nesoucítil, po večerech potají fňuká v kumbálu pod schodama.

Osobní tip Dura: Agent Hobbs alias Dwayne The Rock Johnson v Rychle a zběsile 5. Oživlý buldozer. Chodící hrouda svalů. Zosobněný testosteron. Potem orosená lebka, agresivní bradka, bouchačka proklatě nízko u pasu a možná nejlépe prodané jedno povolené eFko v dějinách PG-13. „Stay the fuck out of my way.“ Promiň, Wolvie, ale tomuhle chlápkovi bys jen slušně koupil drink.

BIZARNOST ROKU - Kampaň na Hranaře

Takhle hlasitou Facebookovou kampaň už asi žádný český film mít nebude. Podobně patetické trailery taky ne. A stoprocentně už žádný další domácí snímek nebude propagovat Iveta Bartošová, nacházející se zjevne v pozdním stádiu vyjetosti, a za doprovodu podivných pánů v tričkách nebo s baseballkou s logy Hranařů.

  

Osobní tip Cival: Nejen kulisy a průbeh řežeb, ale i nejlibovější záběry a dekapitace protivníků nám naservírovaly trailery k Sucker Punch. A jelikož kolem byla jen masturbační vata, kdekdo se pak v kině nudil. Proč propálit celý film v ukázkách?

Osobní tip imfa: Hubený Chris Evans v Kapitánovi Amerika. Na Evanse v těle vojína Jasánka jsem si zvykal zatraceně dlouho (opakované sjíždění ukázek nepomohlo). Jde o poklonu nebo kritiku? Sám nevím, autorům jejich záměr vyšel a já mám tu rachitickou CGI zrůdnost pořád v hlavě. Jdu si dát dvojitý cheeseburger, abych neskončil jako Steve Rogers před proměnou.

Osobní tip KarlaR: Záporáci z Green Lanterna – Jako by nestačil týpek se zelenou digiškraboškou... Zatímco v Marvelu projevují ohledně záporáků velikou soudnost, u DC to letos notně přepálili. Po bok Benjamina Shawa, Red Skulla a Lokiho totiž postavili žlutý megamrak a vědátora s bramborovou hlavou, kteří měli ohrozit nejen planetu zemi, ale rovnou celý vesmír. Uf. A já myslel, že 200 mega nenosí v kapse jen tak někdo…

Osobní tip Mr. Hlada: Soulož ve Zkažené úče – Natočit dobře erotickou scénu je těžší než natočit dobře přestřelku. Natočit ji tak, aby se vám vypálila navždycky do mozku, ale jde. Stačí donutit Justina Timberlakea a Cameron Diaz, aby si to rozdali v oblečení. I AZ kvíz působí erotičtěji než tohle.  

Osobní tip st39.6: Dálniční honička v Drive Angry. Drive Angry je moje největší guilty pleasure posledních let a bavil jsem se u něj neskutečně (a když jsem se nenudil, zaměřil jsem se na Amber;). Největší pecka je samozřejmě převrácení cisterny na dálnici a v ní jako vždy skvělý William Fichtner jakožto Účetní. Ten člověk si svou roli užil neskutečně, takže jeho pomrknutí na Cage je už jen třešničkou na dortu.

Osobní tip Dura: Přestárlá Cameron Diaz si hraje na sexy bitch ve Zkažené úče. Mám z toho totožný pocit jak ze Samanthy v Sexu ve městě 2.

NEJVTIPNĚJŠÍ SCÉNA - Wolverinovo cameo

Jednoduché. Úderné. Výstižné a geniálně vtipné. Sexy montáž, během které Magneto s profesorem Xavierem verbují nové hrdiny a cepují ty, kteří se už zabydleli v týmu, má diky cameu frajera Jackmana jeden jasný vrchol. A nikterak nevadí, že i kvůli tomuhle momentu jaksi hapruje kontinuita uvnitř celé mutantí ságy.

   

Osobní tip Civala:  Byl to recyklát, byla to nastavovaná kaše, ale Pařba v Bangkoku díky sehrané trojce pošuků pořád bavila na výbornou. A finále se člunem a kotvou byla skvělou komickou tečkou, jíž vystihuje anglické slůvko epic.

Osobní tip imfa: Úvodní scéna Bez dechu. Celý film Johna Singletona lze brát s trochou nadsázky jako slušnou parodii (vůbec neberte ohled na to, že tak nebyl myšlený). Minimálně výstupy hlavního záporáka pobaví zaručeně, ale největší masáž bránice zajistí úvodní titulky, ve kterých vlkodlak ze Stmívání surfuje na kapotě kabrioletu ve stylu holek z Auta zabiják. Vlastně je to i dost bizarní, takže nevím, jestli jsem to zařadil správně. Každopádně se u toho pokaždé hlasitě směju. Řekl jsem pokaždé? Ano, přiznávám... viděl jsem ten film víckrát.

Osobní tip KarlaR: Kříšení ovce ve Zkus mě rozesmát – Pamatuju si to jako včera, když jsme s Mr. Hladem seděli na projekci Zkus mě rozesmát. Od začátku skvělá zábava, ve které si jedna z postav hrála na uťápnutého veterináře. A pak to přišlo. Stačilo pár desítek vteřin a na scénu se vrátila stará dobrá sandlerovská ujetost. Ovčí bečení už pro mě nikdy nebude jako dřív…

Osobní tip Mr. Hlada: Hugh Jackman prodává vlastního syna v Ocelové pěsti. Nepamatuju si, že by někdy někdo obchod s lidmi vylíčil jako takhle neskutečně cool věc, kvůli které nebudete mít hrdinu za zrůdu, ale za těžkého frajera.

Osobní tip st39.6: Slowmotion na parkovišti ve Zkus mě rozesmát. Tuhle sandlerovku jsem viděl už několikrát a bavit mě ze záhadného důvodu nepřestává. Nad čím se však zaručeně lámu je slowmotion pochod Sandlera a jeho skoro-famílie, do kterého vběhne malý černoušek, v půlce záběru se otočí a kydne do scény přibíhající těhotné matce litrovku koly do ksichtu. K nezaplacení.

Osobní tip Dura: Hrdlořezové v hostinci zpívají „I have a dream“ v Na vlásku. Nejzábavnější filmová písnička za posledních pár let. Návrat k disneyovské klasice. Bandita, který chce hrát pantomimu. Obr sbírající malé keramické jednorožce. Řežu se smíchy i po dvacáté.

Dalších osm kategorií si projedeme nejpozději do týdne... ale spíš dřív.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (24)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace