Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 nejočekávanějších filmů roku 2012


ikona
Mr. Hlad
moviezonemz nejtématop 10
Vybrali jsme deset filmů, které byste příští rok určitě neměli minout. Najdete tu i svého favorita?  

Rok 2011 nám za chvilku skončí, filmové bilancování však už máme za sebou. Teď se můžeme těšit na rok 2012, kdy se na další misi vydá agent s povolením zabíjet, největší comicsoví hrdinové spojí síly v boji proti zlu, Peter Jackson se vrátí do Středozemě, Sylvester Stallone vytáhne s bandou akčních veteránů znovu do akce a Zdeněk Troška snad začne točit pokračování Doktora od Jezera hrochů.

V kinech se zkrátka budou dít zajímavé věci a abyste v tom měli pořádek, rozhodli jsme se připravit pár seznamů filmů, které byste neměli minout. A logicky začneme tím největším a nejočekávanějším nářezem, jenž se na nás v roce 2012 chystá. Desítkou top bijáků:

1. Prometheus

Žánr sci-fi byl ještě nedávno považovaný za skoro mrtvý, teď se mu ale daří a vrací se i jeho nejslavnější tvůrci. Stvořitel Vetřelce Ridley Scott se ještě jednou vydá do vesmíru, kde nikdo neslyší váš křik, tentokrát však půjdeme úplně na začátek a i když tvůrci donedávna tvrdili, že nějaký ten Vetřelec se objeví, nakonec to vypadá, že ostrouháme. Ale uvidíme. I bez zubatých potvor by však tahle skvěle obsazená výprava za odhalením tajemství vzniku člověka měla patřit mezi nejzajímavější filmy roku.

2. Temný rytíř povstal

Christopher Nolan uzavírá svou batmanovskou ságu a my se sakra těšíme, až u toho budeme. Na konci minulého filmu se z Batmana stal v očích veřejnosti zločinec a jen pár lidí ví, jak to s ním je doopravdy. Když však do Gothamu dorazí geniální a sakra nebezpečný Bane, stane se z Temného rytíře jediná naděje pro celé město. Objeví se noví nepřátelé, možná noví přátelé a hlavně dost důvodů k tomu, abychom věřili, že tentokrát čeká Bruce Wayna boj, ze kterého možná vítězně nevyjde. Nolan si klasicky pohlídal obsazení a o režii strach nemáme. Ovšem moc dobře si nedokážeme představit, jak chce předchozí film překonat.

3. Hobit - část 1.

Pán prstenů měl nastartovat žánr fantasy a čekalo se, který z filmových následovníků se slavné trilogii vyrovná. Studia však vsadila spíš na pohádky pro děcka než na opravdové dobrodružné podívané, a tak musí situaci zachraňovat sám Peter Jackson. Po letech se znovu vydává do Středozemě, aby vyprávěl příběh Bilba o tom, jak putoval s partou trpaslíků za pokladem a cestou čirou náhodou narazil na jeden ne úplně obyčejný prsten. Jacksonova trilogie i po letech patří k neskonale působivým zážitkům a dnešní mladá generace diváků na ní vyrůstala, takže pokud Jackson něco pokazí, čekají ho nejspíš hodně velké nepříjemnosti.

4. The Expendables 2

Poprvé jsme se těšili jen kvůli obsazení. Teď se těšíme kvůli ještě lepšímu obsazení... a hlavně kvůli faktu, že to v roce 2010 fungovalo. Parta akčních tatíků a dědků dokázala s přehledem navázat tam, kde v devadesátých letech skončila, a ošklivým způsobem potvrdila, že najít v dnešní době mladou akční hvězdu je sakra těžké. Tentokrát se Sly a jeho parta vydají na misi nejen kvůli penězům, ale hlavně aby pomstili starého kamaráda. Proti nim však bude stát tým vedený jedním z bývalých členů The Expendables. A Jean-Claude Van Damme se nejspíš moc bratřit chtít nebude.

5. Django Unchained

Quentin Tarantino je hračička a fanoušek a docela dlouho mluvil o tom, že by rád natočil western z doby, kdy dělat otrokáře bylo to samé jako dělat průvodčího. Teď se mu poštěstilo. V Django Unchained se setkáme s bývalým otrokem a nyní lovcem odměn, jenž spolu se svým mentorem hodlá zlikvidovat nebezpečného majitele plantáží a osvobodit svou manželku. Podle názvu je jasné, že se budou hodně citovat spaghetti westerny, ale nejspíš dojde i na americkou klasiku. Každopádně Leonardo DiCaprio, Jamie Foxx, Christoph Waltz nebo Kurt Russell jsou dost dobré důvody k tomu, abychom se těšili.

6. Skyfall

James Bond si dal pauzu, ale agenta s povolením zabíjet něco jako finanční problémy filmového studia zastavit nemohou. Na Skyfall sice čekáme už docela dlouho, mělo by se to ovšem vyplatit. James Bond tu zjistí, že i jeho nadřízená M má minulost a že není moc pěkná. Údajně by to teď mělo být docela osobní. Krom Daniela Craiga a Judi Dench se však setkáme třeba i s Javierem Bardemem nebo Ralphem Fiennesem a navíc to vypadá, že Bondovky se pomalu začnou vracet do starých kolejí, protože se má objevit i geniální vynálezce Q. Za kamerou sedí všeuměl a držitel Oscara Sam Mendes a scénář je podle tvůrců mnohem zajímavější než u Quantum of Solace. Tak snad nekecají.

7. Avengers

Iron Man, Captain America, Thor a Neuvěřitelný Hulk dostali vlastní filmy. Nick Fury, Hawkeye a Black Widow se alespoň stačili ukázat po jejich boku. Teď je uvidíme všechny pohromadě. Avengers nám představí nejslavnější superhrdinský tým všech dob a elitu nakladatelství Marvel. Sami o sobě se tihle borci celkem osvědčili, jak jim to ale bude fungovat společně? Těžko říct, rozhodně se však budou muset snažit, protože Země bude v ohrožení kvůli Lokimu a invazi zatím tutlaných mimozemšťanů. Šmrnc by tomu měl dodat Joss Whedon, tvůrce seriálů Buffy, přemožitelka upírů nebo Firefly.

8. Gravity

Režisér Alfonso Cuarón nás uhranul hned několikrát. Jeho moderní adaptaci klasiky od Charlese Dickense Velké naděje si dnes už sice moc lidí nepamatuje, ovšem Harry Potter a vězeň z Azkabanu a hlavně Potomci lidí jsou filmy, na něž se zapomenout jen tak nedá. Po šestileté tvůrčí pauze se Cuarón vrací se sci-fi Gravity, což by měl být příběh kosmonautky, která jako jediná přežila srážku se zbytky satelitu na oběžné dráze a teď se pokouší dostat zpátky na zem. Sandra Bullock a George Clooney jsou dost zajímavá herecká dvojice a teď jsme zvědaví na to, co s ní a s příběhem Cuarón udělá. Může z toho být napínavý thriller i pomalá osobní meditativní věc. Obojí by bylo hodně zajímavé.

9. Sněhurka a lovec

Originálních projektů není nikdy dost a Sněhurka a lovec rozhodně vypadá jako něco, co by mohlo ve stojatých vodách sequelů, remaků, spin-offů a adaptací zaujmout. Drsnější variace na klasickou pohádku by měla představit zlou královnu Charlize Theron, která vysává z lidí mládí a kouká se do dost strašidelného zrcadla, drsňáckou Sněhurku Kristen Stewart, jež bude s pomocí party krutopřísných trpajzlíků bojovat za dobrou věc, a lovce Chrise Hemswortha, jenž vyměnil kladivo z Thora ze sekyry. Trailery ukazují, že atmosféra bude celkem sympaticky temná a že rodiče s malými dětmi by si měli dát pozor, aby vešli do správného sálu. Držíme palce debutujícímu Rupertu Sandersovi. Naše očekávání jsou dost velká.

10. Cloud Atlas

Sourozenci Wachowští natočili Matrix a stali se z nich filmařské legendy. Jejich vizuální bombu Speed Racer však diváci moc neocenili, takže uvidíme, jestli se se svou novinkou zvládnou vrátit mezi elitu i komerčně. Film Cloud Atlas, na němž spolupracují s Tomem Tykwerem, by měla být sbírka šesti příběhů šesti lidí z různých epoch. Mořeplavec z devatenáctého století, novinářka z éry Ronalda Reagana, muž zažívající konec civilizace a další hrdinové však mají společného víc, než se zdá. A jejich příběhy také. Těžko říct, co si pod tím představit, jisté je ovšem to, že tahle režisérská trojice nás minimálně díky vizuálu posadí na zadek. A herecké obsazení v čele s Tomem Hanksem, Halle Berry a Hugo Weavingem stojí za pozornost jakbysmet. Věřme v trefu do černého.

Příští týden se těšte na další desítky filmů. Cival probere pecky, které zůstávají tak trošku pod radarem filmových fandů, ale zapomínat by se na ně určitě nemělo. Imf se posléze připojí s akčními béčky, horory a nenápadnými scífky a KarelR se svými nezávisláckými žolíky.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace