Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Skalpel: Mission: Impossible 4


ikona
imf
mz skalpeltom cruise
Ethan Hunt se vrací do Prahy, v zádech má ministrovy vrahy. Jo, a bude to pěkně drahý 

Už je to tak. Dobří holubi a hollywoodské celebrity se vracejí. Po první Mission: Impossible, kterou přičinliví pražští úředníci obrali o pár stovek tisíc dolarů nad rámec dohodnutých sum, se herec/producent Cruise zařekl, že do stověžatky už nikdy nezaletí a dokonce odtud odkloní (to je teď takové populární slovo) i všechny své bohaté a slavné kamarády. Nakonec se ale povedlo vášně uhasit, daňové pobídky popohnat a voilá... slavná špiónská série se vrací tam, kde začala. Tedy s tím rozdílem, že v prvním díle Praha hrála samu sebe. Ale o tom až později.

Návrat ke kořenům tu není jen geografický - dvojka a trojka udělala z Ethana div ne sólového hráče. Tom Cruise zkrátka přerostl rámec týmovky a chtěl si trochu užívat. Bylo to patrné zejména na dvojce, kde z něj John Woo udělal ekvivalent amerického Bonda, byť to trochu přeháněl s pompézností a zapomněl dát prostor jak záporákovi, tak alespoň trochu smysluplnému ději.

Trojka se pak sice snažila vrátit k nějaké organizaci (máme tu i šéfa Laurence Fishburnea a celkem hluboký vhled do zákulisí IMF), ale přeci jenom to bylo Ethanovo nejosobnější dobrodružství, takže jsme znovu skončili u jeho maličkosti. A... velké ticho... když už jsme u toho, ta trojka na třetí zhlédnutí po letech nakonec není tak špatná. Abrams má velmi specifický styl a člověku chvíli trvá, než se do něj zakouká (jak kterému člověku - poznámka zbytku redakce :). Je to fajn film s pokaženým závěrem, ale o absenci koulí si prostě říkal netradiční volbou záporáka. Ten je fajn, když může vyhrožovat spoutanému hrdinovi a je obklopen armádou zabijáků. Jakmile obě překážky zmizí, začíná vymýšlení nových povážlivě drhnout. Ale kvůli tomu tu teď nejsme a já přiznávám, že mne trojka před dvěma týdny celkem uspokojila. Jako přípravka na další epizodu je ideální.

 

A to i přesto, že čtyřka jde úplně jiným směrem. Zapomeňte na rodinného Hunta. O jeho manželce tu není ani slovo, takže můžeme jen doufat, že ji přejel autobus nebo jí redesignovala kuchyň bomba maskovaná jako balík z IKEY. Bylo by to cynické, ale dost možná nejjednodušší řešení návratu k akčnímu, emocemi nezatíženému Huntovi. Ukázky tohle téma okázale ignorují. A to je snad i dobře.

V prvním filmu Ethan přijde hned v úvodu o většinu svého týmu v dobře vymyšlené léčce a musí poskládat nový z ne-úplně-dušínovských charakterů. Čtyřka též nabízí léčku - vybuchne při ní Kreml, odstartuje se tím nová studená válka a vzduchem lítá kufřík s nukleárním obsahem (pravděpodobně půjde o kódy k hlavicím). Celý Ethanův tým je označen za cíl číslo jedna a jde po něm každá agentura, co zvládnete vyjmenovat. A koho máme tentokrát v týmu? Ethana Hunta, tajemného Brandta, hackera a gadget gurua Benjiho (postavu Simona Pegga jste mohli vidět už ve trojce) a sexy agentku Jane Carter (Paula Patton). V seznamu se ještě nachází Trevor Hanaway, ale u jeho ikonky je velký nápis nežádoucí. Znamená to, že jde o zrádce, nebo se nás a Ethana snaží někdo zmást? Trevor (hraje ho nakrátko ostříhaný Josh Holloway) bude hrát v příběhu zásadní roli, ale zdaleka ne tak zásadní jako Brent.

Producenti se netají tím, že postavu Brenta (Jeremy Renner) chtějí použít jako zálohu pro případ, že by Cruise tahle série přestala bavit. Brent je pravou rukou ministra obrany (Tom Wilkinson), který Ethana informuje o tom, že prezident po útoku na Kreml spustil tzv. stínový protokol. IMF byla formálně rozpuštěna, ale Ethanův tým musí očistit své i její jméno. Krátce po téhle rozmluvě je však auto rozmetáno na kusy a ministr zabit. Brent se tak přidá k Ethanovu týmu, ale jeho skutečná motivace zůstává tajemstvím. Pro Rennera je to grátis vstupenka do velkého světa - sice se o něm spekulovalo v souvislosti s Bournem a zahraje si Hawkeye v Avengers, ale tahle šance působí hmatatelněji. V souboji o místo v týmu porazil např. Toma Hardyho nebo Chrise Pinea.

Brent je opravdu Ethan č. 2, což je vidět i na téhle scéně, kdy musel skočit na laně do komína, na jehož dně bylo velké, rotující cosi... v tomhle záběru už to nerotuje a Brent visí pár milimetrů nad tím - úplně stejně jako Ethan v prvním díle, když se vloupal do centrály CIA. Ostatně o nějaké servery půjde i tady a budou v nejvyšší budově na světě - ve věži Burj Khalifa.

Ethan tu předvádí svůj oblíbený skok do prázdna - není to zdaleka poprvé, protože už ve dvojce podobně unikal z mrakodrapu a kdo viděl trojku, ten si vzpomene na hongkongskou honičku po střechách. Tady máme kombinaci skoku na špagátě á la Smrtonosná past a běhání po kolmých skleněných plochách jako od Jackieho Chana. Vypadá to fajnově a když k tomu přičteme další akční výjevy z ukázky, je jasné, že o zábavu nebude nouze. Stejně jako o cestování.

Tahle futuristická garáž, v níž Ethan bojuje s hlavním záporákem Kurtem Hendricksem (Michael Nyqvist si buduje v Americe slušnou záporáckou pověst), se nachází v centrále Volkswagenu ve Wolfsburgu. Dvacetipatrový prosklený tubus je plně automatizovaný. Chcete si vyzvednout své nové auto přímo z továrny? Přijdete, zadáte kód a robotické rameno vám ho vytáhne z kastlíku. Rychlé, efektivní a bez šance, že by vám ho cestou škrábnul nějaký portýr. A taky je to parádní lokace na rvačku o tajemný kufřík, no ne?

Kromě zcestovalosti se ovšem každý film bondovských parametrů musí blýsknout i autem. Mission: Impossible 4 sponzoruje BMW s novým futuristickým modelem i8. To nabízí provokativní design i spoustu gadgetů, ze kterých je Paule Patton tak horko, že se musí svléknout. To jsou jednoznačně body pro auto, které navíc promítá veškeré informace na vnitřek čelního skla (ten je dotekový, ale to jste tušili). Např. vám řekne, že srazíte záporáky pár vteřin před tím, než je opravdu srazíte. K nezaplacení!

Pak je samozřejmě potřeba, aby hrozba byla dostatečně hmatatelná. Takže můžeme třeba odpálit nějakou tu jadernou hlavici. Tlačítko na zrušení těsně před explozí se vždycky najde. Konkrétní raketa míří na oblast San Franciska, což je shodou okolností sídlo Pixaru - bývalá základna Brada Birda, režiséra filmu. Malý vtípek nebo něco víc? Některé další záběry ukazují Ethana, jak utíká před obrovskou stěnou zvířeného prachu. Buď nějaká raketa opravdu dopadne, nebo alespoň spadne velký barák? Ne, ve skutečnosti je to písečná bouře.

A nesmí samozřejmě chybět úniky z bezvýchodných situací na poslední chvíli. Tyhle autokotrmelce, při nichž vrak vozu mine hrdinu jen o pár centimetrů nás bavily už ve Smrtonosné pasti 4, tak proč by tady tomu mělo být jinak?

Teď se ale vrátíme do Prahy na malý zeměpisný kvíz. V ukázce je totiž spousta záběrů, které budou místním hodně povědomé. Pojďme si je hezky rozebrat a doufejme, že postprodukce z většiny z nich nevyretušuje místní kolorit. Byla by to škoda- a vy byste pak neměli jak machrovat v kině na svoje kamarády.

Tenhle kratičký záběr z teaseru nabízí pohled do foglarovské stoky. Přesně takovými se kdysi plížily Rychlé šípy. A vy se jimi můžete procházet taky, stačí když zajdete do Ekotechnického muzea v Bubenči. V místní knize hostů najdete podpis Toma Cruise a průvodce vám rád prozradí, co a kde se tam točilo. Zjevně nějaká honička spletitými podzemními chodbami.

Veleskok Joshe Hollowaye se natáčel na pražském Smíchově. Kdo nevěří, ať tam běží, ostatně v levém růžku zhruba uprostřed záběru je billboard se šipkou, který láká k návštěvě obchodního centra Nový Smíchov. K tomu střecha MeetFactory a koleje vedle ní.

Tohle už je trochu těžší, ale z HD verze to vykoukáte bez problémů. Sanitka a hasičské vozy projíždějí kolem dalšího billboardu na další obchoďák, tentokrát je to obchodní centrum Černý Most (ČCM na žlutém podkladu).

Tady máme Cruise na typické pražské ulici, zřejmě v okolí Pštrossovy ulice, kde bude Ethan po útěku od potopeného vraku skákat z okna činžáku na dráty elektrického vedení, tak trochu jako jsme viděli v Tango a Cash.

Fandové pražských dlaždiček by měli okamžitě poznat, že auto se loví na pražském Mánesově mostě. Z nábřeží do něj statečně střílela parta záporáků, vedená Darrenem Shahlavim (Yip Man 2 a spousta dalších asijských filmů). Těsně před pádem auta do vody si zjevně užijeme jeden z nejvíc candy-eye záběrů - zpomalené vyhození Toma Cruise z auta ven (v Hollywoodu nikdo nepoužívá pásy).

Jogging Brenta a Ethana se natáčel na vršovickém nádraží. Kdo utíká před kým a proč, vám ale nepovíme.

A na závěr samozřejmě výbuch Kremlu. Už první záběr do jeho útrob prozradí, že se jedná o Pražský hrad. Není divu, že když exploduje a Ethan utíká, jako by mu za patami hořelo, najdeme v pravém dolním růžku turistu, který si vše nevzrušeně natáčí na videokameru. Ve skutečnosti tam totiž stála pražská památka a nehodlala se hnout z místa ani o píď. Je to filmařský kiks, nebo se nám snaží naznačit, že ruský turista má nervy z oceli?

Co k tomu dodat? Vypadá to nabušeně a Cruisovi se zjevně opět povedlo volbou režiséra dát sérii úplně nový ksicht. Brad Bird je zvyklý z animáků na perfekcionismus. Proto některé scény přetáčel, i když ohlasy z testovacích projekcí byly velmi pozitivní. Prostě chtěl vylepšit ty drobné nedostatky, které na filmu viděl. Sám v rozhovorech říká, že ho na hraném filmu baví, jak je spontánní. V animaci musíte spontánní okamžiky nafixlovat, protože všechno je předem připravené a promyšlené. I přes Birdovy přetáčky je jasné, že jeho hraný debut nikdy nebude tak "perfektní" jako dokolečka opečovávaný a vylepšovaný animák. Ale právě ten "hand made feeling" prý Birda baví. Snad bude za pár týdnů bavit i nás. Bez Mission: Impossible 4 byste rozhodně svůj žebříček nejlepších filmů roku sestavovat neměli.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace