Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Hobití videodeník #4: Frodo ve 3D


ikona
st39.6
3dhobit
Peter Jackson se vrací s další desetiminutovkou, po které budete škemrat o první trailer. 

To byl sakra rychlý proces! Je to nějakých deset hodin, co Peter Jackson slíbil další produkční videodeník a než se člověk probral z nočního režimu, internetem prosvištěla další výživná desetiminutovka z novozélandských studií, kde právě vzniká dvoudílný prequel Pána prstenů.

Jackson se v ní tentokrát rozhodl odpovědět především na zvídavé dotazy techničtěji zaměřených čtenářů, hlavním tématem videodeníku je proto 3D, natáčení na digitální kamery od RED a zvýšený framerate, v němž Jackson natáčí na popud Jamese Camerona.

Právě ten tvrdí, že se ve zvýšeném framerate skrývá budoucnost 3D, natáčení ve dvojnásobné snímkové frekvenci totiž odstraní nežádané "blikání", na které jsou někteří diváci při sledování stereoskopického obrazu obzvlášť hákliví a které způsobuje nevolnosti nebo bolesti hlavy. O zvýšeném framerate se mluví už roky, s celuloidem ale byl prakticky neproveditelný (i když se několik funkčních experimentů objevilo), vrátka se mu otevřela až s příchodem digitálních kamer. Cameron sám slíbil, že obě pokračování Avatara natočí ve zvýšené snímkové frekvenci, na rozdíl od Jacksona se ale ještě nerozhodl, jestli to bude ve 48fps nebo 60fps.

Nad zvýšením frameratu samozřejmě vyvstává debata, jestli se díky němu nevytratí onen "filmový look", o který se klasické 24fps stará, zatím ale nemá moc velký smysl - dříve jsme se o něj báli s příchodem digitálních kamer a teď také většina diváků nepozná, jestli film vznikal na záznamem na analog nebo na digitál. Kouzlo 48fps spočívá v tom, že na rozdíl od 3D už kvůli němu většina kinařů nebude muset upgradovat techniku, digitální projektory si postačí s firmware updatem.

Ony techničtěji zaměřené diváky a čtenáře každopádně potěší pohled na nové Epic kamery od RED, které představují splněný sen každého amatérského filmaře. Točit v 5k, ve 48fps a ve 3D znamená mít na placu nejmodernější filmařské technologie a přesně s těmi se Jackson chlubí prakticky po celou stopáž. A především nás ujišťuje, že tohle 3D bude stát za všechny prachy, Jackson má totiž technickou stránku promyšlenou do každého detailu a přidanému prostoru přizpůsobuje veškerou (pre-)produkci.

Technických podrobností se každopádně nelekejte, i nejnovější videodeník nabízí obsáhlý pohled za kulisy, na trpaslíky, Gandalfa a dokonce i na Froda Pytlíka. Lahůdka.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace