Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ vyhlíží: 8 filmových jistot do konce roku


ikona
KarelR
moviezonemz nej
Jaké říjnové, listopadové a prosincové filmy by měly stát za to? 

Rok 2011 se nám blíží ke konci. A zatímco v Americe to znamená nášup prvotřídního oscarového zboží, my budeme již tradičně paběrkovat. Čeká nás vlna pochybných podzimních blockbusterů, nášup výplně pro nejmenší, a pak už přijdou svátky a lamentování nad tím, že vánoční nadílku od Ritchieho, Finchera nebo Scorseseho dostaneme až po novém roce.

Najít v příštích třech měsících dobrý film zkrátka nebude jednoduché, už proto, že se tenhle článek původně chystal pro desítku filmů. Nakonec tak musíte vzít za vděk osmičkou projektů, od kterých tady na MovieZone čekáme kvalitní biják. Ano, můžete se rozčilovat nad tím, že tu chybí Anonym, Válka Bohů nebo třeba Ocelová pěst. Dokázali byste ale s klidným svědomím říct, že u podobných titulů nejste spíš důkladně ostražití?

Rodina je základ státu

V kinech: 13. října

Začínáme poněkud netradičně v domácím rybníčku. Filmy Roberta Sedláčka určitě patří k tomu lepšímu, co naši filmaři předvedli za poslední pětiletku. Pravidla lži děsila, Muži v říji bavili, a ani Největší z Čechů neskočil bez ambicí či příznivců. Teď si ale Sedláček ukousl největší sousto, protože to zkouší se zasmušilým dramatem, v němž bývalý učitel dějepisu zdrhá před policií kvůli velkým finančním machinacím. A bere si s sebou i celou rodinu. Žánrově zajímavé, herecky neokoukané a podle prvních reakcí zároveň velmi povedené. V kinech už příští čtvrtek.

Nákaza (Contangion)

V kinech: 20. října

Týden po utíkající rodince nás čeká daleko větší hrůza. Konečně k nám totiž dorazí Nákaza Stevena Soderbergha, v níž budou prvotřídní herecké hvězdy bojovat s... nákazou. Tahle se bude šířit o něco zákeřněji, než jak to známe z oblíbeného hororového subžánru (stačí se špatně nadechnout), a po zasažení se člověk nezmění v hladovou stvůru, ale poputuje rovnou pod kytičky. Tyhle globální trable zatím chválí jak američtí kritici, tak diváci, a jen tím potvrzují předpoklady, že Soderbergh s touhle látkou a obsazením nemůže selhat. Velká jistota českého podzimu.

Tintinova dobrodružství (The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn)

V kinech: 27. října

O něco ošemetnější to bude se Steven Spielberg|Spielbergovým Tintinem, protože filmařská legenda ztratila po čtvrtém Indym hodně dobrodružné důvěry. Pokud ale vezmeme v potaz fakt, že George Lucas u tohohle projektu maximálně plácal po zádech Spielbergovy trikaře, jsou šance na velkolepé dobrodružství s nápaditým příběhem dost vysoké. První filmová mise mladého novináře navíc schroupla dohromady tři z nejlepších Hergého comicsů, a scenáristická smečka čítá Edgara Wrighta nebo Stevena Moffata (Sherlock od BBC). Hledání bájné pirátské lodi by tedy nemělo být ničím menším než prvotřídní podívanou pro Tintinovy věrné fandy, i pro zbytek diváckého osazenstva.

Vyměřený čas (In Time)

V kinech: 3. listopadu

Proč věřit filmu, ve kterém bude Justin Timberlake pobíhat s pistolí? Protože Andrew Niccol! Ano, je to velké zjednodušení. Tenhle pán ale natočil tři filmy a dva z nich byly vynikající, takže je každý jeho zářez očekávanější než konec kariéry Marcuse Nispela. Ve Vyměřeném čase se Niccol znovu vydá na půdu science-fiction a představí nám svět, ve kterém se za všechno platí minutami vlastního života. Poslední zdražování (kafe za čtyři minuty!) ale vyburcuje hlavního hrdinu natolik, že se rozhodne rozdat si to s celým systémem. A právě v tu chvíli by měla přijít ke slovu Niccolova schopnost proměnit tuhle přímočarou akční jízdu ve vrstevnaté sci-fi, u kterého budeme rovným dílem hltat demoliční nápady, hlubší podtext a ještě hlubší výstřih Amandy Seyfried. Natěšení nejvyššího stupně!

Vendeta

V kinech: 24. listopadu

Správně. Dva z osmi vybraných filmů jsou domácí výroby, což je celkem nevídaná věc. V příštích týdnech totiž do kin dorazí nejen očekávaná novinka Roberta Sedláčka, ale i rovnako sledovaný thriller Vendeta. Na pár lokacích se v něm rozehraje příběh pomsty, o které zatím nevíme víc než to, že svede dohromady pár bojácných i nebojácných lidí. Hlavními devizami jsou tak prozatím herecké obsazení (duo Vetchý Kaiser je neobyčejně silné) a producentská pojítka s vynikajícími loňskými Pouty, jež šikovně prodávají úsporné teasery. Režisér Miroslav Ondruš je sice velkou neznámou. Záda mu ale napoprvé kryje až příliš zkušených lidí na to, aby mu tuhle šanci na drsné české drama dovolili propálit.

Moneyball

V kinech: 1. prosince

Sportovní filmy umřely. Nikdo by asi z fleku nedal dohromady, kdy přesně se to stalo. Faktem ale je, že "nečekané" výhry outsiderských týmů už do kin moc nemíří. Moneyball je tak vítaným comebackem oprýskaný formule, která vyfasovala nátěr značky Pitt a přesvědčila americké kritiky o tom, že odteď budou bezvýhradně milovat baseball. Rozpačitý trailer by se nám tak měl v prosinci přetavit v chytrou a emocemi nabitou podívanou, v níž budeme zoufalému baseballovému trenérovi fandit, aby z Jonaha Hilla vymlátil levný recept na nejlepší tým ligy. Film původně dostal stopku tři týdny před premiérou a Brad Pitt a nový režisér ho k realizaci dotlačili především silou vůle. Podle všeho se to ale vyplatilo a my se teď musíme modlit, aby si jeho kvalit nevšiml český distributor a nepřesunul ho někam na duben.

Rumový deník (The Rum Diary)

V kinech: 8. prosince

Rumový deník aneb spása jedné z největší hereckých hvězd současnosti, která nás už dva roky trápí. Jasně, filmy Johnnyho Deppa pravidelně vydělávají přes miliardu. Buď to ale jsou spotřební disneyovky, které vybíravou část diváctva do kina příliš nelákají. Anebo jde o příšerná akční dramata, která nelákají do kin vůbec nikoho. Na hvězdu takových rozměrů každopádně žádná kvalitativní sláva, což by se mohlo změnit právě s Rumovým deníkem. Depp tu konečně vzal normální roli, a to chlastajícího novináře, který bude na Kubě snažit o dvě věci. Za a) přežít. A za b) dostat do postele Amber Heard. Fandit mu samozřejmě budeme u obojího, a to především proto, že film vedle neprůhledné režisérské volby těží z předlohy Huntera S. Thompsona (Strach a hnus v Las Vegas). Asi to nebude pokoukaní pro všechny. I takový výsledek ale bude mnohem lepší, než aby to byla pro všechny... to samé hnědé, co čtvrtí Piráti. 

Mission: Impossible 4 (Mission: Impossible - Ghost Protocol)

V kinech: 15. prosince

Bourne se nám víceméně restartuje, Bond se snaží vyhrabat z finanční krize. Ještě že máme Ethana Hunta. Třetí největší superagent se v prosinci vrátí ke svému řemeslu, což znamená, že na konci M:I:III chybělo "A žili šťastně až do smrti." zcela záměrně. Tom Cruise a jeho herečtí kolegové se tentokrát budou potýkat s uzavřením celé IMF, a při té příležitosti se podívají do Dubaje, Bombaje nebo Prah... Moskvy. Otěže série tentokrát převzala pixarovská jistota Brad Bird (J. J. Abrams jen pravidelně dohlížel). Už boží teaser ale naznačil, že se nějakého vyměknutí série bát nemusíme. "Nemožná mise" bude podle všeho zpět v plné síle, a jisté je minimálně to, že spolehlivě zachrání cool faktor celých Vánoc. Bez tohohle předčasného dárku by bylo sváteční prohlížení programu tak nebezpečné, že by mohl nejeden duševně pošramocený tatínek skončit na třetích Chipmuncích. Díky, Ethane!

To jest osmička filmů, kterým věříme my. Snad tu najdete pár solidních tipů na výlet do kina, a v diskuzi se nebojte odhalit zástupce českého výhledu premiér, kteří mají vaši důvěru. Schválně, jestli ji alespoň přibližně vkládáte na stejná místa.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace