Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10: Nejlepší scény se sekyrkami


ikona
Cival
mz nejtop 10
Je lepší sekyra na vaření nebo zabíjení? Je víc cool Mel Gibson nebo Jirka Korn? 

Na lehce extravagantní žebříčky pěti nej v rámci MZ Live jste si už asi zvykli. Nedělá nám problém za sebe hierarchicky řadit bitky s motorovými pilami i opičí exhibice. A protože je u toho vždycky celkem zábava, rozhodli jsme se tohle žebříčkování rozšířit na obligátní desítku a servírovat ji i v psané podobě. Snad se vám tahle idea bude líbit a oceníte její trvalejší hodnotu. Na začátek jsme se inspirovali Lojzou Nebelem a s imfem a Hladem zavzpomínali na památné sekyrky na filmovém plátně. Bylo z čeho vybírat. Tak jdeme na to! (pro některá videa musíte kliknout na obrázek - 9. místo je bohužel bez videa)

10. Konec Michaela Myerse - Halloween: H20 (1998)

Halloween patří mezi nejslavnější hororové série vůbec a Michael Myers je špička mezi filmovými vrahy. Sekyry však nikdy nepatřily mezi jeho oblíbené nástroje a obyčejně preferoval poctivý kuchyňský nůž. V Halloweenu: H20 však na sekyru došlo a hodně stylově. Hardcore fanoušci série považují tenhle film za trojku a za finále a vše, co bylo mezi druhým dílem a po H20, ignorují. A dělají dobře, protože filmy, v nichž nehrála Jamie Lee Curtis, za moc nestály a Halloween: Zmrtvýchvstání jakbysmet. O remacích nemluvě. V H20 si to hlavní hrdinka po dvaceti letech, kdy byla na okraji nervového zhroucení a bála se každého jednatřicátého října, na férovku rozdala se svou nemesis. Moment, kdy Laurie Strode vezme do ruky sekyru a vyrazí do opuštěné školy s tím, že buď zemře nebo konečně zlikviduje svého celoživotního protivníka, je jednoduše boží. A hlavně – na rozdíl od dnešních hororových hereček – jí věříte nejen, že požárnickou sekeru unese, ale že se s ní umí i řádně ohánět. Michael by vám o tom mohl vyprávět.

9. Sekyrková polívka - Honza málem králem (1977)

Pohlreich čumí ještě teď. Než se stal Honza málem králem, zamachroval v kuchyni paňmámy a uvařil sekyrkovou polívku. Byla to dokonalá ukázka kulinářského mistrovství, kdy se 1) používají lokální suroviny, 2) není místo pro polotovary a ingredience z prášku a 3) plná chuť se snoubí s nízkou cenou. K uvaření téhle polívky totiž je potřeba jenom sekyrka. Nebo ne? To vám samozřejmě už párkrát vysvětlil Jirka Korn, jenž jako chytrá horákyně doběhl jednu škudlivou hospodyňku a naučil tak několik generací, že na držgrešle a lumpy nejlíp zabírá selský rozum. O vánocích se vám zase připomene.

8. Demolice šutrů - Kull dobyvatel (1997)

Kull dobyvatel je dnes už skoro zapomenutý vzdálený příbuzný Barbara Conana. Podobně jako Conan nastartoval kariéru Arnolda Schwarzeneggera, tak měl Kull dopomoci ke slávě Kevinu Sorbovi. Nepovedlo se, film za moc nestál a v kinech se mu nedařil. Na druhou stranu Sorbo se s obří sekyrou uměl ohánět jako zkušený dřevorubec a nepřišli si na něj zrádci, čarodějové ani fakt hnusní démoni, kteří se maskovali jako sexy Tia Carrere. Původně mělo jít sice o třetího arnoldovského Conana, ale Schwarzenegger odmítl scénář a ten byl uložen do šuplíku a čekalo se, až se objeví další svalovec, jenž by ho mohl využít. A i když je výsledek prvotřídní kravina, na niž si dnes vzpomenou jen největší fanoušci R. E. Howarda a slovenští patrioti, protože se u nich natáčelo, pořád je to zábavnější než nový Conan. Navíc se tu sekyrou drolí i kameny - což se vždycky cení.

7. Frajer Gimli - Pán prstenů: Dvě věže (2000)

K trpaslíkům patří sekyra stejně jako plnovous, velké ego a spousta chlastu. Pro Gimliho má jeho věrná sekyrka stejnou váhu jako jeho slovo, jak ukázal ve scéně, kde se rodí Společenstvo Prstenu. V boji s ní pak "fraguje" stejně úspěšně jako Legolas se svým lukem, což je vzhledem k pouhému lokálnímu (avšak smrtonosnému) dosahu velmi úctyhodné. Trpaslíci berou sekyry vážně, takže má Gimli pochodovou sekyru, o kterou se opírá, válečnou sekyru do bitvy, sekyrku zapletenou ve vousech a k tomu ještě dvě vrhací sekyrky. Ještě, že ve Středozemi nemají detekční rámy jako na Ruzyni. 

6. Likvidace červenokabátníků - Patriot (2000)

Říkali mu stín. Přiblížil se zezadu, skryt za hradbu stromů. Nikdo ho nikdy neviděl. Ne, nejde o Stevena Seagala, který taky jednoho Patriota natočil. Mel Gibson, vyzbrojen sekyrkou a nožem zvládne sejmout tucet vojáků pobíháním mezi stromy. Je to něco mezi čtením Loba a sledováním finále stovky mužů. Jednoduchá a krvavá matematika - přebít mušketu trvá nějakých šest vteřin. Vyběhnout zpoza stromu a přetnout krční tepnu zabere něco mezi třemi až čtyřmi vteřinami. Zbraně se prostě přeceňují - zvlášť ty z doby před rotačním kulometem. Nádherná lesní scéna je předčasným vrcholem snímku a dokonalou poctou chladné oceli. Dojde samozřejmě i na vrhání a brutální dobíječku na zemi při které teče víc krve než v Melově ježíšovském opusu.

5. Gang sekyrkářů - Legend of Drunken Master (1994)

Axe gang je tak oblíbeným mýtem, že většina diváků nabyla dojmu, že opravdu kdysi dávno v Číně existoval (něco vzdáleně podobného lze vystopovat do Japonska, ale taky je to notně přikrášleno). Parta šílených borců v cylindrech, klestící si cestu davem sekyrkami v obou rukách, je ale přece jenom až příliš fotogenická představa, nemyslíte? Jackie Chan je proslavil v Project A 2 a později i v Drunken Masterovi II, kde jich spolu s Lau Kar-Leungem seřeže pěkných pár desítek. Mladší generace si je možná bude pamatovat z Kung-fu mely Stephena Chowa, ale tam byli spíš za stylové tanečníky a fackovací panáky. V Chanově scéně jejich přesilovka alespoň částečně vyrovnává hrdinův skill, takže si Jackie jako obvykle musí trochu pomoct, tentokrát speciálním košťálem (ano, je to bambus, ale to nezní tak cool). Je z toho docela krvavá scéna, což v asijských filmech bez střelných zbraní nebývá až tak zvykem.

4. Maniakální Bale - Americké psycho (2000)

Geniální předloha, geniální postava a trochu rozbředlý film. Rozhodně to ale neplatí o scéně, kdy Christian Bale dává Jaredu Letovi lekci z hudební historie a místo pointy to takříkajíc rozsekne. Doslova. Přehrávající Bale do tohohle filmu sedne jako prdel na hrnec a šílený úsměv a robotizované pohyby jen přidávají na filmové symfonii. Body za přípravu, přednes, naleštěnou sekyru, prostě umělecký dojem na maximu. Baleův Norman Bates to sice o pár scén později trumfne hodem motorovou pilou, ale sekyra je sekyra. Po scéně jako je tahle se jeden diví, že není v základní výbavě každého bytu. Požární senzory nám nutí, minimax by chtěli, ale pořádnou, bytelnou sekyru ne... přitom se hodí při tolika každodenních činnostech. A propo... co dělají při pouštění hlasité muziky vaši sousedi?

3. Neklidný tatínek - Studna (1978)

Možná nejděsivější scéna v dějinách domácí filmové a televizní tvorby. Alespoň takhle si ji zapamatujete, pokud nejproslulejší část propagandistické kriminálky 30 případů majora Zemana uvidíte ještě před završením plnoletosti. Studna straší v hlavě šíleným tatíkem, vyjukaným synem a ani zavražděná máma není zrovna vzorem mateřské krásy a něhy. Geniální casting a nelítostné podání dělají z téhle sekvence ekvivalent kapesního mrazáku – chladícího nejen na zádech.

2. Sekaná do poslední sekundy – Poslední Mohykán (1992)

Jeden z nejlepších dobrodružných filmů. Jeden z nejlepších soundtracků. Jedno z nejskvostnějších filmových finále. A stoprocentně nejlepší využití tomahawků v indiánkách (a opakovaně). Parádní záporák Wes Studi v Mannově Posledním mohykánovi si až do poslední chvíle myslel, že mu indiánská sekyrka bude něco platná. Mýlil se…

1. Heeeeeere`s Johnny - Osvícení (1980)

Stanley Kubrick natočil spoustu geniálních a přelomových filmů a i „obyčejný“ horor dokázal povznést na umění. To ale neznamená, že se u Osvícení nebudete bát. A teď je fuk, jestli mluvíme o pomalé proměně Jacka Nicholsona ze starostlivého otce na nevypočitatelného psychopata, děsivé scény s dvojčaty nebo celou závěrečnou honičku po opuštěném horském hotelu a jeho okolí. Jack Nicholson si tu stříhnul prvotřídního magora a když se dobývá do koupelny, aby ze své manželky udělal mrtvolu, budete se i vy nervózně rozhlížet, jestli nečeká i za vašimi dveřmi. Tohle se prostě povedlo geniálně, i s úderným pohybem kamery, a hláška "Heeeeeere`s Johnny" je dnes skoro stejně slavná jako Tarantinovo "tvá pr*el pozná středověk".

Který sekáč je váš favorit? Za čtrnáct dní nazdar u další topky.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace