Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Kapitán Amerika konečně v akci


ikona
KarelR
captain americamarvel
Jaké jsou dojmy z prvních klipů? 

Kapitán Amerika. První Avenger, poslední velký otazník marveláckého filmového univerza. Bude supervoják v americké vlajce na plátně fungovat? Dočká se přízně i mimo USA? A zapadne mezi Iron Mana a Thora tak, aby se mohli všichni sejít v Avengers? Tyhle otázky se řeší už od chvíle, kdy v Marvelu přišli s ambiciózním plánem - oživit svoje nejznámější hrdiny, které už neměla v pácu hollywoodská studia. Doteď všichni fungovali a zbývá poslední střípek. A o právě o tom máme po prvních klipech zas o něco jasnější představu.

Začněme tím pozitivním. Chris Evans válí jak obvykle, Tommy Lee Jones zkušeně sype hlášky a Hayley Atwell je hodně milým překvapením. Britský objev už po pár záběrech strká do kapsy třeba zmatenou Natálku z Thora. A vypadá na vůbec nejprůbojnějším marveláckou ženskou postavu. Způsob, jakým postupně upoutává pozornost Stevea Rogerse, je fajnovým mixem humoru a udivených pohledů, takže jestli se někde od Kapitána čeká výhra na celé čáře, mohla by to být ústřední dvojka.

Sedí i stylizace, která je vlastně tím zásadním, co do projektu uvrtalo Joea Johnstona. Maličko pochybná režijní figurka má totiž za sebou velice příjemné superhrdinské retro Rocketeer, což je film z dob, kdy byla Jennifer Connelly za mladou sexbombu a letěly obrovské vzducholodě a namyšlení nacističtí záporáci. Je to už sice dvacet let, jak vypadá Amerika nadšená z hvězd a pruhů ale Johnston rozhodně nezapomněl. Trocha do sci-fi laděného steampunku, maniakální záporák s červenou lebkou, staromilské vystupování... to všechno do Kapa sedí, problémy tedy budeme muset hledat jinde.

A špatnou zprávou je, že ne moc daleko. Jak bude vypadat Kapitán Amerika v akci jsme se víceméně dozvěděli v trailerech. Trademarkové házení štítu a všechno okolo vypadalo celkem cool, teď se ale ukazuje, že vteřinový záběr je jedna věc a minutová scéna druhá. Internet totiž zasáhla první celistvá akční scéna a dá se říct, že není bez much. Abych začal tím chvályhodným, tak za přehlednost si Johnston zaslouží velké poplácání po zádech. Tam kde Branagh sázel na detaily a Favreau vykazoval až přílišnou statičnost, Johnston našel styl, který by měl do Kapa sedět. Kamera spíš popojíždí, než aby švenkovala, házení štítu se vejde do cheesy normy a Kapova obratnost v boji se zdá být taktéž adekvátní. Potud super.

V čem je tedy potíž? V těch figurkách, kterým se říká nepřátelští vojáci. Možná mě jenom šálí zrak, ale Thor ani Iron Man neodhazovali svoje protivníky jako kusy hadru. Jasně, Kapitán je v podstatě nadčlověk. V klipu ale bijí neskutečně do očí dráty, a Red Skullovi pohůnci tak létají vzduchem až příliš legračně. Možná je to jenom můj dojem a možná to nakonec ladně zapadne do stylizace filmu. Když se pak ale Kapitán objeví v Avengers a bude bojovat stejně normálně jako ostatní, sourodost marveláckého univerza by se mohla začít trochu lámat.

Jak to vidíte vy? Líbí se vám tahle ukázka akce, nebo jste z ní podobně v rozpacích? A co jiného vám zatím na Kapitánovi vadí, nebo naopak oceňujete jako perfektně zvládnuté?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace