Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nezapomeneme, Columbo...


ikona
imf
Nejslavnější a nejgeniálnější detektiv všech dob už vyšetřuje v nebi 

Peter Falk - herec mnoha rolí, poloh a tváří, zemřel v noci na dnešek ve své rezidenci v Los Angeles ve věku 83 let. Z těch větších filmů jsme ho naposledy mohli vidět v Cageově sci-fi Next (2007), ale co si budeme nalhávat. Pro většinu z nás byl, je a zůstane poručíkem Columbem (předrevoluční díly ho ovšem dabovaly jako Colomba) - mírně ošuntělým, vždy podceňovaným, ale neúnavným a geniálním detektivem, co jezdí ve staré rachotině, nosí nezničitelný baloňák, cituje pravděpodobně neexistující manželku a odklepává svůj doutník tam, kde je to nejméně vhodné. Většinu charakterových rysů této kultovní postavy (od 70. let až do posledního dílu v roce 2003 vzniklo cca 70 celovečerních epizod - prodává se i velká DVD edice, ale bez kultovního českého dabingu byste ji asi nechtěli) vymyslel Falk spolu s mladým Stevenem Spielbergem, který se přitočil k režii několika epizod první série.

Kromě trademarků Spielberg s Falkem zacementovali i neokoukaný formát, kdy divák má před detektivem náskok, protože epizoda začíná vraždou, v níž vraha vidíme. Je pak na Columbovi, aby ho usvědčil. Většinou k tomu dochází v posledních pěti minutách, prostřednictvím brilantně vypointovaného řetězu stop, indicií a důkazů. Záporák si už myslí, že vyvázl, když se Peter Falk zastaví ve dveřích a pronese jednu z možných hlášek... "Abych nezapomněl...", "Ještě jedna věc...", "Pořád mi nejde do hlavy..." Pronesením této magické formulky začíná monolog, na jehož konci jsou pouta a dlouhá cesta do basy. Někomu se to okouká, jiný se na to pokaždé těší. A pokud patříte do té druhé škatulky, určitě vám bude Peter Falk moc chybět. Moc ukázek v českém dabingu se na webu nevyskytuje, ale jednu jsme přeci jenom našli. Vychutnejte si mistra při práci...

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (15)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace