Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Megaúspěch Pařby 2 odskákala Kung Fu Panda


ikona
Cival
tržby
Když se podruhé kalilo, skončila animovaná zvířátka s pořádnou kocovinou... 

Dvojka Kung Fu Pandy, nebo pokračování Pařby ve Vegas? Hravý animák, nebo sequel veleúspěšné eRkové komedie? Vypadalo to na tuhý boj o uplynulém víkendu v amerických pokladnách, ale už čtvrtek jasně ukázal, že Pařba ve Vegas – ta nenápadná taškařice od Warnerů, která to nakonec dotáhla na bezmála půlmiliardové tržby – se stala pro diváky příznakem skvělé zábavy. A i když kdekdo v souvislosti s Pařbou v Bangkoku ofrňoval, že se hrdinům vlastně podruhé stane to samé, jen v malých obměnách, diváci se do kin natlačili v množství nevídaném. Už za první den díky tomu vydělala nová Pařba 31 milionů! Tedy šestkrát víc, než kolik si v ten samý den vykopala Kung Fu Panda 2…

Nešlo ale jen o prvotní nával zvědavců, o nějakou omezenou řadu věrných, kteří chtěli rychle zjistit, jestli se podařilo první jízdu úspěšně zopakovat. Zájem rozhodně neopadl a desítky milionů se stejným tempem sypaly i o víkendu. Během něj se tak přikutálelo dalších 86 milionů. A protože i v pondělí bude v Americe den volna, penězotok se nezastaví a za pět dní v distribuci bude druhá Pařba přepočítávat nějakých 135 milionů dolarů.

Jestli jste to ještě nepochopili… takový výsledek je jednoduše bombastický. Žádná hrubozrnná komedie z minulosti se nemůže Pařbě rovnat, vždyť mezi eRkovými bijáky si lepší start připsal jen Matrix Reloaded. I v nefér konfrontaci s nákladnými trikovými blockbustery si Pařba vede parádně – obdivuhodně se vytahuje v nejrůznějších kasovních tabulkách a nejspíš v Americe vydělá nejen víc než Thor a Rychle a zběsile 5, ale trumfne i Bruckheimerovy čtvrté Piráty z Karibiku.

NEJVYŠŠÍ PRVNÍ VÍKENDY FILMŮ S RATINGEM R

Pařba v Bangkoku v Americe vydělá víc než Thor, Rychle a zběsile 5 i Bruckheimerovi čtvrtí Piráti z Karibiku. Může nás mrzet, že takové obrovské peníze utržil zrovna sequel, kterému američtí kritici hodně naložili. I takhle to ale na filmovém trhu chodí a měli bychom si naopak užívat skutečnost, že nejde o prázdnou exhibici digitálních efektů, opírající se o nálepku 3D (reakce obyčejných diváků jsou navíc velmi vstřícné - prý jde o takovou lidovou p*del). Pařba v Bangkoku je snímek postavený na rozjíveném scénáři, režijním vedení žánrově ostříleného filmaře a na partě sehraných komediantů, což studio vyšlo na nějakých osmdesát milionů dolarů na rozpočtu. Tenhle triumf by tak mohl motivovat všechny hollywoodské hráče, aby dál a hodně vydatně zkoušeli hledat zábavné látky s plnokrevnými postavami a suprově napsanými scénami. Ukazuje se názorně, že cesta stále vede i jinudy, než jen přes megaprodukce a nákladné comicsové adaptace. Snad po ní nebude šlapat jen několik dalších sequelů k dvěma úspěšným Pařbám...

NEJLEPŠÍ KVĚTNOVÉ OTVÍRÁKY

Ještě poznámka k celkovým vyhlídkám: Pařba ve Vegas se z 44 milionů za první víkend dostala na 270 mega. Pařba v Bangkoku si šestinásobek svých úvodních zisků samozřejmě nepřipíše, ale trojnásobek by padnout měl. Takže budeme sledovat útok na tři sta milionů z Ameriky a nepochybně královskou jízdu napříč kiny z ostatních světových destinací.

Narvaná kina ovšem nevyvolala pouze radost. Takové studio DreamWorks zájem o konkurenční projekt hodně zabolel. Jeho hlavouni se teď určitě hodně mračí, protože právě od Pařby v Bangkoku dostala pořádnou ťafku Kung Fu Panda 2. Vůbec se nepotvrdila teze, že vedle sebe obstojí dvě ambiciózní komedie, které cílí na jinou diváckou skupinu – Kung Fu Pandě dospělí diváci chyběli, a tak přišlo zklamání z 48 milionů utržených za první víkend (a víc jak 65 mega za pět dní v distribuci). Jednička přitom během premiérového víkendu utržila rovnou šedesátku a předpokládalo se, že tržby dvojky by mohly skokově narůst.

NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ STARTY FILMŮ, KTERÉ NEBYLY NA PRVNÍ POZICI

V Americe se tak určitě nestane a nikdo se už nedoví, nakolik v tom má prsty nešťastné načasování. Kritici jsou sice vůči Pandě až moc vlídní (80% recenzí je pozitivních), ale těžko tu vidět vyloženou trvalku s parametry Jak vycvičit draka nebo Toy Story 3. Podobně jako u jiných animovaných sequelů se ovšem dá očekávat, že nahoru polezou aspoň světové tržby. Prvotní zklamání každopádně výrazně ohrožuje vznik třetího dílu.

Jsou to právě světové tržby, které naopak předznamenávají pokračování série Pirátů z Karibiku. Čtyřka za mořem zklamává, i po slabé premiéře o druhém víkendu propadla o 56% a momentálně hlásí nikterak oslnivých 152 milionů po deseti dnech. Jenže zájem na dalších trzích je obrovský a celosvětové výnosy už překonaly hranici půlmiliardy dolarů (momentálně už 623 mega!). Je mimochodem zábavné sledovat, jak Jerry Bruckheimer není doma prorokem – jeho poslední dobrodružné produkce v Americe selhávají, na ostatních kontinentech po nich však je slušná poptávka.

Na čtvrté pozici si dál výborně vede „estrogenová apatowovka“ Ženy sobě. Rozverný flák o partě družiček se v kinech drží na výbornou a díky miniaturním propadům se příští týden protlačí už přes hranici sto milionů dolarů. Jde o triumf plně srovnatelný s úspěchem Zbouchnuté. Tomuhle projektu je nutné fandit, protože cílovce nabízí evidentně inteligentnější zábavu než Sex ve městě 2.

Comicsový Thor na pátém místě zatím přepočítává 409 mega celosvětově, Rychle a zběsile 5 je sice v Americe o příčku níž, ale celkové tržby jsou o 120 milionů vyšší.

Do žebříčku se vešla ještě další chválená „evropská“ novinka Woodyho Allena Půlnoc v Paříži, romantické filmy Jumping the Broom a Tvůj snoubenec, můj milenec a animovaná oddychovka Rio.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden našlapanou konkurenci zkusí výrazně trumfnout comicsárna Matthew Vaughna X-Men: První třída. Držme palce!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (80)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace