Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Cannes: Vítězové a poražení


ikona
Mr. Hlad
cannes
Kdo může začít slavit a kdo jede s prázdnou?  

Pravděpodobně nejslavnější filmový festival na světě skončil. Celebrity se ukázaly, filmy se promítly, Lars von Trier se choval jako idiot a porota rozdala ceny. Možná trochu překvapivě si Zlatou palmu za nejlepší film odváží Strom života Terrence Malicka. Po projekci se objevilo hodně negativních názorů, ale zdá se, že ty nadšené nakonec převládly. Malick si cenu nepřevzal, protože na veřejnosti se prý pohybuje docela nerad, a tak si pro ocenění přišel producent Bill Pohlad.

Strom života byl ambiciózní i v hereckých kategoriích, ale Brad Pitt nakonec utřel, protože cenu za nejlepší mužský herecký výkon si odnesl Francouz Jean Dujardin za němý film The Artist, jehož trailer nás poslal do kolen před pár dny. V kategorii hereček se radovala Kirsten Dunst, která zvítězila díky dramatu Larse von Triera Melancholia. Krom klasického poděkování ocenila, že akademici nechali film po von Trierově vtipu/úletu s Adolfem Hitlerem vůbec v soutěži. I Cannes zkrátka musí mít svůj skandál.

Velkým překvapením je cena za režii pro Nicolase Winding Refna. Ten o sobě dal světu vědět povedeným Bronsonem i hodně neobvyklou Valhallou, ale teď byl oceněn za příběh kaskadéra, jenž pomáhá jako řidič při bankovních loupežích Drive. Ještě před pár dny jsme si mysleli, že půjde o klasický akční film, údajně ale jde o trošku náročnější kousek. Hlavní hvězda Ryan Gosling navíc do poslední chvíle bojoval i o hereckou cenu.

Nejlepší scénář měla izraelská komedie o generačních rozdílech Poznámka pod čarou, o Velkou cenu se podělil turecký film Tenkrát v Anatolii a drama v Cannes velmi oblíbených bratří Dardennů Kluk na kole. Cenu poroty získalo domácí krimi drama Poliss o policejní jednotce, která vyšetřuje sexuální kriminalitu páchanou na dětech.

Jestli porota vedená Robertem De Nirem rozhodla správně, to netušíme, ale snad se oceněné filmy dostanou i k nám, abychom si mohli udělat vlastní názor.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace