Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Britští Oscaři jsou rozdáni


ikona
Mr. Hlad
BAFTA
Králova řeč ovládla ceny BAFTA 

Zlaté glóby máme za sebou, nominace na Českého lva známe a vyhlašování Oscarů bude už za pár dní. Tak se podíváme do Británie. Tamní filmové ceny se rozhodly hrát malou domů a nejvíc sošek si domů odnesli tvůrci dramatu Králova řeč. Dalo se to trošku čekat. Je to britské téma, je to konzervativní film a líbil se i královně, takže musí být logicky boží. Na The Social Network zbyly jen tři ceny, na druhou stranu ale film zvítězil v kategorii režie a scénář, což je rozhodně zajímavější než třeba soška za kostýmy. Něco málo má třeba i Opravdová kuráž a Alenka v říši divů a nezapomnělo se ani na Počátek.

Králova řeč má cenu za nejlepší film, za nejlepší britský film, slavit mohou i Colin Firth, Helena Bonham Carter a Geoffrey Rush, kteří získali herecká ocenění. Film bral i ceny za nejlepší původní scénář a hudbu. The Social Network přinesla sošku Davidu Fincherovi za režii a Aaronu Sorkinovi za adaptovaný scénář, film uspěl i v kategorii Nejlepší střih. Natalie Portman nikoliv neočekávaně vyhrála v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli a zdá se, že její cestu k Oscarovi za Černou labuť už nikdo nezastaví. Kameramanská legenda Roger Deakins získal cenu za Opravdovou kuráž. Nejlepší kostýmy a masky má Alenka v říši divů a Christopher Nolan|Nolanův Počátek má podle akademie nejlepší zvuk, vizuální efekty a výpravu. Nejlepším neanglicky mluveným filmem je možná trochu překvapivě kriminálka Muži, kteří nenávidí ženy a animákem roku se stalo třetí Toy Story.

Úspěch Královy řeči nepřekvapí už proto, že víc "britský" film letos v nabídce nebyl. Uvidíme, jak se tomuhle dramatu bude dařit na Oscarech, kde se nebude moci opřít o vlastenectví akademiků. Papírově to má s jedenácti nominacemi rozehrané nejlépe, konkurence (především v podobě The Social Network) ale bude mít mnohem lepší pozici než teď.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace