Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rok 2010 v kostce - 1. část


ikona
Cival
mz nejrok v kostcetéma
Co nás loni nejvíc zaujalo aneb od nahé Jessicy Alba až po vrcholné pasáže Kick-Ass 

Každoročně se ohlížíme za uplynulým rokem nejen prostřednictvím bilančních žebříčků, ale i skrze několik vážných i odlehčených rubrik, do kterých každý redaktor přisype to své. Dvakrát jsme to spláchli v FMku, loni málem jakbysmet, ale kvůli technické závadě se záznam nakonec na světlo světa nedostal. Letos jsme se nemohli sejít pro jistotu vůbec, a tak jsme zvolili řešení textové. Snad se vám taky bude líbit a doplní vám komplexní obrázek o uplynulé filmové sezóně.

NEJLEPŠÍ HEREC - Jeremy Renner

 

Byl to pekelně těsný souboj, ale redakční preference se nakonec těsně přiklonily na stranu Jeremyho Rennera. Kometa posledních měsíců vystřelila díky oscarovce Smrt čeká všude – Renner v ní s maximálním nasazením, zarputilostí a lehce protivnou svéhlavostí vystihl elitního pyrotechnika, pro něhož se stala válka drogou. Z Rennera vyzařuje zvláštní energie, jeho postavy jsou rozporuplné, takže v nich divák může cítit i trochu děsivé negativní podtóny. Možná právě díky tomu ale mají jeho figury větší šmrnc a víc života, než na kolik jsme zvyklí u méně dravých hvězd z herecké smetánky. Affleckovo Město, ve kterém si Renner zahrál další ze svých ambivalentních rolí, nás o jeho mistrovství definitivně přesvědčilo. Teď jen aby klapla předávka žezla od Toma Cruise v rámci čtvrtého dílu Mission: Impossible, plánovaná na letošní prosinec.

  

Osobní tip Civala: Bylo by trapné nevšimnout si, že expresivní herectví ze staré školy Leonarda DiCapria utáhlo Prokletý ostrov a zapadlo i do Počátku. DiCaprio je stálicí, kterou se letos povedlo prodat fanouškům, kritikům… i peněženkám.

Osobní tip KarlaR: Robert Downey jr. byl v lednu Sherlockem Holmesem, v dubnu podruhé Tonym Starkem. A v obou rolích zářil, ač po něm nevyžadovaly zrovna oscarové herectví. Král popcornovek.

Osobní tip Mr. Hlada: Jeff Bridges začátkem roku dostal Oscara, objevil se ve filmové události zimy Tron: Legacy a nejspíš zaútočí znovu na plešouny s Opravdovou kuráží. Po těch letech, kdy ho akademie a diváci tak trochu přehlíželi, si to zaslouží.

Osobní tip st39.6: Tom Hardy mě sice v Bronsonovi vůbec nezaujal (zřejmě proto, že mě nezaujal samotný film), v Počátku jsem si ho ale užil hodně a vůbec se Nolanovi nedivím, že si ho vybral i jako jednu z hlavních postav třetího Batmana. Díky Hardyho obsazení se na tu comicsárnu těším zase o něco víc.

Osobní tip imfa: Liam Neeson je poslední dobou v ráži. Ještě ani nevychladl z 96 hodin a střihnul si Hannibala v A-Teamu. Jasně, není to žádné oscarové herectví (Jeffa Bridgese mi beztak ukradl Hlad), ale vzpomeňte na ty deset let staré hlášky, že už hraje jen na nájem. Charisma z něj stejně pořád crčí jak z rozkopnutého ropovodu. Klobouk dolů. 

 

NEJPŮSOBIVĚJŠÍ SCÉNA - Let na Bezzubce

Vtahující víc než Avatar. První seznamovací plachtění na černé potvůrce v Jak vycvičit draka naplno využilo možnosti 3D formátu v IMAXu. Bylo to efektní, adrenalinové a právě tak opulentní, aby si člověk mohl připadat jako trochu nejistý krotitel draků, který zrovna prolítává mezi skalisky nad mořem. Tohle se animátorům povedlo jednoduše báječně - protože dopad jejich letecké exhibice dalece přesáhl nejen limity animáků, ale i drtivé většiny mohutných trikových blockbusterů.

  

Cival: Finále ve spalovně v Toy Story 3 - Nejdřív se člověk naplno rozpumpoval u zuřivého běhu Woodyho a spol. za záchranu, aby musel posléze sledovat drastické čekání na výheň, ve které mají skončit dřevo-plastové životy oblíbených hraček. Jo jo, to byly hodně silné minuty.

KarelR: Podchod v Občanském průkazu - Každý o tom slyšel a každý něco podobného viděl v řadě zahraničních snímků. Když ale policie brutálně seřeže filmové vrstevníky jeho rodičů, stejně je to jako kudla do zad.

Mr. Hlad: Solomon Kane – Okamžik, ve kterém se hlavní hrdina na*ere po tom, co je svědkem vyvraždění svých přátel, a asi pět minut jen tak jezdí po Anglii a zabíjí všechno, co se mu připlete do cesty, byl tak nádherně upřímný a béčkový, že člověk musel v duchu zatleskat.

st39.6: Seznamovačka v Jak vycvičit draka - Vlastně ani nevím, jestli na mě nepůsobí hlavně díky famózní hudbě Johna Powella. Když se rozezní Forbiden Friendship (na soundtracku je to osmička;) a oba hrdinové filmu u toho poskakují po písečku a významně na sebe pomrkávají, potlačuju slzy. Geniální.

imf: Jason Statham sedlající čumák hodně nasupeného letadla při náletu v Postradatelných. Celý film je přehlídkou testosteronu a velkých guns (míněno zbraně i bicáky), ale sedět obkročmo na letadle a sypat do nepřátel olovo z třicetimilimetrových kanónů? To už netrumfnul ani Terry Crews a jeho řeznická automatická brokovnice. 

 

NEJVĚTŠÍ UDÁLOST ROKU - 3D kocovina

 

 

 

Avatar brutálním způsobem zažehl poptávku po 3D opusech. A hlavně proto se davy lidí nahrnuly hned krátce nato na 3D verzi Alenky v říši divů. Jenže najednou byli roztrpčeni, že jim Burton nedal tolik, co Cameron. Definitivní přeskok od euforie k vystřízlivění pak zařídil Souboj titánů: Nepovedená warnerovská konverze špatného filmu jasně ukázala, jak studia k 3D boomu přistoupila. Prostě šlo jen o to co nejrychleji vytřískat z populární inovace peníze, a to za libovolnou cenu. Kvůli dalším laciným konverzím ztratil 3D formát bleskurychle svůj „étos“ a často jen otravoval. Až imaxovsky velkorysý megaprojekt Tron: Legacy se mu jej opravdu snažil vrátit, chvályhodný záměr ale pohříchu hatí nepříliš velký zájem o film. Obecně se ale dá říct, že už je trochu pozdě. Pár let se budou muset studia pořádně otáčet, aby třetímu rozměru znovu vštípila rozměr smysluplné technologické inovace, která má prohlubovat prožitek, a ne jen zesilovat bolesti očí a vrtat díry do peněženek.

 

Cival: Konec série SAW a její vystřídání za Paranormal Activity se stejnou periodou - Jako diváky nás tohle předání štafetového kolíku moc neinspiruje, ale těžko hledat jinou událost, která by tak průkazně definnovala určitý žánr na několik příštích let.

KarelR: Joss Whedon dostává režii The Avengers - Tvůrce nejlepšího seriálu všech dob se ujímá největšího blockbusteru v dohledu. V lepších rukách tahle týmovka skončit nemohla.

Mr. Hlad: Více kvalitních českých filmů - Pouta, Kawasakiho růže, Piko, Občanský průkaz, Kajínek, Katka, Kuky se vrací. To už jde, ne?

st39.6: George Lucas oznamuje Blu-ray release a znovuuvedení v kinech všech Hvězdných válek ve 3D. Fanoušci mají hrůzu z dalších úprav a ze Skywalker ranče prosakují zprávy o nové trilogii. Správný Jedi by teď řekl: "I have a baaaad feeling about this". 

imf: Úspěch geek movementu. Byť spíše ideový než komerční. Cera ve Scottu Pilgrimovi je možná důkazem toho, že jeho herectví se všichni přejedli, zrychleně mluvící Eisenberg ovšem bude chmatat po Oscarovi. Pilgrim i Social Network jsou filmovým pomníkem geekům. Každý z jiného kamene, ale oba můžete jednou pouštět dětem jako svědectví o době, která byla cool. Za to rozhodně dík. 

 

 NEJLEPŠÍ BITKA - Chodba v Počátku

Úderná a maximálně efektní! Bitka z Počátku rehabilitovala Christophera Nolana u všech pochybovačů, kterým se nepozdávaly jeho akční scény v Batman začíná. Update (nebo rovnou upgrade?) matrixovského konceptu souboje muže proti muži oslnil hrátkami s gravitací. A z adorovaného Počátku čouhá jako jedna z mála scén, ve které se povedlo do mrtě využít možností a výhod Nolanova snového světa. Prďácký Joseph Gordon-Levitt tu pobíhá mezi světly na stěnách a kope do otrapů v kravatách – a je to málem tak cool, jako když Neo provokoval agenta Smithe. 

KarelR: Řežba na chodbě v Repo Men - Jude Law býval šampónoidním krasavcem, co bral otravné role. V Repo Men se ale na pár minut stává akčním bohem.

Mr. Hlad: Finále Karate Kid – nejde o nejlepší bitku, ani o nejoriginálnější a dost možná ani o nejzábavnější. Ovšem když se dva dvanáctiletí kluci kopou do hlavy a lámou si kosti v těle, svoje kouzlo to má.

st39.6: Bitka v baru v Knize přežití. Možná ještě víc než samotná scéna mě ale zaujal její vznik. Na bonus na BD/DVD určitě mrkněte, neskutečná věda pro medvěda. 

imf: Bitka v letadle v Zatím spolu, zatím živí. Klasický mainstream plný nápadů, ve kterém Cruise dribluje po letadle jako by mu bylo dvacet. Pozdější duel ve vlaku, zakončený klobásovým katapultem je jen o něco méně zábavný. Celkově vysoká úroveň bitek, které vám necpou pod nos kung-fu, ale přesto vzbuzují emoce. Kéž by takových bylo víc. 

 

NEJOBLÍBENĚJŠÍ POSTAVA - Hit Girl

Jasně, zavání to pubertální radostí z toho, že si Vaughn lajsl narvat do Kick-Ass malou holčičku, která boří všechny mantinely slušného chování. Fuckuje, vraždí, dělá si srandu z vlastního tatíka. Jenže tahle malá dívenka dělá všechno s takovou důkladností a vervou, že by jí těžko stíhali i největší hláškaři a bijci comicsové historie. Maximálně efektně kosí svoje protivníky, cynicky hláškuje a vtípky jí píší zjevně výrazně dospělejší scenáristé, takže není těžké rozpoznat jejich inteligenci. A navíc - Chloe Moretz tuhle šikulku zahrála prostě geniálně.

  

Cival: (K)lamač srdcí Alex - Charisma Hitche, francouzský šarm, romantické srdce uvnitř a hlavně hodně zábavně realizované odhodlání zlomit každou ženu, která trpí v nefunkčním vztahu. Bral bych s ním i sequel.

KarelR: Ryan Bingham z Lítám v tom - Kašlat na to, co bych měl dělat podle ostatních. Já si život užívám po svém a dokud osud neudeří, ze svojí cesty nikam neuhýbám.

Mr. Hlad: Pan Kostelník v Expendables - Vím, že to není nikterak výrazný výstup, ale ten Arnold mi posledních sedm let prostě fakt chyběl. Na plátně byl sice asi jen minutu, ale už jen kvůli naději, že by se příště mohl zdržet o trochu déle, mi v hlavě utkvěl nejvíc.

st39.6: Thomas Craven aneb Mel Gibson Na hraně temnoty. Tyhle role Gibsonovi sedly vždycky a člověku dají alespoň na chvíli zapomenout, že je to v civilu magor na odstřel.

imf: Gunnar Jensen v Expendables - po patnácti letech ve videobrakovém exilu se Dolph Lundgren vrátil v mistrovsky zvládnuté vedlejší roli a potvrdil, že je mistrem útoku ze zadních řad (Univerzální voják, Zúčtování v Malém Tokiu, Rocky IV). Navíc si báječně užil i následnou marketingovou vlnu. Pro jednoho povinnost, pro druhého záminka k plození cool rozhovorů. Sjeďte si je všechny a třeba mu odpustíte i posledního Univerzálního vojáka. 

 

BIZARNOST ROKU - Digitálně svlečená Jessica Alba

Něco z kinematografie v tu chvíli umřelo. Ne že bychom byli takoví perverzáci, kteří nutně potřebují vidět každý kousek nahé kůže zrovna u Jessicy Alby. Ale její digitální svlíkání dost přesně definuje bolesti dnešní kastrované filmové produkce. Machete se hlásilo k brakovým odkazům drsných řežeb, s brutálními hrdiny a jejich povolným doprovodem, marketingovou kampaň postavil do velké míry na troušení informací o nahé Lindsay Lohan, Jessice nebo Michelle Rodriguez – a pak došlo k úplně zbabělému úhybnému manévru, který říká, že ani té nahotě už nejde věřit. Jako kdyby skončila jedna éra, kdy, ehm, kozy prostě byly kozami a drsňáckost opravdovou drsňáckostí. Tyhle tvrdé pózy, které nakonec ústí v „pégéčkově“ korektní a celkově pokrytecké uvažování, každého jenom otravují.

Cival: Santa na silnici v The Box - Z krabice od Richarda Kellyho nevyskakovali čertíci, ale překvapivé množství WTF scén. Zástupy lidí v knihovně vyděsily, ale Santa vyzvánějící na silnici definitivně dorazil. Kelly by potřeboval pořádně utáhnout řetěz. 

KarelR: Stanování v Zatmění - „Jsem mnohem teplejší než ty“, řekl Jacob Edwardovi a sál lehl smíchem. Ale vážně jsme na to museli čekat do třetího dílu?

Mr. Hlad: Výstup Petra Vachlera v Hyde Parku ČT – Neschopnost sebereflexe, pocit ukřivděnosti a až dětinská uraženost za to, že si někdo dovolil poukázat na chyby a nedostatky při televizním večeru věnovaném předávání Českého lva, mi utkvěla v paměti na dlouho. Bohužel.

st39.6: Smrt čeká všude a Oscar. Z toho se nevzpamatuju.

imf: Jednoruký bandita Crispin Glover v To byl zítra flám - Crispin je sám o sobě pošuk, ale skvěle dávkovaný 80s vtip s nevyhnutelnou amputací je krásnou vzpomínkou na dobu, kdy byla situační komedie průhledná, prostá záchodových gagů a přesto dokonale funkční. Crispin navíc vlastní v Česku zámek a většinu roku tu žije. Běžte mu potřást pravicí, dokud ještě nějakou má. 

 

NEJVTIPNĚJŠÍ SCÉNA - Jatka v Expendables

 

I krev a hordy těl můžou rozvibrovat bránici. A při pohledu na masakr se může chechtat celé kino… Jednoznačně vrcholný moment celých Expendables Stallone koncipoval tak trochu jako kameňák, který přebije všechno ostatní. Parta hrdinů je na pokraji sil, když v tom se rozezvučí mohutný kanón Terryho Crewse (ten zvuk je šíleně sexy) a všechno se začne měnit v mazlavou rudou hmotu. Je to extrémně nadsazené připomenutí tvrdosti akčních osmdesátkařů, které vyznělo naprosto parádně.

  

Cival: Reakce na "Jeffreyho" v Dostaň ho tam - Výborně gradovaná scéna (s krásným kubrickovským dovětkem), která se nenápadně rozjede až do stavu absolutní psychedelie.

KarelR: A-Team padá v tanku - Jsou nejlepší a vyžívají se v šílenostech. A tohle byla ta zaručeně nejšílenější.

Mr. Hlad: Kapitán Murdock testuje vrtulník v A-Teamu - V okamžiku, kdy začal Sharlto Copley testovat vrtuli vrtulníku a zpíval si u toho refrén téhle písničky, jsem věděl, že letos už mě nikdo v kině takhle k srdci nepřiroste.

st39.6: Čtyři lvi a běh s výbušninami v igelitových taškách. Teroristi za všechny prachy.

imf: Nerad přizvukuji, ale ten tank v A-Teamu je prostě boží. Vjezd do 3D kina je jen těsně druhý. 


Dalších osm kategorií si projedeme nejpozději do týdne... ale spíš dřív.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace