Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Jebalové jsou první, Trona drtí i Coeni


ikona
Cival
tržby
Kdo přes svátky vyrejžoval nejvíc dolarů? 

Zatímco v Česku se kina o vánočních svátcích spíš vyprazdňují, za mořem se tradičně plní. A hodně se daří nezávazným taškařicím pro celou rodinu, které letos zastupovala hlavně další várka hašteření mezi Benem Stillerem a Robertem De Nirem. Fotři jsou lotři už potřetí rozehrávají stejný koncept, v němž se Greg Jebal štengruje se svým tchánem. Několikáté opakování téhož už zábavné není. Unaveni z toho ale nejsou pouze kritici (recenze jsou katastrofální), ale i diváci: Přišlo jich výrazně míň než na druhý díl v roce 2004.

Už je to dlouho (i lístky stály míň), přesto si vydařený sequel Jeho fotr, to je lotr tehdy vyžádal od diváků 70 milionů dolarů za prvních pět dní. Letos je situace výrazně horší, protože na tržbách se od středy do neděle vybralo „pouze“ 48 mega. Zájem opadá, ale naštěstí pro účetní Universalu ne úplně. Komedie za sto milionů dolarů, utracených převážně na honorářích herců, tedy nezopakuje fenomenální zisky druhého dílu (279 z Ameriky a dalších 237 ze zbytku světa), s ohledem na svátky si ale i slabá trojka připíše nejspíš tržby přes 160 melounů. Kasovní spása slabé zimy se nekonala, nicméně mohlo být ještě hůř.

Dolarová pomoc přitom trochu nečekaně přišla od bratří Coenů. Zahraniční novináři v Hollywoodu se sice na jejich westernový remake Opravdová kuráž vykašlali a nevěnovali mu v rámci nominací na Zlaté glóby žádnou pozornost, americké diváctvo ale „svému“ žánru rozumí - a váží si ho a tentokrát je i ochotno za něj utrácet. Kritikou adorovaný snímek utržil od středy už 38 milionů, čímž si to neodvratně namířil přes sto milionů.

Jde o třetí velký komerční úspěch z posledních čtyř filmů osvědčené bratrské dvojice. Na coenovky se nikdy nějak extra nechodilo, ale oscarová reputace spojená s thrillerem Tahle země není pro starý zjevně přinesla Coenům statut živoucích klasiků a jejich novým filmům i náklonnost mainstreamově naladěného publika. Tahle země není pro starý i Po přečtení spalte celosvětově vydělaly přes 160 milionů dolarů, Opravdová kuráž podobný balík nastřádá jen ze zámoří. Chválíme.

O holé přežití se naopak hraje v případě Tron: Legacy. Extrémně nákladný projekt, na který se mimo Ameriku příliš nechodí, bohužel ztratil oproti minulému víkendu nejvíc ze všech filmů v žebříčku. Propad o 54% bolí, protože Tron přidal o víkendu jen dvacku. Momentálně jeho tvůrci přepočítávají 88 milionů a napjatě čekají, jak se velkolepá 3D show udrží v příštích dnech a o následujícím víkendu, kdy nepřibudou nové premiéry. Na vyhrabání z minusu ale moc dobré vyhlídky nejsou.

Čtvrtou pozici uhájila narnijská Plavba Jitřního poutníka. Neúspěšná fantasy v Americe naprosto selhala a momentálně má na kontě hanebných 63 mega. Vánoce jí nicméně situaci trochu vylepší… a zbytek světa už za Narnii utratil přes sto dvacet milionů, takže alespoň trochu se Foxům zhojily rány.

Galerii průšvihů doplňuje ještě pátý Méďa Béďa, na kterém prodělají u Warnerů. A ani šestý The Fighter k optimismu Hollywood moc nenabádá, protože jeho zisky jsou lehkým zklamáním. Chválené a hvězdně obsazené drama utržilo zatím 27 milionů (rozpočet byl srovnatelný), při své reputaci a tématu ale usiloval o větší peníze.

A aby toho nebylo málo, ještě jeden tvrdý direkt schytali Foxové. Pánové zodpovědní za rozmařilou produkci pro celou rodinu se letos hodně přepočítali, protože jim vyhořela Narnie a nedařilo se ani trojrozměrným Gulliverovým cestám s Jackem Blackem. Taškařice za nějakých 120 milionů dolarů (bez marketingu) se promítala sice jen v sobotu a v neděli, ale její sedmimilionové tržby o ničem pěkném nevypovídají. Gulliver dá se štěstím padesát milionů a s ohledem na veškeré náklady skončí tak sto mega v mínusu! Pro Foxy, kteří loni plenili pokladny s Avatarem, je to brutální vystřízlivění. Málokdo se mu ale asi vyloženě diví. Snad tenhle náraz aspoň povede k trochu uvážlivějším a ambicióznějším vánočním plánům v letech příštích…

Na osmém místě se drží Černá labuť s průběžnými 29 miliony. Vynikajícímu snímku Darrena Aronofskyho přibylo pět stovek kin, tržby ale spadly na šest mega za víkend, což naznačuje, že vyložený komerční hit se ani při skvělých referencích nejspíš neurodí. I tak se skromný třináctimilionový rozpočet hned několikanásobně vrátí.

Desítku uzavírají prý vynikající disneyovka Na vlásku a komediální thriller Cizinec.

Kompletní žebříček tržeb zde.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace