Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Letní nářez 2011: Černí koně


ikona
Mr. Hlad
léto 2011téma
Které filmy nás mohou v létě překvapit? Conan, Spy Kids nebo Kapitán Amerika? 

Spolu s Civalem (prvních pět filmů psal on, dalších pět já) jsme se podruhé podívali na filmy připravované na příští léto. Nabídka je rozhodně bohatá - a je velká šance, že budou padat rekordy a zaplaší se chmury, které momentálně trápí hollywoodské účetní. Vyložené trháky jsme probrali minule. Dnes se podíváme na bijáky, od kterých se dají očekávat stomilionové tržby nebo alespoň výrazná dolarová kanonáda. Kdo ví, klidně se mezi nimi může vyloupnout nějaký trhák sezóny. Pojďme na ně!

PŘIPOMEŇTE SI: Letní nářez 2011: Tutovky a megahity

Captain America: The First Avenger (CZ premiéra: 4. srpna 2011)

Studio Marvel dál bojuje o silnou pozici v Hollywoodu. První velkou výzvu zvládlo, když prosadilo na trh Iron Mana a neprodělalo nějakou dramatickou sumu na Neuvěřitelném Hulkovi. Mnohem těžší úkol ovšem přijde příští rok. Uvedou se totiž dvě ošemetné postavy, které se na plátně ještě nikdy neobjevily. Kapitán Amerika to bude mít stejně těžké jako Thor. Sice má být akčnější, dobrodružnější a celkově zábavnější, ale zase ho handicapuje retro stylizace… a vědomí, že hrdinný Amík řezající nácky už je trochu out i over-the-top.

Ve filmu poznáme Steva Rogerse, který kývne na účast v tajném projektu a stane se superhrdinskou zabijáckou mašinou s dobrým srdcem. S „ologovaným“ štítem a s vlasteneckým nadšením se během druhé světové války vynasnaží potřít nejen germánské zlo, ale i Hitlerova zavilého pobočníka s přízviskem Red Skull (Hugo Weaving zase jednou padoušský).

Zní to docela zábavně, ale při vědomí, že režisér Jumanji Joe Johnston už dlouho nenatočil vyloženou pecku, očekávání radši kroťte. Tady může Marvel pěkně narazit, a to zvlášť ve zbytku světa. Něco mi říká, že třeba v Iránu maník s hvězdami a pruhy dvakrát oblíbený nebude. Ale co jinde? Budou na velkého patriota zvědaví i jinde než jen ve Spojených státech? Držme palce, protože případný neúspěch by ohrozil jak studio a jeho další projekty, tak i fešáka Chrise Evanse, pro něhož bude Kapitán Amerika vlastně první opravdu velkou hlavní rolí v blockbusteru. 

Index natěšenosti: 7/10 

Super 8 (CZ premiéra: 16. června 2011)

Další utajený projekt J.J. Abramse! Potřebujete vědět víc? Jestli jo, tak máte smůlu. Režisér parádního restartu Star Treku a našlapané M:I:III je totiž nejen králem kinetiky, ale exceluje i v tom, jak tajnůstkaření proměnit v marketingový trumf. A rozhodně nemíní polevovat. Je to už pár měsíců, co na nás znenadání vybafl dynamický teaser, který evokoval feeling Blízkých setkání třetího druhu, Mužů v černém nebo právě trojky Mission: Impossible. Nebyla to náhoda, protože Abrams svůj nový režijní počin dokončuje pod dohledem produkujícího Stevena Spielberga. A dohady docela často vedou k úvahám o retro sci-fi pro náctileté nebo o výletu do proslulé Oblasti 51.

Upřímně řečeno, i kdyby už bylo zřejmé, o co ve filmu půjde, nepotřebuji to a ani nechci vědět. Je fajn se jednou za čas nechat vodit za nos. A málokdo tuhle disciplínu umí tak jako Abrams (jako producent to zvládl geniálně už s Monstrem – Super 8 s tímhle projektem mimochodem nemá mít nic společného). K natěšenosti nám proto musí stačit pár efektních záběrů, jistota spolupráce dvou báječných filmařů a nějakých dvanáct teenagerů v hereckém obsazení. Zdá se to málo. Jenže víte co? V tomhle případě to vážně stačí. Teď to jen nezbabrejte, pánové.

Index natěšenosti: 9/10

Spy Kids 4: All the Time in the World 3-D (CZ premiéra: září 2011)

Děcka Roberta Rodrigueze se už zjevně nudila, a tak musel přijít další nášup se Spy Kids. Tahle série je přitom velmi levná, pomáhala prosadit 3D filmy do současných multiplexů a prošlo jí tolik hereckých hvězd, že by to mrzelo i Expendables. Komerčně se dětským špionům navíc vždycky hodně dařilo, proto si Rodriguez může i po krachu Žraločáka s Lávovkou a neúspěchu Prcků v klidu točit čtvrtý díl.

Jeho obsah už bude malinko perverzní. Vrátí se sice sourozenci Cortezovi, ale představitelce „malé“ Carmen Alexe Vega je už dvaadvacet a „špunta“ Juniho už hraje osmnáctiletý Daryl Sabara. I proto dostane prostor hlavně nová rodinná posila, a to jejich nevlastní máma Marissa, která se provdala za tatíka Corteze (znovu Antonio Banderas). Jeho změně preferencí se ani nejde moc divit, protože Marissu si zahraje Jessica Alba. A scénář jí velí, aby se hned vrhla do akce a spolu s vyženěnými dětmi zabránila novému padouchovi v zastavení času (hrát ho bude Jeremy Piven). Je zcela evidentní, že Rodriguez má pro Jessicu v různých upnutých oblečcích slabost (nechodí s ní náhodou?), a proto uvidíme její křivky v kožených kostýmcích a ve 3D. Fajn, alespoň na něco by se mělo dát koukat… Po obludné trojce se nedá čekat nic víc než další digitální guláš, i tak je pravděpodobné, že americké tržby půjdou znovu přes sto milionů.

Index natěšenosti: 4/10

Green Lantern 3D (CZ premiéra: 16. června 2011)

Vtipkující naháč, který chce kouzelný prsten, aby mohl dělat spoustu vylomenin? Ne, to není Rumburak prchající ze záchytky nebo jiná postava z Vorlíčkovy Arabely, ale další odstín superhrdinské nadílky příštího léta. Green Lantern má zkrátit čekání studia Warner Bros. na pořádně tučnou comicsovou adaptaci (Superman a Batman přilítnou až v roce 2012), a proto mu je věnována poměrně důkladná péče. Specialista na akci všeho druhu Martin Campbell (Casino Royale, Zlaté oko) svolil k natočení trikového velkofilmu, ve kterém bude i ten proklatý kostým hlavního hrdiny z jedniček a nul. Digitálně „obléknut“ do zeleného hábitu bude Ryan Reynolds, sympaťák s dobře vyrýsovaným tělem a smyslem pro hláškování, který se dlouhodobě pokouší prosadit do první herecké ligy. Platí u něj teď, nebo nikdy… stejně jako pro film samotný, který musí uspět hned napoprvé.

Tohle zelené comicsové univerzum se rozvíjí od čtyřicátých let minulého století. Dnes působí ale natolik výstředně, že jeho adaptování nebude legrace. Děj se točí okolo testovacího pilota Hala Jordana, kterému jednou do ruky spadne kouzelný prsten – a jak už víme odjinud, s mocným prstenem přichází velká zodpovědnost. A s velkou zodpovědností pak i předpoklad, že bude Hal bojovat za udržení míru v rámci naší galaxie… a tak nějak dohlídne, aby tu nikdo nedělal bordel. Přesně opačné plány přitom má Lanternův arciprotivník Hector Hammond (Peter Sarsgaard), jakožto i zlotřilý Sinestro (další záporná role pro Marka Stronga). Z přebujelého traileru se mohlo zdát, že Warneři zkusí hrát na odlehčenou notu, mixující trikovou akci a dialogový humor ve stylu Iron Mana. Je ale otázka, jestli se Campbell a tahle extravagantní látka neutopí ve změti digitálních kouzel. Při relativně velkorysém rozpočtu (150 – 200 mega) to vcelku i hrozí. Stejně tak se ale dost reálně rýsuje nebezpečí, že to Lantern tržbami nedotáhne na Iron Mana a bude se komerčně porovnávat spíš se slabším Hulkem, což by nejspíš zastavilo produkci případných dalších dílů. A samozřejmě i potenciálního crossoveru se Supermanem nebo Batmanem…

Index natěšenosti: 7/10 

Zookeeper (CZ premiéra: 25. srpna 2011)

OK, tady ani index natěšenosti uvádět nemusíme. Dokud se někomu z úzkého redakčního jádra MZ nenarodí potomek, prvoplánové komedie o mluvících zvířátcích a neohrabaných tlouštících tu moc prosazovat nebudeme. Zookeeper přitom používá přesně tenhle osvědčený model, a to díky špekům a velké puse Kevina Jamese. Přihrávač z Hitche, Machrů, Chucka a Larryho, potažmo hlavní hvězda komerčního velehitu Policajt ze sámošky, je vhozen mezi zvířenu. Jako hlídač v ZOO k ní má logicky velmi vřelý vztah… a ona k němu.

Jednoho dne ale zatouží po trochu ambicióznější práci a rozhodne se změnit job. Je to jediná naděje, jak něco udělat se životem a konečně si najít partnerku. Jenže zvířátka o svého pečovatele jen tak přijít nemíní, a tak se mu rozhodnou prozradit letité tajemství: Ona vážně umí mluvit! Jen nám to celou dobu tají! Jejdanánku, to je veselo. Už teď si nejspíš dokážete sami představit, jak duchaplný biják by z téhle látky vytěžili Andrej Tarkovskij nebo Akira Kurosawa. Jenže film režíruje Frank Coraci (Klik, ale i sračkoidní Cesta kolem světa) a evidentně ho bude cílit na nejmenší děti a jejich rodiče. Americký start několik dní po Transformerech naznačuje, že se tu nebudou přepisovat rekordy, tahle relativně skromná komedie by si na sebe přesto měla vydělat. Na rozjuchané taškařice se zlobivými slony, papoušky a tuleni totiž famílie chodí rok co rok. Proto je vhodné Zookeepera uvádět mezi letními bijáky s nadstandardním komerčním potenciálem.

Index natěšenosti: 1/10

Thor (CZ premiéra: 28. dubna 2011)

Léto 2011 bude ve znamení comicsů, bylo by ale naivní věřit, že všechny u diváků uspějí. Už chvilku se totiž ozývají hlasy, že těch okostýmovaných hrdinů je už přeci jenom trochu moc. Bohužel je šance, že si tu nejkratší slámku vytáhne právě Thor. Severský bůh a majitel nejfrajerštějšího kladiva ve vesmíru tu bude vykázán svým otcem Odinem na Zemi, aby se naučil trochu chovat a objevil v sobě hrdinu. Konkrétně tím, že zmlátí spoustu dalších severských potvor a bohů. Díky zasazení do čím dál tím většího filmového universa Marvelu se můžeme těšit i na nějaké to cameo a rukopis shakespearovského režiséra Kennetha Branagha by mohl být právě tím, co zatuchající subžánr comicsových filmů potřebuje.

A nebo taky ne. Diváci jsou sice zvyklí na létající superhrdiny v pláštěnkách, miliardáře v kostýmech netopýrů nebo malé Kanaďany s nezničitelnou kostrou a pekelně ostrými drápy. Severský bůh bude ale možná přeci jenom trochu silná káva. První trailer naznačuje, že do dubna bude mít trikové oddělení ještě spoustu práce, a i když se mu podaří všechno vyladit do dokonalosti, může se stát, že kombinaci fantasy Asgardu a marvelovské Země spousta lidí jednoduše neskousne. Chris Hemsworth jako nováček také moc lidí do kina i přes svou muskulaturu nenaláká, tak uvidíme, jestli se Marvel poprvé nespálí. Rozhodně je tu víc věcí, které se mohou pokazit, než v případě třeba takového Iron Mana. Tržby jsou ve hvězdách.

Index natěšenosti: 7/10

Kovbojové a vetřelci (CZ premiéra: 25. srpna 2011)

Ještě před pár lety skoro mrtvý žánr science fiction opět žije. S westernem to tak slavné není, ale čas od času se objeví nějaký ten náznak, že by se drsňáci s klobouky mohli opět v kině objevit. Režisér Jon Favreau se rozhodl nečekat a oba žánry spojil. Kovbojové a vetřelci jsou další comicsovou adaptací, která nás v létě čeká, na rozdíl od konkurence se ale o její jméno nemohou tvůrci zase až tak opřít. Jednoduše není dost slavná (a údajně je celkem i nezajímavá). Místo toho ale mají jiná lákadla.

Jon Favreau má za sebou dva Iron Many, a i když v tom loňském naznačil, že jeho portfolio nápadů není zdaleka tak široké, jak bychom si přáli, jeho jméno má v Hollywoodu momentálně hodně silný zvuk. Problém ale může být s Danielem Craigem a Harrisonem Fordem. Ten první moc často film neutáhne, pokud nemá povolení zabíjet, a ten druhý je dnes spíš herecká legenda než někdo, kdo by lákal davy do kin. O jejich poctivé chlapácké charisma by ale v létě mohl být zájem. Člověk nemůže žít jen z comicsových hrdinů pro celou rodinu. Hodině šílená zápletka, ve které po sobě budou hrdinové střílet z šestiranných koltů a laserových kanónů, to možná na první pohled nebude mít v kinech jednouché. Je nicméně docela možné, že v půlce léta už budou diváci těch klasických comicsovek dost přejedení a dostanou chuť na něco trochu divočejšího.

Index natěšenosti: 7/10

Conan 3D (CZ premiéra: neznámá)

Pán prstenů měl nastartovat další fantasy série, cestou se to ale nějak pokazilo. Místo velkých dobrodružných filmů se začaly točit nudné pohádkové hovadiny s mluvícími zvířaty a nic pořádně drsného tu nebylo. Hlasy volající po nějaké dospělejší fantasy byly naštěstí čím dál tím víc slyšet, a tak se do toho někdo rozhodnul pořádně šlápnout a příští rok uvést na scénu cimmerského barbara Conana. Ten se příběhově vrátí na úplný začátek a půjde po krku čarodějovi se světovládnými choutkami, aby pomstil svou vyvražděnou vesnici a zachránil svět. Nic moc originálního, ale to snad nikdo nečeká.

Otázka je, co od Conana vlastně čekat máme. Jason Momoa je sice podobný Howardovu barbarovi víc než kalifornský guvernér, jeho hvězdnost se ale rovná nule, což by mohlo drsný a pravděpodobně eRkový (odhadnuto podle fotek s velmi málo oblečenými herečkami) film položit na lopatky. Conan má sice na světě hodně fanoušků a ti do kina vyrazí stoprocentně, možná, že to ale stačit nebude. Za kamerou navíc sedí Marcus Nispel, jenž už stačil zprasit Texaský masakr motorovou pilou nebo Pátek třináctého. Jeho výprava do dobrodružného žánru Cesta bojovníka také dopadla dost špatně, takže se na MovieZone budeme bát až do premiéry... a už teď potichu doufáme v překvapení. Bylo by fajn mít tu konečně zase fantasy pro někoho, kdo má vychozenou základku.

Index natěšenosti: 6/10

Rise of the Apes (CZ premiéra: 28. července 2011)

Na to, že by tvůrci Rise of the Apes rádi stvořili letní hit, toho moc nevíme. Zatím se na internetu dá najít jen pár obrázků, na nichž se Andy Serkis převtěluje do opičáka, ale nic pořádného jsme vlastně ještě neviděli. Každopádně by mělo jít o prequel k legendární Planetě opic odehrávající se v současnosti. Skupina vědců si bude tak trochu hrát na bohy a díky genetickým experimentům udělají z party sympatických opičáků inteligentní a chladně kalkulující bestie, které se rozhodnou nahradit člověka na pozici nejsilnější bytosti na světě.

Zní to jako těžké béčko a faktem je, že to tak možná nakonec i skončí. Herecké obsazení sice nabízí Jamese Franca, Briana Coxe nebo Freidu Pinto, opravdová hvězda, která by dokázala film divákům prodat, tu ale není. Režisér Rupert Wyatt také ještě nestačil nikoho oslnit, takže si počkejme na trailery, podle kterých zatím jen lehce nadprůměrný Index natěšenosti upravíme. A tvůrci se budou muset sakra snažit, aby šla čísla nahoru, letní konkurence je totiž zatraceně silná a spoléhání se na slavnou značku nemusí k úspěchu ani zdaleka stačit.

Index natěšenosti: 5/10

Nezvratný osud 5 (CZ premiéra: 15. září 2011)

Vedle série Saw a startující Paranormal Activity je dnes největší hororovou sichrovkou série Nezvratný osud. Jednička byla před lety efektní, originální a zatraceně děsivý film, od té doby to ale všechno šlo do kopru. Stále stejná zápletka se u pokračování liší vždy jen hereckým obsazením (to je pokaždé neschopnější) a úvodní scénou, ve které obyčejně zemře spousta lidí. V pátém díle by mělo jít o most, který se utrhne zrovna v okamžiku, kdy na něm je... ehm, spousta lidí. Díky předtuše hlavní hrdinky parta kámošů přežije, ale osud si pro ně za čas opět přijde.

Poslední díl série utržil i přes své nulové kvality hodně peněz, otázka ale je, jestli za to mohla fanouškovská základna, nebo popularita 3D formátu. Třetí rozměr dnes už film neutáhne a jak to tak vypadá, pátý Nezvratný osud nemůže nabídnout nic jiného. Vrací se sice Tony Todd, jenž se objevil jako sympaticky úchylný hrobník v prvních třech dílech, to ale do kina nejspíš víc lidí nenaláká. Třeba ale budeme mít kliku a režisér Steven Quale, jenž pomáhal Cameronovi s jeho dokumentem Tajemné hlubiny 3D, ukáže, že Nezvratný osud má ještě co nabídnout. O nějakém těšení se však mluvit nedá, na to už je dávno pozdě. Prostě nám jen pátý Nezvratný osud ukáže, jestli čtyřka vydělala díky věrnosti fanoušků, nebo kvůli populárnímu 3D.

Index natěšenosti: 2/10

V sobotu si prosvištíme ten zbytek...

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace