Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Tron má naději. Vládne pokladnám


ikona
Cival
trontržby
3D sci-fi se bije o svůj osud, zatímco ostatní padají do zapomnění... 

…jenže dominuje zrovna v době, kdy návštěvnost brutálním způsobem padá. Zatímco letní blockbustery slušně plnily pokladny, dojezd roku vyznívá z kasovního hlediska tragicky. Hollywood už musel zkousnout listopadovou bídu a teď zjišťuje, že ani Vánoce nebudou o mnoho veselejší (poslední nadějí jsou třetí Fotři a Gulliver). Tron Legacy v tom dolarovém zoufalství září, ale jde pouze o relativní triumf. V konkurenci propadáků a velkých zklamání stačí i 43 milionů dolarů na jasné opanování tabulek návštěvnosti - přitom u Disneyho musí být pořád stejně nervózní, jestli se jim většina investic do Trona vůbec vrátí. Upřímně řečeno… nejspíš ne.

Záležet samozřejmě bude na výdrži filmu, na tom, jak pozitivní bude jeho reputace a jak se zvládne v příštích dnech (nebo spíš hodinách) šířit. Je známo, že přes vánoční svátky vydělávají nejúspěšnější megahity horentní sumy, které se pak ještě daří množit během ledna a února, kdy obvykle nemívají premiéru další velké blockbustery. Pomiňme teď výjimečného Avatara, jenž úvodních 77 mega postupně navýšil na desetinásobek. Sedmdesátimilionový otvírák stačil na čtvrtmiliardu i sci-fi Já, legenda, Sherlock Holmes zase loni ze šedesáti milionů udělal 200 mega. Tron Legacy by tedy měl mít nakročeno na 150 milionů dolarů ze severní Ameriky, a pakliže mu IMAXy, 3D kina a diváci zůstanou nakloněni déle, může se tlačit i výš.

Není to samo o sobě málo, ale u Disneyho před pár měsíci určitě doufali ve víc. Původně se spekulovalo o tom, že extrémně dlouhá a náročná postprodukce (film vypadá fakt draze) plus pompézní marketing spolykaly „avataří“ půlmiliardu. Studio ale usilovně tvrdí, že rozpočet byl „pouze“ 200 milionů a na propagaci padlo dalších stopade. I tak to dělá slušný ranec, který ani 400 milionů na tržbách posbíraných z celého světa nevyrovná. Nerad bych Trona podcenil, ale myslím si, že už jen z logiky věci (nejde o první velkou 3D událost a neoslovuje tak demograficky široké spektrum diváků, plus jde vlastně o sequel, kterému už během prvního víkendu klesaly tržby) u něj fenomenální výdrž Avatara nehrozí. A že film tedy i při snížených odhadech nákladů skončí v minusu...

...už kvůli tomu jak je přijetí Trona rozporuplné. Spokojených diváků sice najdete na filmových databázích požehnaně (největší radost z nich musí mít Daft Punk, kteří schytávají chválu odevšad), ale ani odpůrců se nenašlo málo. Výrazně přísnější než diváci jsou pak kritici. V Americe se film dočkal podprůměrných recenzí, které chválí design, hudbu a víceméně i akci, ale zoufají nad bezvýrazností postav a mrtvolností jejich promluv. A ani ve zbytku světa se příliš nadšených textů nenašlo. Tron nemá ani zdaleka jednomyslně spokojené přijetí jako Matrix, ani pozitivní zvuk s lehkými pochybnostmi jako Avatar – tím se jeho cesta za statutem filmové trvalky dost komplikuje. Jestli ji ale přeci jen najde, to poznáme až během dnů příštích…

Zbytek žebříčku přináší zmar. Depresi. Zoufalství. Pláč dětí a beznaděj matek. Nebo tak něco. Hollywoodská studia vyrukovala s vánoční náloží (s)hitů a teď vyděšeně zjišťují, že se diváci tentokrát nenechali chytit na jejich lep. Nepovedlo se to ani hrané 3D adaptaci Médi Bédi, který chtěl běžet ve šlépějích veleúspěšných Chipmunků. Marně. Méďův šestnáctimilionový otvírák bude stačit tak na šedesátku celkově, což je velká bída (Chipmunkové atakovali čtvrtmiliardu jen ze zámořských kin). Rozverného chlupáče navíc absolutně zdecimovali recenzenti, podle kterých jde o jednu z nejhorších rodinných komedií roku.

Ještě hůř ale dopadla romantická konverzačka Poznáš, až to přijde?, kterou se vrací na scénu multioscarový režisér a scenárista James L. Brooks (Cena za něžnost a Lepší už to nebude). Zákulisní tamtamy bubnují o tom, že jeho novinka stála monstrózních 120 milionů dolarů, které padly na platy nadstandardního hereckého obsazení. Tučné šeky shrábli Jack Nicholson, Reese Witherspoon, Owen Wilson i Paul Rudd a studio Sony teď jen smutně sleduje, jak jejich velkorysá investice mizí v kanále. Poznáš, až to přijde? totiž nejen že nemíří za pozlacenými soškami (recenze jsou tragické), ale ani za velkými výdělky. Ani kumulace oblíbených obličejů nepřebila mdlé trailery a slabou kampaň, pročež si film odbyl zoufalý osmimilionový debut na osmé pozici žebříčku. Ano, máme tu další megapropadák letošního roku. Už bychom si na ně měli udělat speciální tabulku.

Díky tomuhle výpadku se na třetím místě udržela trojka Narnie. Stačilo na to dvanáct milionů při poklesu o 48%. Průběžné americké tržby jsou ale katastrofální a ani sto milionů nastřádaných ve zbytku světa situaci nějak zásadně nevylepšuje.

Ideální pozici pro výraznější nástup do kin mělo boxerské drama The Fighter. V úterý slízlo šest nominací na Zlaté glóby, ale přetavit se je povedlo pouze ve dvanáct milionů z 2503 kin. Na takhle chválený biják, za který je oslavován nejen Christian Bale, ale i Mark Wahlberg a Amy Adams, jsou zisky poměrně nízké.

Z uchazečů o Glóby je v žebříčku ještě Cizinec s Angelinou Jolie a Johnny Deppem. Tady ale můžeme na rovinu mluvit o nominačním omylu, který doteď skoro nikdo nepochopil… a který na tržby nemá vůbec vliv. Film nadále paběrkuje. Pokles zisků o 47% na 8,7 milionů za druhý víkend jen potvrzuje, že Cizinec se moc nelíbí. A hlavně skoro nikoho nezajímá.

Poměrově výrazně větší zájem je o Aronofskyho psychologickou pecku Black Swan. Černá labuť se už zařadila těsně za animovanou trvalku Na vlásku, když si vydobyla z 959 kin dalších 8,3 milionu. Black Swan má momentálně na účtu šestnáct milionů, a to se pořád teprve rozjíždí. Dočká se během příštích týdnů nějakého oscarového popostrčení?

V první desítce můžete narazit ještě na předposlední dobrodružství Harryho Pottera a na povedený drážní thriller Nezastavitelný.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Vánoční veselí se za týden pokusí podpořit rozverné Gullliverovy cesty s Jackem Blackem, třetí díl série Fotr je lotr a herecky nabušená dobovka The King´s Speech s dvojkou Firth - Rush. K tomu ještě adorovaný westernový remake Ethan Coen|bratří Coenů Opravdová kuráž. Takže hádanka pro konec roku: Jak se kasovně povede nejklasičtějšímu americkému žánru, který co do tržeb posledních několik (desítek) let selhává?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (28)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace