Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Letní nářez 2011: Tutovky a megahity


ikona
Cival
léto 2011téma
Trojdílná přehledovka o blockbusterech, které mají zajistit, aby příští léto lámalo rekordy 

Rok 2010 přinášel ctitelům popcornových potěšení spíš zklamání. Studia to sama cítila a jen pokračovala ve vydatném zbrojení na sezóny následující. Dalšího Batmana, Star Treku, Supermana nebo Spider-Mana se sice dočkáme až v roce 2012, i tak ale zbude hodně projektů na rozjetí možná nejambicióznější letní sezóny historie. Rozhodli jsme se v trojdílném materiálu přehledně zmapovat filmy, které mají příští rok zajistit pohodu během teplých měsíců v amerických a českých multiplexech - snad půjde o nadílku komerčně monumentální a kvalitativně potěšující. Dnes si prosvištíme tutovky, pak černé koně a velké otazníky, a nakonec trochu skromnější žánrovou výplň.


Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna 3D
(CZ premiéra: 19. května 2011)

Piráti jsou spolu s Potterem jednoznačně největší tutovka sezóny. Jerry Bruckheimer si s jejich pomocí potřebuje zalepit kapsy. Protrhl si je, trochu paradoxně, v umanuté snaze najít další dobrodružnou ságu, jíž by šlo důkladně vyždímat. Producentská stálice ji ovšem nenašla ani v Princi z Persie, a už vůbec ne v propadáku Čarodějův učeň, i proto návrat bukanýrů vítají nejen účetní kin. Piráti z Karibiku jsou chytře koncipováni jako zábava pro celou rodinu, v níž je dost akce, humoru, dobrodružství a velikášských atrakcí, aby se u nich mohli odreagovat diváci všech generací. Garantem je Jack Sparrow, roztržitý kapitán, jenž sice už posledně připomínal parodii sebe sama, v silách Johnnyho Deppa (a nového režiséra a nových scénářů) však určitě je téhle vděčné figurce vrátit důstojnost a znovu s ní vkusně bavit.

Ze známých postav se vrací ještě kapitán Barbossa (Geoffrey Rush) a v menší roličce i Keith Richards jako Sparrowův tatík. Ti všichni se poženou za bájným pramenem mládí. Bude to ale náročná pouť, protože na fontánu s blahodárnou tekutinou si myslí i legendární Černovous (Ian McShane z Deadwoodu), potažmo jeho dcera Angelica (Penélope Cruz bude korzet slušet, to je jisté). Získá v její osobě Jack Sparrow jen vnadnou protivnici, nebo konečně i pořádnou ženskou do své postele? A zvládne plavbu Na vlnách podivna ukočírovat režisér Rob Marshall, jehož Gejša a muzikály Chicago a Nine byly vlastně dost strnulé a suché filmy? Leccos nám napoví teaser, který má na internet připlachtit už dnes večer.

S ohledem na 3D formát a slušnou nadrženost na další pořádný dobrodružný nášup se dá předvídat americký otvírák daleko přes 100 milionů dolarů. A atak na celkových 350 mega ze zámoří, respektive miliardu celosvětově. Stačila by k tomu maličkost – aby ze čtvrtých Pirátů nevylezla taková kapitální slátanina, jako když se Sparrow a spol. plavili posledně na konec světa.

Index natěšenosti: 8/10

X-Men: First Class (CZ premiéra: 2. června 2011)

Na MovieZone si to Matthew Vaughn dost pravděpodobně rozdá s Davidem Fincherem a Christopherem Nolanem o titul „režisér nejlepšího filmu roku 2010“. O to větší radost musíme mít z toho, že nezahálí a konečně velkolepě dobývá Hollywood, navíc pod producentským dohledem Bryana Singera. Vaughnův úkol ovšem bude sakra těžký. X-Men: First Class totiž pojede prakticky od nuly. Jako prequel se vrátí ještě před sólovku Wolverina, do doby, kdy Charles Xavier a Erik Lensherr ještě byli blízkými kamarády. A kdy jako nadaní a superinteligentní mladíci zatím nemachrovali před celou zeměkoulí se svými schopnostmi (snímek se bude vracet i do jejich dětství).

„První“ X-Meni tedy budou v retro hávu líčit, jak se mutanti před světem odkopali a kterak se zformovala parta „hodných“ okolo Profesora X, i banda méně spořádaných okolo Magneta. K tomuhle rozkolu ale vedla dlouhá cesta, jíž lemovala snaha mutantů zabránit armageddonu – pravděpodobně konci světa z nějaké nespecifikované příčiny, kdekdo ale spekuluje že se v nějaké variaci dočkáme postavy z x-menovského univerza jménem Armageddon. Vyčkejme dalších informací a trailerů, ty nám poradí… Vaughn se každopádně bude muset hodně otáčet, protože ve filmu nebude mít tahouna Wolverina (Hugh Jackman už jede sólo), ale bude nucen spoléhat na méně známé mladé tváře, zaštítěné Jamesem McAvoyem (budoucí Profesor X) a Michaelem Fassbenderem (Magneto). O to větší budiž výzva pro Matthew Vaughna. Překvapivý komerční triumf by mu po Kick-Ass přál asi každý.

Index natěšenosti: 9/10

Auta 2 (CZ premiéra: 28. července 2011)

Díky Toy Story 3 načal Pixar suverénně éru sequelů. A hned v létě do ní přidá další dílek. Auta jsou naprostou komerční jistotou, protože jejich nárazníky nezmizely z veřejného prostoru ani čtyři roky po premiéře jedničky… a jejich pojetí je tak rodinně-bezkonfliktní a snadno přizpůsobivé, že se může těžit klidně donekonečna. I proto mohli tvůrci jet podle standardní sequelové linie a nostalgické vyprávění z malého amerického městečka nahradit akčnější story o pěti závodech na nejrůznějších místech světa. V rámci World Grand Prix, z níž má vzejít nejrychlejší kára zeměkoule, se podíváme do Itálie, Francie, Anglie i Japonska.

O titul se samozřejmě bude ucházet Blesk McQueen a záda mu bude jistit ukecaný kámoš Burák. Podle zákulisního šepotu to vypadá na další velkou porci lehce infantilních hlášek od Larryho the Cable Guye (v češtině od Petra Novotného) a pochopitelně i hodně závodů, akce, nebezpečných soupeřů z celého světa, tajných agentů a záporáků. Že by Speed Racer v pixarovských barvách? Tak trochu. Ale rozhodně jej čekejme v mnohem stravitelnějším podání, které schroustá i nemluvně. Můžeme už teď předvídat, že půjde o vůbec největší sázku na jistotu v relativně krátké historii superúspěšného studia – a právě proto se dají znovu očekávat velkolepé tržby. I když protentokrát ne rovnou miliardové.

Index natěšenosti: 5/10

Kung Fu Panda 2 (CZ premiéra: 26. května 2011)

O stejné dolarové metě určitě někde v koutku mozku fantazírují i strůjci Kung Fu Pandy 2. Nejúspěšnější současná postavička DreamWorks (Shrek už odešel do důchodu, alespoň na pár let) se vrátí se stejným břichem i se známými spolubojovníky – ale s novými nepřáteli. Ti chtějí rovnou zničit kung-fu, a tak se bude muset chlupáč Po pořádně vytáhnout a jít ještě za hranice toho, co si osvojil během bojových tréninků.

Druhá Kung Fu Panda bude celovečerním debutem výtvarnice Jennifer Yuh (fanboye potěší, že se před lety podílela i na Smrtihlavovi). Má výhodu v tom, že si látka přímo koleduje o další a další příběhy. První snímek se totiž chytře vrhl do vod komediální fantasy, která sice ctí hlavně subžánr mlátiček, ale naznačuje i možnosti, jak se posunout k ještě velkolepější podívané (pamatujete na intro s armádou tisíců démonů?). Při správném zacházení tedy může Kung Fu Panda vyrůst z rodinné jednohubky rovnou v celou ságu. U DreamWorks tomu věří a vysílají do světa drby, že pokračování může být klidně třeba pět. Inu, při zachování kvality jich sneseme klidně čtyřiapadesát. Otázkou je, jestli na ně bude dost peněz. Zatím se o tom nedá pochybovat, protože k 630 milionům, jež utržila v kinech jednička, druhá Kung Fu Panda určitě může aspoň čtvrtmiliardu přisypat. Držíme tlapy.

Index natěšenosti: 7/10

Rychlá a zběsilá pětka (CZ premiéra: 5. května 2011)

„Kde se to v tom chlapíkovi vzalo?“ tázali jsme se krátce po premiéře čtvrtého dílu sami sebe. Po trojce se totiž režisér Justin Lin jevil jako břídil a najednou přišel s nadupanou porcí akční zábavy. Tenhle naspeedovaný videoklip pro mladé po zásluze vydělal. Teď je třeba pokračovat a rozjet to v ještě větším měřítku! Automobilový dream-team okolo Vina Diesela a Paula Walkera sice z pochopitelných důvodů přišel o Michelle Rodriguez, ale k Jordaně Brewster a navrátilcům z dvojky Tyresi Gibsonovi a Ludacrisovi se připojí ještě The Rock. Cool svalouš jako federální agent, který půjde sympatické bandě zločinců po p… pneumatikách? Co víc od adrenalinového nášlehu chtít?

Rychlí a zběsilí sérii znovu nastartovali (vlastně docela nenápadně zrestartovali) a utržili 350 milionů jen v kinech. Skomírající studio Universal takových značek v portfoliu moc nemá, a tak hodlá do filmu hodně investovat. Komerční úspěch je celkem jistý, i proto série oproti minule povýšila na otvírák celé letní sezóny. Z IMAXů a 3D kin by tahle benzínová sága mohla zas posunout zisky na nová maxima. Auta totiž potáhnou vždycky. Jak moc, to nám napoví už za pár hodin teaser.

Index natěšenosti: 7/10

Transformers: The Dark of the Moon (CZ premiéra: 30. června 2011)

Teaser na roboty už máme za sebou. Nenabídl nám Shiu, ani náhradnici Megan Fox, ale nový pohled na události z července 1969. Během ostře sledovaného přistání na Měsíci prý nešlo o vesmírné závody mezi USA a Sovětským svazem, ale o průzkum kosmického plavidla, které havarovalo na odvrácené straně měsíce… a skrývalo podle všeho mašinu jménem Alpha Trion, jednoho ze třinácti původních Transformerů vytvořených bohem Primusem. Alpha Trion hrál ovšem v robotím univerzu i úlohu mentora Optima Primea, takže by nejspíš měl vnést do věčných půtek mezi Autoboty a Decepticony novou motivaci.

Jasně, nemusíme si hrát na to, že náznaky sofistikované mytologie někoho zajímají. Beztak v nich hloubku srovnatelnou s Kantovými spisy asi nenajdeme. Ale pro fanoušky je to dobrá zpráva, že se Michael Bay a producent Steven Spielberg pokouší rozvíjet sérii i z trochu jiné strany. Nakonec nás ovšem bude beztak zajímat, jak vyzývavě se umí prohnout náhradnice za Megan Fox Rosie Huntigton-Whiteley a co všechno nechá Bay vyhodit do povětří. O jeho záměrech nám hodně napověděl čerstvý rozhovor, který celkem vlil do žil spousty diváků optimismus: Třeba i kvůli tomu, že film bude tentokrát mít takovou vymoženost, jakou je, ehm, scénář. Nakolik jej přebijí popcornové vylomeniny, se dozvíme znovu těsně před Dnem nezávislosti. Každopádně Spielberg a spol. mají zhruba 900 milionů dobrých důvodů, aby si film tentokrát trochu líp pohlídali.

Index natěšenosti: 8/10

Pařba ve Vegas 2 (CZ premiéra: 26. května 2011)

Nevšímejte si českého názvu. Projevilo se na něm úskalí nepřesného překladu, a proto buď nebude dávat smysl, nebo se musí změnit. O Las Vegas totiž čtverka kaličů tentokrát ani nezavadí (Slováci alespoň byli tak chytří, že Hangover volně přeložili jako Vo štvorici po opici). Cílem bude hříšné Thajsko, ráj nezávazného sexu a alkoholového opojení za mizivou cenu. Phil, Doug a polodementní vousáč Alan totiž letí zapařit před Stuovou svatbou. Ten se v jedničce dostal z okovů své otravné ženy a zjevně dobře udělal, neboť si má vzít tuhle sexbombu. Pokud tedy přežije další divokou rozlučku se svobodou…

Nebude to sranda. Tak jako se nedá plánovitě zopakovat kvalitní pijatika, tak nejde dvakrát natočit stejně povedenou komedii. Tvůrci sice deklarují, že nezplodí matlaninu á la Sex ve městě 2, kde exotické kulisy akorát zastíraly, že jde o nastavovanou kejdu, udržet zábavnost jedničky ale bude enormně těžké. Pařba ve Vegas totiž byla jednou z top komedií dekády, a i proto se stala nejúspěšnější eRkovou veselohrou všech dob. Půlmiliardový zázrak se pokusí zopakovat ověřená herecká sestava, jíž mají v menších úlohách doplnit i Juliette Lewis a Liam Neeson, potažmo v cameech Mike Tyson, Bill Clinton a sám pan režisér Todd Philllips. Snad se kocovina tentokrát nepřenese z postav i na diváky.

Index natěšenosti: 7/10

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (CZ premiéra: 14. června 2011)

Všechno jednou končí, jen Harry Potter končí dvakrát. Zatímco letos se tenhle obrýlený kouzelník pokusil dokázat, že zvládne vydělat miliony dolarů, aniž by vlastně něco předvedl, v létě už se bude muset začít snažit víc. Potter i jeho kouzelničtí kámoši teď vědí, že duše Lorda Voldemorta se ukrývá v několika předmětech, které je nutné najít a zneškodnit. Teprve potom budou mít alespoň nějakou šanci, že se vůbec dostanou k maturitě. To opravdové finále tedy ještě přijde.

Zatímco první část závěru ságy o Harry Potterovi potěšila především milovníky knížky, ti, kteří šli především za filmem, odcházeli občas trošku rozladění. Ta opravdová tečka by ale snad už měla konečně přinést skutečně vyhrocené střetnutí dobra a zla, nějakou tu akci, emoce a snad i děj. Warneři můžou být v klidu, protože Harry Potter je natolik silná značka, že i ti zklamaněí v létě poslušně napochodují do kina, aby viděli, jak to celé nakonec dopadne. Před i za kamerou zůstávají prověřené jistoty, ale tvůrci se nejspíš budou chtít předvést víc než v předchozích dílech. Koneckonců další šanci už nedostanou a zakončit tuhle sérii miliardovými tržbami by se Warnerům nejspíš hodně líbilo. Bylo by ale fajn, kdyby se tentokrát myslelo i na lidi, kteří se k sedmé knížce z těch nebo oněch důvodů neprokousali. Fandů předlohy je dost, ale není zrovna fér, když se film točí jen a pouze pro ně. Pak by rozpaky nemusel zaplašit ani plánovaný 3D formát. (Mr.Hlad)

Index natěšenosti: 6/10

Za týden si projedeme černé koně příštího léta.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace