Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

SAW znovu první. Naštěstí naposledy!


ikona
Cival
sawtržby
V amerických kinech proběhlo velké hororové střídání stráží... 

Jedna hororová série se loučí, druhá se teprve rozjíždí. K symbolickému předání žezla došlo v rámci halloweenského víkendu, kdy série SAW nejspíš naposledy obsadila první příčku kasovního žebříčku. Sedmý zářez, nazvaný stroze SAW 3D, prý uzavírá sérii. „Pila“ končí vlastně ze stejných důvodů, proč to zatípl i Shrek (a finále se prodává i stejným způsobem): Nastala totiž chvíle, kdy se tak dlouho brblalo nad uvadlou kvalitou série, až se to projevilo na tržbách. A producenti se rozhodli situaci zachránit tím, že ohlásí finální kapitolu a svezou ji na třetím rozměru. U SAW 3D to celkem zabralo. Vědomí konce vybalancovalo propad tržeb a vedlo k vydělání 24 milionu dolarů za víkend (jeden a půl milionu z toho jsou tržby ze čtvrtečních půlnoček).

TRŽBY FILMŮ ZE SÉRIE SAW
NEJLEPŠÍ ŘÍJNOVÉ OTVÍRÁKY

Oproti třicetimilionovým otvírákům dvojky, trojky, čtyřky a pětky je to slabota. Ale nezapomeňme, že šestá SAW loni těžce narazila, když utržila jen čtrnáct mega o prvním víkendu a ani ne třicítku celkově. Právě proto se muselo sáhnout k „velkolepému“ zakončení série… a výnosy hnedka vyskočily nahoru. Celkově by to poslední SAW mohla dotlačit na padesátku. A pak by se za ní mohla stejně tak dobře navždy zavřít voda. Bohužel se obávám, že se na DVD brzy uchytí nějaký spin-off s Jigsawovou pratetou a pojede se podobným stylem pro domácí kina. Snad u toho už ale nebude relativně talentovaný režisér Kevin Greutert, jenž byl chválen za režii šestky, a pak donucen studiem k natočení sedmičky. Nechtělo se mu, panáčkovi, ale musel pod pohrůžkou žaloby dostát svým smluvním závazkům. A výsledkem je to, že sedmý díl má naprosto katastrofální recenze - dokonce nejhorší z celé série (jen 8% kladných kritik při průměrném hodnocení 2,8/10)! To zas bude lahůdka…

Otěže mezi ždímanými hororovými sériemi teď přebírá Paranormal Activity. Druhý díl ultralevné bubáčiny si na sebe vydělal dostatečně už o prvním víkendu. Čtyřicetimilionový start desetinásobně pokryl vstupní náklady. Teď přibylo ještě solidních 16,5 milionu (při propadu o 58%), z nichž vyplývá, že tvůrci můžou dolary klidně používat doma místo hajzlpapíru. Bude jich dostatek. Paranormal Activity 2 sice neutrží stovku, tak jako se to povedlo prvnímu dílu, ale pořád má tenhle úsporný napínák větší výdrž než libovolný hororový remake z producentské dílny Michaela Baye. Momentálních 65 milionů se bude ještě navyšovat.

Parádně se v žebříčku drží akční komedie Red. Oddychovka s Willisem, Freemanem a Malkovichem má u diváků výbornou reputaci, a tak ztratila jen 28% svých tržeb! I oscaroví favorité Město a Social Network přitom klesají rychleji. Red se díky tomu podařilo udržet na třetí příčce a po třech víkendech dorovnat na tržbách osmapadesátimilionový rozpočet. Respekt!

Ještě více uznání si zaslouží Jackass 3-D. Možná ne jako film a vrchol uměleckého vyjadřování, ale určitě jako ždímačka peněz. Levná přehlídka šíleností a buranského humoru má na kontě už 101 milionů dolarů – dech jí přitom ještě nedošel. Jde jednoznačně o jedno z největších překvápek roku. Do české distribuce ho ale kupodivu nikdo nekoupil.

TRŽBY JACKASS FILMŮ

Zklamáním jsou naopak průběžné tržby Eastwoodovy novinky Život po životě. Mysteriózní drama má nyní na kontě 22 milionů, což je slabota. I dostihové drama Secretariat, které tentokrát skončilo o příčku níž, nastřádalo dvakrát tolik milionů. Přitom jej netočil oscarový režisér a Matt Damon v něm tajnosnubně nekrčí čelo. Jen tam běhají koně. I to ale zjevně někdy stačí.

Na sedmé pozici se drží Fincherův majstrštyk Social Network, jehož tržby přesně kopírují Affleckovo Město. Fincher má momentálně 79 mega, Affleck je v distribuci o dva týdny dýl, takže může z deváté příčky hlásit už v mezisoučtu 87 milionů.

V první desítce je ještě doplňují romantika Pod jednou střechou a ambiciózní drama Conviction, ve kterém si chtějí Sam Rockwell a Hilary Swank vyžebrat oscarovou nominaci. Film startoval jen v 565 kinech, i tak se ale čekalo trochu víc než pouhách 1,8 milionu za víkend. 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden jde do kin road-movie Na doraz, v níž se spřátelí postavy Zacha Galifianakise a Roberta Downeyho jr. Černošská dolarová jistota Tyler Perry se vrátí s melodramatem For Colored Girls, ale největší šanci na první příčku žebříčku bude mít dreamworksácký animák Megamysl. Napodobí namodralý zloduch s hlasem Willa Ferrella tržby hitů Jak vycvičit draka a Já, padouch? Bude to napínavá bitva…

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace