Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Top Gun: Podruhé a přízemně


ikona
imf
jerry bruckheimertom cruisetony scott
Tony Scott by rád vrátil mladé Američany do kokpitu. Tentokrát ale knipl vymění za ovladač k Xboxu. 

O dalším Top Gunu se spekuluje dlouhá léta a několikrát už se řešily i scénáře, ve kterých nefiguroval ani Tony Scott, ani Tom Cruise. Proto docela (příjemně) překvapí, když se najednou Tony vytasí se zprávou o tom, že spolu s Bruckheimerem, producentem původního filmu, výhledově chystá další díl. A tentokrát bude… tramtadadá… o nové generaci pilotů, odrostlé na TFX a Flight Simulatoru, kované celonočními kalbami a vysedáváním na Facebooku. Jedná se o piloty bezpilotních (…dává to smysl, ne? :) dronů. Takový po zuby ozbrojený Reaper, kterého jste mohli vidět v Transformerech nebo v Oku dravce, si prostě spokojeně letí nad Irákem a sype Hellfiry, zatímco jeho pilot sedí někde v Texasu a kroutí kniplem u spousty monitorů. Je v podstatě nesmrtelný a v případě ztráty letounu riskuje maximálně políček od velitele (jeden dron stojí asi čtyři miliony dolarů, což je oproti velkým stíhačkám pořád ještě mizivá investice).

Tony Scott se s kluky od Predátorů a Reaperů sešel a byl z toho nadšený. Většina z té aktuální generace má pořád ještě plnohodnotný letecký výcvik, takže jsou to opravdoví piloti, ale není prý daleko doba, kdy už opravdu půjde o "hráče počítačových her". Právě tomuhle fenoménu by se chtěl druhý Top Gun věnovat. Otázkou je, zda je na to veřejnost zvědavá. Nechápejte mě špatně, první Top Gun je boží. Ale nevím, jestli bojovým pilotům udělal tu nejlepší službu. Letadla jsou tu sice sexy, ale jejich krotitelé vzbuzují dojem pozérů, co se rádi natírají dětským olejíčkem, hrají volejbal a pak filozofují ve sprchách. Zápletka dvojky slibuje trochu náročnější látku, ale pokud vás děsí, že by snad Tony Scott natočil nějakou společenskou sondu, můžete se zase uklidnit. Jeho režisérský cit je zhruba takový, že by natočil stejným stylem shakespearovskou adaptaci s Helen Mirren i reklamu na Heinz - vše utopené ve žlutých filtrech, přimhouřených pohledech do slunce a vysokooktanových explozích.

Přes pochybnosti o hladu publika po leteckých soubojích (stačí si vzpomenout jak dopadl metrosexuální Stealth), ale to nahlédnutí do života pilotů bezpilotních dronů a vůbec ztechnování celého konceptu zní docela chytře. Tom Cruise by se navíc mohl jako Maverick mihnout a předat žezlo zelenáčům, ostatně tahle blesková camea jsou poslední dobou v kurzu (viz třeba Charlie Sheen ve Wall Street 2). Ještě včera jsem se s redakčním kolegou hádal, jestli to bude propadák nebo sázka na jistotu, kterou teď Bruckheimer po Princovi a Čarodějově učni docela potřebuje. Podle mého je zatím předčasné soudit Scottovy šance. Důležité je, že to zní jako jedno z pokračování, která dávají smysl. Tak sem s ním a to nadzvukově.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace