Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Sen je skutečnost


ikona
Mr. Hlad
inceptiontéma
Ve kterých filmech hledat sny a noční můry?  

Počátek se do kin dobývá s plakátovým sloganem „Sen je skutečnost“. Sen ale může být i něco úplně jiného než... než jen sen, nebo skutečnost. Může to být způsob, jak najít svou lásku, může to být otroctví, dovolená, velké dobrodružství, hra i vchod do pekla. Může to být sen plný růžových poníků a dobrých filmů, nebo noční můra přecpaná epizodami Rodinných pout. Může to být všechno.

Vyložme si deset příkladů nejzajímavějšího filmového snění.

Film: Matrix
Rok výroby: 1999
Kdo u toho byl: bratři Wachowští, Keanu Reeves, Laurence Fishburne

O čem to je: Hacker Thomas Anderson zjistí, že není realita jako realita a objeví hrůznou pravdu o světe, ve kterém si myslel, že žije. A naučí se kung-fu, střílet z rotačního kulometu, sbalí největší kost široko daleko, stane se polobohem, nakope zadek agentům v drahých oblecích a tak nějak pomůže stvořit jeden z nejzásadnějších filmů devadesátých let.
Proč sen:
Snem tu je celá realita. Virtuální realita. Lidé ve skutečnosti leží v kádích, mají v těle napojené hadice a jsou přesvědčeni o tom, že žijí své životy v klidu a míru. A místo toho fungují jako zdroj energie pro stroje, které dávno ovládly lidstvo. Prostě klasicky optimistická budoucnost. Jeden člověk chce prozřít a bojovat ve skutečnosti, další zase touží po návratu do klidného snového světa. Chtěli byste vědět, jak hluboko vede králičí nora?
Jak to dopadlo s filmem:
Matrix byl revoluce. Redefinoval žánr sci-fi, představil světu bullet time, posunul akční scény na novou úroveň a zvýšil obrat prodejcům slunečních brýlí. Snový film.

 

Film: Total Recall
Rok výroby: 1990
Kdo u toho byl: Paul Verhoeven, Arnold Schwarzenegger, P. K. Dick

O čem to je: Dělník Douglas Quaid se nudí a rád by vyrazil na dovolenou. Místo flákání se v Bibione se ale rozhodne vyzkoušet novinku. Nechá si implantovat umělé vzpomínky na to, že byl kdysi tajným agentem bojujícím na Marsu. Během nahrávání ale zjistí, že už se mu v mozku někdo hrabal a že nepracoval vždycky jenom se sbíječkou, ale že mu to šlo mnohem lépe se samopalem a že by se ho bál i James Bond.
Proč sen: Nahrané vzpomínky jsou snem, otázka ale je, které z nich jsou v Total Recall nahrané a které falešné. Je Douglas Quaid na dovolené ve své hlavě, byl skutečně tajným agentem, nebo se experiment fatálně nepovedl a jeho mozek se škvaří? A co jeho sny o Marsu? Past ve stylu nekonečné smyčky, nebo jen náhodná vize?
Jak to dopadlo s filmem: Na začátku devadesátých let byl Arnold za hvězdu a Paul Verhoeven měl za sebou RoboCopa. Společně natočili parádní akční sci-fi plné brutální akce, zábavných vizuálních efektů a příběhu, který je mnohem komplikovanější, než bychom u Arnolda čekali. Jedna z nej látek podle Dicka.

 

Film: eXistenZ
Rok výroby: 1999
Kdo u toho byl: David Cronenberg, Jude Law, Jennifer Jason Leigh

O čem to je: Poslední opravdu úchylný film Davida Cronenberga je příběhem mladé programátorky Allegry, která testuje nejnovější počítačovou hru využívající virtuální realitu. Experiment se ale nepovede a Allegra se se svým přítelem Tedem musí zatraceně snažit, aby z toho všeho vyšla živá a bez papírů na hlavu. Pokud ale není pozdě. Rozlišit, co je pravda a co je hra, je totiž téměř nemožné.
Proč sen: Oddělit sen od skutečnosti je v eXistenZ téměř nemožné. V obou světech se ději divné věci, vyrábí zbraně, které střílí zuby, a žijí tam lidé, co to nemají ve škebli úplně v pořádku. Člověk se ani nediví, že z toho začne brzy hrabat i hlavním hrdinům.
Jak to dopadlo s filmem: David Cronenberg se v eXistenZ rozloučil se svými fanoušky, kteří ulítávali na originálních/divných a často i fyzicky odpudivých filmech, a začal se věnovat trochu normálnějším příběhům, ve kterých nejsou brouci mluvící řití. Tohle sci-fi je zkrátka posledním filmem jedné éry jednoho velkého režiséra.

 

Film: Noční můra v Elm Street
Rok výroby: 1984
Kdo u toho byl: Wes Craven, Robert Englund, Heather Langenkamp

O čem to je: Freddy Krueger býval dobrým topičem, ale spáchal ten nejhroznější hřích, když začal vraždit děti svých sousedů. Ti nezabili ženu, kterou miloval, ale hodili ho do pece. Freddy byl ovšem takový filuta, že se ze záhrobí vracel a začal ve snech obtěžovat dorostence z Elm Street. A v těch snech si mohl dělat, co se mu chtělo. Třeba sežrat Johnnyho Deppa postelí.
Proč sen: Protože ve snu je Freddy bůh. Nebo vlastně Wes Craven. Snový svět dovolil režisérovi zapomenout na pravidla naší reality a mohl si dělat, co se mu zachtělo. Noční můra v Elm Street tak není jen obyčejným slasherem, ale originálním a vizuálně nápaditým hororem, který stál na začátku jedné z nejslavnějších žánrových sérií. Možnosti nadpřirozených hororů využity na maximum!
Jak to dopadlo s filmem: Freddy se líbil a dnes patří spolu s Michaelem Myersem a Jasonem Voorheesem k nejpopulárnějším filmovým zabijákům. Navíc měl štěstí i na režiséry u pokračování a dostal se do rukou Rennyho Harlina, Stephena Hopkinse nebo Chucka Russella.

 

Film: Cela
Rok výroby: 2000
Kdo u toho byl: Tarsem Singh, Jennifer Lopez, Vincent D`Onofrio

O čem to je: Vrah a prvotřídní magor Carl Stargher byl sice dopaden a teď leží v komatu, jeho poslední oběť ale bojuje o život v malé cele, která se postupně plní vodou. Jedinou její nadějí je doktorka Catherine Deane. Ta se musí „napíchnout“ do spícího Carla, vlézt do jeho mozku a zjistit, kde se unesená dívka nachází. Nikdo ale netuší, jaké sny se mohou zdát psychopatovi a jak bude obtížné dostat se z nich se zdravým mozkem.
Proč sen: Co člověk, to mozek. Catherine vstupuje do mozků duševně nemocných pacientů a hledá jejich fobie a tajemství. Režisér Tarsem Singh využil toho, že si mohl vytvořit v hlavě sériového vraha úplně nový svět a hodně se při tom odvázal. Zejména po výtvarné stránce. Sen je tu jako plátno, na které si může malíř namalovat v podstatě cokoliv.
Jak to dopadlo s filmem: Cela zapadla. Tenhle thriller je pořád vizuálně hodně našlapaný, za slupkou bizarně krásných obrazů je ale jen průměrná detektivka s trošku skřípajícím dějem a nepříliš přesvědčivou Jennifer Lopez.

 

Film: Jakubův žebřík
Rok výroby: 1990
Kdo u toho byl: Adrian Lyne, Tim Robbins, Danny Aiello

O čem to je: Jacob Singer byl voják a z Vietnamu si odvezl solidní trauma. Ale nejen to. Jako bonus dostal i pochroumaný mozek. Během války na něm totiž armáda experimentovala s léky halucinogenními látkami a Jacob teď zjišťuje, že jeho hlava už nefunguje tak, jak byl donedávna zvyklý a že vidí věci, které by vidět neměl. Sny, noční můry a realita se spojují v jedno a šílenství je čím dál tím blíž.
Proč sen: Protože drogy. Do Jacoba to rvali horem dolem a to už člověku udělá v hlavě trochu zmatek. Atmosféra válečného Vietnamu a masakr spolubojovníků také člověku na duševním zdraví nepřidají.
Jak to dopadlo s filmem: Jakubův žebřík není klasika, ale milovníci chytrých thrillerů a hororů, kteří si k němu našli cestu, jsou s filmem více než spokojeni. Tim Robbins tu ze sebe dostává jeden z nejlepších výkonů a atmosféra je hodně mrazivá.

 

Film: Jak přicházejí sny
Rok výroby: 1998
Kdo u toho byl: Vincent Ward, Robin Williams, Cuba Gooding Jr.

O čem to je: Hlavním hrdinou romantického dramatu je lékař Chris, který po smrtelné autonehodě přebývá ve svém vlastním světě vytvořeném ze snů. Když ale jeho manželka spáchá kvůli smutku sebevraždu a její duše putuje do pekla, rozhodne se Chris vyrazit jí na pomoc. Sestup ze světa snů do světa nočních můr ale může mít pro Chrise i pro jeho ženu ošklivé následky.
Proč sen: Kluci z ILM se potřebovali předvést a měli na poličce místo ještě pro jednoho Oscara. Pokud je film Jak přicházejí sny něčím zajímavý, jsou to právě vizuální efekty, které vytvořily snový svět. Sen jako záminka pro vizuální onanii.
Jak to dopadlo s filmem: V době uvedení se o něm mluvilo jako o velké události. Dnes si na něj těžko někdo vzpomene.

 

Film: Nauka o snech
Rok výroby: 2006
Kdo u toho byl: Michel Gondry, Gael Garcia Bernal, Charlotte Gainsbourg

O čem to je: Stephan je tak trochu divný. Má nudnou práci i nudný život, a tak hledá rozptýlení ve svých snech, které jsou plné papírových koní, představ a celofánových volovin. Stephan taky miluje svou sousedku Stephanie, bohužel ale nemá moc zkušeností s opačným pohlavím, a tak se rozhodne hledat odpovědi na to, jak Stephanie sbalit, ve svých snech.
Proč sen: Michel Gondry se chtěl vyblbnout a chtěl natočit další originální romantickou komedii. Komu to tedy nestačilo u Věčného svitu neposkvrněné mysli, tady dostane přídavek. Sen je pro Gondryho prostorem pro hračičkování - podobně jako vzpomínky.
Jak to dopadlo s filmem: I přes své kvality zůstává tak trochu ve stínu ostatních Gondryho filmů. Možná za to může méně hvězdné obsazení, možná prostě jenom smůla.

 

Film: Vanilkové nebe
Rok výroby: 2001
Kdo u toho byl: Cameron Crowe, Tom Cruise, Penélope Cruz

O čem to je: David Aames je mladý, hezký a má víc peněz, než všichni čtenáři MovieZone dohromady. A umí si je užít. Jeho přítelkyně Julie ale nerada vidí, jak se okolo něho motá sympatická Sofie, a tak se rozhodne, že sebe i Davida zabije v autě. David ale přežil, i když přišel o tvář.
Proč sen:  Protože zrovna byly hodně v módě šokující pointy. A fúzování reality, snových vizí, traumat, psychopatických představ a fantastického utíkání jinam k jedné takové vyšlapalo schůdnou cestičku. I když trochu samoúčelnou.
Jak to dopadlo s filmem:
Jak se zapadlými vlastenci. Veleambiciózní projekt dvojky Crowe - Cruise je jedním z těch průměrných amerických remaků, které akorát vyplňují TV program, stejně jako filmy Chucka Norrise.

 

Seriál: Dallas
Rok výroby: 1978
Kdo u toho byl: Patrick Duffy, Larry Hagman, Linda Gray


O čem to je: Celkově by to bylo na dlouho, ale nás zajímá jen jedna část. Část, kdy zemřel Bobby Ewing. Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let to byl člověk, který si bral to nejlepší z Ježíše a budoucího Arnolda Schwarzeneggera a televizní diváci jednoduše jeho smrt nepřenesli přes srdce. Jak to tedy vyřešit? Jednoduše. Celá Bobbyho smrt i následující události se zdály jedné z vedlejších postav. Bobby se mezi tím sprchoval.
Proč sen: Buď to mohl být sen, nebo únos mimozemšťany.
Jak to dopadlo se seriálem: Dallas je legenda a zmrtvýchvstání Bobbyho Ewinga patří mezi scénáristicky nejvydařenější kousky, které tahle naftařská sága předvedla. Televizní etalon. Legenda. Čirá demence přetavená v dokonalý trik.

Kombinování snů a reality vidíme ve filmech poměrně často. Nechat hrdinu (a diváka), aby si myslel, že celý film je skutečnost, zatímco od poloviny jde o sen, je jeden z nejotřepanějších a nejlacinějších scénáristických triků. Můžeme ho najít například i u filmů jako Next nebo Předtucha. Mnohem elegantněji na to jdou tvůrci anime typu Ghost in the Shell a Paprika. Jak je vidět, sny se dají ve filmu využít sakra zajímavě. .

Tak ať se vám něco hezkého zdá a nikdo se vám při tom nehrabe v hlavě.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace