Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Skalpel: Predátoři


ikona
imf
mz skalpel
Konečně důstojná poklona Arnieho majstrštyku, nebo jen další průšvih á la AvP? 

Novinářská projekce Predátorů je doslova za dveřmi, takže všechno, co tu dnes vysoudím a vykoukám z ukázky, bude buď potvrzeno, nebo rozmetáno na prach. Nevděčná to role, ale třeba někomu pomůže nahlédnout na tuhle geekovinu i z jiné strany. Všichni tak nějak tušíme, že Predátoři jsou otloukánkem. Rodriguez chtěl svůj námět dostat do produkce už v devadesátých letech (nástřel děje psal souběžně se scénářem Desperada), ale Foxům se zdálo další pokračování Predátora příliš riskantní. Nakonec spojili dohromady vetřelce a predátory a všichni víme, jak to dopadlo. Až loni se jeden ze zástupců studia Rodriguezovi svěřil, že by do toho tedy šli - v případě, že to Rodriguez zaprodukuje i z vlastních peněz. Díky tomu si mohl Robert nejen urvat kompletní kontrolu nad obsahem (což znamená mj. eRkový rating), ale také vybrat režiséra. Chvíli se spekulovalo o Neilu Marshallovi, ale nakonec Predátoři přistáli na stole Nimródu Antalovi - autorovi příjemných Revizorů, průměrného Motelu smrti a zaměnitelného Armored. Nepříliš působivá vizitka, ale v Hollywoodu se Antal teprve rozbíhá a pod vedením Rodrigueze, který Planetou Teror dokázal, že mu to pořád ještě pálí, když není otrokem svých dětí, se z toho mohla vylíhnout příjemná béčková pocta prvním dvěma dílům.

Aby bylo jasno předem - nic jiného z vlažně poblikávajícího obsazení a pětačtyřicetimilionového rozpočtu nevydojíte. Matematika je neúprosná... je pozitivní, že dohnala Rodrigueze do džungle bez CGI příkras a k použití klasických masek a kostýmů predátorů (v ukázce vypadají hodně divně, ale Greg Nicotero je šikula, a tak se to snad v kinech vrátí na animálnosti a přirozených pohybech postav), ale Antal bude muset hodně čarovat s filtry, aby setřásl look argentinské telenovely. A právě ukázky naznačují, že v tomhle se pořád ještě tápe.

O ději už jste asi něco slyšeli. Predátoři ze všech koutů Země nakradou lidi - žoldáky, vojáky, sériové vrahy a psychopaty, o kterých si myslí, že by v krizové situaci dokázali účinně chránit svůj život - a nahází je na planetu, kde je jakž-takž dýchatelno. Aby je tu mohli lovit. Obzor planety s X slunci a měsíci vypadá jako ze Spy Kids, ale jinak je to stará dobrá džungle. Jeden by skoro řekl, že ji predátoři rýsovali podle McTiernanových nákresů a že jim Dutch z prvního Predátora přišel navrhnout pár zlepšováků. Vodopád a pastičky z obřích kůlů? To je nám nějaké povědomé. A brzy zjistíme proč.

Tady Noland (Laurence Fishburne) zřejmě vyfasoval roli, kterou měl původně hrát Arnold nebo Danny Glover. Prostě hrdina jedničky nebo dvojky, jehož predátoři pozvali na kafe na svou loď , a pak ho zatáhli na tuhle planetu, aby ho naháněli jak vysokou na Šumavě. Ty kůl pasti jsou možná právě jeho dílem. A predátoří maska v jeho ruce naznačuje, že se o sebe, na rozdíl od předchozí várky lovné zvěře, uměl postarat. Na planetě přežívá deset let a právě díky němu budou mít novopečení zelenáči  lepší šance - jeskyni, v níž se dá ukrýt, a možná i naději na útěk. Bude to určitě právě Noland, který posledních deset let očumoval, co predátoři dělají, jak co ovládají apod. To je slušná šance na lekci z predátoří mytologie. Jen doufejme, že Rodriguez a spol. nepopustí uzdu fantazii až příliš.

Důkazem mohou být tihle vrcci pádící lesem. Na první pohled to vypadá jako laciná kopie Avatara. Původní predátoři jsou neskuteční borci, navržení tak dokonale, že přežili bezmála tři dekády beze změn. Hybridní Predalien sice není úplně marný koncept, ale rozhodně nebyl potřeba. Proto doufejme, že podobných úletů nebude moc. Přímou úměrou se totiž zvyšuje riziko, že některé z těch novot budou hloupými karikaturami původního predátořího světa. Dost nás vyděsil záběr na predátoří planetu v AvP 2. Rodriguez se mu v rozhovorech posmíval a říkal, že si připadal jako v grotesce. Teď bude mít hlavu na špalku on, tak uvidíme, co se změnilo. Je pravda, že ukázky samotné příliš nadšení v divácích nebudí - možná proto pár dnů před premiérou vylezl eRkový trailer, což je mimochodem taktika též příbuzná AvP 2. Na Predátory zkrátka není dost marketingových peněz, proto se svým eRkem musí bojovat o nejvěrnější fanoušky. První víkend nebo nic... už fakt, že se veleoblíbená sci-fi série dostala do manévrovacího prostoru, kde se obvykle pohybuje spíš Jet Li nebo Jason Statham, dokazuje, jak je to s osmdesátkovými ikonami špatné. Je tu riziko, že pokud to dopadne jen trochu blbě, myšleno finančně, zavře se nad predátorem i vetřelci tlusté víko. Bylo by o to smutnější, kdyby to mělo znamenat vynucenou pauzu po mizerném filmu... co takhle kdyby Antala podrželi samotní predátoři, kterým je v trailerech věnováno až podezřele málo prostoru?

Přiznejme si to, jestli nás něco děsí - kromě té přemíry zelené barvy a rozplizlých kamerových filtrů - je to především obsazení. Autoři sice svorně tvrdí, že se chtěli vyhnout napodobování steroidové éry, a proto neobsadili třeba Vina Diesela, ale Adrien Brody? I na těch obrázcích vypadá jako podvyživený, nemocný chiropraktik. Bez ohledu na to, jestli má pod tričkem bicáky a na břiše sixpack, vypadá s tou legračně přerostlou puškou jak účastník maratonu. Kolo byste si o něj zkrátka neopřeli a nejinak je tomu u zbytku týmu. Alice Braga? Topher Grace? Už přeci jen kapku ztrouchnivělý Danny Trejo? Jedinou bernou mincí je naštvaný Fishburne (ten má na to alespoň hlas) a Oleg Taktarov, který s rotačákem budí jakž-takž respekt. A pak ještě Hladův Walton Goggins ze Shieldu... oproti nařvanému obsazení jedničky, ke které chce film odkazovat, je to přece jenom slabota - kromě Arnolda a Carla Weatherse, kteří by na laně udrželi celou tuhle jednotku nováčků, a ještě by si volnýma rukama dávali páku, tu byl Jesse Ventura a Bill Duke. Kdo neměl svaly, ten se alespoň řezal nožem do hrudi a vyprávěl sprostý vtipy. Tady máme tak akorát potetovanýho yakuzáka s mečem. Rád bych jim věřil, ale mám pocit, že z postu podvraťáků se budou horko-těžko dostávat jinak než pomocí notné dávky scenáristického deus ex machina.

Proč? Protože predátoři své řemeslo nezapomněli. Pořád umí vytrhnout hlavu z těla i s páteří, pořád jsou neviditelní (i když zabití se zapnutou neviditelností je normální podvádění) a mají obří kanóny. Jakkoliv se nám filmová série snaží říct, že k zabití predátora stačí míň a míň (kápo elitní jednotky, pak řadový policajt, pak řadový vetřelec a pak dokonce facehugger), pravdou je, že pro predátora jsme ekvivalentem zaběhnuté srny. Ovšem kdyby měl Bambi kulomet, možná by to taky vypadalo jinak. Hajní by konečně měli proč shodit pupky.

Ale zpátky k věci... predátoři, co chodí do obory lovit, jsou samozřejmě zelenáči. Mladí členové kmene, kteří se teprve učí používat své schopnosti. Je tedy relativní šance, že nějaký ten slabý kus se podaří ulovit lidem, čímž se z oběti stane predátor (ta metafora, za to se Rodriguez jistě plácal po zádech). Je to indiánská klasika... Vinnetou vs. medvěd. Když umře medvěd, Vinnetou silný, když umře Vinnetou, medvěd silný. Takhle se alespoň DNA rybníček nezahlení povaleči a neumětely. Když nahlédneme do castingu, je jasné, že neumětelů bude výrazně méně, protože jednoho z predátorů např. hraje Derek Mears, Jason z nového Pátku Třináctého. Predátorů bude každopádně víc druhů - klasický lovec, pak taky stopař a máme tu i jednoho obřího, dost možná učitele, co vede aktuální lov. Ten má na masce namalovanou čelist a bude s ním zřejmě nejvíc práce.

Kolik jste napočítali zaměřovačů? Já patnáct, což je víc než je členů lidského týmu. Predátoři v tomhle filmu sice opravdu budou mladší a méně zkušení (jejich výška je cca dva metry, oproti dvěma metrům patnáct z prvních dvou Predátorů), ale pozabíjet jich víc než tucet bez asistence vetřelců? To je práce pro MacGyvera. Nebo Beara Gryllse. Nepřipomíná vám ho Brody trochu?


Pochybností je zkrátka trochu moc, než abychom pohodlně vyhlíželi premiéru. Ukázky jsou neslané, nemastné vizuálně i obsahově. Seznam režisérů, kteří se o Predátory ucházeli před Antalem je až znepokojivě zajímavý (kromě Marshalla i Michael J. Bassett nebo Peter Berg) a hudbu nakonec místo Silvestriho dělá John Debney, který původní soundtrack uznává, ale nehodlá se jím nějak výrazněji řídit. Můžeme si namlouvat, že místo Brodyho mohl hlavní roli hrát Milo Ventimiglia a Nolanda mohl obstarat Jeff Fahey (...kdo?), ale Antal i Rodriguez naštěstí byli dost soudní, aby z toho nedělali přehnané kamarádčofty (jeden Danny Trejo úplně stačí). Rád bych byl alespoň v závěru optimistický, ale dopadnout to může jakkoliv. Snad má Rodriguez nějaké (nedigitální) eso v rukávu, které schovává do poslední chvíle. Ale tak či onak, už teď je jasné, že hvězdou nadcházejího víkendu v amerických kinech nebudou borci s obřími bouchačkami, ale teen upíři s obřími tesáky. Musím říct, že vkus osmdesátkové mládeže se mi zamlouval víc...

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (23)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace