Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Z monitorů do kina


ikona
Mr. Hlad
prince of persiatéma
Které hry se mohou v budoucnu dočkat svých filmových adaptací? A co o nich víme?  

Princ z Persie měl být tím filmem, který dostane konečně pořádně počítačové hry na plátna kin. Jerry Bruckheimer měl k dispozici hodně peněz, zajímavou látku a zkušenosti s vyráběním extrémně výdělečných filmů. Ale tentokrát šlápnul vedle. Princ je z komerčního hlediska docela solidní průšvih a je dost možné, že Hollywood na počítačové hry zanevře.

Přesto ještě není vše ztraceno a třeba se někomu z téhle desítky podaří prokletí prolomit. Adepti na dobré a výdělečné filmy by tu určitě byli. Pokud v nich tedy chcete mít přehled, čtěte dál.

 

Film a hra: Resident Evil: Afterlife
Kdo v tom jede: Milla Jovovich, Ali Larter, Paul W. S. Anderson

O čem to bude: Filmová sága Resident Evil už toho s herní předlohou moc podobného nemá. Jsou tu sice pořád zombíci, ale fandové téhle hororové pařby si museli chtě nechtě zvyknout, že filmy jsou trošku béčkovější a hloupější. Vždycky to ale nemusí být problém. Letos se k sérii vrací Paul W. S. Anderson, jenž natočil už solidní jedničku, a podle trailerů to vypadá, že ve filmu budou cool i záběry na spící lidi. Všichni tu mají černé brýle, většina pohybů bude pravděpodobně zpomalená a Milla Jovovich tu krájí lidi dvěma meči najednou. Berte, nebo nechte být. Tahle série je ale v současné době jedinou jistotou, kterou filmoví a herní fanoušci mají.

 

Film a hra: Kane & Lynch
Kdo v tom jede: Bruce Willis, Jamie Foxx, Wayne Kramer

O čem to bude: Jeden psychopat, jeden bývalý zabiják, spousta zbraní a všudypřítomná střelba. Kane & Lynch je amorální a brutální hra, ve které se kladní hrdinové hledají jen velmi těžko. Přestřelky však nabízí parádní a cesta dvou likvidátorů za pomstou a záchranou dcery by tak nemusela být vůbec špatná. Bruce Willis se pro roli Kanea narodil, ale Jamie Foxx se na druhou stranu psychoušovi Lynchovi moc nepodobá (filmaři nezvládli ani odhadnout barvu pleti). Je to však parádní herec, takže bychom mu to mohli odpustit. Zběsilý útěk Wayna Kramera navíc ukázal, že tenhle člověk umí točit drsnou akci jako málokdo v Hollywoodu, takže stojí za to dávat pozor, co se okolo téhle adaptace bude dít. Výsledek může být sakra zajímavý.

 

Film a hra: Splinter Cell
Kdo v tom jede: kdysi dávno Peter Berg, mluvilo se o Kieferu Sutherlandovi

O čem to bude: Herní série zaštítěná jménem spisovatele Toma Clancyho má už pět dílů a její hrdina Sam Fisher patří mezi nejznámější počítačové hrdiny. Sice také bojuje proti teroristům a rozplétá mezinárodní spiknutí, namísto střílení obouruč se ale spoléhá na moment překvapení a raději než dvouhlavňovou brokovnici používá pistoli s tlumičem a brýle s nočním viděním. Splinter Cell je napínavá hra s filmovými scénáři, která si o filmovou verzi přímo říká. Fanoušků má dost a na dobrý thriller si rádi zajdou i lidé, kteří jinak počítače používají jen pro psaní mailů. Snad se okolo téhle adaptace začne zase něco dít.

 

Film a hra: Onimusha
Kdo v tom jede: Christophe Gans, Jean Reno, Takeshi Kaneshiro

O čem to bude: Asijská mlátička plná démonů, krve a ninjů už to s Hollywoodem tak trochu zkoušela. Třetí díl téhle řezničiny totiž využil Jeana Reno a Takeshiho Kaneshira. A dalo se na to koukat. Filmovou verzi připravoval před několika lety režisér zatím asi nejlepší adaptace počítačové hry Silent Hill Christophe Gans, ten teď ale dělá na Fantomasovi. Původní plán byl takový, že by se obě herecké hvězdy měly objevit i ve filmu, poslední dobou je ale okolo adaptace Onimusha až podezřelé ticho. A Gans si točí jinde, takže čas rozhodně mít v nejbližší době nebude. Fantasy s asijskou příchutí teď navíc v kinech moc netáhne, ale snad se dočkáme v budoucnu.

 

Film a hra: Bioshock
Kdo v tom jede: Juan Carlos Fresnadillo, Wentworth Miller


O čem to bude: Vizuálně a atmosféricky podmanivá akce z podmořského města, ve které se hlavní hrdina pokouší zjistit, proč se z největších technického zázraku stalo doslova město duchů, měla být původně obrovským projektem. Režisér Pirátů z Karibiku Gore Verbinski byl ale odejit a nahradil ho španělský talent Juan Carlos Fresnadillo, jenž natočil třeba 28 týdnů poté. Ten má pracovat s podstatně menším rozpočtem, tak uvidíme, jak se mu bude dařit a jestli se vůbec kamery někdy spustí. V hlavní roli se měl objevit Wentworth Miller ze seriálu Útěk z vězení, jeho televizní sláva ale poměrně rychle vyšuměla, takže se možná nakonec dočkáme někoho úplně jiného.

 

Film a hra: God of War
Kdo v tom jede:
to se neví

O čem to bude: Souboj Titánů vydělal docela slušné peníze, a tak bychom se snad mohli časem dočkat i adaptace jeho herního a výrazně drsnějšího bratříčka. Hrdina Kratos, vyzbrojený dvěma smrtícími čepelemi na řetězech, si to tu rozdává s celým panteonem monster, hrdinů i bohů a je u toho hodně řevu a krve. O filmové verzi se mluví už dlouho a zájem o režii několikrát projevil tvůrce Křižovatek smrti Brett Ratner. Fandové by v hlavní roli rádi viděli Djimona Hounsoua, problém ale nejspíš bude v tom, že i když má God of War filmovou atmosféru, bylo by potřeba opravdu hodně peněz, aby film vypadal tak, jak by si milovníci předlohy přáli. A ta brutalita může být s ohledem na návratnost investic taky problém.

 

Film a hra: Castlevania
Kdo v tom jede: James Wan


O čem to bude: Slavná a hodně stará herní série o rodině hrdinů, kteří bojují s upíry a jejich velkým šéfem Drákulou, se dostala do rukou režiséra Jamese Wana. Ten je zodpovědný za první a nejlepší Saw, podceňovaný horor Zlověstné ticho a oldschoolový akčňák Rozsudek smrti. Umí točit dobře, levně a nápaditě. Ve hře chystané na letošní rok navíc uslyšíme hlasy Patricka Stewarta, Roberta Carlyla nebo Jasona Isaacse, takže castingové oddělení by nemuselo mít zase až tak moc práce s hledáním herců. Upíři jsou navíc v kurzu - filmové Castlevanie bychom se snad mohli dočkat poměrně brzy.

 

Film a hra: World of Warcraft
Kdo v tom jede: Sam Raimi


O čem to bude: Onlinovka World of Warcraft má na světě miliony fanoušků a pokud všichni naklušou do kina, mohou filmařům vydělat hodně velké peníze. Svět Warcraftu má navíc dostatečně propracovanou mytologii i historii a v rukách dobrého režiséra by z toho mohla být fantasy sága srovnatelná s Jacksonovým Pánem prstenů. Sam Raimi rozhodně točit umí, peněz na natáčení by také měl mít dost a střety lidí, zubatých orků a pekelných démonů by tak nemusely vypadat úplně špatně. Je však otázka, jak se k vysokorozpočtové adaptaci počítačové hry budou stavět studia a producenti po neúspěchu Prince. Na druhou stranu Raimi to může hrát i na fantasy fanoušky, nejen na milovníky herní předlohy.

 

Film a hra: Uncharted
Kdo v tom jede: možná David O. Russell


O čem to bude: Uncharted je něco jako filmy o Indiana Jonesovi. Hledají se tam poklady, cestuje do exotických lokací a hrdinům jde každou chvíli o život. Jen se u toho trochu víc střílí a hlavní hrdina je možná ještě o něco větší frajer než Indy. Uncharted není klasika jako Princ z Persie, ale obě zatím existující hry jsou nadmíru kvalitní a často i filmovější než většina konkurence pocházející z Hollywoodu. David O. Russell, jehož jméno je v souvislosti s tímhle projektem skloňováno poměrně často, je navíc velmi talentovaný filmař, který umí akci, humor i napětí. Faktem je, že nová divácká generace by svého Indyho potřebovala jako sůl - na zásadní posuny v produkci si ovšem ještě musíme počkat.

 

Film a hra: Gears of War
Kdo v tom jede: Snad pořád ještě Len Wiseman


O čem to bude: Válka z budoucnosti pohledem členů elitního komanda je s joystickem poměrně velká sranda a i ve filmu by se na to určitě dalo koukat. Len Wiseman se už od čtvrté Smrtonosné pasti pokouší tenhle projekt rozhýbat, padala i jména hereckých hvězd, které by se ve filmu mohly objevit (mimo jiné Bruce Willise nebo The Rocka). Nic se ale nedělo, Wiseman začal mluvit o dalších projektech a celé Gears of War je momentálně u ledu. Pořád to ale vypadá, že jeho filmová adaptace je pravděpodobnější než v případě konkurenčního Halo. Držme palce, ať se téhle rachoty brzy dožijeme.

 

A vedle zabržděného Halo je toho mnohem víc. Před pár dny bylo oznámen prodej práv na sci-fi RPG Mass Effect, už několik let se chystá nový Mortal Kombat, tvůrce Metal Gear Solid Hideo Kojima by sám rád natočil podle své hry film, třetí Tomb Raider také není vyloučený a před nedávnem někdo vytáhl ze zapomnění i Spy Huntera, v němž se před lety měl pod režijním vedením Johna Woo objevit The Rock.

Teď je ale velmi těžké odhadovat, jaká budoucnost adaptace počítačových her čeká. Princem z Persie se spálil i jindy téměř neomylný Jerry Bruckheimer. Hráči se jen velmi neradi dívají na změny, které si Hollywood vydupává při svém mnohdy buldozerovském adaptování. A grafika současných her je často na tak vysoké úrovni, že člověk vlastně ani neví, proč by měl chodit do kina na něco, co vypadá jen o trošku lépe než to, co má doma, ale může to hrát. Brzká budoucnost nám napoví víc...

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (32)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace