Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zahoďte plazmy!


ikona
imf
blu-rayhd-dvd
 

Koupili jste si před Vánocemi HD ready plazmu nebo LCD a už se těšíte na DVD formáty příští generace? Tak můžete přestat. Aniž bych podobný podraz od konsorcií na podporu formátů čekal, sám jsem mířil ve svých (zatím čistě hypotetických, peněženka zatím víc nedovoluje ;) na přístroje vybavené digitálním vstupem (DVI/HDMI), už jen kvůli snadnému propojení s počítačem a rostoucímu odporu k analogu. Většina plazem a LCD televizí na českém trhu (a nejen českém) je ovšem vybavena pouze analogovými vstupy... S-Video, RGB a YUV (komponentní vstup), přičemž poslední jmenovaný jako jediný umožňuje přenos signálu v HD kvalitě (720p, 1080i/p).

To je pouze jedna z mnoha zrad všemocné nálepky HD Ready, pod jejímiž křídly se prodávají i přístroje neschopné nativně vysílat v HD, ostatně ve specifikacích je požadavek na rozlišení obrazu 1024x1024, což při 720p normě nevyhovuje a obraz se musí interpolovat (přepočítávat) na 1280x720. Výsledkem je menší máznutí obrazu, na těchto přístrojích nikdy nedosáhnete dokonalé ostrosti, která je jednou z hlavních výhod nového formátu. Na trhu je naštěstí už dost televizí s rozlišením 1366x768 (televizní verze HD, umožňující navíc připojit PC bez nutnosti složitého přepočítávání). Bez digitálních vstupů však zdaleka nemáte vyhráno a ani VGA D-Sub (na propojení s počítačem) vás nespasí.

Konsorcium totiž koncem týdne se slavnostní pompou oznámilo dokončení nového protipirátského systému AACS (Advanced Access Content System), který by měl značně snížit počet nelegálních kopií. Studia samozřejmě počítají i s tím, že pirátům se nebude chtít stahovat 20-30GB filmu z internetu, ale kopírování je samozřejmě pojištěno i na offline frontách a jedním z postupů je buzerace analogových vstupů. YUV by totiž byl společným prvkem jak současné, tak budoucí generace přehrávačů a stačilo by pár triků s kabeláží, abyste mohli (kamkoliv) stáčet HD video z nových médií. A toho bohdá nebude, řekli si v konsorciu. Máme digitální formáty, které mají vlastní (hardwarové) obranné mechanismy, takže je budeme upřednostňovat. A basta!

Co to pro vás znamená? Pokud máte plazmu bez digitálních vstupů, můžete na novou generaci zapomenout, protože jakkoliv půjde nový přehrávač k vaší telce připojit, nepoleze z něj HD signál, ale pouze ořezané HD v rozlišení 960x540 (počítám, že v Evropě to bude 1024x576). To nebude nijak extrémní posun v kvalitě (o cca 45% víc obrazových bodů než PAL, ale pořád 3x míň než plné HD), takže se vám zřejmě nová technologie příliš nevyplatí. Řešením je obměnit svůj vizuální park, což se ale po mamutí investici do plazmy jeví jako solidní podraz. A nic jiného to ostatně není. Jedinou nadějí pro takto postižené je možnost nezapojit tuto ochranu do akce, je to čistě na softwarové bázi, takže některá hollywoodská studia možná budou tenhle ořez signálu ignorovat. Oporu má systém především u Warner Bros. zatímco Foxové jsou zásadně proti. Ostatní studia se zatím nevyjádřila.

Tak či onak... kupujte plazmy, LCD a projektory s digitálními vstupy. Je to pro vás dobré. ;)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace