Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

5x s... stylovými záporáky


ikona
Cival
5x s...iron man
Kdo kromě Dartha Vadera a Whiplashe má naše sympatie? 

Do českých kin vlétl podruhé Iron Man. Proti němu se postavil jeden chytrák a jeden ruský drsňák s bičíky, který moc často koukal na televizní záznamy módních přehlídek. Nejen Whiplash aka Mickey Rourke v extravagantní zbroji má náš respekt. Získala ho i spousta jeho předchůdců. Vybrali jsme pět z nich, kteří jsou našemu srdci nejbližší... a nejsou Darth Vader.

.

Cival

Říká se, že šaty dělaj člověka. Ale svůj styl si člověk může najít i bez desítek módních doplňků. I bez halasného hláškování nebo skotačení. Robert Patrick dostal v druhém Terminátororvi za úkol vymodelovat mrazivě nezdolného záporáka T-1000 vlastně jen pomocí své tváře (a několika revolučních trikových eskapád, samozřejmě). Mechanicky stejnými pohyby, ani policejní uniformou by nikdy nezaujmul, proto vytrčil svou sanici, sklonil hlavu blíž ke krku a svým svérázným pohledem „skrz čelo“ se dopracoval podoby, na kterou se nezapomíná. Jednak pro její nezaměnitelnost, zadruhé pro ledovou démoničnost, která z Patrickových očí šlehá v míře, jakou už dnes snad ani nejde ve vší serióznosti napodobit. Oči. Brada. Lícní kosti. Je neuvěřitelné, že se jen s touhle výbavou může tak navenek obyčejná figura prosekat do padoušské síně slávy.

Imf

Bennett z Komanda naštěstí můj styl oblékání neformoval, ale vedle Johna Matrixe, polonahého a jen nedbale překrytého černým krémem na boty, stejně působil jako stvoření z jiného světa. Přesto však velmi povědomé stvoření, sám představitel této kultovní záporácké role postavě říká "naštvanej Freddie Mercury". Kroužková košile, rukavičky, knírek sňatkového podvodníka a psychopatický výraz v očích za všech okolností, zvlášť když Bennett stojí s uzinou v ruce a řve "Johne, nestřelím tě mezi voči, střelím tě mezi nohy". Radost z bohatého výběru mu posléze zkazí parní roura zabodnutá do hrudníku. Hlášku, která následuje, snad už opakovat nemusím. Snad jen dodám, že Vernon směle pokračoval v ujetých módních kreacích i v dalších rolích. Viz jeho záporák Ransik v sérii Power Rangers:

 

KarelR

Khaaaaaaaaaaaaaaan! Asi nejvíc legendární sci-fi výkřik (Luke taťku zapíral příliš suše) se váže k záporákovi, se kterým by se chtěl utkat málokdo. Supersilný a superinteligentní tyran, kterého posádka seriálového Star Treku nechala na nehostinné planetě, se po patnácti letech vrátil na scénu. V dodnes nejlepším trekovském filmu si přišel vychutnat pomstu, která se nejlépe podává za studena, a přestože je ve vesmíru celkem chladno, bylo kapitánu Kirkovi zatraceně horko. Khan Noonien Singh disponuje charismatem, za jaké by většina děsivých tvrďáků obětovala levý malíček, má nulovou toleranci pro neschopnost, a i když ho dostanete na kolena, dokáže vám z hlubin pekla řádně plivnout do tváře. Navíc u toho cituje Shakespeara, abyste pochopili, že je vážně třída ve všech směrech, a hlavně dokáže i největší eso Federace rozhodit natolik, až se z toho musí vyřvat. A kdo ví, co by zvládnul při osobním kontaktu…

Mr. Hlad

Demolition Man sice nepatří v kariéře Slye ani Wesleyho Snipese mezi to nejlepší, čím se mohou chlubit, záporák Simon Phoneix je však rozhodně v tomhle výběru právem. Libuje si v extravagantním oblečení, osobitém černém humoru a velkorážních zbraních. Nenávidí zákon, řád a Johna Spartana a miluje budoucnost, ve které se z policie stala organizace plná měkot v uniformách. Sice by chtěl ovládnout San Angels budoucnosti, ale jeho hravost a smysl pro humor mu brání v tom, aby se do toho pořádně opřel. Místo toho radši honí po městě svou policejní nemesis, prohazuje lidi výlohami, zapaluje policejní auta a zabíjí každého, kdo se mu postaví do cesty. S úsměvem a nadšením sobě vlastním. Tomuhle chlápkovi nešlo nefandit.

st39.6

Je to jeden z nejznámějších filmových záporáků všech dob. Jen v trochu jiném podání. Říkají mu Dark Helmet (v českém překladu trochu joudoidní Tmavá Helma), a pokud ho nechcete naštvat, nikdy se neposmívejte jeho velikosti. Jeho vaderovská helma by, když by na to přišlo, mohla poskytnout prostory pro menší ukrajinskou ubytovnu - v rámci Spaceballs aka Vesmírných těles je v ní ale prostor jen pro zloducha Helmeta a jeho ego. Vesmírná tělesa spadají mezi proslulejší parodie Mela Brookse, i přes to mají podle mého jen pár světlých okamžiků. Vystupovaní Ricka Moranise v obří helmě mezi ně bez debat patří, a i když je spíš k smíchu, nemůžete mu upřít fakt, že je to zatraceně stylový záporák.

A kdo jsou vaši favorité?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace