Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

82. Oscaři - Smrt čekala na Avatar


ikona
Mr. Hlad
oscar
Kdo si odnesl nejprestižnější filmové ceny za rok 2009?  

Tak a máme to za sebou. Očekávaný duel Smrt čeká všude vs Avatar nakonec nebyl tak dramatický, protože Kathryn Bigelow obrala svého bývalého manžela o sošky v některých technických kategoriích, cenu za režii, čímž se stává první oscarovou režisérkou v historii, a nakonec i o Oscara za nejlepší film. Smrt čeká všude nakonec získala šest Oscarů, tvůrci Avatara si domů odnáší tři ceny a dva Oscaři zbyly i na animák Vzhůru do oblak a dramata Precious a Crazy Heart. Jednoho plešina si domů odnáší i tvůrci Star Treku, Hanebných panchartů a Královny Viktorie.

V hereckých kategoriích se o překvapení mluvit nedá, ale krom zmíněných technických kategorií, které Avatar překvapivě zase až tak jednoznačně neovládl, nejspíš málokdo čekal, že si cenu za Nejlepší cizojazyčný film neodnese Bílá stuha ani Prorok. Cenu za celoživotní dílo si odnesli legendární režisér Roger Corman, herečka Lauren Bacall a kameraman Gordon Willis. Krom toho se velmi stylové videopocty dočkal nedávno zesnulý John Hughes a hororový žánr.

Steve Martin s Alecem Baldwinem byli celou dobu velmi vtipní a během svého prvního výstupu si dokázali udělat srandu snad ze všech nominovaných, vyhlásili Meryl Streep největší oscarovou zoufalkyní (být šestnáctkát nominována na Oscara a čtrnáctkrát prohrát, to není moc dobré), parodovali Paranormal Activity a chovali se jako dva puberťáci. Christoph Waltz byl zmatený, Mo'nique při své děkovačce vypadala, jako že každou chvíli umře a Ben Stiller přišel vyhlásit Nejlepší masky v avatarovském kostýmu. Zkrátka to byl fajn večer. Pokud vás ale víc než ocenění zajímá, co se dělo na červeném koberci, kdo měl jaké šaty a další chuťovky ze zákulisí, přesuňte se na tenhle článek.

OSCAROVÝ SPECIÁL

NOMINACE (s našimi tipy a favority):

Nejlepší film
Avatar
Blind Side
District 9
An Education
Smrt čeká všude
Hanebný pancharti
Precious
A Serious Man
Vzhůru do oblak
Lítám v tom

Pravidlo, že film, jenž dostane Oscara za režii, vyhraje skoro jistě i Nejlepší film, se opět potvrdilo. Smrt čeká všude je oficiálně podle filmové akademie nejlepším filmem loňského roku. A hotovo.

Náš tip na vítěze: Avatar
Náš favorit: Cameronův comeback jsme postavili na piedestal tu i tady, logicky mu proto budeme fandit i na Oscarech. Rozhodně mu ale nebude přát složitý volební systém, ve kterém se jednotlivé filmy řadí od 1. do 10. místa a jeho odpůrci jej proto můžou na just cpát na nejnižší pozice. To koneckonců může ublížit i druhému největšímu favoritovi Smrt čeká všude. Volební formule by tedy teoreticky mohla způsobit, že ze souboje 50:50 vyjde vítězně ten třetí vzadu. Třeba Pancharti, nebo Lítám v tom…

Nejlepší režie
Kathryn Bigelow – Smrt čeká všude
Lee Daniels – Precious
James Cameron – Avatar
Jason Reitman – Lítám v tom
Quentin Tarantino – Hanebný pancharti

A je to, máme tu první oscarovou režisérku. Kathryn Bigelow byla v posledních dnech favoritkou a svého Oscara přijímala s neskrývaným dojetím. Přejme jí to.

Náš tip na vítěze: Kathryn Bigelow
Náš favorit: Jamese Camerona velebíme jako vizionáře i zručného vypravěče a nestydíme se za to, víc šancí má ale Kathryn.

Nejlepší herec v hlavní roli
Jeff Bridges – Crazy Heart

George Clooney – Lítám v tom
Colin Firth – A Single Man
Morgan Freeman – Invictus
Jeremy Renner – Smrt čeká všude

Jeff Bridges už to na Oscarech zkoušel popáté a konečně mu to vyšlo. Drama Crazy Heart pro něho bylo obrovskou příležitostí a on konečně dostal cenu, kterou si zasloužil už dávno. Gratulujeme, ale i přes tohle ocenění zůstává Bridges v našich očích navždy Jeffreym „Dudem“ Lebowskim.

Náš tip na vítěze: Jeff Bridges
Náš favorit: Všechny favority jsme ještě nestihli poznat, nejvíc sympatií ale sbírá nenápadný, ovšem o to zarputilejší Jeremy Renner. Tahoun Smrt čeká všude trumfuje i přirozené charisma George Clooneyho.

Nejlepší herečka v hlavní roli
Sandra Bullock – The Blind Side
Helen Mirren – The Last Station
Carey Mulligan – An Education
Gabourey Sidibe – Precious
Meryl Streep – Julie & Julia

Sandra Bullock byla v kategorii Nejlepší herečka v hlavní roli jednoznačnou favoritkou a akademie nám žádné překvapení nepřipravila. Loňský rok bude pro Sandru jednoznačně tím nejlepším v její kariéře, vrátila se zpátky mezi herečky, které dokážou v kinech vydělat a navíc se může až do konce života ohánět tím, že je oficiálně dobrá i v seriózních rolích. Kdo by to před pár lety řekl?

Náš tip na vítěze: Sandra Bullock
Náš favorit: Kdokoliv, kdo se nejmenuje Meryl Streep. I když i vítězství Sandry Bullock za roli v uondaném slaďáku Blind Side bude bolet.

Nejlepší herec ve vedlejší roli
Matt Damon – Invictus
Christopher Plummer – The Last Station
Christoph Waltz – Hanebný pancharti
Woody Harrelson – The Messenger
Stanley Tucci – Pevné pouto

Dalo se to čekat. Christoph Waltz bral zatím skoro všechno, co mohl a v Panchartech zadupal do země i Brada Pitta. To, že si domů odnáší i Oscara, tedy není žádným překvapením. Na chlapíka, o němž ještě před rokem nikdo nevěděl, je to docela úspěch. A bez debat zasloužený.

Náš tip na vítěze: Christoph Waltz
Náš favorit: I nejzavilejší parchantofobové to Waltzovi přejí. Tutovka večera.

Nejlepší herečka ve vedlejší roli
Penelope Cruz – Nine
Vera Farmiga – Lítám v tom
Maggie Gyllenhaal – Crazy Heart
Anna Kendrick – Lítám v tom
Mo'nique – Precious

Podobně jako v případě Christopha Waltze se i vítězství Mo'nique tak trochu očekávalo. U nás naprosto neznámá herečka už pár cen za svou roli posbírala a teď má i plešouna. Jestli zaslouženě, to zjistíme, až se Precious dostane i k nám.

Náš tip na vítěze: Mo'nique
Náš favorit: většina redakce by volila Melanie Laurent, ta ale není nominovaná. Penélopu diskvalifikuje loňský triumf a fakt, že jde v Nine jen o její tělo, nejvíc se proto bude fandit dvojce z Lítám v tom. I když pravděpodobně zvítězí obézní černošská komička Mo'nique...

Nejlepší adaptovaný scénář
District 9
An Education
In the Loop
Precious
Lítám v tom

Tak tohle je docela překvapení. Tak nějak se očekávalo, že kategorii Nejlepší adaptovaný scénář ovládne Lítám v tom a s Precious se moc nepočítalo, každopádně Geoffrey Fletcher byl hodně dojatý.

Náš tip na vítěze: Lítám v tom
Náš favorit: Nenadchl každého, ale proreitmanovská lobby je i u nás v redakci silná. Věří se Lítám v tom.

Nejlepší původní scénář
Smrt čeká všude
Hanebný pancharti
The Messenger
A Serious Man
Vzhůru do oblak

Tarantino nepřidává bratříčka k Oscarovi za Pulp Fiction, protože vítězem se v téhle kategorii stává Smrt čeká všude. Pyrotechnici z Iráku dostali jednoduše přednost před hláškujícím komandem z druhé světové. Na druhou stranu tahle kategorie byla poměrně našlapaná a vybrat toho opravdu nejlepšího nejspíš nebylo vůbec snadné.

Náš tip na vítěze: Hanebný pancharti
Náš favorit: Redakce se dělí napůl - polovička se ráda kochá velikášskými dialogy Quentina Tarantina, jiní volí minimalismus Smrt čeká všude. Rozsoudí nás Akademie.

Nejlepší cizojazyčný film
Ajami – Izrael
El Secreto de Sus Ojos – Argentina
The Milk of Sorrow – Peru
Prorok – Francie
Bílá stuha – Německo

Kategorie Nejlepší zahraniční film měl být v podstatě souboj Bílé stuhy a Proroka. Nakonec se ale radují argentinští filmaři zodpovědní za kriminální drama El Secreto de Sus Ojos (The Secret in Their Eyes). Velké překvapení.

Náš tip na vítěze:  Bílá stuha

Nejlepší animovaný film
Koralína a svět za tajemnými dveřmi
Fantastic Mr. Fox
Princezna a žabák
The Secret of Kells
Vzhůru do oblak

Nejlepší animovaný film = Pixar. Je to v posledních letech prakticky pravidlo, na druhou stranu nikdo asi nemůže říct, že by byl Oscar pro Vzhůru do oblak nezasloužený. U Pixarů jednoduše umí natáčet filmy, které jsou technologicky daleko před konkurencí a zároveň jsou chytré, zábavné i dojemné a něčemu takovému nelze nefandit.

Náš tip na vítěze: Vzhůru do oblak

Nejlepší výprava
Avatar
Imaginarium dr. Parnasse
Nine
Sherlock Holmes
Královna Viktorie

Avatar si o vítězství v kategorii Nejlepší výprava říkal od začátku a nejspíš málokdo čekal, že by soška putovala někam jinam. Při pohledu na Pandoru se tomu ani nelze moc divit.

Náš tip na vítěze: Avatar
Náš favorit: Viktorii jsme neviděli, Sherlock se odvázal jen občas, v Nine je jeden hotel a jeden ateliér. Digitální výprava z Avatara by proto měla mít cestu k triumfu vyšlapanou a nám by to rozhodně nevadilo.

Nejlepší kamera
Avatar – Mauro Fiore
Harry Potter a princ dvojí krve – Bruno Delbonnel
Smrt čeká všude – Barry Ackroyd
Hanebný pancharti – Robert Richardson
Bílá stuha – Christian Berger

Zvuky sice nejvýdělečnějšímu filmu všech dob „uloupilo“ komorní drama, ale kameru si tým Jamese Camerona dokázal pohlídat. Konkurence ale byla zatraceně silná.

Náš tip na vítěze: Smrt čeká všude
Náš favorit: Extrémně našlapaná kategorie, ve které se nelze přiklonit k jednomu, protože každý kameraman operuje v rámci jiné disciplíny. Jak chcete srovnat černobílou tuhost Bílé stuhy s pixelovou velkolepostí Avatara a paradokumentárností Smrt čeká všude?

Nejlepší střih
Avatar
District 9
Smrt čeká všude
Hanebný pancharti
Precious

Kategorie Nejlepší střih byla poměrně našlapaná a vyhrát mohl doslova kdokoliv. Radost nakonec má tým lidí okolo Kathryn Bigelow.

Náš tip na vítěze: Avatar

Nejlepší masky
Božský
Star Trek
Královna Viktorie

Velkolepé sci-fi porazilo humusácký obličej z Božského i historickou Královnu Viktorii. J. J. Abrams a jeho film zůstali v loňském roce tak trošku nezaslouženě ve stínu modrásků, takže všichni, kdo stáli za novým startem slavné ságy, mohou slavit.

Náš tip na vítěze: Božský

Nejlepší hudba
Avatar – James Horner
Fantastic Mr. Fox – Alexandre Desplat
Smrt čeká všude – Marco Beltrami, Buck Sanders
Sherlock Holmes – Hans Zimmer
Vzhůru do oblak – Michael Giacchino

Michael Giacchino odvedl u animáku Vzhůru do oblak zatraceně dobrou práci a Oscara si zasloužil. Emocionálně nejsilnější scéna celého filmu stojí z velké části právě na hudbě, hlavní motiv je jednoduše zapamatovatelný a příjemný a celkově mu to vítězství nelze nepřát.

Náš tip na vítěze: Vzhůru do oblak

Nejlepší píseň
„Almost There“ – Princezna a žabák (Randy Newman)
„Down in New Orleans“ – Princezna a žabák (Randy Newman)
„Loin de Paname“ – Paris 36 (Reinhardt Wagner, Frank Thomas)
„Take It All“ – Nine (Maury Yerson)
„The Weary Kind“ – Crazy Heart (Ryan Bingham, T Bone Burnett)

Muzikál i animované zpívánky dostaly náklep od country dramatu, které se zatím do českých kin nedostalo, muziku má ale rozhodně hodně solidní a i člověk, jenž tenhle hudební žánr nevyhledává, musí přiznat, že tahle cena putovala do těch správných rukou.

Náš tip na vítěze: Nine

Nejlepší zvuk
Avatar
Smrt čeká všude
Hanebný pancharti
Star Trek
Transformers 2: Pomsta poražených

Zvuková kategorie se na Oscarech vždy vyhlašuje dvakrát a je natolik specifická, že se o ní mohou pobavit prakticky jen odborníci. Smrt čeká všude má každopádně Oscara za zvuk a jestli je to dobře nebo špatně, to je teď už jedno.

Náš tip na vítěze: Avatar

Nejlepší střih zvuku
Avatar
Smrt čeká všude
Hanebný pancharti
Star Trek
Vzhůru do oblak

S kategorií Nejlepší střih zvuku je to stejně těžké jako s kategorií Nejlepší zvuk a většina lidí nejspíš ani moc neví, jaký je v těchto dvou kategoriích rozdíl. O tom, jestli má zvuk lépe lépe sestříhané drama Smrt čeká všude nebo jiný film, se většina filmových fandů nemůže bohužel ani pohádat, každopádně oba zvukoví Oscaři míří k válečnému dramatu z Iráku.

Náš tip na vítěze: Avatar

Nejlepší vizuální efekty
Avatar

District 9
Star Trek

Nejlepší vizuální efekty se snad ani letos vyhlašovat nemusely. Stačilo toho Oscara zabalit a poslat Cameronovi domů. Čekal snad někdo, že vyhraje jiný film než Avatar?

Náš tip na vítěze: Avatar

Nejlepší kostýmy
Bright Star
Coco Chanel
Imaginarium dr. Parnasse
Nine
Královna Viktorie

Ani originální Imaginarium, ani sexy Nine, ani „módní“ Coco Chanel, ale sázka na jistotu. Jakoby každý film, který se odehrává v minulosti, měl automaticky předplaceno vítězství v kategorii Nejlepší kostýmy. Začíná to být trochu nuda, protože Královna Viktorie – se vší úctou – vypadá prakticky úplně stejně jako všechny podobné filmy.

Náš tip na vítěze: Coco Chanel

Nejlepší dokument
Burma VJ
The Cove
Food, Inc.
The Most Dangerous Man in America: Daniel Ellsberg and Pentagon Papers
Which Way Home

Dokument o tom, jak se v Japonsku zachází s rybami a kolik je u toho krve, byl favoritem a nakonec Oscara i vyhrál. Kdy a jestli vůbec se tenhle film dostane k nám, to zatím nikdo bohužel neví.

Náš tip na vítěze: The Cove

Nejlepší animovaný krátký film: Logorama
Nejlepší dokumentární krátký film: Music by Prudence
Nejlepší hraný krátký film: The New Tenants

Ať už se vám to líbí, nebo nelíbí, je hotovo. Ceny jsou rozdány, někdo slaví, někdo zapíjí smutek, ale jména nejlepších herců, filmů a střihačů zvukových efektů už známe. Teď je čas začít hledat filmy a filmaře, kteří do Kodak Theatre usednou příští rok.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (1020)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace