Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Skalpel: Iron Man 2


ikona
imf
iron manmz skalpel
Tony Stark už si skoro balí kufry na cestu do kin, takže musíme zase pitvat. Přece nechcete, aby vás první letní blockbuster zastihl nepřipravené! 

Za oknem to sice vypadá jako na Sibiři, ale nenechte se zmýlit. Hollywoodská studia už pilně pracují na marketingu pro letní hity. Ostatně Super Bowl je za dveřmi a už tam budou potenciální hity pršet ve velkém na kohokoliv, kdo má oči a uši. Iron Man 2 bude celou sezónu zahajovat, přičemž britská premiéra je naplánována už na 30. dubna. Robert Downey Jr. přitom ani nestačil vychladnout. Marvelácký hype ho bezpečně pronesl do loňského roku a teprve před pár dny se dostal do kin jeho Sherlock Holmes. Ten klučina se zkrátka umí ve fandovských duších zabydlet. Teď má ale před sebou zatraceně těžkou zkoušku. Ne že bychom nevěřili jemu osobně - Tonyho Starka má v malíku a jedním gestem či grimasou dokázal poslat comicsové dědictví k čertu a udělat z miliardářského playboye a zbrojního magnáta SVOJI postavu. Teď už se může jen dobře bavit, jakkoliv po něm scénář bude chtít trochu temnější polohu než minule. Před velkou zkouškou stojí především excelentně nakopnutá série a Marvel jako filmové studio. Hulk ukázal, že ne každý dobrý úmysl je odměněn obřím potleskem, u Thora jsou všichni opatrní vzhledem ke jménům, jež se kolem produkce ochomýtají (mám pocit, že většina lidí neví, jestli být nadšená nebo zneklidněná), a Kapitán Amerika je velkým otazníkem. Marvel už nemůže zpomalit, ale zároveň si uvědomuje, že Tony Stark je trumfové eso - postava na jejíž další krok čekají miliony fanoušků. Vlajková loď Marvelu. Chlápek, co může vyhrát válku černých a červených čísel.


O peníze jde Marvelu hodně. Ostatně na vlastní kůži to poznali Samuel L. Jackson a Terrence Howard. Oba chtěli odejít, protože na nich Marvel začal šetřit (Howardovi dokonce nabídli míň než za jedničku, protože se jeho role měla krátit). Vyjednávání s Howardem nevedlo nikam a musel být přeobsazen Donem Cheadlem, u Jacksona stačilo slíbit devět štěků v dalších marvelovkách a možná časem i sólovku. Je jasné, že Nick Fury bude mít větší roli hlavně v Avengers, ale pár hlášek si s Tonym prohodí i ve druhém Iron Manovi. Ten bude ale především jevištěm dvou mužů - Downeyho Jr. a Jona Favreaua. Oba dostali přidáno, oba se museli vyrovnat s relativně krutým termínem (od premiéry jedničky do premiéry dvojky neuplynou ani dva roky), ale hlavně museli s figurkami na šachovnici hnout tím správným směrem. Na scénáři k prvnímu filmu spolupracovali skoro rovným dílem a Downey Jr. má teď ještě silnější pozici. Stačí zmínit, jak dohodil roli Mickeymu Rourkovi. Prostě mu ji nabídl mezi řečí během rozhovorů u příležitosti předávání Zlatých glóbů 2009. Až pak se začalo řešit, jestli je to dobrý nápad. A Rourke si mezitím šel udělat rešerši svého ruského záporáka tím, že se nechal někde na Ukrajině na pár hodin zavřít do basy. Pak navrhl, aby jeho postava měla alespoň půlku replik v ruštině, přičemž se vsadím, že za ten krátký pobyt stihl odchytit i pár osobitých nadávek. Diváci, co studovali ještě za minulého režimu, se mají na co těšit.

Tohle všechno jsou ale takové ty střípky a drby. Favreau a Downey se museli popasovat se základním konceptem a prokletím všech trilogií. Druhé díly bývají snadné - zdlouhavou představovačku máte za sebou a můžete s hrdinou skočit přímo do akce. Proč ale sequely fungují? Autorská dvojka nakoukávala všechno od Impérium vrací úder přes Smrtonosnou past a zbraň až po Indiana Jonese a Chrám Zkázy. A prý na to přišli. Marvel má sice díky pletkám s herci pověst největšího hollywoodského šetřílka, ale ty plechy se v ILM neposkládají samy, takže film bude stát zhruba 210 milionů dolarů. To už je slušná sumička (o 70 milionů víc než minule), ale vzhledem k tomu, co se ve filmu všechno seběhne, bude mít Favreau co dělat, aby v postprodukci nemusel žebrat o nějaký ten milion navrch.


První záběr ukázky je přitom civilnější než libovolná epizoda Perryho Masona. No dobře, možná těch frček je tu víc. Vláda USA totiž Starka žádá, aby své pokročilé technologie přenechal armádě. To máte z toho, že všem odhalíte svou tajnou identitu. Holky na to sice letí, ale berňák vás usmaží zaživa. Tony Stark naštěstí od jedničky nevyměknul, takže soudce pošle do háje a ten mu za to ještě poděkuje. Don Cheadle sedí jako zařezaný a mám takový pocit, že bude přesvědčivěji hrát v kostýmu War Machinea než v tom oficírském mundůru. Je zajímavé, že při spekulacích o odchodu Howarda se šeptalo, jak si s Favreauem nerozuměli. Přitom právě Favreau první prohlásil, že odchod Howarda ho mrzí a v nedávném rozhovoru dokonce naznačil, že Cheadle má vlastní hlavu a že se ne vždy shodli (plus diplomatické "nakonec mě ale přesvědčil o tom, že jeho vize té postavy je nová a obohatí příběh jako celek"). Falešná chvála, jedna paní povídala nebo prostě hollywoodská mlha? Vyberte si.


Nejzábavnější okamžik celé upoutávky skrytě naznačuje, že vztah Tonyho a Pepper prochází vývojem. Jak by řekl Peter Kotvald - Milujem se čím dál víc. Tony udělal z Pepper CEO celé firmy (poté co se Obadiah Stane ve finále jedničky vypařil neznámo kam) a je jasné, že to mezi nimi jiskří. Pusa na helmu a následná Downeyho hláška jsou přesně tím ironmanovským okamžikem, po kterém se nám od léta 2007 stýská.


Stejně jako po megalomanských proslovech, velkolepých show a sexy holkách, co Tonymu padají k nohám. Okamžiky rozpustilé popularity a slávy ovšem nebudou trvat dlouho. Na obzoru se rýsuje hrozba, která vyplývá především z toho, že teď všichni vědí, kdo je Iron Man. A to prosím nejen v Americe.


Mickey Rourke v prvním záběru vypadá jako... jako obvykle. Mastné vlasy, hlas vylepšený pálenkou a ruce zkřivené prací. U černobílé televize Starkovi prorokuje rychlou zkázu a odvolává se při tom na celou Starkovic famílii. Tady už se to začíná trochu komplikovat. Rourkeova postava, Whiplash, je totiž ve skutečnosti amalgánem dvou comicsových charakterů - Crimson Dynama a Whiplashe/Blacklashe. Od Dynama si vypůjčil ruský původ a genialitu, která mu nezávisle na Starkovi umožní sestrojit vlastní obloukový reaktor - přesně takový jako má Tony v hrudníku, i když o chlup méně výkonný, od Whiplashe zase speciální biče, kterými lze odrážet kulky, porcovat auta, budovy nebo Iron Manovo brnění. Rourke mimochodem reaktor vyrobí taky ve vězení, což vzbuzuje podezření, že jinde ani vyrobit nejde. Ke spojování linií dojde i u dalších postav a hardcore fanoušci předlohy se chtě nechtě musí připravit na to, že s přibývajícími číslovkami v sérii to bude horší a horší. Na druhou stranu je třeba přiznat bonusové body neutuchající snaze narvat do filmu většinu z comicsových linií. Mnohem větší prostor tak dostane Stark senior, kterého si zahraje John Slattery (prošedivělý je na to dost, ale je o pouhé tři roky starší než Downey Jr., takže půjde pravděpodobně o flashbacky). Rourkeova zmínka o rodině řezníků odkazuje k jeho účasti na projektu Manhattan, který odstartovat závody ve zbrojení, během nichž Stark Industries rychle získala klíčovou pozici na trhu. Rusům se tu zjevně šláplo na kuří oko. Odkaz Howarda Starka ale vede ještě hlouběji, jak si prozradíme v závěru článku. Slabší povahy a odpůrci spoilerů budou muset zavřít oči.


A na scénu přichází Scarlett Johansson. Její první pokus o comicsovou postavu zvednul žaludek i Mr. Hladovi a ten jinak vydrží úplně všechno. Na Spirita zkusíme zapomenout, protože Scarlett s rudou hřívou a v těsném černém oblečku vypadá neuvěřitelně sexy. Pět měsíců tréninku je vidět, ostatně Natasha Romanoff aka Černá vdova má být elitní špiónkou s výcvikem ve střelbě, bojových uměních a gymnastice. Bude asi holka hodně ohebná, ale ve skutečnosti jí do Starkových služeb - jako asistentku - nasadí organizace S.H.I.E.L.D. To napovídá, že se Favreau inspiroval až její post-KGB kariérou, kdy v Avengers randila s Kapitánem Amerikou. Její linie v KGB dobách je ovšem těsně spjata s Crimson Dynamem a Starkem samotným. Jednoho chtěla zabít za velezradu, druhého svést a ovládnout. Uvidíme, co si počne teď. Z jejích očí a výstřihu každopádně nekouká nic dobrého.


Aby toho nebylo málo, máme tu ještě jednoho záporáka. Ne, nebojte se, tohle není Spider-Man 3. Favreau snad ví, co dělá, takže zatímco s Whiplashem bude bojovat Iron Man, s Justinem Hammerem (Sam Rockwell) změří síly Tony Stark v civilu. V comicsové verzi jde o kolegu magnáta, v důchodovém věku, který má se Stark Industries nevyřízené účty a chce ovládnout část trhu, jenž patří Starkovi. Ve filmové verzi mu trochu prostříhali biografii a ubrali pár let, aby byl duel vyrovnanější. Hammer má v kapse kromě balíku peněz i velký trumf - zařízení, kterým se umí nahackovat do ovládání Iron Manova obleku. Hammer navíc odkoupil akcie firmy Obadiaha Stanea, takže se připravte na drobná překvapení. Jeff Bridges možná ještě neřekl poslední slovo.


Svět kolem nás je poháněn lichými čísly, takže si k jednomu supernepříteli a k jedné obchodní sketě přidejte ještě vnitřního nepřítele. Tonyho tělesná schránka chátrá a navíc si musí zvykat, že se celá Amerika naváží nejen do jeho železného alter-ega, ale i do něj osobně. Nehledě na ty nekonečné žádosti o sundavání koťákek ze stromu apod. Je to zkrátka jenom člověk, a když na něj dolehne stres, "léčí" ho alkoholem. Predispozice po tatínkovi a těžký život miliardáře si zkrátka vybírají svou daň. Favreau slíbil, že tak daleko jako slavná comicsová epizoda "Demon in the Bottle" ve filmu nezajde (už kvůli ratingu), ale dá se očekávat, že tohle bude ta pověstná krize v půlce děje, ze které pak budou muset ostatní hrdinu vytáhnout.


Probuzení naštěstí obstará i Whiplash, jenž přijde Tonyho pozdravit uprostřed Grand Prix v Monaku. Umí si to holt načasovat, ale vy byste ho ignorovali, kdyby vám přeseknul formuli vejpůl a chlubil se homelessáckou verzí vašeho obleku? Civilní sektor ale Iron Mana protáhne ještě o poznání víc.


To, co vidíte na obrázku je Iron Man letící obří rychlostí. Anebo taky barevná šmouha. Záleží na úhlu pohledu. Za rudozlatým brněním letí několik dalších, o poznání méně vyvinutých robočmeláků a celé to vypadá jako zatraceně velký průšvih. Nastal čas zavolat přítele na telefonu.


Iron Man v pozadí, War Machine v popředí v záběru, který trvá asi desetinu vteřiny (vychytával jsem ho přibližně pětsetkrát déle). Šedostříbrná variace na Starkovo Mark IV brnění (v jedničce byla jen verze III, čtyřka se liší mj. i trojúhelníkovým výzorem reaktoru) je vybavena rotačním kulometem a zesíleným pancířem. Bude potřeba, protože týpkové co stojí kolem nejsou zrovna z cukru. Vzhledem k tomu, že se jedná o zásadní odhalení a možný spoiler finální fáze filmu, mohou ti útlocitnější udělat pápá, rozloučit se s námi a vědět, že Iron Man 2 vypadá nasteroidovaně a sebevědomě jako málokterá letní pecka roku 2010. A vy ostatní si můžete udělat malý test:

a) Robůtci jsou dílem Obadiaha Stanea, který přežil duel z prvního dílu a kuje pikle, dost možná pod vlivem Mandarina, který napochoduje na scénu ve třetím díle.

b) Jedná se o robomuže z Project Tomorrow, což byl tajný vládní projekt, na kterém pracoval Tonyho otec. Šlo o speciální autonomní roboty, jež měli ochránit zemi, kdyby Osa zla zvítězila a napadla Ameriku. Hammer je pomocí své šikovné mašinky ovládá a poslal je přímo proti Starkovi.

c) Jde o Mandroidy - speciální roboty, které Stark postavil pro S.H.I.E.L.D. Hammer o nich ví a protože má svou šikovnou mašinku, pošle tyhle robopoldy, aby Tonymu natrhli zadek.

Stejně jako v kultovních televizních reklamách platí, že c) je správně, jakkoliv může být opepřeno o nějakou informaci, která je nám dosud tajena. Stejně tak nikdo spolehlivě neví, co se v závěru stane s Whiplashem, Stanem, Hammerem nebo Pepper. Ale vy jste přece nechtěli, abychom vám vyspoilerovali celý děj. Chtěli jste ujištění o tom, že druhý Iron Man bude mít o čem vyprávět, že v něm bude vybuchovat spousta věcí a že Robert Downey Jr. dostane šanci upevnit svůj post komika, showmana a akčního hrdiny. A taky jste se už konečně chtěli začít těšit, no ne? Je na čase... ještě tak osmaosmdesátkrát se vyspíte a je to tu. Uvědomte si přitom, že vzhledem k letošní invazi čistokrevných akčňáků, je Iron Man 2 jediným comicsovým filmem léta. Tak si ho koukejte hýčkat a mrkněte se ještě jednou na ten teaser. Nebo radši dvakrát. A pak znovu. Víte, co jsem říkal o lichých číslech, ne?



© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace