Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

NEJ roku 2009: Výsledky


ikona
Mr. Hlad
vox populi
Čtenáři MovieZone zvolili nejlepší a nejhorší filmy a trailery loňského roku.  

Tak a teď už s tím nikdo nic neudělá. Svojí šanci jste dostali a výsledky hlasování o nejlepší film a trailer roku jsou tady. A pochopitelně dojde i na filmy, které vám v uplynulém roce radost neudělaly. V redakčním hlasování zvítězil v kategorii filmů Avatar. Čekali jsme to my, čekali jste to vy a čekal to nejspíš i James Cameron. A u vás to dopadlo úplně stejně.

1. Avatar 2165
2. Star Trek 1168
3. District 9 643
4. Hanebný pancharti 597
5. Strážci – Watchmen 571
6. Gran Torino 550
7. Pařba ve Vegas 303
8. Transformers: Pomsta poražených 250
9. Podivuhodný případ Benjamina Buttona 239
10. Milionář z chatrče 203

Modrá barva je evidentně oblíbená i u čtenářů MovieZone. Avatar měl oproti druhému Star Treku téměř o tisíc bodů víc a vyhrál čtenářské hlasování na celé čáře. Nejspíš se nedá mluvit o překvapení a po letech, které filmovým science fiction moc nepřály, je fajn vidět zástupce tohoto žánru hned na třech prvních místech. A to si to ještě na osmičce hoví Michael Bay a jeho roboti. Zatímco první dvě místa mají oproti zbytku žebříčku poměrně znatelný náskok, mezi třetím a šestým flekem už takové rozdíly nejsou. Tarantinovi Hanebný pancharti, comicsovka Strážci – Watchmen a velký návrat Clinta Eastwooda od sebe dělí jen pár desítek bodů. Oscarový hit Milionář z chatrče ale může být rád, že se do desítky vůbec procpal.

Vybrat nejhorší film za loňský rok také nebyla žádná legrace, protože zločinů proti kinematografii bylo spácháno opět víc než dost.

1. Twilight sága: Nový měsíc 110
2. Kněžna Libuše 48
3. Hannah Montana 31
4. Ulovit miliardáře 30
5. Transformers: Pomsta poražených 22

I vítěz téhle kategorie konkurenci rozsekal doslova na kousky. Twilight sága: Nový měsíc má více než dvojnásobný náskok na nejbližšího konkurenta a i když se tvůrci Kněžny Libuše snažili, zamilované upíry prostě zlikvidovat nemohli. Faktem je ale to, že Nový měsíc měl v kinech nesrovnatelně větší návštěvnost, a tak sbíral body podstatně jednodušším způsobem. Poměrně úsměvný a zároveň alarmující je fakt, že i v tomhle žebříčku se umístili druzí Transformeři. Zatímco pro někoho šlo evidentně o film roku, jiní diváci se nejspíš u soubojů robotických bouchačů tolik nebavili. Ale Hannah Montana a Ulovit miliardáře jsou kousky, jež tu čekal nejspíš každý.

A teď k trailerům. Tady je to – stejně jako minulý rok – hodně podobné jako v kategorii filmů. Upoutávka na dobrý film se zkrátka nejspíš stříhá úplně sama. Na prvním místě je opět Cameronův Avatar, hned za něj doletěl Star Trek a na třetí místo se procpal poslední Terminátor. Jak ale všichni víme, kvality upoutávky se v posledním zmíněném případě nepodařilo úplně přenést do filmu. Ale tak to chodí a po čtvrtém Terminátorovi nám zbydou alespoň dva zástupci v trailetové topce za rok 2009. Čtvrtou a pátou příčku okupuje potenciální hit jara Souboj titánů a vysoko se dostala i Emmerichova destrukce světa 2012. Avatar však – stejně jako ve filmové kategorii – všechno předběhl o několik koňských délek.

1. Avatar Trailer 952
2. Star Trek Trailer 2 591
3. Terminator Salvation Trailer 2 461
4. Souboj titánů Trailer 362
5. Souboj titánů Teaser 244
6. 2012 Trailer 164
7. Transformers: Pomsta poražených Trailer 108
8. Počátek Trailer 79
9. Terminator Salvation Čtyřminutový trailer 77
10. Max a maxipříšerky Trailer 72

I mezi těmi méně podařenými upoutávkami se dalo najít něco, co vyčnívalo nad zbytek. Hulk Hogan, 3D a ukrajinský kulturista bez občanky zvítězili naprosto po právu. Herkules 3D vypadá jako něco, co soudný člověk nechce v kině nikdy v životě vidět. Natož za to platit. To samé by se dalo říct i o skoročeské Kněžně Libuši. Nový měsíc však chtělo vidět hodně lidí, to ale nic nemění na tom, že jeho teaser nepatřil zrovna mezi upoutávky, jež by v člověku zanechaly pocit, že zrovna na tohle musí okamžitě vyrazit do kina. Zástupce české trailerové šlichty tu máme v podobě bizarního vánočního přání od tvůrců filmu Líbáš jako Bůh. Ten se o pátou pozici dělí s upoutávkou na nový film od režiséra Zdeňka Trošky, člověka, který neviděl Pána prstenů, ale natočil by ho líp. Doktor od jezera hrochů na to vypadá. Konkurence byla ale letos až příliš silná na to, aby vyhráli domácí. Snad za rok.

1. Herkules 3D Trailer 54
2. Kněžna Libuše Trailer 36
3. Twilight sága: Nový měsíc 25
4. The 40 Year Old Virgin Who ... Trailer 20
5-6. Líbáš jako Bůh Vánoční přání 10
5-6 Doktor od jezera hrochů 10

Jak se loňský rok vyvedl, to už si musíte ujasnit sami. Teď nás ale čeká rok s desítkou na konci a bezpochyby se v něm najde dost filmů a upoutávek, jež se objeví v podobném žebříčku za dvanáct měsíců. Takže dožeňte resty z loňska a začněte přemýšlet, na co že se to nejvíc těšíte letos. Adeptů je víc než dost.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (45)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace