Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Sony je Měsíc ukradený


ikona
imf
duncan jonesmoonoscarsony
Proč se zametlo s oscarovými šancemi komorního sci-fi? 

A přesto by rádi, aby ho kradlo co nejmíň lidí! Duncan Jones, režisér atmosférické britské sci-fi Moon, to sice moc nechápe, ale popravdě už tyhle tanečky o tom, co bude podstrčeno Akademii na stříbrném podnose a co naopak zameteno pod koberec, patří ke každoročnímu oscarovému koloritu. Dárek v podobě rolexek "for your consideration", torrenty plné zpirátěných DVDček s filmy, které mají premiéru za několik měsíců nebo nadávání těch, na které se nedostalo. Je to jako každý rok - oscarová kampaň (na Akademiky se útočí ze všech stran) stojí pár milionů a v případě Měsíce by pravděpodobně vyrovnala rozpočet samotného natáčení. Šance Sama Rockwella v hereckých kategoriích sice nejsou zanedbatelné, takže lze rozhořčení Duncana Jonese vcelku chápat, ale Sony vrazí peníze spíš do jistot, takže holt Měsíc poslala k čertu. A Duncan se ozval nahlas - zatímco v minulosti mohla řada filmařů leda tak kafrat u krbu nebo v baru, Jones celou věc řešil s fanoušky na Twitteru a odtamtud se logicky jako oheň rozšířila po internetu. A tak musela se svou troškou do mlýna přijít i Sony. A tady to teprve začíná být zajímavé.

Zástupci studia totiž přišli s tou zaručeně nejblbější (i když svým způsobem logickou a jedinou možnou - diplomatickou) výmluvou. Totiž že by rozeslání DVD screeneru ohrozilo šance filmu na solidní výdělek. Což je absurdní nejen proto, že Moon stál pět milionů dolarů a rozhodně není propagován jako sci-fi blockbuster (spíš jako ta nejkomornější sci-fi od dob Kostky :). U Sony musí dobře vědět, že po internetu už několik týdnů obíhá DVD rip (dokonce i v HD) z ruského vydání. A vzhledem k tomu, že samotná Sony vydání amerického DVD naplánovala na 12. ledna (necelý týden po uzávěrce hlasování Zlatých Glóbů, těsně po rozeslání screenerů Akademikům), vypadá to opravdu jen jako špatně maskované šetření na nesprávném místě.

Objevují se hlášky, že Akademici by se na film přesto mohli podívat. Třeba si to DVD i koupit. Což je samozřejmě absurdní, stejně jako prohlášení Sony, která by nepřišla o žádné peníze z tržeb, na rozdíl od Petera Jacksona (Pevné pouto), Jasona Reitmana (Lítám v tom) nebo Clinta Eastwooda (Invictus), jejichž filmy už po síti kolují několik dnů. Akademici zjevně raději DVDčka pirátí a studiím se zjevně vyplatí jim poslat disk, než je postupně nazvat na projekce do kina. Kdo chce kam...

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (26)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace