Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Víkendový výplach #14 o Star Wars a Bayovi


ikona
Cival
michael bayvíkendový výplach
Desítka maličkostí a postřehů ze světa filmu, tentokrát i s Wachowskými, Potterem a lítajícími prasátky... 

Dneska nás čeká hromada videí, dvě Bayoviny i záludná hádanka. Hurá na to.

Zpověď týdne

David Lynch a Hvězdné války? Některé kombinace zní natolik bizarně, že se i těžko vyslovují. Světy George Lucase a šíleného Davida se ale mohly protnout, resp. protnuly se při setkání, během něhož se mohl z Lynche stát režisér Návratu Jediho. Dokážete si představit, jak tenhle průzkumník nejtemnějších zákoutí mysli diriguje Ewoky? (video se sympatickým chlapíkem Lynchem zobrazite kliknutím na obrázek)

Distribuční úlet týdne

Are you serious, man? Aneb děláte si srandu, že jo? Komediální novinka bratří Coenů A Serious Man je sice lehce v zákrytu větších a lepších titulů, ale pořád má výborné reference. Obvykle je za mořem počítána mezi deset nejzajímavějších filmů roku. Premiéru už má pár týdnů za sebou, my si na ni ale počkáme – chvilka napětí – až do července 2010, kdy film dle UFD uvede společnost Palace Pictures. Chápu, že je občas třeba čekat a hledat ekonomičtější řešení, ale nasadit film od čerstvě oscarových Coenů rok po světové premiéře zavání spíš reklamou na pirátství. Díky sezóně různých cen bude už od ledna jistě k mání kvalitní DVDrip. Docela by mě zajímalo, jací idealisté mu odolají a radši půjdou za peníze na sklonku léta do kina.

Klip týdne

Naznačil to už první díl, druhý to potvrzuje. Škůdci zodpovědní za Chipmunky budou předělávat aktuální hity z MTV a skládat z nich filmy. Když vidím, jak dlouho nechají na plátně znít chlupatou verzi oceňovaného klipu od Beyoncé, pojímám podezření, že se v případě velkého úspěchu dvojky (jenž je na 90% jistý), rozlezou písklouni do spousty dalších filmů, seriálů, kraťasů a klipů. Mohli bychom se dočkat čistě hudebních spin-offů, kde budou veverky prostě jen přezpívávat čerstvé hitovky. Můžou jít na trh co půl roku a vydělávat další miliony. Caparti u nich budou určitě zase skákat nadšením. A dospělí zatloukat kladivem špunty do uší.

Příště už radši takhle.

Plakát týdne 

Hledá se nástupce Pottera! Kdo favorizuje Percyho Jacksona, ten se mýlí. Podle plakátů si jeho trůn nárokuje úplně jiná série.

Bayoviny týdne

Nevýhoda pravidelné týdenní periody v praxi: Tahle reklama už proběhla v diskuzi pod minulým Výplachem, takže ji pravděpodobně alespoň půlka z vás viděla. Jsou v ní polonahé modelky (jak by ne, když jde o reklamu na prádlo Victoria´s Secret), auta, výbuchy, zkrátka všechny oblíbené propriety Michela Baye. Spot proto musel zákonitě vzbudit pozornost, i když jinak stojí za starou belu. Bay jej zjevně točil jen na volnoběh, bez zájmu o invenci, nápad nebo o cokoliv zajímavějšího, než je dobře stavěné tělo v sexy hadřících…

…mnohem podnětnější je testovací materiál k připravovanému snímku War Birds. Jde opravdu jen o test, protože natáčet se má až v létě. Takhle od pohledu ale nevyznívá vůbec marně. Zápal a energii vyčtete z každé letadlové vývrtky a pokusy o bayovský look nejsou k smíchu ani přes menší zapojení filtrů a trikových berliček. War Birds mimochodem mají vyprávět o zkušeném válečném pilotovi, který je vtažen do světa ilegálních leteckých show, ve kterých se plachtí nadoraz. Zní to jako parodie z ranku Skóruj! Ale v podobném kabátku bych si ji možná nechal líbit.

Foto týdne

Tvorba bratrů Wachowských nám byla vždy blízká - haterům druhého a třetího Matrixu navzdory, i bez ohledu na komerční fiasko Speed Racera. Jakmile se tedy během týdne začalo šuškat o novém projektu tajnůstkářského tvůrčího tandemu, zpozorněli jsme. Bohužel se nepotvrdilo, že by Wachowští už naplno makali na „futuristickém válečném filmu“, jenž se bude ohlížet za válkou v Iráku. Zatím prý jen něco testují, rozmýšlejí si, kudy dál vést své cesty, a připravují se na produkci nového filmu Toma Tykwera. Naopak se potvrdilo, že proměna Larryho Wachowskiho v ženu proběhla úspěšně – ta paní s růžovými dredy je totiž Andyho sestra Lana Wachowski.

Výběr týdne

Níže linkovanému skoro-žebříčku hodně pomáhá obrazový doprovod. Můžete si totiž snadno ověřit nejen to, že úvodní titulky neměly začít pomalu mizet z pláten, neboť jsou svébytnými uměleckými díly. Potvrdí se vám i fakt, že jméno Saul Bass nikdo nedohnal... a že si tento dvorní titulko-dělník Alfreda Hitchcocka zaslouží svou nesmrtelnost.

VÝBĚR DESETI ZÁSADNÍCH TITULKOVÝCH SEKVENCÍ

Osobně mám mimochodem velmi rád i tuhle retrospektivní, tuhle klasickou a tuhle epickou sekvenci, plus samozřejmě úvod Klubu rváčů. 

Trailer týdne

Myslíte si, že nové filmy stojí za starou belu? Máte pocit, že není na co koukat? Připadá vám, že filmová nabídka je pekelně omezená? Pokud vás o opaku nepřesvědčily jednotlivé ukázky, které tu denodenně propíráme, pak to musí zvládnout trailerový megasestřih, který směšuje nejdůležitější fláky z posledních dvou let. Ne že by oslňoval kdovíjak vypiplaným střihem... ale jako připomínka toho, co jsme všechno v poslední době viděli více než obstojí.

Opakovačka týdne

Výroba sci-fi Legie se po odsunu Resident Evil 4 na leden 2011 o půl roku uspíší, takže andělskou řežbu uvidíme v kině už v srpnu. Trailery vnadí, oficiální fotografie se nicméně dost opakují. Znalec internetového dění v nich může odtušit pokročilejšího nástupce slavného Hermionina penisometru.

Hádanka týdne

Minule jste měli poznat žluté káry z Transformers 2, American graffiti a Big Lebowski, tenhle týden byste mohli ohádnout alespoň dvě ze tří slavných hereckých maminek těchhle prcků.

  

Za týden zdar...

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace