Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Skalpel: Nový Souboj Titánů


ikona
Cival
clash of the titansmz skalpel
Antická řežba pod drobnohledem... 

Titáni jsou zpátky. Hlavně pak poslední z nich, bájný tvor Kraken. Ohromné monstrum znáte už od dětství, už tehdy rádo ničilo starověká města a přikusovalo k tomu panensky čisté krasavice. Jenže i Kraken jde s dobou a musí měnit image. Jeho konkrétní podobu ještě neznáme, jen náznaky z plakátů (1, 2). Spoustu dalších věcí jsme se ale stihli dozvědět už z minutového teaseru na blížící se jarní pecku. Pojďme si je rozpitvat.

Na remake Souboje Titánů se schylovalo dlouhé roky. Dřív v souvislosti s novým scénářem Lawrence Kasdana, poté třeba kvůli klepům o režisérském vedení Sama Raimiho. Přestože původní britský Souboj Titánů od režiséra Desmonda Davise ještě neoslavil ani třicítku, v Hollywoodu si na jeho předělávku mysleli z celkem logických důvodů. Antické báje jsou dlouhodobě podceňovanou kategorií, přitom nabízí ideální prostor pro popcornovou fantasy řežbu s potvorami, drsňáckými hrdiny, lepými objekty jejich touhy a magickými artefakty.

Původní Souboj Titánů sice pořád výborně funguje, kvůli využití stop-motion triků od geniálního Raye Harryhausena (o nich níže) ale jednoznačně spadá do doby minulé. Digitální éra umožňuje operovat ve větším měřítku a jít dál, minimálně co se rozmáchlosti podívané týče. Když Warneři utržili díky Tróji půlmiliardu dolarů jen ze světových kin a o pár měsíců později podobné zisky vykázala i comicsová adaptace 300,  hledal se další hit z kategorie „swords & sandals“. Nový Souboj Titánů se konečně rozhýbal.

Hned z prvního záběru na Sama Worthingtona pochopíte, jak má tenhle remake vypadat. Perseus shodil kadeře (zmizely s nudným Harry Hamlinem), ostříhal se na ježka tak jako největší armádní řezníci a se svým krátkým mečem točí jako mažoretka během májového průvodu. Dělá zkrátka vše pro to, aby byl cool.

Perseus bude běhat, skákat, sprintovat a rubat všechno kolem sebe. Jeho kumpáni a protivníci rozhodně nebudou o moc lenivější. Už z prvních záběrů z natáčení bylo zřejmé, že režisér Louis Leterrier se pokusí film napěchovat adrenalinem, kinetikou a energií, která zkusí trumfnout Snyderovo 300. Zpomalovaček bude míň, takže by se to mohlo povést.

Jen během pár sekund teaseru se toho do dálky naskáče víc, než kolik se nahopsá na celém Odložilově memoriálu dohromady. Asi dobrej oddíl, Persee.

Choreografie samozřejmě vychází z toho, co frčelo v Petersenově Tróji a ve Snyderově 300. Rozsekávat protivníky je potřeba zásadně v letu, minimálně metr nad zemí - zabíjet ve stoji je přízemní, a ani Odysseus nebo Herakles, kteří pravděpodobně do deseti let taky dorazí na plátno, takhle nudní zjevně nebudou. Doufejme, že Leterrier se inspiroval i fyzičností soubojů v Tróji. Když už bude všechno digi, pravděpodobně i v PG-13 ratingu, alespoň ty souboje by mohly působit masitěji.

 

Potvůrky a prostředí moc hmotné nebudou, protože je do velké míry obstarají počítače. Pochopitelně. Práce s triky rozhodně nepatří k největším Leterrierovým dovednostem a už v prvních záběrech na ohnivé kulisy, anebo Gorgony (výrazně chapadlovitější než v originále) se to potvrzuje.

Gorgony byly, jak známo, tři. Sthenó, Euryalé a Medúsa, se kterou se Perseus sblížil nejvíc. Po pohledu na ní prý člověk zkamení, což Persea svého času motivovalo k častému leštění štítu, tak aby jej mohl použít jako zrcadlo. Tváří v tvář představitelce nové verze, ruské topmodelce Natalii Vodianové, možná bude leštit ještě pilněji… 

Zatím sice vidíme jen „periferii“ těchhle potvor, ocas a hady obrostlou hlavu, je ale zjevné, že filmaři vyjdou i v tomhle směru teenagerům naproti a i jednu z nejodpornějších kreatur antické mytologie udělají tak trochu sexy. Už ve Van Helsingovi se klíčovalo na těla supermodelek, holt je to trend...

Oslizlý účes hadovitého typu (zpevněno novým Taftem!) mimochodem na tomto obrázku neoceňuje Jared Leto, ale Hans Matheson, známý z Bathory a Tudorovců.

Už z výše zmíněného je poznat, jak moc „dnešní“ zkusí filmaři být. Do kina pozvou hlavně teenagery a chřtány jim prolijí drinkem z adrenalinu a testosteronu. Tím spíš nečekejte remake záběr po záběru, scénu po scéně. U Warnerů vychází z Kasdanova scénáře, který přepracovalo hned několik dalších pisálků. Těžištěm je samozřejmě příběh Persea, syna krále bohů Dia a pozemské krásky Danae. Perseus má pomocí okřídleného koně Pegase a hlavy odporné Medúsy vyzrát na Krakena (taková antická godzilla) a vymanit z jeho spárů krásnou princeznu Andromedu (modrookou blondýnku z originálu Judi Bowker nahrazuje „tmavší“ francouzská sexbomba Alexa Davalos).

I v updateované story bude přítomna umíněná královna Kasiopea a spousta dalších ověřených postav, základní tón se má ale změnit. Perseus se má totiž mstít za vyvraždění své famílie, což jej žene mj. proti samotnému vládci podsvětí Hádovi. Sam Worthington k tomu řekl „Původní Perseus byl takový zlatý chlapec, ukázkově čistý hrdina, jemuž se chtěli podobat i malé děti. Můj Perseus je jako tank. Bohové zabili jeho rodinu, a proto teď řádí jako Charles Bronson. Žene se za pomstou. Nejlepší způsob, jak jí dosáhnout je zabít Krakena. Aby zabil Krakena, musí zabít i Medúsu. K Medúse se musí dostat přes tři čarodějnice. A jakmile odrovná Krakena, půjde sejmout i zasranýho Háda, Dia a všechny ostatní.“ A velkolepá tečka: „Už nejsme ve z*urveným módu Raye Harryhausena.“ Yeaaah.

Nový Souboj tedy má být drsnější, živelnější a celkově docela výrazně pootočený. Osobně nečekám, že by se Perseus vyškrábal na Olymp, a tam si to na férovku rozdal s Diem pomocí kapesních nožíků. Spíš během své cesty, kdy bude nabírat moudrost, klid a vyroste ve skutečného hrdinu, pochopí, že na bohy nemá a že jich je zapotřebí. Nebo tak něco. Snad. Jinak bychom to znásilnění řeckých bájí nemuseli přežít.

Hádes totiž není žádný Voldemort (i když i jeho bude hrát Ralph Fiennes). A Liam Neeson budí jako Zeus úctu. Doufám, že i ostatní bohové dostanou prostor, protože jejich štengrování patřilo k nejmilejším částem původního snímku a je takovou klasickou rozvernou součástí antických pověstí.

V paměti zůstal i hnusák Kalibos (snad je to on), proradný lump a syn bohyně Thetis, jehož Zeus v rámci výchovy potrestal za jeho zrůdné skutky (mimo jiné vyvraždění Pegasových okřídlených kámošů ze stáda lítajících koní). Znetvořil jej a vyhnal do bažin, kde se teď Kalibos dělí o brčál s Rákosníčkem. Pod Harryhausenovým vedením budil hrůzu jako částečně animovaný zmršenec s ocasem, v nové verzi jej maskéři ušetřili největších hnusáren, zároveň byl vybaven do dynamické akce. 

Nechybí ani tři čarodějnické vědmy, sestersky se dělící o jedno oko. Perseus nikdy nebyl vyhlášeným optikem, takže si můžete domyslet (nebo vzpomenout), jak to s jejich zrakem dopadlo. Guillermo del Toro jim nejspíš podobný osud přál, protože si všiml paralel se svým Faunovým labyrintem a Hellboyem 2…

…jeho hobití parťák Peter Jackson musí podobně zaregistrovat paralely s Pánem prstenů…

…a tenhle záběr určitě tvůrci okopírovali z Marley a já. No... dost humoru. Pegas si posměšky nezaslouží. Co teprve až ho uvidíme létat. Pro trikaře to bude nepochybně výzva z nejtěžších, zvlášť pokud by měl Pegas tradičně klusat a u toho mávat křídly.

Zabrat dají určitě i obří škorpióni, kteří za těch 28 let neuvěřitelně vyrostli a zmohutněli. Designem evokují Riddicka, záběrováním pak Terminator Salvation. Za jejich výpady asi nebude stát Kalibos, své čtyři prsty do jejich scény naopak nějak zapojí jedna z nových postav…


… jíž vidíme neustále zamotanou v modrém šátku. Jde prý o jakéhosi džina, který Perseovi vypomůže v první půlce jeho dobrodružství a v příběhu, do kterého jej původně připsal právě Kasdan, má po spřáhnutí s Perseem plnit roli Žvejkala. Což je dobrá zpráva, protože antická verze R2-D2 nebude.

 

Ano, legendární pískající mechanická sova Bubo se nedostaví, její úlohu, a k tomu ještě roli mudrce Ammona, má převzít polobohyně Io. Perseova průvodkyně je další z úliteb „sexy dnešku“, ztvární ji totiž sličná Gemma Arterton z Quantum of Solace a Prince of Persia. Sovy a dědci musí pryč, buchty v róbách na scénu! Samotná Andromeda nestačí, ta zaplní jen Maxim, ještě potřebujeme někoho do FHM. Doba je hrozně povrchní... ale u popcornového rychlíku bychom si na to asi stěžovat neměli.

Jenže stížnosti jsou a velikánské. Nostalgické vzpomínky si kdekdo rozvracet nenechá. Harryhausenem se zaštiťují tisícovky lidí v diskuzích, hádám že i takoví, kteří si kvůli zastaralosti trikové výbavy starý Souboj Titánů jen tak nepustí. Samozřejmě, že poezie originálu je pryč, čeká nás plošší řežba hnaná na efekt. Ale osobně s tím moc velké problémy nemám, minimálně ve fázi trailerové prezentace, protože tahle látka rozhodně má, co nabídnout. A ty miliony zastánců stop-motion by se na ní vykašlaly, pokud by to nezkoušela přes moderní digitální podání. Vývoj se prostě nedá zastavit, a i když na něm nemusí být všechno pozitivní, je zbytečné se mu bránit za každou cenu. Užijme si původní Souboj Titánů s jeho nezapomenutelnou pohádkovou atmosférou a čekejme, s čím přijdou tvůrci za půl roku. Kdyby byl Jurský park pořízený dle metod cestovatele do pravěku Karla Zemana, taky by na něj nebyl nikdo zvědavý. Tak proč se automaticky bránit?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace