Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Skalpel: Expendables


ikona
imf
mz skalpelsylvester stallonethe expendables
Čtyři a půl akčního boha proti armádě na malém diktátorském ostrově? Rok výroby nebezpečně vysoký, množství staříků taky... ale znáte to, lepší pozdě, nežli později.  

Expendables v našich novinkách pokrýváme jako žádný jiný projekt, přičemž jeho obsazení a vyhlídky zněly ze začátku snad víc neuvěřitelně než Cameronův Avatar. Sly naštěstí nebyl lakomý a hned po první klapce začal sypat informace, fotky a zvěsti, ze kterých fandům starých akčních fláků naskakovala pětipatrová husí kůže. Nebudeme zbytečně plácat akční legendy po ramenou, to jsme dělali za mlada. Je také předem těžké odhadnout, jestli tahle skvadra osloví dost teenagerů (samostatný článek o tom, co byste měli před návštěvou kina - přesně ve stylu přípravy na Tarantinovy filmy - nakoukat, přineseme později :). Reakce na mírně neučesanou upoutávku nicméně naznačují, že tahle parta ze staré školy má čím oslovit. A i kdyby to byla jen ta skupina lidí, která padesátimilionového Ramba dotáhla k celosvětovým tržbám 113 milionů dolarů, a Expendables by tak zůstal osamoceným počinem, dobré úmysly a jedinečnost hvězdného obsazení už mu nikdo nikdy nevezme. Jakkoliv probíhá ve stínu mainstreamových médií, daleko od áčkových titulů, žbleptů Megan Fox a nejnovějších zpráv o sexuálním životě herců z Harryho Pottera. V tomhle případě zkrátka platí, že modří vědí. A pokud chtějí vědět ještě víc, jsou na správně barevném webu. Všechno info o Expendables plus něco navíc, jsme rozeseli do následujících řádků. A protože obrázky často řeknou víc než tisíc slov, plníme i základní funkci Skalpelu - povíme vám něco o tom, co se bude ve filmu dít. :)

Tohle jsou hodní kluci. Mají černé barety a je jich (skoro) pět. Protože vyrostli ve správných časech, mají pod tričkem svaly, tetování, doživotní zásobu granátů a kvalitních hlášek. Zrovna teď Jason Statham Stallonovi vysvětluje, že mu přišla smska. V posilovně mají příští týden slevu na proteinové tyčinky. O důvod víc postřílet chátru na druhé straně záběru rychleji.

Tohle jsou zlí kluci. Mají červené barety a někteří z nich jsou zjevně tak oškliví, že si musí barvit obličej do státních barev. Jejich šéf generál Garza (David Zayas z Dextera) byl moc zlobivý, a tak ho chce jeden bohatý týpek z Kalifornie poslat k čertu. Expendables jsou jako A-Team: Parta profíků, co po skončení válečných konfliktů nemá do čeho píchnout. Pokud máte problém a dokážete najít jejich vizitku a číslo svého bankovního účtu, máte v podstatě vyhráno. Sly už si tým nanečisto sestavoval ve čtvrtém Rambovi a charakteristiky ostrých týpků má jednoduše v malíčku. Protože tenhle film bude kromě explozí a přestřelek hlavně o postavách a hercích (zbytek v duchu přišli jsme, zamířili jsme, zabili jsme), pojďme si je v rychlosti představit.

Tohle je Sylvester Stallone. Hlavní hvězda, duchovní otec, král všech olověných zbojníků a chlápek před kterým se třese všechno nářadí v posilovně. Zrovna mu došly kulomety, nože a granáty, takže střílí z revolveru, stále ovšem dosahujíc kadence 600 ran za minutu. Kdo neviděl, neuvěří. Po Rambovi nebylo tak těžké prosadit Expendables do výroby (i když první koncept pátého Ramba musel Stallone hodit producentům na stůl hned po premiéře čtyřky), mnohem větší bitva se strhla o rozpočet. Avimu Lernerovi, hlavnímu mecenášovi téhle podívané, jde totiž přirozeně o prachy. Není třeba se na něj zlobit, to už je prostě zákon Hollywoodu. Slyův velkorysý scénář, poté co se spočítaly náklady na výbušniny a kaskadéry, vyskočil někam ke 100 milionům a stopáž taky nebyla z nejmenších. Ve finále máme jen sedmdesátimilionový rozpočet, přičemž některé postavy musely vzít za své (Roberta Kneppera např. neuvidíte), premiéra se pro jistotu posunula na konec léta, odkud letos skvěle startovali Pancharti nebo District 9 - projekty ne nepodobné (první konceptem, druhý silou očekávání ze strany online fanoušků). Velikost internetové bubliny je ale těžké odhadnout... film může otevřít za třicet milionů (některé velká camea tomu nahrávají), ale taky může startovat s půlkou (i Rambova pověst zavrávorala, když otvíral za 18 milionů). Tím spíš, že distribuuje Lionsgate, který nemá šanci do marketingu nalít desítky milionů. To by ostatně bylo nerozumné. Tenhle film zkrátka musejí prodávat jména. Celek tentokrát musí být víc než jednotlivé části a jakkoliv plánujete jít na tenhle film pětkrát, rozhodovat budou teenageři v Americe, kterým jména akčních veteránů už tolik neřeknou.

Tak popojedem. Tohle je Jet Li. Asijská stíhačka i v pokročilejším věku střílí končetiny do vzduchu stylem, který bere dech. Nemusíme počítat doubly nebo finty, které z něj dělají supermana, ty mají k dispozici všichni ostatní, a vy stejně získáte po pěti minutách sledování Fearless nebo Hero pocit, že by z nich udělal řezanku. Jeho americké filmy mu sice pošramotily pověst, ale Stallone má naštěstí obsáhlejší videotéku. Bojová umění chtěl do filmu dostat a Jet byl nejlepší volba. Svědčí o tom i fakt, že neměl žádnou konkurenci. Byl od začátku první a posledním uchazečem o tenhle job. A naštěstí kývnul. Když naposledy držel kulomet, šel po krku Jasonu Stathamovi ve filmu Boj, jedné z největších akčních s**ček poslední pětiletky. Teď táhnou za jeden provaz.

I Statham měl místo v exkluzivním pětičlenném týmu předplacené. Stačí nakoukat Kurýry, po očku mrknout na Crank a zjistil, že síla Stathamova "kung-fu" je taková, že si ho neodpustí ani ve středověkém RPG od Uweho Bolla. Není třeba chválit dál, o moji slabosti pro tohohle britského borce jistě víte. Ve filmu se jmenuje Lee Christmas, vyfasoval spoustu hlášek (třeba tu z úvodu) a se Stallonem jsou nejlepší kámoši. A pak že Vánoce přicházejí jenom jednou do roka. Statham je mimochodem expert v boji s nožem a to co vidíte na obrázku je proseknutá krční tepna. A z té teče co, milé děti? Krev! Není třeba to nijak zakrývat, protože tak to prostě chodí, ať už vás sejme rezavou rybičkou opilec v podchodu nebo začnete místo brambor omylem krájet vlastní ruce. Ale nejásejte předčasně, i když Sly (film už je v postprodukci) právě stříhá dvě verze - PG-13 a R - o osudu filmu se rozhodne až po testovacích projekcích. PG-13 by logicky vydělalo víc peněz, ale pokud si fandové dostatečně silně zařvou (právě na těch projekcích), producenti prý zváží krvavější cestu. A možná by se do kin mohly vydat obě. Ale zanechme krvavého snění, užívejme si tu spršku alespoň v ukázce. Krev do ní smí, protože to není oficiální Apple a nepromítá se v kinech. Tam asi napřesrok zamíří podstatně učesanější upoutávka.

Kdo to safra je? Terry Crews! Bývalý hráč amerického fotbalu a filmový kulometčík, který obstará těžké zbraně a hlášky, které vyžadují hlubší než hluboký hlas. Je to jeho jediná aprobace? Doufejme, že ne, ale je fakt, že do týmové soupisky přibyl až po těžkém boji. Role byla nejdřív nabídnutá Wesleymu Snipesovi. Ten měl ovšem potíže s daňovými kontrolory, takže musel odmítnout. Pak šel Stallone za Forestem Whitakerem, ale ten nestíhal. Tak oslovil 50 Centa, což vyvolalo na internetu bouři odporu a zvracení v diskuzích. Terry Crews byl další černá hvězda v řadě. Osobně bych sice orodoval za Michael Jai Whitea, ale nechme Crewse, ať si svého bobříka akční elity vybojuje. Formu na to určitě má a o přehnaném divadelním herectví si mezi explozemi můžeme nechat jen zdát. Čímž bych chtěl připomenout, že třeba rapper Common v Terminator Salvation přehrával všechno v okolí. Těmhle typům prostě zachmuřelé obočí a pořádná bouchačka sluší.

Castingová škatulata v tomhle filmu patří k největším v historii kinematografie. Sly projevil kamarádské sklony a oslovil drtivou většinu lidí, se kterými kdy pracoval: Wesley Snipes, Denis Leary a Sandra Bullock (Demolition Man), Eric Roberts (Specialista), Kurt Russell (Tango a Cash), Dolph Lundgren (Rocky IV). Mohli bychom pokračovat do aleluja. Raději si pěkně shrňme, kdo kde nakonec skončil:

Sandra Bullock nejdřív odmítla, protože nevěděla, co je to sakra za projekt. Později se omluvila a řekla, že by si případně zahrála ve dvojce. Kurt Russell neměl náladu na týmovku a s díky poslal Slye k čertu. Nevěděl, že je až druhý v řadě. Před ním nabízel Sly roli samotnému Arnoldovi, který se nakonec ve filmu objeví v jiném, podstatně menším štěku. Nakonec zmíněná role přistála u Bruce Willise, který ji natočil v přestávkách mezi přípravou Couple of Dicks (Kevin Smith ho na natáčení určitě rád uvolnil). Jde právě o osobu, která si svržení generála Garcii u Expendables objedná. V jedné scéně se tak sejdou Willis, Stallone a Schwarzenegger. Bylo by zábavné, kdyby se jejich schůzka natáčela před Planet Hollywood, ale to by těch odkazů bylo snad až příliš.

Koho tam máme dál? Eric Roberts roli dostal, protože ji odmítl Ben Kingsley, Gary Daniels vyplnil prostor po vyškrtnutém Danny Trejovi (chtěl moc peněz a jeho scéna by vyžadovala milionové investice do výbušnin, kaskadérů a krevních konzerv) a Steven Seagal musel odmítnout, protože s producentem Avi Lernerem nemá nejlepší vztahy. Lerner produkoval řadu jeho filmů (naposledy loňský Kód smrti) a zažaloval ho, že na natáčení chodí pozdě a nebo vůbec. To by vysvětlovalo, proč je v Kódu smrti jedna bitka vyrobená tak, že střihač pustil rychle po sobě Seagalovy středoškolské fotografie. Bez legrace. :) Obsazovacích kliček bylo ještě víc, ale rozebereme si je u konkrétních osob. Pořád ještě nám zbývá jeden člen týmu.

Randy Couture bude pro většinu fandů stejnou hádankou jako Terry Crews. Jeho jméno znají spíš příznivci bojových sportů, protože Randy dělá do MMA, řecko-římského zápasu a wrestlingu. A taky trochu hraje. Trochu. Hlášky o Dwayneu "The Rock" Johnsonovi v téhle roli by byly liché, chudák radši hraje Vílu Zuběnku. Couturova pověst sama o sobě určitě pro roli stačí, ale dostal ji až ve chvíli, kdy Stalloneho odmítnul Scott Adkins (Neporazitelný 2, Wolverine), což je rozhodně škoda. Adkins by sice prezentoval spíš rychlopalné kopy a akrobacii, nicméně byl by díky svým schopnostem moc hezkou ozdobou týmu. Na druhou stranu Jet Li si podrží místo nejlepšího "fotbalisty" a Couture bude protivníky smýkat po zemi a nasazovat jim neprůstřelné lámačky. Takže nakonec spokojenost. Podobných borců mimochodem ve filmu bude víc - generálu Garciovi pomáhají UFC dvojčata Antonio Rogerio Nogueirovi (fakt se jmenují úplně stejně, mají jen jiné přezdívky - Minotauro a Minotouro) a najme si i obřího Steva Austina (jinak též bodyguarda Erica Robertse ve filmu). Stone Cold Austin se snaží jít stejnou filmovou stezkou jako John Cena, ale jeho filmy jsou tupější a nudnější. Snad najde uplatnění alespoň tady. Tak či onak bude (naštěstí) jen podržtaškou poslední ze zaprášených legend. Dámy a pánové, přichází Ivan Drago!

Dolph Lundgren se jako jediný z postrachů videopůjčoven vrací získat ztracenou čest. O Seagalovi už jsme mluvili, Snipes má problémy se zákonem a Jean-Claude Van Damme prostě odmítnul. Nutno dodat, že s Lundgrenovou rolí šel Stallone nejdřív za svalnatým Belgičanem. Ten však v extázi z JCVD, příprav natáčení dalšího Univerzálního vojáka (kde má Lundgren cameo) a možná i dalších důvodů odmítl. Spekuluje se o tom, že chtěl moc peněz a že se nechtěl prát s Jetem Li. Ať to bylo jakkoliv, jeho i naše smůla. Mohl se totiž zas po letech podívat i do amerických kin. Sly nakonec postavu přepsal, takže je z ní v podání Lundgrena švédský sniper, bývalý Expendable, kterého vykopnuli za špatné chování. Jetovu postavu nemá rád a tak se s ní pořád pere. Lundgrenova hláška "Bring It, Happy Feet" není odkazem na známý animák, nýbrž pomrknutím na fandy Velkého zúčtování v Malém Tokiu. Přesně stejným one-linerem počastoval tehdy Brandona Lee. Fungovalo to tehdy, funguje to i dnes. Lundgren mimochodem není jedinou postavou, která má s týmem příbuzenské vztahy. Gary Daniels hraje Brita, kterého z Expendables taktéž vykopnuli a Arnold si zahraje šéfa týmu v důchodu (což znamená, že někdy v minulosti velel Stallonemu - hierarchie zkrátka musí zůstat zachována).

Už jste unavení? Ale teď přece přijde to nejlepší. Výbuchy a návod, jak se při nich chovat. Až uvidíte Stalloneho jak někam běží, utíkejte za ním. Sice to není pyrotechnik, ale - pokud běží od nepřátel, zřejmě jim pod stromečkem nechal něco nemilého, pokud běží k nepřátelům máte nekonečně větší šanci, že to přežijete na jeho straně. Nicméně pokud má ve filmu Arnieho školu, vězte, že za sebou on a jeho tým nechává jen těla. Takže radši o pár kroků ustupte, ať se vám nepodepíše kulometem na čelo. 20. srpna 1968 k nám mířily ruské tanky. O dvaačtyřicet let později nás obsadí Sly a jeho kluci. Nebraňte se. Odpor je marný. :)

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (35)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace