Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nové Blair Witch a romantický megahit


ikona
Cival
paranormal activitytržby
Víkend objevil v amerických pokladnách supervýdělečnou komedii i horor... 

Uplynulý víkend v amerických kinech jednoznačně ukázal na dva obrovské komerční hity. Premiéru si přitom odbyl pouze jeden film: Ansámblová prázdninová romantika Trable v ráji měla pěšinku k triumfu ukázkově zametenou a výsledky tomu odpovídají. 35 milionů dolarů za první tři dny promítání jsou výtečnou vizitkou a jednoznačnou pozvánkou do vybrané společnosti snímků, jež v amerických kinech utržily přes sto milionů.

Vince Vaughn může ve své filmografii takových filmů najít šest (hlavní roli ale ztvárnil jen v Rozchodu, Nesvatbových a ve vánoční frašce Čtvery Vánoce), teď připojí sedmý. I když zase zcela neambiciózní, spotřební a do měsíce pravděpodobně zapomenutelný. V Trablech v ráji evidentně zafungoval model, jenž je v rámci romantických komedií momentálně velmi populární: Jmenuje se „dáme vám k dispozici několik různých postav a vy si vyberte, se kterou se ztotožníte“. Diváci hromadně utráceli za lístky, aby si pak v kině vybrali, jestli je víc zajímá Vaughn, Jon Favreau nebo Jason Bateman, anebo seriálové hvězdičky Kristen Bell a Kristin Davis, či sexy Malin Akerman. Připočítejte jeden černošský pár a relaxační zápletku o napravování vztahů kdesi v tropech a máte prototyp únikové zábavy pro co nejširší publikum. Není divu, že skomírající studio Universal si na něm namastilo kapsu a alespoň trochu vylepšilo letošní bilanci, jíž až doteď zachraňovala pouze čtyřka Rychle a zběsile (155 milionů v Americe, 343 celosvětově).

Komedie o víkendu vládly i díky tomu, že si stříbrnou příčku udržela Země zombie a na trojce setrval animák Zataženo, občas trakaře (oba hity mimochodem distribuuje Sony). Rozverní zombíci potvrdili zákonitosti trhu, když o svém druhém víkendu jasně překonali výsledek Úsvitu mrtvých, doposud nejúspěšnějšího zombie-fláku historie – Úsvit sbíral týden po premiéře deset milionů, Země zombie si přisypala do kasičky milionů patnáct. Po deseti dnech promítání má na účtu 47 mega, přičemž cílí ještě mnohem výš.

Pohlreichovský animák Zataženo, občas trakaře ztratil z víkendu na víkend jen 24% svých tržeb, což vedlo k dalším 12 milionům. Průběžně jich sčítá už 96, stovku budou tvůrci slavit pravděpodobně v úterý.

Na čtvrtém místě se ve své obnovené premiéře slunil dvojprogram z prvních dvou dílů Toy Story (7 milionů, celkově 22 M), velká senzace se ale rodila ještě o jeden stupínek níž…

Na zázrak se blýskalo už nějaký ten pátek. Hororový pseudodokument Paranormal Acitivity byl pořízen v roce 2007, loni a předloni uveden na dvou festivalech, a pak nachystán do distribuce na letošní září. Začalo se v pár kinech, u pár nadšených diváků, kteří měli šířit nadšené zvěsti o nové hororové klasice, prý strašidelnější než cokoliv, co kdy bylo před tím natočeno. Povedlo se! Superlativy se utěšeně množí, chválí i kritici a nadšeně se na adresu filmu vyjádřil i Steven Spielberg, arbitr z nejpovolanějších (z poslední doby velebil například oscarové Once).

Šeptanda zabírá mnohem líp než nevěrohodné, až směšné trailery. U Paramountů už ví, že mají vyhráno, a tak přidávají kinosály. O víkendu se Paranormal Activity promítalo ve 159 kinech, což je obnos značně skromný (všechny ostatní snímky mají minimálně desetinásobně víc kin), ale v případě hororové senzace podzimu zcela dostačující. Film totiž utržil o víkendu 7 milionů a připravil si výbornou pozici pro expanzi v příštích týdnech. Za týden se bude přidávat jen pár sálů, za čtrnáct dní by pak Paranormal Acivity mělo jít už do víc jak tisícovky multiplexů, takže víkendové tržby ještě vystoupají. Je ošemetné vynášet soudy takhle brzy… ale ve hře rozhodně JE hororově-neslýchaných sto milionů dolarů! Právě proto (a kvůli podobnému formátu) se o filmu hovoří jako o nové Záhadě Blair Witch. Specifický příběh, jak se z odkládaného snímku Orena Peliho stal megahit, by si ale zasloužil stát se dějinným pojmem o sobě sama. Blížící se šestka SAW se každopádně může cítit lehce ohrožena. Konečně!

V druhé části žebříčku nejprve přešlapují Willisovi Náhradníci. O víkendu přidali čtyři miliony, celkově ovšem jednoznačně zklamali. Prozatímních 32 milionů musí investoři oplakávat – Willise může zase jednou spasit pouze zbytek světa. Ten ale těžko bude tak naivní, aby na průměrné scífko razil v davech.

Na sedmé příčce rychle zapadá konverzační komedie The Invention of Lying s průběžnými dvanácti miliony, větší výdrž (propad o 39% na 2,8 milionů) vykazuje režijní debut Drew Barrymore Rebelka na bruslích. Oba filmy mají rozpočet pod dvacet milionů, ani jeden z nich se ovšem z kina nezaplatí.

Ještě levnější byl asi nový dokument levičáckého bojovníka Michaela Moorea. O kapitalismu s láskou prozatím nastřádalo devět milionů dolarů a brzy vstoupí mezi deset kasovně nejúspěšnějších dokumentů historie (tři z nich udělal právě Moore). S vyhlídkami na víc jak dvacet mega jsem se ale před týdnem přepočítal. Tak vesele zas nebude…

Desítku uzavírá remake Slávy.

Kompletní žebříček k nahlédnutí zde.

Za týden se dočkáme dalšího „zbytečného hororového remaku“: Facelifting tentokrát potkal Otčíma. Slušnou podívanou sliboval trailer na Ctihodného občana, v němž po sobě jdou Jamie Foxx a Gerard Butler, marketingová kampaň ale působí dost suše a nevýrazně. Počet kin, znalost předlohy a zacílení na děti proto favorizuje Maxe a maxipříšerky od režiséra Spikea Jonze. Dočká se výtvarně extravagantní adaptace, vymykající se sterilitám vůkol, kýženého kasovního úspěchu?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace